Topiknyitó: Törölt felhasználó 2007. 07. 31. 19:21

Tőzsdemémor  

SZiasztok.Nem tudom olvastátok-e Robert J.Shiller:Tõzsdemámor címû könyvét.Én ezt olvasom és bizony nagyon meglepõ dolgok vannak benne.Ezt az oldalt azért csináltam hogy tanulhassak tapasztaltabb társaimtól.Kiváncsi lennék veleményekre a könyvben leírtakkal kapcsolatban:pl:az 1982-tõl tartó tõzsdehossz,a Baby boom,a milleniumi évek.Érdekelnének összehasonlítások 1929 ,és a mostani eltelt 25 év között.Továbbá kiváncsi lennék a veleményetekre hogy szerintetek meddig tarthat ez a szárnyalás,Pl:várható-e egy 29-hez hasonló vlság a közeljövõben.Tudom errõl hallani sem akartok,(én sem),de a véleményetek fontos lenne.Légyszi ide csak azok írjanak akiknek komoly hozzászólása van a témához vagy szintén érdeklõdõ.elõre is köszi!
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2007. 07. 31. 22:27
Előzmény: #16  Törölt felhasználó
Én nem mondtam hogy nem lehet. De ugyanazt nem írhatták.Akkor emberek döntöttek prompt.Most számítógépes programok kereskednek előre beprogramozva. Nincs prompt döntési kényszer és döntési kényszer közben pszichés nyomás.
Törölt felhasználó 2007. 07. 31. 22:17
Előzmény: #15  Törölt felhasználó
Vicces amiket leírtok, ugyanezt írták az 1920-as években (hogy micsoda gyors infoáramlás meg globalizáció, meg minden, ami miatt nem lehet nagy crash, stb, érdemes akkori irodalmat, újságokat böngészni). A crash lehetősége az emberi természetből következik, s az lévén változatlan, mindig is lehetnek és lesznek crashek, nagyok is. A táboronokok mindig az előző háborút vívják, a gazdaságpolitikusok meg mindig az előző válságban jó megoldást hozó módszereket erőltetik, ez okozza a bajt, és fogja is a jövő századokban is.

Szóval én nem hiszek ebben a "nem lehet akkora crash mint akkor" elméletben, mert valójában szerintem semmi nem változott. Ugyanakkor most szerintem nem adottak a feltételek egy ilyen crashez, egy olyanhoz mint a 87-es viszont lehet hogy igen, de ez még elválik.
Törölt felhasználó 2007. 07. 31. 21:13
Előzmény: #12  Törölt felhasználó
Ez a kérdésfelvetés megér egy totyikot, talán nem törlik ezt is.
Igen messzire vezet a téma, a kérdésre a válasz , hogy egy 1929 - es tőzsdekrach megismétlődése mennyire valószínű nagyon nehéz .
Először is pontosan definiálni kéne, hogy milyen makrogazdasági tényezők együttállása tetőzött akkor.
Másodszor pontosan tisztázni kéne, hogy ezen együttállások és a tőzsde mint olyan kölcsönhatása milyen volt akkor, majdnem száz évvel ezelőtt.
Harmadszor tisztázni kéne, hopgy pontosan mi zajlott le és hogyan 1929-ben a tőzsdéken.
Ez utóbbihoz egy adalék : nem csak nagy bezúgás volt, hanem inkább lenullázódás , tisztelet a kivételeknek.
Gigapénzek egyik pillanatról a másikra tűntek a semmibe, vállalatok értéke lett közel semmi. Ilyen azóta nem volt.

Esetleg még egy adalék, az információáramlás sebessége ma és akkor, nem lehet összehasonlítani.
Emiatt a gyors és pontos helyzetelemzés, kockázatfeltárás nagy számítógéprendszereket indítana be a vételi oldalon az előre beprogramozott helyzetekben és árfolyamokon.

A vég nélküli esés ma sokkal nehezebb, garantáltan megjelennek a karvalypénzek éhesen. És ez a szakadás láncreakcióját fékezi egy ilyen esetben.

Van még más roppant fontos különbség is, most egy apróságot mondtam csak. Persze nem apróság. Valójában nagyon fontos.

A krach ugyanúgy nem reális dolog, mint ez a mostani túlfújt lufi. Ha egy cég tegnap 1000 dollárt ért részvényenként holnap nem fog 1 dollár érni. egyik sem volt igaz.
Így irreálisan nagy kilengések fékeződésének hatékonysága (is) a kérdés,
szerintem ma sokkal inkább jelen van mint akkor.
Tudnotok kell, hogy nem csak lefelé volt akkortájt nagyon hajlamos menni a tőzsde, de előtte felfelé is ma már elképzelhetetlen tempóban. Vagyis ez a fék felfelé irányban szerintem ma már bőven működik, nincs három hét alatt tízszereződő árfolyam. akkor (tudtommal) ilyen is volt.

