Túl sokan élünk a bolygón ahhoz, hogy megállítsuk a klímaváltozást?
https://index.hu/gazdasag/2019/12/31/tulnepesedes_klimavaltozas_populacio_nepesseg_kevesebbet_szulni_malthus_thanos_zold_valsag/
Több kérdés van mint válasz... tehát a dolgok jelenlegi állása szerint rövidesen ez a probléma is vészesen a körmünkre fog égni, aztán jöhet majd itt is a "tűzoltás".
Ha esetleg voltál 2019/2018/2017 körül Velencében, akkor magad is láthattad, hogy abban a formában nem mehettek már ott tovább a dolgok... ma olvastam asszem az Indexen, hogy egy csomóan megfagytak vagy megfulladtak Pakisztánban a minap az autóikban, mert egy szűk 1+1 sávos úton egyszerre akart kb. 100 ezer (!) autós felkolbászolni egy arrafelé népszerű síparadicsomba "üdülni", csak közben leesett egy "kis" hó. Mielőtt a Hableány katasztrófa történt Bp.-en a Dunán, abban az időben hetekig-hónapokig szinte mozdulni sem lehetett a belvárosban az 1-2 napra Bp.-re nyargaló Távol-Keletiektől... a Dunán meg tucatszámra, ha nem százszámra zsizsegtek az ide-oda kavargó turistahajók.
Nem alkalmas a közvetlenül a covid-előtti mennyiségű turista egyidejű helyváltoztatására és kiszolgálására a földi infrastruktúra... "túl sokan élünk a bolygón"...
Itt csak az a baj, hogy olyanokkal beszéltél, akik nem a turizmusból élnek. Azokat kellett volna megkérdezni, akiknek üresek a szállodáik, vagy éttermeik. Én is fürdővárosban élek és élvezem a csendet és nyugalmat, nem úgy az éttermesek, meg a zimmer ferisek.
Hamarabb jött a "tűzoltó" beavatkozás, mint azt 2019. decemberében sejtettem... tavaly (2021) tavasszal is több olasszal beszéltem Sienában, Rómában, Nápolyban, Sorrentóban... mindegyikük azt mondta, hogy ugyan nagy érvágás az országnak a turizmus ekkora léptékű csökkenése, viszont a mindennapi élet sokkal könnyebb és kellemesebb lett a nyomasztó embertömegek nélkül.
Lehet h. a covid-19 erre a problémára is just-in-time "kapóra jött"?
Maintain humanity under 500,000,000 in perpetual balance with nature.
...
Épp most zajlik a szemünk előtt a fenti cél felé vezető út első össztársulati olvasópróbája. Akik 1980-ban ezeket a köveket állították, komolyan gondolták a "létszám" tizedelését. Soha nem fogják feladni a Terv-et. A grande première-en viszont a mostaninál már kicsit ütősebb vírust fognak a nézőtérre engedni...
2 éve nem hittem volna, hogy ez még az életemben bekövetkezhet.
Idén júliusban volt szerencsénk Rómában eltölteni egy hetet... (ez a passzió szinte már szokásunkká vált). Az idei római vakáció valóban felejthetetlen lett. Fényes nappal is töküres Forum... Colosseum... Szent-Péter tér... Vatikánváros... Via Appia... Trastevere... stb. minden nevezetesség nyitva, sorok sehol, féláras szálloda, féláras éttermek... már most látom, hogy ebből az útból rövidesen nosztalgia lesz...:))
Az a baj hogy manapság több válasszal jön mindenki mint ahány jó kérdést feltesz az egész klíma meg népesedési témakörrel kapcsolatban. Tehát miközben valóban több kérdés van mint válasz, mindenki úgy tesz mintha fordítva lenne.
Több kérdés van mint válasz... tehát a dolgok jelenlegi állása szerint rövidesen ez a probléma is vészesen a körmünkre fog égni, aztán jöhet majd itt is a "tűzoltás".
Túl sokan élünk a bolygón ahhoz, hogy megállítsuk a klímaváltozást?