Minden valtoztatasnal egy summary kell adnia a portfoliorol, hogy mekkora a portfolio hozama %ban addig, ellenorizheto adatokkal, datumokkal, vetel-ealdas arakkal,
es egyenletes penz-allokaciot feltetelezve.
Legyen a 3 portfolioban egyenkent maximum 10 pozicio.
A portfoliok tetszolegesek lehetnek: mondjuk en egy hosszutavu (tobbhonapos) egy kozeptavu (tobbhetes) es egy rovdtavu (napos) portfoliot csinalnek.
De lehetnek regionalis, vagy sectoralis, stb.
3)Az evkozi poziciokat nem biraljuk, viszont segiteni es velemenyt cserelni szabad es kivanatos. Barki masolhatja es atveheti mas otletet a portfolioba, ha tesz hozza legalabb 50%-ban mast.
4)2015.dec.31-en ertekeljuk, ki gyozott melyik portfolioval.
A gyoztes kap 2015. dec. 31. utani 3 hetben, egy kozos steak-vacsoran a Prime-steakhouse-ban, Bp-en egy uveg Sebestyen Gradus-t a tobbiektol.
Vegul: barmilyen mas versenykihivasban is szivesen benne lennek. Akar zart forumban is.
Szia werkaz,
szerintem nincs vege,csak kis zur volt kozben.Nagy atszervezes utan csak magellan contestben/voltunk azt hiszem 9-en/ talaltam magam es ott te voltal az elen.Utana reszvenyeimnek egy reszet a systema sajat magatol lezarta, egy reszevel meg atdobot az osszlistara ott talaltam magam es ott folytatom.
Ott látom pl a Kisvukot is.
Nem nagyon foglalkoztam arannyal eddig, de probakepp belevettem.
Ha nekem spot goldom, illetve spot silverem van, akkor valojaban mim van? Se lejarat nincs, se osztalek, se kibocsatott rv darabszam, ha jol ertem. Eszerint spot goldbol lehet akarmennyit venni, a vegtelensegig?
probald kulonbozo idopontokban....
;)
az igaz, hogy az elmult 7-10 napban nem mindig lehetet belepni.....
nekem is van es volt QQQ ill. SPY pozim amit kezelni kellett volna, zarni a 2. reszet a nyeresegnek....,de ilyen dolgok egyebkent elofordulnak a valo eletben is....
persze nem egymas utan ilyen rendszereseggel,de ezek benne vannak a pakliban.....
probalj olyan portfoliot epiteni, amit ha 2-3 napig nem jegyeznek ra arat akkor sem jelent problemat (lasd Warren Buffet)...
;)
remelem a kovetkezo evekben is folytatjuk, mert par ev alatt jonnek ki igazan a kulonbsegek....
(tudod kockazat kezeles!!!), nem lotto ez a motto!!!
vigyazz a tokeattetellel ill. a longokkal csak konzervativan, a volatilitas novekedni fog...
Jó neked h be tudtál lépni, én több mint egy hete nem tudok.
Sajnálatos módon zárni sem tudtam a több mint 11% plusszban lévő pozimat. Lassan el is fogy a nyereség róla....:(
Törölt felhasználó2015. 03. 31. 09:15
Sziasztok,
nem mindig elerheto az oldal karbantartas miatt igy most amikor be tudok jelentkezni lementettem nehany dolgot:
portfolio (lila) es a SPY ETF (kek) teljesitmenye az elso negyedevben: link
portfolio es IEV (europai etf portfolio) teljesitmenye: link
mivel tudjuk, hogy sem a kotvenyekhez,reszvenyekhez es indexekhez ill. ezek kereskedesehez sem ertek,de talan erdemes lenne megnezni kockazat kezelesi oldalrol is.....
es csak hogy kovetkezetes maradjak, a portfolioban csak olyan dolgokkal kereskedek amirol itt a forumon mar beszeltunk...
;)
(kiveve bitcoin-t nem tudtam venni,de ez a valos portfoliom 0,5%-at teszi ki), szoval a korrelacio eleg magas....
a portfolio osszetetele:
long:
spot gold 20%
spot silver 8,3%
USD/JPY 8,3%
SLW 7,6%
GDX 5,5%
GDXJ 2,3%
AG 3,3%
NCM 0,2%
NST 0,2%
es 0,18-0,19% a kovetkezo cegekbol:
TRY,PRU,MML,RRL,SAR,OGC,RSG,TGZ
Ja, jól teszed, max kiszednének....:)))
Mert annyit azért tudok vagy tapasztaltam az árucikkekel kapcsolatban h olyan le-fel szúrások vannak benne ami egyértelmű kirázás.
