Topikgazda: Törölt felhasználó 2005. 06. 16. 10:50

Monetáris vakságban: jóvátehetetlen károk az országnak - Zdeborsky  

Ugrás a cikkhez
A HVG hasábjain folytatta a monetáris politikával kapcsolatos kritikáinak hangoztatását Zdeborsky György, a CIB bank volt elnöke, az MFB egyik vezetője. A szerző korábban Bácskai Tamás professzorral együtt fejtette ki véleményét, mára a korábbi szerzőpáros egy főre "olvadt". Zdeborsky továbbra is állítja, hogy a magyar gazdasággal kapcsolatosan kialakult kedvezőtlen külső és belső egyensúlyi helyzet okai leginkább Járai Zsigmond pénzügyminiszterségé re nyúlnak vissza. Zdeborsky szerint Járai viselkedése a jelenlegi kormánykoalíció alatt már mint jegybankelnök jelentősen módosult, ugyanakkor monetáris vakságában nem vette észre milyen károkat okoz. Járai nyilatkozatai, lépései többször voltak okai kisebb pénzpiaci válságoknak - állítja az MFB igazgatóságának elnöke.

a teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=3&i=55323
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2005. 06. 21. 10:28
Előzmény: #28  Törölt felhasználó
Nem biztos, hogy olyan tavol van egymastol a velemenyunk. A varakozasok tenyleg nem az egyetlen faktor, de - es szvsz ez a fo intuicio a kozelmult vonatkozo kozgazdasagtanabol - meghatarozok az egyenuly kialakitasaban. Egesz pontosan abban, hogy _melyik_ egyensuly alakul ki, es abban, hogy az mennyire lesz stabil.
Egy jol mukodo piacgazdasagban, ahol eros es tisztesseges a verseny, a gazdasagpolitika kompetens es megbizhato, az allam tiszta, hatekony es lehetoseg szerint karcsu, tehat kb Kosztolany 'szabad vilagaban', a varakozasok is endogenek es elvezetnek (tobbek kozt) a tartosan alacsony inflaciohoz.
Tehat (az en ertelmezesemben) ahhoz, hogy ez a helyzet kialakuljon a gazdasagpolitikanak is tennie kell, van rahatasa a dolgok kimenetere. Ebben a modern ertelmezesben a monetaris politika peldaul tipikusan a varakozasok koordinalasat vegzi.
Törölt felhasználó 2005. 06. 20. 19:22
Előzmény: #22  Törölt felhasználó
Mindenekelött az utolsó beírásod a vitakultúránkról nagyon tetszik.
Ez technikai elemzés is, az is a pszichénket elemzi elsösorban.
Nekem semmi bajom a várakozásokkal, de szerintem legalább ekkora jelentöségü a verseny, illetve annak fokozódása.
Nem értek egyett a több évtizedes tapasztalatokról írottakkal, sokkal inkább kedvencemmel, Kosztolányival, aki azt mondta, hogy a szabad világra nem jellemzö az infláció, azt általában valamilyen külsö sokk, politikai robbanás (háború, OPEC) idézi elö. Amit írt persze tulzás, de azért nem árt elgondolkodni rajta.
Törölt felhasználó 2005. 06. 20. 11:54
Előzmény: #26  Törölt felhasználó
Ezzel is egyetertek. Szerintem a hazai szakma szegenysegi bizonyitvanyat pont az jelenti, hogy a megnyilvanulo kozgazdaszok donto tobbsege a monetaris politikarol fekete-feher alapon gondolkozik. Ha Zdeborskyt kritizalom, az nem feltetlen jelenti azt, hogy Jarai-fan vagyok (es plane nem azt, hogy 'fideszes'), es ha az MNB monpoljat kritizalom, az nem feltetlen jelenti azt, hogy a Zdeborsky-felek minden egyes szavaval egyetertek.
De valahogy megis egy csomo ember arra elvez, hogy mindenkit besoroljon a jobbos-balos dimenzio menten.
