Topiknyitó: Portfolio 2017. 05. 25. 08:11

Lerántjuk a leplet: a rezsiharc egyik áldozata épp a magyar lakosság lett  

Ugrás a cikkhez
Felemásan alakulnak az utóbbi idõszakban a magyarországi lakossági áram- és gázárak; míg abszolút értelemben a hazai szabályozott tarifák egyértelmûen a legalacsonyabbak közé tartoznak az EU-ban, a jövedelmekhez viszonyítva már
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
vctor 2017. 05. 30. 12:54
#8
a valódi rezsicsökkentés az energiaigény csökkentése, a megújulók támogatása (szélerőmű betiltása helyett) lenne. Attól hogy központi döntéssel leárazzák a gázt, azt még elfüstöljük és az adókból ugyanúgy kifizetjük az oroszoknak v akitől épp vesszük, legfeljebb gázszámla mellett tranzakciós és egyéb adók formájában fizettetik meg..
signal2
signal2 2017. 05. 25. 23:06
Előzmény: #4  Juliusz48
#7
Amióta az eszemet tudom, hatósági gázár van nálunk. De hosszú távon az sem tud eltérni a piaci ártól lefelé, mert a különbséget valakinek fizetni kell. Felfelé eltérhet, hiszen akkor valaki extra profitot tesz el. Nem hatósági ár, és körültekintően szabályozott versengő piac mellet valószínűleg valóban piaci árak lennének, és nem alakulnának ki nagy áranomáliák, cserébe viszont elég ingadozó lenne.
-pny 2017. 05. 25. 22:58
Törölt hozzászólás
#6
Juliusz48 2017. 05. 25. 22:07
Előzmény: #2  Törölt felhasználó
#5
Tisztelt Nagy Barna Maci! Nem értem a fanyalgást! Ezen a rezsicsökkentésen kívül van még másik példa is a közüzemi szolgáltatás árának csökkenésre? Mert ha nincs akkor, eddig ez volt a legjobb és legnagyobb könnyítés. De még ezt is kifogásoljál az EU-ból. Bár nálunk a szolgáltató eddig csak emelte a tarifákat, tehát számítani onnan csak erre lehet, bármit is enged meg a piaci folyamat. Sem én sem Ön nincs a szolgáltatókkal szemben erős alkupozícióban. Ha minden jól fizető fogyasztó ezután szövetkezne és egy emberként lépne fel a szolgáltatókkal szemben, akkor érhetnénk el azt a fogyasztási nagyságot, amitől akár havonta is változtathatnánk kié a legjobb ajánlat, akitől vesszük a szolgáltatást. Viszont lenne a banki adósokhoz hasonló fogyasztóminősítés, vagyis aki nem fizetett rendesen, egész más tarifával kaphatná ugyanezt, mert hát kizárni talán nem kéne senkit.
Juliusz48 2017. 05. 25. 21:46
#4
Nekem az a tapasztalatom, hogy kis hazánkban csak központi előírásra csökkent eddig az ár. A piac magától a közüzemi díjakat eddig soha nem csökkentette. Kár azt emlegetni, hogy a szolgáltatók maguktól is átadnák a hasznuk egy részét. A közüzemeknek semmi keresni valójuk nincs a piaci versenyben, mert a szolgáltatókkal szemben, a kisfogyasztó nincs alku pozícióban. Bár elméletileg választhat szolgáltatót, de igazából nincs is kellő tájékoztatás az egyes szolgáltatók közötti eltérésről, és főleg nem rendszeres összefoglalt ismertetés.
lzoli41 2017. 05. 25. 18:26
#3
Ez érdekes téma, de az igazi kérdés az, hogy a lakosság hogyan fér hozzá a piachoz. Ezt egy olyan idősoros grafikon tudja szemlélteni, ami a fogyasztói ár és a piaci ár hányadosát mutatja, ami árulkodik a szabályozás minőségéről.
Törölt felhasználó 2017. 05. 25. 08:11
Előzmény: #1  portfolio
#2
Felemásan alakulnak az utóbbi időszakban a magyarországi lakossági áram- és gázárak; míg abszolút értelemben a hazai szabályozott tarifák egyértelműen a legalacsonyabbak közé tartoznak az EU-ban, a jövedelmekhez viszonyítva már nem ilyen kedvező a kép. Amennyiben pedig a trendeket tekintjük - rezsicsökkentés ide, rezsicsökkentés oda, a hazai árváltozások egyáltalán nem tartoznak a legkedvezőbbek közé Európában. Az elmúlt években a rezsicsökkentés már nem tudta érdemben mérsékelni a hazai lakossági terheket, noha a piaci folyamatok alapján úgy tűnik, erre lett volna lehetőség.

Topik gazda

Portfolio
Portfolio
4 5 1

aktív fórumozók


friss hírek További hírek