Topikgazda: Törölt felhasználó 2005. 09. 06. 16:54

Orbán: "megálljatok elvtársak és milliárdosok"  

Ugrás a cikkhez
Orbán Viktor volt kormányfő volt az Inforádió Aréna című műsorának tegnapi vendége. Orbán Viktor és a Fidesz privatizációval kapcsolatos véleménye az elmúlt időszakban igen nagy figyelmet kapott. A Fidesz elnöke korábban Kőszegen olyan kijelentést tett, miszerint ha kormányra kerülnek, akkor felülvizsgálják a törvénytelen privatizációs ügyleteket. Orbán szerint korrupció gyanús és korrupcióval terhelt privatizációs ügyletek léteznek, ezekről mindenki tud. Ide sorolta Orbán a Nemzeti Tankönyvkiadó eladását, a Mol részvények értékesítését, de a volt miniszterelnök elmondása szerint még számtalan példával tudott volna szolgálni. Orbán kapuzárási pánikot lát a kormány mostani privatizációs gyakorlatában.

a teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=3&i=58383
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2005. 09. 07. 09:27
Előzmény: #19  Tbarna
hát igen valami hasonló jön le és jött le tegnap a megmagyarázomdeutsch tamás este interjúból is.
ha a viki pedig sok ilyent tudna még akkor állampolgári és exminiszterelnöki kötelessége megtenni a törvényes lépéseket...miért nem tette ? az egész ügyészség olyan narancssárga, hogy ha kiteszik a magyar zászlót rögtön átváltozik.
szőlő témában...aki nem művelt, értékesített szőlőt ill. bort az nem igazán tudja átlátni vikiék tokaj businessét, és ilyenek sokan vannak az országban és emiatt ismét haja szála nem görbül egy milliárdos exminiszterelnök fidesz potentátnak.
korábba n valiki kétségbe vonta itt vikiék vagyonát...ajánlom a bánya beszámolóját a fidesz regnálása előtt majd alatt megtekinteni, és ugye tudjuk mindannyian, hogy annak még nem is igazán hihetünk mivel nem igazán transzparens nem tőzsdei cég lévén.
további érdekes kérdés maga viki házvásárlása. elárulhatná a titkot más állampolgárnak is ....
Tbarna 2005. 09. 07. 08:30
Előzmény: #18  Törölt felhasználó
Az BA privatizációhoz.
Én speciel a 400mrd -ben a következő simlisséget látom:
Egyik oldalról ott ÁHT hiány, ami kiváló alkalom arra, hogy a kormányba folyamatosan beleerúgjunk. Minél nagyobb annál jobb.
Ha viszont ez az átkozott ÁPV ilyen jól eladja (ami persze nekünk nem sikerült, mert visszavettük ugyan de szeretük volna újra elpasszolni)akkor az gáz. Ugyanis a jóval terv feletti eladás csökkenti a hiányt ráadásul még siker is.
Akkor mi teendő? Indítsunk egy jó kis balhés ellenkampányt, ha mégis eladják kifejezetten rossz lesz a híre, bármennyire is ügyesek nem tudnak belőle politikai tőkét csinálni. Ha nem bírják eladni, tiszta haszon, mert mi vagyunk a nemzeti vagyon megmentője.
Ja hogy közben nő az ÁHT hiány? Kit érdekel mi megmondtuk, hogy ezek nem tudnak a nemzeti vagyonnal bánni...
Minden nagyon fasza mi csak jól járhatunk.
Törölt felhasználó 2005. 09. 07. 03:24
Előzmény: #17  Törölt felhasználó
A MOL privatizációjához.
A z amerikai olajrészvényeket tartalmazó index 2003 vége óta majdnem megduplázódott, egy 5-6 éves sávból 2004-ben végleg kitörve.
Az olajár 2003 vége óta megduplázódott, 2004-ben tört ki egy 25 éves (!!!) sávból.
A feltörekvő piacok duplázódtak, a BUX 2004 elején haladta meg korábbi csúcsát.
Ma a bull közben könnyü olyan demagógiával jönni, hogy milyen rosszul adták el, de ezt a döntéskor (ami még korábban volt, mikor még az sem látszott, hogy talán tartósan megváltozik a környezet) szerintem senki sem láthatta előre.
A MOL-t korábbi csúcsa tájékán adták el, olyan szinten ahol még egy spekinek is illik egy keveset eladni (hátha lefordúl)és magasabban visszavenni.
Törölt felhasználó 2005. 09. 07. 00:16
Előzmény: #16  tko_
"ha az allam rossz tulajdonos (ami valoszinu), akkor rosszul is privatizal."

Ha a mostani árszint környékén tudnak majd kiszállni, akkor az átlagban bruttó 15k, ami annyira azért nem tragikus. (De ha megvárják a 13k-t, lesz mit megmagyarázni.)

Ferihegy 400 mrd-ja kapcsán te milyen simlisségekre gyanakszol?

