"a minősített többséghez a részt vevő tagállamokat képviselő tanácsi
tagok legalább 72 %-ának a szavazata szükséges, akik egyben ezen
tagállamok népességének legalább 65 %-át képviselik."
238. cikk (az EKSz. korábbi 205. cikkének (1) és (2) bekezdése) (1) Az egyszerű többséget igénylő jogi aktusok elfogadásakor a Tanács tagjainak többségével jár el. (2) Az Európai Unióról szóló szerződés 16. cikke (4) bekezdésétől eltérve 2014. november 1-jétől, figyelemmel az átmeneti rendelkezésekről szóló jegyzőkönyvben megállapított rendelkezésekre, ha a Tanács nem a Bizottságnak vagy az Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselőjének a javaslata alapján jár el, a minősített többséghez a Tanács tagjai legalább 72 %-ának a szavazata szükséges, akik egyben az Unió népességének legalább 65 %-át kitevő tagállamokat képviselik. (3) Figyelemmel az átmeneti rendelkezésekről szóló jegyzőkönyvben megállapított rendelkezésekre, 2014. november 1-jétől azokban az esetekben, amikor a Szerződések értelmében a Tanácsnak nem az összes tagja vesz részt a szavazásban, a minősített többséget a következőképpen kell meghatározni: a) A minősített többséghez a szavazásban részt vevő tagállamokat képviselő tanácsi tagok legalább 55 %-ának a szavazata szükséges, akik egyben ezen tagállamok népességének legalább 65 %-át képviselik. A blokkoló kisebbségnek legalább a Tanácsnak a részt vevő tagállamok népességének több mint 35 %-át képviselő tagjaiból és még egy tagból kell állnia; ennek hiányában a minősített többséget elértnek kell tekinteni. b) Az a) ponttól eltérve, ha a Tanács nem a Bizottságnak vagy az Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselőjének a javaslata alapján jár el, a minősített többséghez a részt vevő tagállamokat képviselő tanácsi tagok legalább 72 %-ának a szavazata szükséges, akik egyben ezen tagállamok népességének legalább 65 %-át képviselik. (4) A jelen lévő vagy képviselt tagok tartózkodása nem akadálya a Tanács egyhangúságot igénylő jogi aktusai elfogadásának.
Jobb napokat! Igen, bár az idő normalizálódott, a BÉT nem... vérzivataros időket élünk :) Köszönöm az ajánlást, bele lesek majd, bár most van pár sorozat, amit pörgetek. Blacklist, Siuts, Elementary, Black mirror. Mikor milyen kedvem van :)
Jó reggelt Fültársaim! Én már csak mozizok, de a Béten elég lehangoló a műsor, ezért ajánlok valamit, amire az elmúlt pár napban teljesen rákattantam: https://www.imdb.com/title/tt5057054/
Legalább a lakás halad és vannak kisebb sikerelmenyek is a tőzsdén! Ez is több mint a semmi! B) mi lassan de biztosan haladunk. Szigetelés done, jöhet a víz villany. Aztán sorban a többi. Messze még a vége de reményfoszlanyok látszanak :)
Szia HoStrucc! Mint a púpos gyerek a prés alatt... :) A villanyszerelő befejezte a szerelést, a kapcsolókat megrendeltük az Alibabán, úton vannak kishazánkba), a gipszkartonos fiút vmi baleset érte és éppen kórházban van... Az ablakok kb. 2-3 hét múlva várhatók (lemondtam az engedélykérésről... :))) A burkolatok, falak színét kellene kiválasztani... ...és asszem szeretnénk egy kiskutyát.. :) Már ki is néztem egy tündéri háromlábú (meg egy pici) kutyust egy menhelyen, de egyelőre nem tudom, hogy mit tudnék vele csinálni itt a 45 m2-en.. :))) A Setem döglődik, úgy néz ki, hogy ez a betűkombináció nem nyerő mostanság... A Richterem egy jelentős részét havi csúcson sikerült eladnom (utólag persze az összeset kellett volna, dehát az is jobb, mint a semmi). Az ML papírok… Hát hogy is mondjam? Ha minden jól megy, akkor talán összejön ma egy 5 millás forgalom (az összeset beleértve). Siralomvölgy. Ti hogy álltok?
Jó reggelt! :)Lőrinc napját sokan rontó napnak tartották (tartják). "Lőrinc sok kárt csinál, például megrontja a vizeket, azokban már nem lehet fürödni, belepisil a dinnyébe és körtébe, azaz a nyári görögdinnye e nap után már élvezhetetlen lesz, lucskos, vízízű" -tartja a népi mondás, ha e napon hideg az idő. Népi megfigyelések alapján azt mondják, ha Lőrinckor olyan sok eső van, hogy a kerékvágásban áll a víz, akkor sok bor lesz abban az évben. Nem véletlen hát, hogy Lőrinc napját a vincellérek is tisztelték. A napsütéses, szép időnek örültek ekkor, mert az hosszú, szép őszt, bőséges gyümölcstermést jelent. Nem véletlenül született az a régi kalendáriumi regula, miszerint: "Lőrinc napja, ha szép, / Sok a gyümölcs és ép." Erre mondják, hogy nomen est omen… :)))
Tök Opus Topik