Törölt felhasználó 2005. 06. 20. 11:35
Előzmény: #25  Törölt felhasználó
clockworkorange
Jó lenne már szakítani ezzel a szemlélettel!Miért gondolod hogyha valaki az egyik oldalon hülye, akkor a párja a másik oldalon okos és fordítva.
Törölt felhasználó 2005. 06. 20. 11:23
Előzmény: #23  Törölt felhasználó
és Zdebo a hős, nem? Bácskai ügynökkel egyetemben
Törölt felhasználó 2005. 06. 20. 11:19
Előzmény: #23  Törölt felhasználó
Pontosan. Jarai elefant a porcelanboltban.
Törölt felhasználó 2005. 06. 20. 09:47
Előzmény: #22  Törölt felhasználó
Most világosodtam meg!"A modern monetáris politika-meg hozza tartozo kozgazdaságtan-a varakozasokat sokkal fontosabb tényezőnek tekinti" Akkor Járai ezért nyilatkozik szinte minden kamatdöntés előtt/után valami zaftosat a gazdaság állapotáról.Valószín űleg nem ismeri a "modern elveket" mert akkor tudná hogy egy jegybankelnöknek ezt nem szabadna.Sokszor volt olyan érzésem nem is MNB elnök hanem halálmadár.
Törölt felhasználó 2005. 06. 20. 09:08
Előzmény: #21  Törölt felhasználó
Szerintem is olcsobban le lehetett volna vezenyelni ugyanezt. Hogy nem igy tortent, az joreszt Jaraiek bune.
Viszont szerintem a fejlett orszagokban tapasztalhato alacsony inflacio igenis dontoen a jegybankoknak koszonheto, most mar gyakorlatilag tobb evtizedes tapasztalat alapjan meg lehet engedni egy ilyen kijelentest.
A modern monetaris politika - meg a hozza tartozo kozgazdasagtan - a varakozasokat sokkal fontosabb tenyezonek tekinti, mint te.
Ezert sem lehet aztan olyan elhamarkodott kijelenteseket tenni, hogy 'a trend ugyis csokkeno volt', meg 'a monetaris politika nelkul is ugyanaz tortent volna.' Ez nem technikai elemzes.
Törölt felhasználó 2005. 06. 20. 06:08
Előzmény: #20  Törölt felhasználó
Kedves szabesz!
Ezzel a beírásoddal azt hiszem kiegyenlítettem. Olvasd már vissza miket írtam.
Igen, van egy hajszálnyi eltérés a két mondat között, mert közben megnéztem a grafikont (az elsö beírásom emlékezetböl keletkezett), de Neked se ártana megnézni azt a grafikont!
Nem ragadt be az infla, csak a teljes kezdett el oldalazni, a maginfláció közben töretlenül trendelt tovább lefelé. Magyarul a hab eltakarta a folyamtokat.
Én ránéztem a grafikonra és megállapítottam, hogy "akár köze is..." , a határozottabb kijelentéshez tudnom kéne, mi volt a korrekciót elöidézö ok, sajnos nem emlékszem, de gondoltam legyen jó napod megdicsérem Öket egy negyedév erjéig.
Az inflációra a monetáris politika bizonyára hatással van, tudom, hogy ez a bevett tankönyv. A kérdés cssak az, hogy mikor, és hol. Jelenleg körbenézve a világban úgytünik nem most és sehol.
Tudom, hogy vissza fog jönni az az idöszak amikor ismét az infla lesz a gazdaságok fö rákfenéje, de most még nem az.
Egyébként is azt írtam, hogy infla tekintetében nem tettek semmi rosszat, hogy szerintem jót se az az én megfogalmazásomban mást jelent mint a tiédben, mert bárki ült volna ott nem tudott volna szerintem jót tenni (mert tagadom a monetáris politika és az infla ilyen szoros összefüggését, különösen az elmúlt idöszakban!!), egy dolgott lehetett volna másképp tenni, olcsóbban levezényelni ugyanazt.
