Topiknyitó: Knight Tyris 2010. 08. 04. 21:59

Simor, mégsem elvetendő a csökkentés  

A szerb jegybankelnöki fizetés 2009-ben havi 5000 euró volt, ami átszámítva 280-as forintárfolyammal számolva 1.400.000 forintnak felel meg.

Ráadásul átmenetileg, 8 hónapig még ezt is lecsökkentették (!) 1500 euró körüli összegre, ami átszámítva 280-as forinttal számolva csak havi 420.000 forint.

(A volt szerb jegybankelnök saját maga nyilatkozta egy interjúban, szóval teljesen megalapozottak az adatok)

Bár ez, csak egy környező ország „adata”, de az arányokat nézve igencsak el van az itthoni jegybankelnöki fizetés szállva.

Több mint 5 és félszeres a szorzó ha az arányokat nézzük.

Szal ha valaki tud még adatot, hogy más régiós országokban mennyi fizu jár ezért a posztért írja, mindjárt jobban tudunk majd ítélni.

.

Másrészt annyiszor elhangzott, hogy (2 millára) csökkentett fizetésért majd nem találunk/találnánk felkészült szakembert (mondjuk én ettől nem félnék csak úgy szinplán sem), de azt senki nem említette, vette figyelembe, hogy azért jegybankelnöknek lenni egy komoly PRESZTÍZST is jelent.

Ha valaki jól végzi a munkáját, akkor az ez úton nyert elismeréssel olyan haszonra tesz szert, ami a későbbiekben sokkal többet hoz a számára, mintha a versenyszektorban pl. a dupláját keresné az alatt a 6 év alatt amíg jegybankelnökként dolgozott.

Szóval emiatt lehetne szakembert találni könnyen, mert sokan lennének akik inkább a jövőjükbe fektetnének be sem mint a pilanatnyi hasznot vágnák zsebre. (Az persze világos, hogy mindenki inkább a 2-őt egyszerre szeretné).
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
jumbo2 2010. 08. 08. 15:56
Előzmény: #16  togyozo
"Te elmennél ennyiért MÁV vezetőnek és felvállalnád azt a rengeteg szívást, meg politikai kardcsörtetést ami a MÁV irányításával meg átalakításával járna?"

Nem mennék, de 10 millióért sem mennék, mert alkalmatlan lennék a feladatra és amiben nem vagyok jó, azt nem szívesen csinálom.

"De JÓ managerekkel aligha. "
Igen, de ez pénz független. Egy állami cégnél pedig főleg, itt főleg politikai elhatározásról van szó. Vagyis ez a fontosabb része.
togyozo 2010. 08. 08. 10:22
Előzmény: #15  jumbo2
Jumbo!

1) "Dunát lehet rekeszteni a managerekkel."

Az lehet. De JÓ managerekkel aligha.

2) "Vidéken melyik privát cég vezetője keres 2 milliós bruttó bért?"

Nem hiszem, hogy a győri Audi, a miskolci Bosch a gödöllői Samsung vagy majd a kecskeméti Mercedes vezetője kevesebbet keresne. Szerintem amikor állami vezetők fizetéséről beszélünk ne a mucsai építőipari kisvállalkozás vezetőinek a bérét vegyük alapul

3)

"2 millióért simán lehet rátermett embereket találni"

Te elmennél ennyiért MÁV vezetőnek és felvállalnád azt a rengeteg szívást, meg politikai kardcsörtetést ami a MÁV irányításával meg átalakításával járna? Ráadásul tudva azt, hogy politikai okok miatt akármikor leválthatnak.
jumbo2 2010. 08. 07. 23:04
Előzmény: #14  togyozo
Azért nem kell túl misztifikálni a vezetőket. 2 millióért simán lehet rátermett embereket találni.