És emiatt (is) szerintem akkor sokkal kockázatosabb volt a tőzsde mint most. Dacára, hogy ma is nagyon kockázatos.
exmnbs1 2007. 07. 31. 21:07
Előzmény: #4  Törölt felhasználó
A 1929-33-es válsághoz hasonló nem lesz, tanultak belőle. A bankcsődöket azóta sokkal hatékonyabban tudják betétbiztosítási alapokkal kezelni, a bankok ellenőrzése is fejlődött, tőzsdén azóta kitalálták technikákat pl a felfüggesztést az esések visszafogására és a központi bankok likviditást bővitenek szűkités helyett ilyen helyzetekben
stoky 2007. 07. 31. 20:58
Előzmény: #12  Törölt felhasználó
nekem már igy is túl gyors....
de nem is érdekel a dolog

csöves rádióm hangja mindig szebb mint a szuper 16 + 1 hangfalas dvdnek
igaz, évek óta egy normális filmet nem láttam
Törölt felhasználó 2007. 07. 31. 20:53
A globalizáció új növekedési pályát teremtett, a piacok és lehetőségek egyre bővülnek, a folyamat még mindig tart, sőt még csak most indul be igazán. A technikai fejlődés gyorsul, a termékek életciklusa egyre rövidebb. A fogyasztói társadalom globalizálódik. Ki van csukva egy valódi nagy bukta még egy darabig.Most az olcsó ázsiai munkaerő hátán szárnyal a világ, majd ha az elfogy jöhet Afrika. Messze még a vége.
stoky 2007. 07. 31. 20:52
Előzmény: #10  Törölt felhasználó
az is pozitív, hogy ilyen kamatok mellett a piacok szinte meg se rezdülnek...
forex csapkod rendesen,
talán valuta válság?
Törölt felhasználó 2007. 07. 31. 20:49
Előzmény: #9  Törölt felhasználó
2000-ben a forward P/E 25-30 körül volt a fejlett országokban ami egyértelmű buborék volt, ugyanakkor 2002-2003-ra lefeleződtek/harmadolódtak a tőzsdék, a P/E-k 12-13-ra estek. És ami az érdekes, hogy azóta ezek a mutatók nem is mentek feljebb, mivel a vállalati profitabilitás is kb annyit emelkedett mint a tőzsdék. Lehet válság? lehet. Bármikor, nincs aki megmondja. A befektetések piacán csak valószínűségekkel számolunk, számolhatunk. Jelenleg az árazás nem támogat egy hosszab medvepiacot, ellentétben 2000-el. Én elég jól kerestem shorton 2000-2001-ben, most az árazás köszönőviszonyban sincs az akkorival, ami veszélyforrás az a kockázatos piacokon (carry trade, emerging markets, corp debt) piacokon való túlfeszített pozicionáltság, ami vezethet akár egy gyors 30%-os eséshez á lá 1987, de éppúgy mint akkor ez sem volt egy új medvepiac kezdete, hanem egy mély korrekció
Törölt felhasználó 2007. 07. 31. 20:43
Előzmény: #6  Törölt felhasználó
Nem tudom honnan vetted a számaidat, a német P/E jelenleg kb 13, az amerikai 16 körül van, abszolúte semmi különös az egész
BudFox
BudFox 2007. 07. 31. 20:40
Előzmény: #7  stoky
Azt se felejtsük el hogy azóta itt van az internet,
és nemrég jelent meg ez a sok online tőzsde rendszer.
Ezáltal sokkal több ember jut hozzá a piacokhoz, mint eddig bármikor.

Most már az is nyugodtabban belevághat a tőzsdézésbe, aki eddig félt tőle..

több tőzsdéző - több pénz, nagyobb növekedés.

Szerintem kár még a krach -ról, korrekcióról beszélni. lehet hülyeségeket beszélek, szerintetek ?
stoky 2007. 07. 31. 20:22
Előzmény: #6  Törölt felhasználó
USA csak nem rég tört ki... 11 ezerről
6 év oldalazás után

biztos tulvett )))
Törölt felhasználó 2007. 07. 31. 20:00
Persze lehet.A kérdés hogy mikor?Ez a hossz már 25 éve tart,de nem is ez a fontos,hanem hogy mennyit nõtt a piac ennyi idõ alatt. árfolyamnyereség hányados-1929:32,6 2000:44,3------azóta még magasabb
Törölt felhasználó 2007. 07. 31. 19:50
Előzmény: #4  Törölt felhasználó
Krach lehet amig a világ létezik bármikor.
Törölt felhasználó 2007. 07. 31. 19:42
Szerintetek hány százalék esélye van annak hogy lesz egy 29-hez hasonló 2020-ig?
Törölt felhasználó 2007. 07. 31. 19:27
na vazzeg ezt is el írtam!szép baleset!Ki lehet javítani?
Törölt felhasználó 2007. 07. 31. 19:22
Előzmény: #1  Törölt felhasználó
Az volt egy kurva nagy bull a 82-es...

Topik gazda

1989
5 4 3

aktív fórumozók

friss hírek További hírek