Én mivel itt tőkeáttét nélkül kereskedek, nem teszek stoppot, de őszintén azt se tudom hogy kell ebben a rendszerben.
Maradt az h hígitok, vagy bővítek.
Meg kiülöm, idő az van...:)
Persze ez a gáz, olyan mint az árucikkek többsége, nagyon volatilis.
Indik, arany, bányászok, esetleg néhány részvény...másba nem merek kalandozni.
Na de UGAZ sem rossz:) Elhatároztam, hogy 2,4-2,1-től lefele (ha lemegy addig) venni fogom. Éh a bele pusztulok sem adok meg stoppot amíg legalább 18-20-ig el nem megy.
5,9%-ba lennék, ha 0,04 ponttal nem szúr lejjebb... Szóval az irány az jó volt, csak az a pár pip.. Filóztam azon, hogy nem adok meg stoppot, de úgy határoztam nem szegem meg ezt a szabályt. Áhhh.
Ahogy látom, Gáz lesz az egyik kereskedési termékem, de jobban ki kell ismernem.
Gáz: link
DGAZ: link
Egy kis szerencsével jó vételnek bizonyulhat a DGAZ 6,3x szinten. Stop 6,24. Arra számítok, hogy a melegebb időjárás miatt gáz egy időre beesik.
A Nat.Gas ma szépen betöltötte a március 6-i rést, talán egy kis időre visszafordul.
Ha DGAZ nem töri a zöld vonalat, akkor elmehet 7,5-ig, esetleg 8,7-ig. Meglátjuk.
Hát kb 0,1 ponttal kivágta a BRZU-t a rendszer, a fene vinné el, pedig most egy fel körre számítok, azt a rengeteg gap-et be kell töltenie. Megnézhettem volna alaposabban a chartot.
Megtettem EWZ-n: link
Filózok rajta, hogy bele vegyek-e egy szűk stoppal...
Ha jó a Chartom, akkor "e" teljesülése után egy nagyobb esés jöhet.
Beszálltam a Brazil piacra. Vettem BRZU-t 6,1-ért. Stop 5,95. Célár 9,5.
Hatalmas GAP-el esett a Brazil index. Hasonló emelkedést várok. Ha nem jön be, ott a stop.
2/Kérek tanácsot:valszeg macerásan csinálom a megbízásokat Magellánon,szeretném egyszerusiteni ha lehet
Pl.trade HAL in 44.5 USD,out 54.5 usd,SL 41,40 USD ezt be tudom tenni egyetlen egy megbízásban/recordban/?
3/ a STOP ORDER/LIMIT ez vagy/vagy alapon vagy is/is alapon mukodik?
4/Van a tozsdeseknek vedoszentjuk mint pl Florian a tuzoltoknak vagy sz.kristof az autosoknak?
nem biztos hogy tetszeni fog a valaszom,de megprobalom, a velemenyemet leirni persze sokan nem fognak ezzel egyeteretni....:
1.
szerintem 1% sok kockazatnak 1 kereskedesen...
persze nagyon nem mindegy, hogy mondjuk az ember egy indexben, ETF-ben kockaztat 1%-at a tokejenek, vagy kulonbozo reszvenyekben....
az sem mindegy, hogy eppen az adott reszveny milyen indexekben van benne,mint korabban foglalkoztunk a forumon vele az SP500 ill. a Nasdaq100, Dax indexekben tehat amik nepszeruek azokban hatalmas likviditas van, amik a nepszeru indexeken ill. szektorokon kivul szereplo reszvenyekben szinte alig van likviditas illetve nagyon alacsony...
Warren Buffet mondta erre, hogy ot nem erdekli, hogy 1 ceg reszvenyeire esetleg nem jegyeznek arat nehany napig....
30% equity es 30% bond az elmeletileg 60% lenne....
nem kell nyomon "kovetni" figyelni minden egyes pozicio arfolyam ingadozasat....
