Topiknyitó: Portfolio 2011. 07. 06. 10:27

Megkeseríti a devizahitelesek életét a frank  

Ugrás a cikkhez
Az EUR/CHF 1,22-ről 1,2070-ig erősödött a portugál leminősítést követően. A frank menekülődeviza státusza ismét megkeseríti a devizahitelesek életét - írja napi devizapiaci kommentárjában Karsai Péter, a Commerzbank treasury sales munkatársa. ...

a teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=4&i=152006
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2011. 07. 18. 15:23
Előzmény: #37  Törölt felhasználó
penznyelo, koszi.

Akkor jol sejtettem, hogy igy van, es tovabbra sem ertem hogy miert.

Egy eleg egyszeru es hatekony devizahitel mentocsomag lenne, ha lehetne chf-ben torleszteni. De sehol nem hallom, hogy szoba jonne.

Bar ha a hamburgeradobol kimaradnak a hustermekek (ki-ki talalja ki, kinek az erdeke) akkor meglepodnek, ha barmilyen bankoknak nem kedvezo megoldas atmenne a rostan.
Törölt felhasználó 2011. 07. 18. 15:11
Előzmény: #35  Törölt felhasználó
most komolyan...te bevállalnál 1:500 tökeáttétes bármilyen forex pozit mondjuk akár 500eFt tőkével?????? Ezt te sem gondolod komolyan!
Törölt felhasználó 2011. 07. 18. 14:59
a kamatlábkülönbségből adódó finanszírozási igény miatt ez kicsit drágább volt, mint az akkor elérhető forinthitel.

Törölt felhasználó 2011. 07. 18. 14:48
Előzmény: #34  S52Raptor
"Mert a bank nem nyerne ezen az ügyleten is..."

Nagyjából ez lehet a helyes megoldás.
Törölt felhasználó 2011. 07. 18. 14:47
Előzmény: #33  Törölt felhasználó
Rokakoma:

a.) Tudomásom szerint a hazai bankok jó részében nem lehet CHF-ben törleszteni. (korábban tuti így volt, most nem tudom).
b.) Ez jó kérdés. Abszolút egyetértek azzal, aki azt szorgalmazza, hogy lehessen.
Törölt felhasználó 2011. 07. 18. 14:44
"1:500-as tőkeáttéttel a hitelfelvételkor a hitel értékének megfelelő arányban egy chf longotot kellett volna nyitni."

A pénzügy alapjaival nem vagy tisztában. A devizapiaci keresztárfolyamokban ugyanis benne van a kamatkülönbözet. Így aki CHF hitelt vesz fel és mellett CHF longot nyit, az valójában Ft hitelt vett fel drágán.
Törölt felhasználó 2011. 07. 18. 14:40
Előzmény: #32  Törölt felhasználó
1:500-as tőkeáttéttel a hitelfelvételkor a hitel értékének megfelelő arányban egy chf longotot kellett volna nyitni.
Ennek fedezetére minimális tőke is elegendő lett volna a hitel összegéhez képest.
160-180 chf árfolyamnál, nem hiszem, hogy volt olyan, aki (egy süllyedő svájci gazdaságot vizionálva) 80-100-as chf árfolyamot várt volna.
S52Raptor 2011. 07. 18. 14:36
Előzmény: #33  Törölt felhasználó
Mert a bank nem nyerne ezen az ügyleten is...
Törölt felhasználó 2011. 07. 18. 14:33
Előzmény: #32  Törölt felhasználó
penznyelo, tobbiek.

Azt meg tudja nekem mondani vki, miert nem lehet chf-ben torleszteni?

Csak mert ha valaki felvett mondjuk 10k chf-et, es mondjuk 500 frank a torlesztoje, akkor annak ma is 500 franknak kellene lennie (vagy kevesebbnek, mert azota csak csokkent a chf alapkamat)

Ehhez kepest forintositanak, es a toketartozas is emelkedik (forintban) ami miatt a forinttorleszto nem csak az arfolyammal, hanem a nagyobb toketartozassal is no.

Ha lehetne chf-ben torleszteni, akkor "csak" az arfolyamhatas kerult volna ra a torlesztokre.