Törölt felhasználó 2005. 06. 19. 03:53
Előzmény: #19  Törölt felhasználó
Eloszor ezt irtad: 'a trend nélkülük is kb így alakult volna.'
Aztan ezt: ' rezsimváltásnak akár köze is lehetett az elsö korrekció lezárulásához.'

A tobbihez. A Bokros-csomag monetaris politikai resze eloszor felporgette az inflaciot (kb 10%-kal), aztan kezdodott egy csokkenes, ami '98-ra kb meg is allt. Ekkor jott egy olajarsokk, tovabb lefele nyomva az inflaciot, de amikor ez visszakorrigalodott, az infla is elkezdett emelkedni. 2001-ben reszben megint volt egy kulso inflacio-csokkento hatas, de az mar 2000-ben latszott, hogy az inflacio beragadni latszik 10% korul, vagy akar emelkedoben is volt (ezt Suranyi is elismerte).
Egyaltal an nem vilagos, hogy ezutan miert csokkent volna tovabb az inflacio 'magatol' trendszeruen. Az inflaciora mindig is hatassal volt a monetaris politika, csak ez utobbinak nem mindig az arstabilitas volt az elsodleges celja. A szakirodalom ugy tartja, hogy 10% alatt mar egyre nehezebb csokkenteni az inflaciot, legalabbis trendszeruen egy ilyen folyamat nem kovetkezik be a monetaris politika celiranyos kozbeavatkozasa nelkul.
Tehat egyaltalan nem trivialis azt allitani, hogy egyebkent is csokkent volna az inflacio. Mellesleg a nemzetkozi peldak is mast mutatnak.
Törölt felhasználó 2005. 06. 19. 01:04
Előzmény: #18  Törölt felhasználó
Nem azt mondtam amire Te reagáltál.
Stabilan csökkenö pályán van az infla a Bokros csomag óta.
Maginfláció tekintetében összesen két rövid korrékciós idöszak volt, 2000 julius és 2001 március között, valamint 2004 január és május között (forrás MNB). Ez utóbbinak egyértelmü az oka=adó (forrás szintén MNB, sajnos változatlan adótartalmú indexük csak ekkortól van, pedig az lenne igazán érdekes visszamenöleg).
A grafikonokból az látszik, hogy a rezsimváltásnak akár köze is lehetett az elsö korrekció lezárulásához, tehát a kezdö lépést lehet pozitívan értékelni.
De a trend 95 óta stabilan csökkenö, tehát a pályaváltáskor nem állt rá semmire.
Viszont nem is térítette le a pályáról.
Törölt felhasználó 2005. 06. 18. 21:13
Előzmény: #15  Törölt felhasználó
Nem ertek egyet. Szerintem a monetaris politika is kozrejatszott a csokkeno inflacios trend kialakulasaban/megma radasaban. Teljesen valoszerutlen lenne, hogy a tobb mint husz evig magas es volatilis az inflacio egyszercsak 'magatol' raall egy stabilan csokkeno palyara. Meg az is valoszerutlen, hogy a pont a palyavaltas kornyeken bevezetett uj monetaris rezsimnek ehhez semmi koze ne lenne.
Törölt felhasználó 2005. 06. 18. 19:36
Előzmény: #16  Törölt felhasználó
Régszóltam közbe.
Kérem uraim!!!
MNB, monetáris tanács……………… semmi köze az infláció alakulásához (a vásárló erő akár munkanélküliség, kereslet-kínálat………… ..stb ) ezt kialakította.
Járai elvtárs, pedig egyszerűen, ahol tudunk gáncsoskodunk………………… …
A gáz ebben, az hogy nem a kormányt gáncsolgatta, hanem a magyar lakságot, a magyar gazdaságot.
Történel mi időszakot éltünk át a jelen monetáris tanács és vezetője alatt sajnos negatív korszakot.
Persze tudni kell e mögött volt kormányfőnk dakota közgazdasági beütése is szerepet méghozzá jelentős szerepet vállalt.
p.lama
Törölt felhasználó 2005. 06. 18. 08:34
Előzmény: #12  Törölt felhasználó
ellentmondtál önmagadnak.