Vidéken melyik privát cég vezetője keres 2 milliós bruttó bért? (nem tulajdonosról, vezetőről beszélek). Nem hiszem, hogy sok van belőlük.
100-val lehetne válogatni 2 millióért remek vezetőket, ebben a válságban meg főleg, Dunát lehet rekeszteni a managerekkel.
togyozo 2010. 08. 07. 22:21
Előzmény: #13  jumbo2
Én meg mint tájékozott, rohadt sok adót fizető rohadtul nem értek egyet azzal, hogy nagy állami cégek vezetői ne kereshessenek 2 millió forintnál többet...
jumbo2 2010. 08. 07. 21:25
Előzmény: #7  Törölt felhasználó
Egyet baromira kifelejtettél a fidesz ellenes PR dumádból.

Én, mint tájékozott, rohadt sok adót fizető, teljesen egyetértek azzal, hogy adófizetői pénzből Magyarországon ne lehessen 2 milliónál többet keresni. Beleértve a jegybankárokat.
Törölt felhasználó 2010. 08. 07. 19:09
Előzmény: #10  Törölt felhasználó
nagyon kevés már a szoclib (alig 19%) , sajnos . Akik meg itt vannak, azt sem tudják mi volt az átkos/átkosban ..

a szoclib az se nem az mszp, se nem az szdsz , hiszen meg is vonták tőlük a bizalmat. Ez a két párt rosszul , illetve a legtöbbször abszolut nem képviselte sem a szociális baloldalt sem a liberalizmust .

sztem viszont a nemzeti konzervativizmus sem vezet sehova ebben a jelenlegi világban .

"Nincs szomorúbb látvány , mint egy fiatal konzervatív " Bibó I.
Törölt felhasználó 2010. 08. 07. 18:51
Előzmény: #9  Knight Tyris
Levonod a konzekvenciát egyfelől, a másikon nyítva hagyod . Nyilván nem azért tette, hogy jó színbe tüntesse fel magát itthon ( ez egyszerűen egy vele járó dolog :) , hanem pontosan azért , hogy tere legyen a közeljővőben költsv.hiányának be nem tartása neadjisten növelése árán az "osztogatásra" ( ez is egyszerűen nagyon jó színt ad a dolognak itthon a nem annyira értő polgárok számára ) .
Azt viszont valójában nem tudjuk még , hogy ennek az IMF-HU egésznek ténylegesen mennyi lesz a hozadéka vagy éppen a kára , mennyire valós az , hogy nincs szükségünk semmire és senkire...Ez utóbbiak egyelőre az égegyadta világon semmiből és senkitől nem derül/derült ki .. A " merjünk nagyok lenni" , itt nem egy gazdasági -pénzügyi , közgazdasági definició , hanem egyelőre csak egy sima vabankra való játéknak tünik.
Törölt felhasználó 2010. 08. 07. 05:35
Előzmény: #9  Knight Tyris
mert az ostobaság határtalan.... a provokáció meg egy jól bevált eszköz a szoclib oldalon.. örökség az átkosból... :P
Knight Tyris 2010. 08. 07. 00:06
Azt levezetni, hogy a kormány csak azért akasztotta össze a bajszát az IMF-el, hogy pozitív színben tüntesse fel magát, azt azért remélem nem gondoltad komolyan.

De akkor meg mi szükség van ilyeneket leírni?
Törölt felhasználó 2010. 08. 05. 23:12
"Hivatkozhat jegybanki függetlenségre, de azt a kocsmában leszarják, azt se tudják, mi az a jegybank. Aztán a többiről (Ft árfolyam, hozamszint, kockázati felár, bizalom, stb. stb.) már nem is beszélve. "

hát akkor hajrá itt az idő, hogy felvilágosító előadássorozatokat tarts eme műintézményekben:)
Törölt felhasználó 2010. 08. 05. 23:00
Előzmény: #3  tokos.
Marha egyszerű a kérdés. A Fidesz ügyesen meglépte ezt a 2 milliós bérplafont, ami Marikanéniknek jól hangzó, tökös intézkedés. Az, hogy alig spórolunk vele, az nem számít. Mert ezzel max. néhány 100 millió (!!) Ft a megtakarítás évenként. Míg tíz-, százmilliárdok mennek el a fenntarthatatlan pazarló rendszereinkre (nyugdíj, eü., közig., szoc. tám., stb.), a korrupcióról nem is beszélve.

