A családi adózás megvalósítása bonyolult és hosszú előkészítést kíván, a rendszer bevezetése pedig önmagában nem old meg minden problémát. Magyarországon egyszerre két gondot is kellene vele orvosolni: az alacsony foglalkoztatottsági rátát és a...
a teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=2&i=130587
arra leszek kíváncsi mikor nyilatkozik majd vmi libsi, hogy a családi adózás nem fair, mert mi van pl a meddőkkel, nemzőképtelenekkel? azért adózzanak többet, mert nem képesek szaporodni? :)
ha az ember olyan magasztos fogallmakbol indul ki, mint tarsadalmi igazsagossag, akkor erre az eredmenyre jut. A baj ott van, hogy akkora adoelkerulesek mellett, mint nalunk van, minden egyes ujabb sav, meg minen egyes kedvezmenymegvonas az eltitkolasokra osztonoz.
Igy aztan kialakul az, ami most van, masfel millla latsatminiimalbere ado nelkuul, meg keves barom, akit aggyonszopatnak.
mondjuk azt még hozzá kell fűzni, hogy a progresszívet meg kivételek nélkül kéne alkalmazni.
nálunk a legnagyobb gond, hogy ha van 1 szabály, akkor arra van minimum 10 kivétel.
követhetetlen is meg hatékonytalan is.
a családival én is így vagyok. elösször tetszett az ötlet, aztán minél többet hallottam róla, annál inkább veszett fejszének éreztem a dolgot...
viszont szerintem az egykulcsos se lenne jó.
nem mindegy, hogy minimálbérestől vonják-e az egyen 20-30%-ot vagy mondjuk a kapolyi kategóriájú felső ezertől...
ráadásul a társadalmi újraelosztás sem olyan hatásos. ami meg ugye az adó másik szerepe.
szóval sztem lehet nem szeretjük, de még mindig a progresszív a nyerő.
Régebben én is úgy láttam , hogy talán a családi adózás lenne az igazi, de már jópár éve amondó vagyok, hogy egyelőre nem szabad bevezetni. Legfeljebb az 1. formáját, az adókedvezményt.
Az ok az, hogy ismerve a magyar valóságot egy ennyire túlbonyolított rendszerben más sem történne, csak mindenki ott próbálna csalni, ahol tudna, papíron beköltözne az öreganyám a házba, hogy csökkentse az egy főre eső jövedelmet, stb.
A mellette szóló érvek közül nem teljesen értem, hogy miért ösztönözne munkavállalásra, a gyerekvállalást azt értem, annyi előnye ráadásul megvan a cikkben emlegetett családi pótlék emelésen túl, hogy itt a produktív réteg gyerekvállalását ösztönözzük...
Szóval szerintem továbbra is leginkább a lineáris adó, minden jövedelemformára ugyanazzal a kulccsal, egy kalapba bezsúfolva az összes zsét, amit az ember megkeres.
Lehet csodaszer a családi adózás?
Ugrás a cikkheza teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=2&i=130587