Értem az 1. pontot, csak ahogy Te is írtad, nutexnél félévkor a pü-i sor minuszba vitte az eredményt, azaz nem árfolyamfedezetről van itt szó,
és a nyereségességet el is viheti.
Óvatos cégvezetőként, esetleges későbbi nem kedvező devizaárfolyam elmozdulásra készülve, akkor a jelenlegi nyereséget el kell rakni eredménytartalékba, és nem kifizetni osztalékként.
A korábban jelzett, nagy mlm árbevétel (ez ha jól gondolom Ft alapú) pedig nem eredményezett üzemi eredményességet.
A 3. pontra én is gondoltam, nutex remélhetőleg ebben is úttörő példával jár és járt elő :)
A többiek csak próbálják utánozni
igen a fedezeti ügylet így működik, ahogy írod, csakhogy jelen esetben, azért lett 150 M nyerő, a pénzügyi soron, mert gyengült a FT... mondjuk EUR ellenében 260 ról, 300 ig!!! tehát ha volt 1 M EUR nyerőjük, és biztosítani akarták a 260 M ft-os eredményt, akkor ezen a fedezésen 40 M-et buktak... Nálam ebből az következik, hogy nem a müködésből jött az eredmény (-11M a jelentés szerint), hanem a befektetések átértékeléséből.... és ez így már nem olyan szép...
a többivel azért egyetértek, messze jobb mint a többi fos talicska, és miután itt a legkisebb a közkéz, ezt lehet a leginkább fellőni, ha nem vágják le a bennfentesek...
Ui: érdekes, hogy a nutex részesedései a leányokban cirka 265 M ft saját tőkét adnak, ezt ha jó indulatúan (10 x es részvények ugyanúgy részesülnek az eredményből, mint mezei társaik) osztom 1.8 M db részvénnyel, 147 Ft-ot kapunk... ergo helyén van a részvény ára... szerintem, indokolatlan egyenlőre a rózsaszín szemüveg... de hát úszni kell az árral... :-)
A kgy határozati javaslatok között az 5. pont (sajátrészvény vásárlás) évek óta része minden éves közgyűlési határozatoknak. Jól hangzik, ezért még Civin idejében bekerült a mindig megszavazandók közé.
1. Olvasd el mégegyszer, amit Nutextől függetlenül írtam. A fedezés lényege éppen az, hogy az üzemi+pénzügyi eredmény EGYÜTT biztosítva legyen.
Példa. Van 1 millió zimbabwei dollár nyerőm idén, de a pénz év végén érkezik. A zimbabwei dollár legyen most 500 Ft. Azt akarom, hogy ez a nyerőm, azaz 500 millió Ft biztosítva legyen, mert nem akarok árfolyamkockázatot és félek, hogy esik a z. dollár értéke. Nyitok 1 millió z. dollár fedezeti pozit. Ha nem jön be a félelmem, mert 600 Ft-ra felmegy a deviza értéke, akkor év végén lesz 600 millió Ft nyerőm az alapüzleten, de 100 millió Ft bukóm a fedezeti pozi miatt. Megkapom tehát az eredeti 500 millió Ft nyerőmet. De ha a z. dollár beszakad 10 Ft-ra, akkor az eredeti üzletem nyerője elértéktelenedett volna és csak 10 millió Ft-ot ér, de a pénzügyi műveletemmel nyerek 490 milliót Ft-ot. Tehát így is megban az 500 millió Ft-om.
Az egyik esetben az eredmény üzemi szinten keletkezett, a másik esetben pénzügyi soron. De a két eset között a tevékenységem megítélése szempontjából nincs különbség: 1 millió helyi deviza nyerő lefedezve.
2. 2.8 mrd-ra 150 millió. Az már 5%.
3. Persze erre is lehet azt mondani, hogy lófasz. Egyrészt a Nutex azzal, hogy 2 éve nyereséges, messze lekörözi a speki kategóriás társait. Nézd csak meg a KEG, a Phyl, az Estmédia számait. (nagyságrendileg ekkora, vagy 2-szeres árbevételek, de 6-10-szeres részvényszám mellett és 150 millió nyerő helyett sokszázmilliós, milliárdos veszteségek, ráadásul évek óta!)
Az üzemi eredmény szinte már félévkor ua. ekkora volt, annak ellenére h. több mint duplájára emelkedett azóta az árbevétel.
Ha a Ft kicsit erősebben teljesít akkor az üzemi nyereséget simán elviszi a pü-i eredmény(telenség).
Ráadásul 3mrd-os árbevételből ~50m nyerő, hát nem túl jövedelmező tevékenyégre (1,5%) vall.
NUTEX: működik a Varázspálca, ugranak a spekulánsok