Ügyes volt a Fidesz az MNB-vel szemben is. Mert ez tipikusan az a kérdés, amit nem lehet megvédeni. Magyarországon, a felelősségelhárító, másikra mutogató, irigy emberek millió között egyszerűen eleve vesztes pozícióban volt/van Simor. Hivatkozhat jegybanki függetlenségre, de azt a kocsmában leszarják, azt se tudják, mi az a jegybank. Aztán a többiről (Ft árfolyam, hozamszint, kockázati felár, bizalom, stb. stb.) már nem is beszélve.

Simor és a jegybank ott követte el a hibát, hogy ez ellen a lépés ellen egy korrekt közleményben tiltakozni kellett volna az elején. Egyszer. Aztán benyelni a békát, mert sajnos itthon csak egyre népszerűtlenebbek lesznek, bármit nyilatkoznak ezügyben. Orbán ügyes volt, mert ez a bérplafon nagyjából két cél miatt jött létre: 1. választópolgárok, kisemberek nagy többségénél egy jól hangzó intézkedés, 2. konkrétan megszivatta vele Simort és a jegybankot (a legkikezdhetetlenebb kulcsintézményt, amit máshogyan nem vonhatták maguk alá), akit belekényszerített egy olyan bérvitáról szóló nyilatkozatháborúba, amiben csak veszíteni lehet.

Az IMF-el szembeni tökösség is valami ilyesmi. Tapsikol nekik ezért a Marikanéni, miközben fizeti a megugrott törlesztőjét tovább és szídja ezért a bankokat.

Az már egy fokkal jobban meglep, hogy itt is mennyien beszopják...
Knight Tyris 2010. 08. 05. 22:44

Persze, értem és sok esetben igaz is amit mondasz, hisz nyilván jelentkezhetnek ilyen negatívumok is ha az általános bérplafont nézzük.

A topicban igazából csak a jegybankelnöki fizetésre akartam „koncentrálni”.(nem Simorra hanem csak tényleg a pozícióra)

Tehát azért is vettem elő, mert a véleményeknél a hozzászólók meglepő módon szinte kivétel nélkül mertek nagyok lenni :o) -pedig mintha más szlogen rémlene anno- és azzal védték a jelenlegi jegybankelnöki fizut, hogy az angol elnök, az EKB elnöke, meg kanadai jegybankelnöki is ennyit keres.

Én meg most találtam egy ide vágó információt, ha úgy tetszik érdekességet, ami kicsit árnyalja a képet és a régiónkból is a látóterünkbe helyez legalább egy országot.
Illetve hajlok arra, hogy azt mondjam az EKB-hoz stb. hasonlítgatóknak, hogy majd ha az 1 főre eső GDP itthon is annyi lesz mint Kanadában, Angliában, meg az Euró övezetben, na akkor legyen majd csak annyi az itthoni jegybankelnöki fizu, mint odakinn.

Félreértés ne essék, nem irigylem a jegybankelnöki a pozíciót betöltőtől a magas fizetését, csak kicsit sok volt a rugózás a topicokban az arányérzékek teljes elvesztése mellett.

.

A jegybankelnöki pozi presztízséről pedig azt gondolom, hogy a jegybankokra, így a vezetőikre is kitüntetett figyelem hárul mindenhol, így átlagon felüli ismeretségre tehet szert, aki ilyen vezető tisztségben van, és emiatt fokozottan érvényesül az állás presztízsfunkciója is. Emiatt később a magánszektorban kiemelkedően jól kamatoztatható az itt betöltött pozíció. Tehát még más vezető pozikhoz képest is jelentős előnyben van.

.