(ugye ha van kereskedesi terv akkor azt kell csak kovetni...plan the trade and trade the plan)
egyebkent daytrades stilusban nem lehet nyomon kovetni tul sok kulonbozo poziciot, mert az a teljesitmeny rovasara megy..., legalabbis az elejen ezt en is elkepzelhetetlennek tartom....
egy atlagos portfolio 20 kulonbozo reszveny poziciobol all, nevezhetjuk ezt standard-nak...
sok befektetesi alap hasznal ehez hasonlo megkozelitest,de a poziciok szamanak meghatarozasa szerintem 1 kulon temakor...
en 15-25 kozottit tartok strategiatol fuggoen megfelelonek...
bar vannak akik ez fole mennek,de ez most nem fontos
30% kotvenyel en a jelenlegi helyzetben nem ertek egyet, persze ezert sokan meglincselnenek a dinoszauruszok kozul,de ilyen arazason nem igazan lehet megfelelo kotvenyhozamokat elerni....nem lehetetlen,de en nem latok benne fantaziat,se kereskedesi se befektetesi szempontbol elnezest mindenkitol aki mas velemenyen van,de jelenleg nekem ez,de az konnyen valtozhat...
keves olyan ceg talalhato akik kepesek, hajlando a jelenlegi kamatokon felul (pl. au cash rate 2,25%) + 2 esetleg 3%-ot fizetni
ez igy is csak 4,25 es 5.25% ....
nyilvan nem erdemes mindenfele "szemet kotvenyt venni, ahol esetleg lehet normalisabb hozamokat elerni amig a ceg be nem dol, ebben a citi,jp morgan es goldman sracok jobban benne vannak, na ha ok ajanljak megvetelre akkor kell szaladni amilyen gyorsan csak tudsz....
normalisabb brokerszamlakon, cegeknel meg nehany fx brokernel is a szamladon levo penzre kamatot fizetnek, persze kerdes, hogy mennyivel kevesebbet mint a cash rate....
jelenlegi helyzetben ez nem sok
extra 2-3% hozamert pedig nagyon valogatosnak kellene lenni a kotvenyeknel itt megint elojon a hozam/kockazat arany...
mondjuk vennek ha lenne ilyen mondjuk apple, nestle,procter&gamble esetleg UBS ha mar bank kotvenyeket tobb evre 6%-os hozam mellett,de ezek hozamai fele, harmada esetleg meg annal is alacsonyabb igy nem latok benne fantaziat....
a kotvenyek helyett en jelenleg nemesfemekbe esetleg mo-i termofoldekbe tennem a penzem,de mivel nem elek ott igy ezt kihagyom....,de ez inkabb a befektetes ill. toke vagyon megorzesi kategoria...
bank csodje ellen nincs igazan biztonsag, persze nem art megfelelo bankot valasztani, mert bankok kozott is hatalmas kuolonbsegek vannak ill. hogy mivel is foglalkoznak a piac melyik szegmenseben milyen szinten kepviselik magukat, hitelek, vallalkozasok stb.stb.
a brokercegek kozott is hatalmas kulonbsegek vannak, nekem volt MF Global szamlam is csak eppen penz nem volt rajta, mert nem tetszett a penzkezelesuk...
ha reszvenyeid vannak es a brokerceg esetleg csodbe megy a reszvenyeid nem vesznek el csak olyan esetekben fordulhat elo ha a brokerceg nem tartotta be a jogszbalyokat es buncselekmenyt kovetett el, ez CFD szolgaltatoknal es olyan brokereknel fordulhat elo ahol nem tartjak elkulonitett szamlan az ugyfelek penzet es pozicioit ill. ezeket hasznaljak fel nem torvenyes uton, a komoly brokercegeknel ilyen nem igazan fordulhat elo, persze ez orszag fuggo, a reszvenyeidet egyebkent regisztraltathatod a cegeknel amikben reszvenyeid vannak...
a brokerszamlan levo penz szerintem nagyobb kockazatnak van kiteve, meg akkor is ha erre biztositas van, mert ha a ceg csodbe megy az idobe telik amig megkapod....
nyilvan tobb bankot felfoghatod biztonsagnak,de a megfelelo bank valasztasa szerintem fontosabb..., raadasul nem kell 1 orszagra sem korlatozni magunkat...
keszpenz egyebkent celszeru otthon is es vaultban is kisebb mennyisegben tartani, es ott se kell csak a forintra hagyatkozni sosem art ha van 1 kis EUR,CHF vagy USD, bar nekem az most pont nincs keszpenzben, csak kereskedesi szamlan...
forintom sincs talan cask regi ketszazas erme
30-50% cash-t is ajanlanak nehanyan,de ez eletkor es egyeb tenyezoktol fugg....pl hogy van-e rendszeres jovedelmed ill. az honan es mibol szarmazik es a kiadasaidtol is
nekem jelenleg 20% alatt van a keszpenzem ill olyan eszkozokben amit orakon belul, 24 oran beleul hozzaferheto...