A "legyen natural hedge", pont azt jelenti, hogy ne csak forint adósságunk legyen, hanem kevert, bárhogy alakul a világ (és benne hazánk) devizapiaca tartozásaink összetétele a legkissebb kockázatot képviselje, és legyen összefüggés az összetétel és a reálgazdaság deviza folyamatai között.
A forintra való átállás az spekuláció=felteszek mindent egy lapra a forintra (ráadásul rossz spekuláns az aki mindent egy lapon kockáztat).
Törölt felhasználó 2005. 06. 18. 08:23
Előzmény: #10  Törölt felhasználó
Kedves clockworkorange!
Mon etaris Tanaccsal takarozni nevetséges, különösen a bövités elötti idöszakot tekintve (és most arról van szó), teljesen egyértelmü, hogy talán Obláthot kivéve, mindenki katonaként viselkedett. Ezt legjobban Kádár Béla esetén tudod nyomon követni, mivel a történtek ellentétesek egész addigi munkásságával és megnyilatkozásaival.
A döntéseik tragikusan rosszak voltak, ezen az infla sem változtat.
Az infla tekintetében nem tettek rosszat ez igaz, de jót se, a trend nélkülük is kb így alakult volna (ne felejtsd a trend elöttük elindult).
Törölt felhasználó 2005. 06. 18. 08:05
Előzmény: #9  Törölt felhasználó
szabesz!
2:0 Neked (az elözö gól a multkori kamatemelési elírásom)
Amúgy hecc, idönként jól esik.
Törölt felhasználó 2005. 06. 17. 12:35
Előzmény: #12  Törölt felhasználó
Miért spekuláció a devíza adósság ha jók az arányok?Miért jobb ha spekik kezében van a Ft kötvények jelentős hányada és ők közvetve rángatják a forint árfolyamát kényük kedvük szerint?Vagy Te azt hiszed a deviza piacon az MNB irányítja a folyamatokat? Hogy mennyire nem azt mutatja az is mekkora ívben sz@rnak Járai beköpéseire az utóbbi időben.
Szerinted miért vannak egy országnak deviza vagy aranytartalékai?Az nem spekuláció?
Törölt felhasználó 2005. 06. 17. 11:59
Előzmény: #11  Törölt felhasználó
te el is hiszed amit írsz? merta devizakötvényt nem adhatja el senki? egy ország ne spekuláljon devizában, legyen natural hedge, nem?
miben is vana ktgvetés bevételeinek nagy része?
Törölt felhasználó 2005. 06. 17. 10:27
Előzmény: #10  Törölt felhasználó
Ha jól tudom amióta vannak az új tagok talán egy kamatmeghatározó ülés volt amikor nem csökkentettek mégsem omlott össze a Forint.Mellesleg az újjak négyen vannak úgyhogy a régiek simán leszavazzák őket ha arra kerül a sor.
Járaival pedig az a gond, hogy Ő akarja irányítani a gazdaságpolitikát az MNB elnöki szék pedig nem arra való.A folyamatos hadakozásnak pedig az ország issza meg a levét.
Azt sem tartom jó döntésnek, hogy a Fidesz alatt elkezdték átalakítani az adósság szerkezetét.A forintban jegyzett állampapírok sokkal kiszolgáltatottabbá tették az országot a régi gyakorlathoz képest.Azokat jellemzően kormányoktól és nemzetközi nagy bankok konzorciumaitól vettük fel.Igaz az árfolyam kockázat nagyobb de azt megfelelően lehet kezelni.Viszont forintkötvényt boldog- boldogtalan vásárolhat és ha úgy dönt azonnal el is adhatja.Az addigi modellben legalább spekulánsokkal nem kellett bajlódni.Ráadásul a deviza kamatok lényegesen alacsonyabbak.
Valak i egyszer kiszámolhatná hogy pl. ez mennyibe került az adófizetőknek.