Az „általános” 2 millás bérplafon ebben helyzetben pl. szerintem ok (annak ellenére, hogy sosem foglalkoztattak ezek a fizuk), mert látniuk kell az embereknek, hogy „fent” is történik valami. Persze azt nem mondom, hogy 10 év múlva is így kéne lenniük.

Illetve egy olyat is el tudnék képzelni, hogy induláskor max 2 milla, és csak akkor emelkedik, ha az illető egy meghatározott teljesítményt hoz, adott célokat elér, vállalt feladatokat megvalósít.
Különösképp mert minden garnitúra hajlamos arra, hogy a saját embereit ültesse be ezekbe a „székekbe”, aztán vagy tehetséges vagy nem.
Azzal egyet értek, hogy amennyiben valaki kiváló teljesítményt nyújt, komoly értéket teremt, az megérdemli a sokmillás havit is.

De még csak véletlenül sem aggódnék annyira a bérplafon miatt, mint sokan „teszik”, mert a versenyszférában sincs „végtelen számú hely”, szóval maradnak, vannak még jó képességű szakemberek akikkel bármikor fel lehet tölteni a 2 millás állásokat és szívesen vállalnák is.
Törölt felhasználó 2010. 08. 05. 08:57
Előzmény: #4  vetranio
Ennek a lénynek a fizetése a téma hetek óta. Ha a jegybankelnökünk valóban szívén viselné kis hazája sorsát, égne a pofája és önszántából aláírt volna egy alacsonyabb fizut, egy jegybankelnöktől ilyen helyzetben, ilyen környezetben ezt várnám.
Ja, tudom ő is pénzből él, meg kell a kölykeinek, de ez tényleg irreális és ilyen havi milliós szinteken inkább erkölcsi kérdés. Offshorkodott eleget, most kicsit szépíthetett volna, de nem tette, de győzött a pénz. Ilyen ember nem való ebbe a pozícióba.
vetranio
vetranio 2010. 08. 05. 06:28
Szerintem ha törvénytelen lépés lenne akkor akár MNB akár az Unió vagy akár az MSZP már jogilag is betámadta volna a dolgot. Ha nem tették az két dolgot jelenthet:

-egyetértenek vele vagy
-törvényes a lépés

Minden esetre túlságosan bele mentek ebbe a fizetési vitába ami az MNB részéről szvsz rossz stratégia volt. Főleg ha arra a nyilatkozatra gondolunk, amelyben az MNB-s hölgy arra utal, hogy a fizu csökkentés befolyásolhatja a monetáris döntéseket.

Másrészről a kormány ( ez is és a Bajnai is) vállalta a kiadások csökkentését, amely nem csak a kocsi és bútorbeszerzéseket érinti hanem a havi fizukat is. Miért pont az MNB lenne ez alól kivétel
tokos. 2010. 08. 04. 23:18
Előzmény: #2  tokos.
Persze, az hozzátartozik, hogy Bajnai elvtárs 1 Ft-rt vállalta a miniszterelnökséget, vagyis nem gondolkodik mindenki hozzám hasonlóan.

Mint ahogy lehetnek jó (mondjuk) egyetemi szakemberek, akiknek a 2 misi is nagy ugrás a jelenlegi után.

Ennek ellenére én nem tartom szerencsésnek ezt a bérplafonosdit, (talán épp Simor az, akinél nem érzem túl nagy jelentőségét, de ott is feleslegesnek tartom.)

Viszont közel sem vagyok meggyőződve róla, hogy törvényellenes, amit vele tettek, vagy ha igen, akkor kell keresni egy ügyvédet, és be kell kopogtatni a munkaügyi bíróságra...
tokos. 2010. 08. 04. 22:10
Előzmény: #1  Knight Tyris
Én mindössze a magam példáját mondom. A kutatás elvileg nagy presztízs. Háromszoros fizetésért gondolkodás nélkül leléptem a versenyszférába...

Topik gazda

Knight Tyris
4 4 4

aktív fórumozók

friss hírek További hírek