NABI bejelentette, hogy tájékoztatást kapott arról, hogy az Első Magyar Alap (EMA) megkezdte a birtokában lévő NABI részvények szétosztását az EMA részvényesei között. Az EMA és részvényesei várhatóan bejelentéseket fognak tenni az 5%-ot meghaladó NABI tulajdoni változásokról a tőkepiacról szóló 2001. évi CXX. törvény ("Tpt.") 67. paragrafusával összhangban. Az EMA tulajdonában 2.500.000 darab NABI részvény (54,06% NABI tulajdonrész) volt 2005. augusztus 31 -én.
a teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=2&i=58670
zborde, hát pontosan ezért esik, de a 2.5M db Nabi részvény beöntésére racionálisan gondolkodva kicsi az esély.
Lecserélés Eco-ra, OTP-re: nem biztos, hogy az EMA intézményi befektetői egyáltalán foglalkoznak magyar papírokkal. Másrészt pedig lehet megint az a szisztéma, hogy minek foglalkozzanak azzal, hogy mibe fektessék be a Nabiból befolyt 150,000 dollárt ...
Viszont egy kicsi pl. én egy ilyen hírre inkább az eladáson kezd el gondolkodni és nem a vételen, de ki gondolkodik a vételen, mert egy intézményi nem(!)
?
hááát, lehet hogy igazad van, de én egy kicsit másképp látom. Az intézmény simán megbízhat egy brókert hogy szórja a piacra a Nabi pakkját apránként, és akkor neki nincs vele gondja. Másrészről ha úgy látja hogy a MOL, Econet:-)) vagy mármi többet hozhat neki (jelenlegi piaci értékről számítva), akkor simán lecseréli a két részvényt (mármint eladja a Nabit és vesz helyette mást).
Igazad van majd kiderül... a számok majd magukért fognak beszélni...
Ja, nagy-nagy profitot: szerinted annak a kb. 20-30 "intézményinek" - akik mondjuk több, mint egy milliárd dollárt kezelnek és naponta több millió dollárt tudnak realizálni likvid papírokkal kereskedve - tényleg megéri 150,000 dollárért külön-külön azzal foglalkoznia hónapokig, hogy hogyan eresszék be a piacra egyenként a Nabi 3%-át (a jelenlegi felállás szerint) napi 1,000-5,000 dolláros tételekben?
Épp, mert le van írva nullára a könyvekben, éppen azért inkább tartani érdemes: nulla potenciális veszteséggel szemben már csak potenciális nyereség áll (ráadásul további tőke kockáztatása nélkül, hiszen le van írva).
Persze ha irracionálisan gondolkodik az az "intézményi", akkor be fogja nyomji a piacra (de elvileg azért "intézményi", mert nem irracionális). Elvégre a Nabi mégse ment (egyelőre) csődbe, hiszen nagyjából megegyeztek a bankokkal.
Aki figyelemmel követte a NABI eseményeit, annak nem jelent már meglepetést a hír. Egyrészt mert már leírta, vagy mert látta, hogy az FHF (Róna Úr és tsa.) már nem tudtak mit kezdeni a NABI-val.
Az más kérdés, hogy mekkora short pozit lehetett a papíron kiépíteni. Szerintem elég körülményes ezt megshortolni.
A 0-ra írt papírokkal az FHF tulajok érdekes végjátszma kezdődhet. A bóvli kategóriába zuhant papírra nehéz lesz vevőt találni.
NABI: elfogyott a türelem, a főtulaj szétosztja részvényeit
Ugrás a cikkheza teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=2&i=58670