Törölt felhasználó 2005. 06. 17. 09:57
Előzmény: #7  Törölt felhasználó
miért is? Nem ő dönt, ahnem a Monetáris Tanács,a hol ő egy tag. Hiába neveztek kia megbízható 'nagytudású' katonákat, ők sem erőltetika csökkentést.
miért is jó a nagyon gynege Ft.
azt senki sem vitatja, hogy nem kommunikálk jól, de a döntések alapvetően jók voltak.
mennyi is most az infla? mennyi volt átvételkor?
Törölt felhasználó 2005. 06. 17. 08:41
'Nem olvastam részletesen a cikket'
Akkor miert velemenyezted? Tele van targyi es szakmai tevedesekkel. Frocsogo, elfogult publicisztikai melypont.
Csak azert mert valaki kimomdja, hogy Jarai nem jo jegybankelnok - ami igaz -, meg nem lesz mindenben igaza. Ez nem egy fekete-feher kerdes, ezt kene mar belatni. Szerintem.
Törölt felhasználó 2005. 06. 17. 01:40
t. kanyisz
A Szabadság téri bolond csak végre hajtja a gondosan mérlegelt, ártó parancsokat.
Törölt felhasználó 2005. 06. 16. 22:50
Előzmény: #6  spade
kedves spade!
Nem olvastam részletesen a cikket,úgyhogy nem tudom a pontos érveket. Lehet, hogy igazad van és csak vak tyúk is talál szemet, de abban igaza van, hogy Járai modern időnk egyik legnagyobb hazai kártevője.
Üdv
spade 2005. 06. 16. 22:34
Előzmény: #5  Törölt felhasználó
kanyisz,
Zdebonak tényleg igaza van, hiszen beszél irogat úgy tünik mintha szakmailag a topon lenne, és talán,esetleg Gyurcsány benyomja az MNB-is ha kivételes szerencséje van.
Amúgy elképesztő sületlenségeket beszél, 200 km-nél közelebb nem szabadna közeliteni a jegybankot mert még kárt tesz benne. Miután ennél értelmesebbnek szokott mutatkozni, csak 2 magyarázat van beállt a politikai kiszólgálók népes táborába, vagy megh@lyült......
Amú gy érdemben az irás nem üti meg azt a szinvonalat hogy érdemben érdemes legyen vele vitatkozni, talán Ö sem gondolja komolyan.
Törölt felhasználó 2005. 06. 16. 21:02
Előzmény: #3  opposition2002
Zdebonak igaza van.
Ti pedig politikai vakságban szenvedtek.
Törölt felhasználó 2005. 06. 16. 16:37
Előzmény: #3  opposition2002
Szerintem jó a HVG!A Figyelőnek milyen a " politikai-eszmei elkötelezettésge"?
opposition2002 2005. 06. 16. 13:59
Előzmény: #2  Törölt felhasználó
Zdeborszky egyedül maradt, mert Bácskai ki lett vonva a forgalomból (kiderült, hogy saját családtagjait jelentette fel, mert 56-ban állítólag antiszemita jelenségeket tapasztalt - nyilván ezért jelentette fel a saját családtagjait)
A HVG-t már rég nem igazán érdemes olvasni, mert a 90%-a nem igazán a gazdaságról szól, akkor inkább ott van a Figyelő, az sokkal jobb, bár a politikai-eszmei elkötelezettésge néha sajnos nagyon érződik
Törölt felhasználó 2005. 06. 16. 13:51
Előzmény: #1  portfolio
a tények máshogy beszélnek, azért mert vki Surányi kedvence, még az infla 4% alatgt ill. körül van. miért is? csak az olcsó olajár miatt!!!!
a monetáris pol szagértő Zdebo (MNB munkásőre) már nem mert írni eddig ügynök szerzőtársával egyedül is hülyeségeket beszél! vajon Fekete Jancsika súg nekije? kbena HVG ezzel nekem még jobban 0-ra írta le magát.
üdv

Topik gazda

aktív fórumozók

friss hírek További hírek