visszaterve a portfoliora (20 kulonbozo reszvenyben)
(ez inkabb kereskedesi resze a vagyon kezelesnek)
Tegyuk fel 100000$ a kereskedesi toked...:
1% kockazat 1000$-t kockaztathatsz, (szerintem 1% sok,de most ezt hagyjuk az egyszeruseg kedveert)
tegyuk fel veszel MT-t 10$-os aron ...(arany-ezustben forumon eppen ezt a ceget nezegettuk),de most elmeleti szinten ugye, ha nincs stoppod akkor nem vasarolhatsz tobb mint 100reszvenyt, most a jutalekot hagyjuk….
Ha a 10$-os veteli aradhoz 5$-os stoppot hasznalsz akkor vehetsz akkor elmeletileg vehetsz 200db MT-t, ha pedig mondjuk 7,5$-ra teszed a stoppot akkor elmeletileg vehetsz 400db reszvenyt
(2,5$ kockazat*400db reszvenynel= 1000$),de itt ne felejtsuk el megemliteni, hogy reszveny kereskedesnel volatilisebb napokon es ha a toppodat tul szorosra vetted konyen atlepheti….
Es akkor ugye a tervezett 1% kockazat helyett sokkal nagyobb veszteseget erhetsz el…..
Most kepzelj el 1 olyan esetet, hogy maximalisan ki akarod hasznalni az MT-ben levo lehetoseget,
Tudod, hogy 9,27$ volt a melypontja az arfolyamnak es te ugy dontesz 8,3$ teszed a stoppodat
(kockazatod 1,7$ elmeletileg ez kb 580db reszveny megvasarlasat teszi lehetove)
Igy jelenleg a toked 580db*10$= 5800$-od van felhasznalva a tokedbol es nem 1000$
Ne adj isten a reszveny ara ujra elgyengul egyik nap 9,5$-on zar, masnap felfuggesztik a reszveny kereskedeset nyitasban, majd bejelentik, hogy a ceg nagyon sulyos penzugyi nehezsegek ele nez, masnap a piac 20%-os ressel nyit lefele 7.6-on zarod ill. Zarjak a pozijaidat….
2,4$-t vesztettel reszvenyenkent 580db-nal ez 1392$ szoval a tervezett 1%-os veszteseg helyett valosagban kozel 1,4%-os veszteseget ertel el….
Szoval 1 portfolioban, ahol 20 kulonbozo reszvenyed van es (pozicionkent nem kockaztatsz tobbet ill. nem tervezel tobbet mint 1%), konyen 30,40 esetleg 50%-a a tokednek le lehet kotve
Lasd MT peldat konzervativan megkozelitve 7,5$-os stoppal, nem 1000$-ert vettel reszvenyt hanem 4000$-ert, de a tervezett kockazatod 1%, esetleg nagyon konzervativan 2000$-ert (5$-os stop)
Tehat 20 pozicional konyen a toked 30-40% le lehet kotve….
Stoppok helyes hasznalata, termek, instrument fuggo ill. a kereskedo, befekteto szemelyisegetol is fugg (konzervativabb, agresszivabb megkozelites) es a piac fazis ill. volatilitas fuggo is…
Szoval ezekrol is lehetne orkat beszelni…
Talan ilyen dolgokat lenne erdemes a virtual stock exchange-n probalgatni, igy informaciot szerezhetnel magadrol, hogy milyen megkozelites all hozzad kozelebb agresszivabb vagy konzervativabb (konzervativan is lehet okosan kereskedni)...
persze nincs mogotte penz igy nem az igazi,de jobb mint a semmi...
nem akarlak rabeszelni mert nekem teljesen mindegy es a te penzed,de nem minnel tobb penzt kell keresni a piacon, hanem minnel kisebb kockazattal minnel tobbet....
szerintem en az atlagos kereskedokhoz kepest, sokkal agresszivabb megkozelitessel kereskedek es eleg jol birom a nyomast es a DD-t is....
de ha komoly penzekkel kereskedsz nem, hogy 1% sok,de 0,5% is boven eleg BB strategianal 0,6-0,8 az idealis tobb ezer portfoliot megvizsgalva, picit kevesebb tapasztalattal es kevesbe konzervativ strategianal en 0,25-0,3%-os kockazatot ajanlok, mert az elejen tobb ill. gyakrabban hibazik az ember igy csokkentheted a bunteteseket, amit mindenki kifizet...
talan az is elarulhat valamit, hogy profi kereskedok rajtam kivul is 0,5%-ot ajanlanak...lehet, hogy nem veletlenul....
