Lesz akcio a boltokban, 20 db kakaoscsiga vasarlasanal egy db reszveny ajandek!
Tegnap mar a tv2 ben is ment a hirdetes amiben norbi arulja a reszvenyeit, milyen lett volna ha annak idejen Csanyi vagy varszegi kiallt volna , hogy vegyenek otp vagy fotex reszvenyt -:)
Nekem ez kicsit hasonlit sztorilag civinre , aki a semmit probalta eladni evekig.
A fórumot olvasva nem biztos, hogy sikeres lesz a kibocsátás. Persze nem csak a hozzászólok közül vásárolhatnak. Az még érdekes lesz, hogy milyen lesz az intézményi és lakossági befektetők arány a jegyzésből (ha sikeres lesz), mert ha egy intézményi sem mozdul rá, akkor az jelent valamit.
Szerintem is nagyon sok a kockázat, bizonytalanság a részvény körül:
- rövid visszatekintő múlt
- nemzetközi terjeszkedés akadályai, Norbi neve kinn azért nem cseng olyan jól
- bizonytalan a hosszút távú eredményesség, kicsi a saját tőke -> viszonylag alacsony P/E-t vállalnak be a befektetők
- kérdés a menedzsment hozzáállása a kisbefektetőkhöz (osztalékpolitika)
Ha minden jól sikerül, és 2-3 évig stabil növekedés lesz, akkor majd érhet 900 Ft-ot egy részvény. De ez most még nagyon magas prémium.
Pontosan így van! Nagy esélyel mernék rá fogadni, hogy aki most szeptemberben beteszi a pénzét az 1 év múlva min 50%-át elbukja. Lesznek napok és hónapok amikor nem lesz kereskedés , így még buktával sem fog tudni a pénzéhez hozzájutni. Nem a Norbi ellene agitálook, hanem ilyen tőzsdére menőcégek ellen akik az elmúlt években bocsátottak ki részvényket. Most azok a kibocsátási ár 20-40%-án forognak és nagyobbak ,mint a Norbi UP, pl CIG, Estmédia, Visonka, B-tel stb.
Aki ebbe fektet az inkább lottózon :-), esély a nyeréshez kb annyi itt is.
De nem veszi, nézd meg általában kit hibáztat az átlagos átvert hülye utólag, sosem magát, a legnagyobb szemét mindig az lesz, aki le akarta róla beszélni.
Ez első kérdést illetően tévedsz, méghozzá nagyot. Igenis VAN értelme tőzsdére jönni, és pont ezért teszi ezt Norbi. Soha az életben nem érne 5 milliárdot a cége, és soha nem tudna kiszedni 1 milliárdot ebből a cégből, hacsak nem talál a tőzsdén elég palimadarat. Nyilván azért nem kockázati tőkéshez fordult mert az egyrészt szorosra fogná a gyeplőt, másrészt ötödennyit adna csak a tulajdonért. A tőzsde Norbinak minden világok legjobbika: kiszed egy csomó pénzt, és a teljes kontroll is megmarad. Tehát abszolút van értelme tőzsdére jönnie!!!
Szeretném az egészet egy képpel összefoglalni:
- Van értelme ennek a tőzsdérelépésnek? (egy kockázati tőkealap befektetése helyett pl)
- Van növekedési potenciál?
- Van nemzetközi brandje a cégnek? (A 3%-os külföldi eladás az árbevétel kerekítési hiba kb)
- Nyugalomra adhat-e okot, hogy olyan nagy nevek kommentelik és védik a céget, akiknek a neve elég furán hangzik magyar befektetői körökben?
- Nyugalomra ad-e okot, hogy több Norbi céget szanált a NAV és hogy a többi pedig eléggé át lett rendezve, hogy szalonképes legyen?
- Van gyártás?
- Van valami materiális érték (ingatlan, befektetés stb.) a cégben, ami megfogja a részvény esetleges esését annak értékénél fogva?
A válasz pedig: link
"hiszen egy már most profitábilis növekedési cégről van szó"
Namost erről ugye fogalmunk sincs, hiszen a cégnek 1, azaz egy éves törtéenet van, az előtte lévő cégekbe ide-oda ment a pakolgatás, ahogy írták több a NAV ravatalozójában pihen.
Szóval azt állítani hogy növekedési cégről van szó, elég erős. Tudjuk a tavaly profitot és slussz-passz, ennyi. Ezen kívül marad a tündérmese, amit vagy elhiszel vagy nem. Én nem. Szerintem ugyanúgy 200-ig esik könnyedén mint a CIG. Ott lehet majd elgondolkodni hogy mennyit ér valójában
A másik:".Hasonlitgatni nincs értelme mert ő a tulaj ,ő ennyit kér érte"
Ja, hogy ő ennyit kér érte. Én meg a használt sokdámért 1 milliárdot kérek, és ne is hasobnlítgasd más használt autókhoz, mert én ennyit kérek érte. Jó kis érvelés, mi? Akármennyit kérek a rozzant skodámért, az értéke attól függ, hogy más használt sokádkat mennyiért lehet megvenni.
Ebbe cégeb 100Ft-ot nem fektetnék.
Komoly cégek is padlót vannak. pl Cigpannono kibocsátási ára 930 most talán 300ft. Estmédia most 3Ft! Visonka kibocsátási ára 1000Ft most 200-300Ft stb.
Lesznek napok hónapok amikor nem lesz tőzsdei forgalmai. Nem tudtok még veszteséggel sem a pénzetekhez jutni. Inkább blue-ban fektessetek és keressetek akár a napi mozgáson is.
Norbi Update Nyrt.
link
(Vagy ez már tényleg a vég...?)