"a masikon pedig ugyanezen korruptsaga miatt szemet huny a kartellek es egyeb versenykorlatozo praktikak felett, akkor azert nehez orszag szinten jol megelni a kapitalizmusbol."

Elsődleges problémának nem annyira a kétségkívül meglévő korrupciót tartom, hanem az állam általános gyengeségét, amely annak köszönhető, hogy stöpszli és szegény ország vagyunk.
Ennek kihasználásához nem is kell Heineken méretű cégnek lenned, hiszen mikroszinten rendszeresen láthatjuk, ahogy pl. nagymenő gazemberek millió ft/nap díjazású ügyvédeket állítanak - eredményesen - szembe szerencsétlen leharcolt ügyészekkel. És ez csak a kirakat, hiszen a legalsó szint kb. a BKV-n folyamatosan bliccelőknél van.
Az állam tehetetlenségét persze mindenki érzékeli, és ezzel Fütyeszék is tisztában vannak, nyilván ezért is választották vezértémának a visszaállamosítást.
tko_ 2005. 09. 06. 22:36
Előzmény: #13  Törölt felhasználó
"Milyen elemek alkotják ezt a vagyont? A nyóc hektár szőlőt hagyjuk ki elegánsan, mert az max 4 milla (na jó, legyen 8 m)"
Tök Ödön,
Mennyire vagy képben szőlő és bortermelés ügyben? Szőlőfelvásárlási érték? Vissza nem térítendő támogatás? Földvásárlás?(Orbáné k pl. 100 ezer Ft-ért több hektár földet kaptak)
Már bocs, de nekem van azért egy pici rálátásom a témában, hisz (sajnos) én is érintett vagyok. Amit Orbánék műveltek Tokajjal az gusztustalan volt.Egy-két csettintésre óriási előnyre tettek szert, aki meg több tíz éve van a szakmában, de nem elég tőke erős, az meg csak szenved.
Úgyhogy én is ideírnék valamit "Megállj Orbán milliárdos elvtárs..."
Törölt felhasználó 2005. 09. 06. 21:10
Előzmény: #8  Törölt felhasználó
"Nézzétek meg, amint lesz magántulajdonosa a reptéri cégnek, elzavarják a taxis hiénákat."
*
Hát, az biztos, a mostani kormány komoly hálával tartozik a taxisoknak :-)))
Törölt felhasználó 2005. 09. 06. 21:07
Előzmény: #5  tko_
"A bánya vajon mennyit ér?"
*
A bánya nem tudom mennyit ér, de az értékére jellemző, hogy maga a tulaj ment ki anno az utcára márászkodni azzal a paparazzival. Ha a Fotex székház előtt kémkedett volna az illető, akkor aligha Békesi, Barta Ferenc vagy Medgyessy ütötte volna ki a gépet a csávó kezéből :-))
Törölt felhasználó 2005. 09. 06. 21:04
Előzmény: #9  Törölt felhasználó
Valóban milliárdos az Orbán család.
*
Milyen elemek alkotják ezt a vagyont? A nyóc hektár szőlőt hagyjuk ki elegánsan, mert az max 4 milla (na jó, legyen 8 m)
Törölt felhasználó 2005. 09. 06. 20:36
Hát igazatok legyen ebben a választási jövendölésben. Rajtam nem fog múlni.
Törölt felhasználó 2005. 09. 06. 20:06
Előzmény: #9  Törölt felhasználó
Szerintem is az Mszp fog gyozni, de azert kiegyensulyozottabb lesz az eredmeny, mint mondod.
Törölt felhasználó 2005. 09. 06. 20:03
En is remelem. En egyebkent csak arra a mar-mar trivialis, de ehhez kepest meglepoen gyakran figyelmen kivul hagyott dologra szerettem volna felhivni a figyelmet, hogy ha az allam rossz tulajdonos (ami valoszinu), akkor rosszul is privatizal. Ebbol szerintem legalabbis kovetkezik egy termeszetes ovatossag, ha az ember meghallja azt, hogy ha egy politikus mar megint el akar adni valamit. Mert igen, a privatizacio _utan_ akar meg jol is mehet a cegnek, de ha beleszamitjuk az eladas koruli khm simlissegek jelentette fix koltseget is, akkor mar siman elofordulhat, hogy az allam a netto jelenerteket tekintve rosszul jar.