1-2%-os kockazat kezeles inkabb 70-90-es evekre volt jellemzo, szerintem azota elege megvaltozott a vilag...
Mert te kereskedsz o meg befektet. Tibi blogjan vannak errol jo dolgok, nala is 1% korul van egy cegben.
En is soknak tartom az ilyem merteku diverzifikaciot, ill. szerintem ez csak nagy tokenel hoz ertelmes eredmenyt.
Koszi a reszletes kommentet. Ezzel kapcsolatosan felvetodott bennem nehany kerdes.
Ha egy olyan egyszeru portfoliom van, amiben 30% equity, 30% bond, es 40% cash van, es instrumentumonkent 1% toket kockaztatok, az azt jelenti, hogy 70 eszkozt kell figyelnem.
Kerdesek:
1) Kepes-e valaki arra, mondjuk sokeves kereskedesi tapasztalatot kovetoen, hogy 70 eszkozt kovessen egyszerre? Hany elembol all egy "tipikus" befekteto portfolioja? Nekem az a tapasztalatom, hogy en mar ket reszvenyt is nehezen kovetek egyszerre (BUX, OTPt szoktam, es tobbre egyszeruen nincs szabad kapacitasom). Van nehany junk speka papirom is, de abban csak fagyipenz van, es ha beszakad, akkor leirom, mint veszteseget, es kesz. Nem szoktam oket meg hetente sem figyelni.
2) Hogy lehet nagyobb vagyont biztonsagban tartani? Hogy veded ki, hogy a bankod esetleges csodje miatt elusszon mindened? Egy tipikus, tapasztalt befekteto hany kulonbozo helyen tartja az eszkozeit (mondjuk 2-3 broker, cash 5 bankban, arany 2 kulonbozo trezorban). Nem maceras nagyon ennyi fele figyelni?
3) Vegulis mi ertelme van casht tartani? Szoval, ha portfoliodnak "tipikusan" 30%-a cash, az azt jelenti, hogy mindig van szabad kapacitasod a jo lehetosegeket kihasznalni. Ez a cash daytradere van? Vagy marginra? Vagy mit csinal ezzel az ember? Biztonsagi tartalek tozsdecrash esetere, hogy ujra kezdhesse?
Szoval, en nem tudok sokfele figyelni, a szabad cash-sel pedig nem tudom, mihez kellene kezdeni.
magellan helyzetertekeles:
GOOGLE short -8%. Ha USA kitor, akkor ezt ideje lesz lezarni.
magellan
Volna egy versenyszellemu kerdesem.
Van-e a kihivast elfogado?
1)Mindenki letrehozhat 2015.jan.1 kezedettel max. 3 db, kulonbozo (vagy cask 1) tetszoleges investment portfoliot.
2)Ezt ev kozben tetszolegesen valtoztathatja.
Minden valtoztatasnal egy summary kell adnia a portfoliorol, hogy mekkora a portfolio hozama %ban addig, ellenorizheto adatokkal, datumokkal, vetel-ealdas arakkal,
es egyenletes penz-allokaciot feltetelezve.
Legyen a 3 portfolioban egyenkent maximum 10 pozicio.
A portfoliok tetszolegesek lehetnek: mondjuk en egy hosszutavu (tobbhonapos) egy kozeptavu (tobbhetes) es egy rovdtavu (napos) portfoliot csinalnek.
De lehetnek regionalis, vagy sectoralis, stb.
3)Az evkozi poziciokat nem biraljuk, viszont segiteni es velemenyt cserelni szabad es kivanatos. Barki masolhatja es atveheti mas otletet a portfolioba, ha tesz hozza legalabb 50%-ban mast.
4)2015.dec.31-en ertekeljuk, ki gyozott melyik portfolioval.
A gyoztes kap 2015. dec. 31. utani 3 hetben, egy kozos steak-vacsoran a Prime-steakhouse-ban, Bp-en egy uveg Sebestyen Gradus-t a tobbiektol.
Vegul: barmilyen mas versenykihivasban is szivesen benne lennek. Akar zart forumban is.
Velemenyek? Ki fogadna el egy ilyen kihivast?