Meg tudja mondani valaki, hogy:
a) tenyleg nem lehet chf-ben torleszteni?
b) ha nem, akkor miert?
Törölt felhasználó 2011. 07. 18. 14:04
Előzmény: #28  Törölt felhasználó
Te aztán nagyon okos vagy:

"Igen, alapból minden chf hitel mellé egy chf long fedezetet kellett volna csinálni"

Akkor ez egyenlő lett volna egy drága Ft hitellel...
Törölt felhasználó 2011. 07. 18. 13:51
Előzmény: #30  Törölt felhasználó
Jól beszélsz. Ráadásul a devizahitelesek 80%-a szerintem azt sem tudja mi az a chf long meg short. Felvették mert akkor érdemesebb volt saját lakást törleszteni mint esetleg albérletet fizetni,mert ez 25 év után saját lesz. Jó volt a gondolatmenet,a bankok meg adták nekik nyakló nélkül. 80ezres nettóra 100ezres törlesztő,nem számított, hogy mit fog zabálni a család, kit érdekel. ))
Törölt felhasználó 2011. 07. 18. 13:40
ha annak aki felvette a hitelt, lett volna annyi pénze, h chf/huf longot tudott volna nyitni, nem vett volna fel hitelt (legalább is nekem nem volt, válás után meg az exet ki kellett valamiből fizetni; szóval csak óvatosan az okosságokkal).... csata után persze mindenki hadvezér!
Törölt felhasználó 2011. 07. 18. 13:21
de akkor nem lett volna értelme a CHF hiteleknek...

ha a bankok nem rövid pénzekből adtak volna 20-30 éves hiteleket, akkor még mindig nem lenne akkor baj... oké, ez már tényleg nem várt durva árfolyamváltozás, de a bankok által a hitelfelvevőkre passzolt kamatemelés nélkül még mindig nem feltétlenül volt rossz/drágább felvenni CHF hitelt 3-5%-os kamaton, mint forintot vagy EUR-t...
Törölt felhasználó 2011. 07. 18. 12:28
Előzmény: #26  vittore
Igen, alapból minden chf hitel mellé egy chf long fedezetet kellett volna csinálni, akkor most nem lenne chf-ben eladósodva az ország.
Törölt felhasználó 2011. 07. 18. 10:05
Előzmény: #26  vittore
Ki van ez találva kérem, jól kiszívatták a magyarokat! Nem elég hogy gombokért dolgoznak még tető sem lesz a fejük felett! Hajrá magyarország,jó nyaralást képviselő kocsogok! ))
vittore 2011. 07. 18. 09:52
Előzmény: #25  Törölt felhasználó
sose értettem hogy az óvatos hitelesek miért nem tömörültek vmiféle érdekközösségbe, fedezeti-ügylet társulásba

ott a példa amit a külker cégek csinálnak

a példa egyszerű, 160-on felvett hitelnél nyitnak egy chf/huf longot, tehát amit buknak az árfolyamon, nyerik a longon és fordítva. sajnos a frankban tiltott törlesztés szétzúzza az ötletet (mert ha lehetnek chf-ben törleszteni akkor nincs részletemelés a kamat és orsz kockázat miatt se)
Törölt felhasználó 2011. 07. 18. 09:47
Előzmény: #20  Törölt felhasználó
Az a baj, hogy megérdemelnék a frankosok, hogy hagyják őket bukni. Csak hát, mások ingatlana sem érne semmit...
Törölt felhasználó 2011. 07. 18. 09:39
Előzmény: #22  Törölt felhasználó
Megoldották a problémát, 180as árfolyamrögzítés. Most hátradőlve áztatják a tökeiket vmelyik tengerparton.
Törölt felhasználó 2011. 07. 18. 09:31
Előzmény: #21  d_mode
Nekem van és nem nyugtat meg, hogy én leszek az utolsó aki fizetni tudja...
Törölt felhasználó 2011. 07. 18. 09:27
Előzmény: #21  d_mode
Még a mocsok FITYMA kormány a nagy okos O.V.-val azt adták elő 3-4 hónappal ezelőtt hogy milyen érdem hogy hogy leküzdötték a chf. magaslatait!!!Akkor is mondtam hogy ehhez annyi köze volt neki és a bagázsának mint kb. nekem!!!Etetésnek jó volt ,időhúzásnak még jobb ,hány milliárd folyt azóta is a zsebeikbe!!!
d_mode
d_mode 2011. 07. 18. 08:33
Előzmény: #20  Törölt felhasználó
237 felett a frank.
nagy baj lesz ebből.
nekem személy szerint nincs,de nem tud ez vígasztalni teljes mértékben,mert ha tönkremennek a devizahitelesek,akik tömegével vannak az országban,idő kérdése,mikor megyünk utánnuk mi is.

Topik gazda

Portfolio
Portfolio
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek