Elég rossz passzban van Viktor(vagy inkább a piac??:) ).De ettől függetlenül bízom benne.Lehet,hogy a kereskedés jelenlegi stílusa nem fekszik neki.Túl nagyok a fel és le ugrálások.. gondolom kiüti a stopokat.Nehéz lehet lekereskedni.Lesz majd olyan időszak ami fekszik neki és magára fog találni.Olvasgattam a vele készült interjúkat,jó gondolkodású..visszatalál a megfelelő útra.Kitartás a Plotinus részvényeseinek..;)
A Ptk értelmezésére egy egyszerű példa, és ne is menjünk messze, maradjunk a Plotinusnál.
A Ptk a jogi személy közgyűlése esetén a határozatképességhez a következőt írja elő: 3:18. § [Határozatképesség] (1)
A döntéshozó szerv ülése akkor határozatképes, ha azon a leadható
szavazatok több mint felét képviselő szavazásra jogosult részt vesz. A
határozatképességet minden határozathozatalnál vizsgálni kell.
Azaz minimum 50% kell a határozatképességhez, mert a Ptk ezt írja elő? Nem, ettől el lehet térni, mivel a Ptk nem tiltja azt, hogy az 50%-nál alacsonyabb részvétel mellett is határozatképes legyen a közgyűlés.
Erre példa a Plotinus, ahol 25% is elegendő a határozatképességhez.
Azaz amit kifejezetten nem tilt a Ptk., attól el lehet térni. A Ptk alapvetően azt írja elő, hogy ha nincs más érvényes döntés, akkor hogyan kell eljárni. Így értelmezd a Ptk.
Nem, az új Ptk-t úgy szerkesztették, hogy ami kifejezetten nem tiltott, attól közgyűlési döntéssel eltérően is lehet eljárni. A megszerzett részvények eladása nem tiltott. Viszont ha nincs a bevonástól eltérő döntés, akkor be kell vonni. Értelmezd ezt úgy, hogy "el van varrva a szál", azaz ha nincs már döntés, akkor a bevonás a kimenetel.
Nem vagyok jogász, a bírói gyakorlatot meg végképp nem ismerem.
Azt viszont tudom, hogy a Ptk. előírásait alapvetően úgy kell kezelni, hogy amire nem mondja ki kifejezetten, hogy tiltott, annak tekintetében attól eltérő döntést is lehet hozni. Pl. a saját részvények kapcsán a Ptk tiltólistáján az szerepel, hogy:
3:226. § [Az eltérő szabályozás tilalma] Semmis
az alapszabály olyan rendelkezése, amely a saját részvény
megszerzésének feltételeire vagy a saját részvénnyel gyakorolható
jogokra vonatkozóan az e törvényben meghatározott szabályoknál a
társaságra nézve enyhébb követelményeket ír elő.
A megszerzés feltétele a közgyűlés előzetes hozzájárulása. A Plotinus esetében volt közgyűlési hozzájárulás arra, hogy a részvényeket (akár az összes törzsrészvényt) megszerezzék? Ezt Te jobban tudod. A gyakorolható jogok meg pl. a szavazati jogra vonatkoznak.
A Ptk nem tiltja a részvények eladását. Alapból előír valamit, de közgyűlési felhatalmazással attól eltérő módon is lehetőség van a 25%-os korlát "helyreállítására".
Szerintem is korrekt eljárás volt. A Zsiday-korszakot lezárták egy részvény visszavásárlással és ennyi. Ez a részvény már nem az a részvény. Jobb lenne inkább már Alpinvexről beszélni, mint Plotinusról. Most a piac már az Alpinvexet árazza.
PLOTINUS
Elég rossz passzban van Viktor(vagy inkább a piac??:) ).De ettől függetlenül bízom benne.Lehet,hogy a kereskedés jelenlegi stílusa nem fekszik neki.Túl nagyok a fel és le ugrálások.. gondolom kiüti a stopokat.Nehéz lehet lekereskedni.Lesz majd olyan időszak ami fekszik neki és magára fog találni.Olvasgattam a vele készült interjúkat,jó gondolkodású..visszatalál a megfelelő útra.Kitartás a Plotinus részvényeseinek..;)