Srácok 1 kérdesem lenne: milyen árfolyamon vált az RC ft-ról eur-ra az alábbi infó alapján? deviza konverzió : EURO: 0,3%, minimum: 5 EURO; MNB devizaárfolyam a kiindulási pont és erre teszi rá a fenti díjat ?
megnéztem mnb. honlapján 0.év 1.év 2.év 3.év alatt feltört lekötés, tehát kp. kivétel esetén a képződött nyereség 20%-a adózik, ha a számlát megszűnteted, vagy onnan kp-t veszel fel, de egyébként a nulladik / gyűjtő évben keletkezett nyereséged sem adózik ha szépen még 5 évig ülsz rajta. Már a frászt hoztad rám, rengeteg adóm lenne, nincs is most annyi kp-m a tbsz számlákon kivül van sima számlám ami tele van opussal és nem akarok részvényeket eladni.
Nem vagyok adótanácsadó, ezért minden általam leírtat saját felelősségre kell elfogadni. Csak én is kínlódtam vele ezért osztottam meg a tapasztalatomat. Egyébként a TBSZ-re gyűjtőévben befizetett összegekkel is lehet kereskedni. Szerintem amíg veszel, és nem realizálod, átfordul adózás nélkül. Ha viszont kereskedsz és realizált nyereséget könyvelsz el abból a gyűjtőévben kell adózni.
Szia! 2017-ben nyitottam tbsz számlát- a tbsz 2017 számlámon keletkezett nyereséget le kell adóznom?? Mert a tbsz lényege hogy a számlán lévő nyereségek nem adóznak-akkor az első év vagy első hónapok / júniusban nyitottam / adózásba esnek??
Szuper, működik, próbálgattak adni-venni, teljesen jó. Még arra nem jöttem rá, hogy a ki-be lépés mitől függ. Kilépés gomb nem működik, de ha a Random Capital címére kattintok a főlapin, akkor kilép. :)
A TBSZ nyitási éve az úgynevezett gyűjtőév. Ez a -1 év vagyis ennek az évnek a dec 31-ei állapotával indul az 5 éves TBSZ. A gyűjtőévben korlátlanul lehet be/kifizetni, a gyűjtőév pont úgy adózik (ha kereskedsz közben) mintha normál számla volna.
A TBSZ fizikailag mozgatható a szolgáltatók között. Csak ha nyitsz egy új TBSZ-t arra nem lehet közvetlenül részvényt, csak pénzt lehet rá "befizetni" vagyis az esetleges bukó/nyerő realizálódik mielőtt a pénz TBSZ-re kerülne. Egyébként ha idő előtt megszünteted a TBSZ-t az azon keletkező "bukót" nem tudod egyéb nem TBSZ-es nyerővel kompenzálni. Vagyis idő előtti TBSZ megszüntetéskor a veszteség a kukába megy a nyereség az előzőekben leírtak szerint adózik (3/5 év).
Köszi. Ezt a részt nem teljesen értem: "TBSZ-re nem lehet csak pénzt transzerálni". Magyarul, ha tbsz-en van rv-em most akkor nem tudom azt egy az egyben áthozni? Ez nem tűnik túl logikusnak, azért kérdezek rá még egyszer. Illetve ami még kérdés volt, hogy a TBSZ nyitási éve a lényeg, mindegy hányszor és hova transzferálom?
Mág egy apróság: ugye csak az a nyerő amit értékesítéssel realizálsz. Ami részvényekben van és csak az árfolyam különbözetből látszik a nyerő az még nincs realizálva nem is kell adót fizetni utána. A veszteség 2 évig írható le, a brókerköltség is veszteség oldalra kerül. Pl. 2015 évi veszteség 2017 dec. 31-én elévül. TBSZ-re nem lehet csak pénzt transzerálni. Így ha nagy nyerőben vagy és eladod akkor a nyereség egyből megjelenik! Viszont a későbbi nyereség a TBSZ-en már nem számít, csak ha idő előtt bontod (1-3 évig 15% adó, 3 év után 10% adó, az 5 év után 0%). Az igazi szívás az ha valami miatt nagy nyerőben realizálsz, majd visszaveszed "mert úgyis nőni fog az árfolyam" utána nagy árfolyam esés következik. Na itt kell észnél lenni mert a minuszt is érdemes realizálni, különben a nagy nyerő után az adót meg kell fizetni.
random capital
megnéztem az oldalukat, nekem jobban tetszik, mint az equitas.
más is gondolkodik váltáson? szerintetek érdemes?