Es akkor arrol meg nem is beszeltunk, hogy a magantulajdon onmagaban meg nem noveli a gazdasag hatekonysagat. Kell ugyanis egy a tisztesseges versenyszabalyokat kokemenyen betartato versenypolitika is. Ha az allam ugy 'gazdalkodik', hogy egyik oldalon korruptsaga miatt aron alul arul, a masikon pedig ugyanezen korruptsaga miatt szemet huny a kartellek es egyeb versenykorlatozo praktikak felett, akkor azert nehez orszag szinten jol megelni a kapitalizmusbol. Tehat reszemrol mindez nem a kapitalizmus kritikaja, hanem csak annak, amit Magyarorszagon annak neveznek.
Törölt felhasználó 2005. 09. 06. 20:02
Valóban milliárdos az Orbán család. Nem gondoljatok komolyan, hogy nyerni fog a fidesz? A párt referenciát adók nem tipikus MSZP-sek. Simán bemondják a fideszt, csak hát a szavazófülkében a szegfű mellé teszik az ixet. 4 millió szoci szavazó... A Shröder is marad.
Törölt felhasználó 2005. 09. 06. 19:35
Amikor a gázárszabályozás miatt eltűnt a MOL profitja és lement az árfolyam, az OMV 10 %-ot vett a cégért bagóért. Pár év alatt 1,5 milliárd dollárt keresett rajta. Nem csodálnám, ha a bécsi központban lógna valakinek a fényképe a fő helyen, aláírva: danke schön! Fő, hogy olcsó legyen a gáz, Kádár óta tudjuk, hogy az emelkedő olajárak nem számítanak!
Ez a példa egyben azt is megmagyarázza, hogy miért működnek szarul a magyar állami vállalatok: a politika négyévenként beülteti szimpatizásait a vezetői székbe és a cégek gazdálkodását alárendeli a politikának. Hogyan is tudnának versenyezni a piacon a profikkal!Vannak monopoliumok (lásd repülőtér), de ők is versenyben vannak, csak nemzetközi szinten. A magyar politika rövid távon gondolkodik és mindent feláldoz, semmi nem szent. Ha állami cégnél vagy vezető és új kormány jön repülsz, tök mindegy, hogyan teljesítettél, kell a helyed. Kellenek új marketing és egyéb tanácsadók a pártfinanszírozás érdekében. Hogyan tudna így jól működni egy magyar állami vállalat! Ezt persze Orbán is tudja...
Nézzétek meg, amint lesz magántulajdonosa a reptéri cégnek, elzavarják a taxis hiénákat. Ez az állami cégnek érdekes módon húsz éve nem sikerült. Remélem igazam lesz.
Törölt felhasználó 2005. 09. 06. 19:23
A MOL-t tavaly valóban 6500 Ft-on lehetett jegyezni - a piaci ár is akörül volt akkor -, és olyan túljegyzés történt, hogy személyenként csak 130 részvényt allokáltak. A gázüzletág eladása rá jó félévre történt, és a nemzetközi befektetői hangulatot meglovagolva főként ez repítette a mai magasságokban MOL árát, legalábbi elemzők ezt mondják. De mondták már az üzletág eladása előtt is. Csak hallott róla a Kormány meg az ÁPV Rt. is. No persze a másik oldalon sem kell félteni az útépítő-bányatulaj-s zőlősgazdákat.
Törölt felhasználó 2005. 09. 06. 19:22
Miert gondolod, hogy a hozzaszolasod valasz az enyemre?
[Annyit probaltam megjegyezni, hogy az a valaki, aki annak tudataban van, hogy az allam harmadaron adja el a vagyonat, de megis racsodalkozik arra, ha masvalakinek errol a korrupcio jut eszebe, nos az kisse furcsan naiv.]
tko_ 2005. 09. 06. 18:44
Előzmény: #4  Törölt felhasználó
Az Orbán család nem milliárdos?
A bánya vajon mennyit ér?
Múltkor levettem az egyik Hypermarketben a polcról egy üveg bort, nézem " Termelte és palackozta: Tokaj Hegyalja Kft" gyorsan vissza is tettem :)
Törölt felhasználó 2005. 09. 06. 18:17
Előzmény: #3  Törölt felhasználó
Hm. Azert nem kell rogton osszeeskuveselmelete ket segitsegul hivni ahhoz, hogy megmagyarazzuk, miert is adnak el allami alkalmazottak egy allami tulajdonu vagyondarabot a valos erteke harmadaert (mar amennyiben igazak a szamaid).
Törölt felhasználó 2005. 09. 06. 17:43
Ha Orbánnak valóban igaza van, az valóban nagy baj lenne. Lehet, hogy én csak egy senki vagyok, de én például nem tudok korrupcióval terhelt MOL privatizációról. Legfeljebb az nem értem, mért kellett 6.5K-n eladni, mikor a gázüzletág értékesítése után jelenleg több, mint háromszor annyit ér. De azért arra nem venném a bátorságot, hogy nagy nyilvánosság előtt korrupcióval vádoljam a végrehajtókat. Igaz nem is vagyok politikus, meg talán demagóg sem...
Törölt felhasználó 2005. 09. 06. 17:35
Előzmény: #1  portfolio
az állami vállalat Mo-on is jó! Megveszi az őstermelők szőlőjét!!

Topik gazda

samsam
4 3 2

aktív fórumozók

friss hírek További hírek