február 15. | 14:47
#1

Lázár: megszüntetjük az áramimportot  

ugrás a cikkhez
109. alkalommal áll az újságírók elé a Kovács Zoltán-Lázár János páros. Fõként a migrációról és a napelemparkok létesítésérõl esett szó.Frakcióülés 2018.02.15 14:32Tegnap este kifejezetten jókedvû volt a Fidesz-KDNP
Rendezés
Hozzászólások oldalanként
május 15. | 14:58
#20
azért a teljes életciklust tekintetbe véve a "megújulók" is masszív szennyezést generálnak...
május 15. | 14:57
#19
"akkor szürkületkor otthonaink fele elsötétül."
és ennek pozitív demográfiai hatása lehet:)
"integrált", "multifunkcionális" stratégia:)
május 15. | 14:48
#18
"Orbán Viktor - Lázár János tolmácsolta – szándékát, miszerint „az árambehozatal megszüntetése érdekében” a jövő termelésének felét nukleáris, felét pedig napelem-alapra helyeznék, a szakértők, ha halkan is, de pozíciótól függetlenül egyaránt bornírtságnak ítélik. Hallgatásukat a napelemek támogatása feletti örömükkel indokolják. De nem nehéz belátni: ha az ország felét napelemek látják el, külföldről pedig tilos a behozatal, akkor szürkületkor otthonaink fele elsötétül.                                        .....
Nehéz elképzelni azt is, hogy az áramot környezetszennyező lignitből előállító Mátrai Erőmű irányítását a kormányfői strómanként emlegetett Mészáros Lőrinc felsőbb füles nélkül vette át tízmilliárdokért. Ez ugyan megoldaná a megújulók termelésingadozását, ám a szennyezéssel többet veszíthetünk a vámon, mint amennyit nyerünk a réven.                                                       .....
A megújulók igazi térnyerését sokan az olcsó áramtárolási eljárásoktól várják, de az áttörés még itt is várat magára."
http://nepszava.hu/cikk/1159831-orban-vagyai-es-a-valosag---sotetseget-hoz-a-kormanyzati-koncepcio
április 27. | 23:26
#15
A kát megszüntetése szükségszerű volt.
.
Itt a  rövid határidő kicsit alkotmánysértőnek tünik
április 27. | 22:47
#14
Ki az a Lázár?
április 19. | 09:51
előzmény: #10  doxa
#11
remélem, vejkóé a jog
április 19. | 09:45
előzmény: #9  doxa
#10
A lenti cikk bevezető összefoglalója:
"Magyarország energiafüggőségének, mintegy 30 százalékos nettó áramimportjának csökkentése a fő célja a kormányzati agrár napenergia-programnak, de a naperőművek terjedése a remények szerint az áramárak csökkentéséhez is hozzájárulhat. A program keretében Magyarországon eddig nem telepített újfajta naperőművek jelenhetnek meg, amelyekkel egy adott földterület egyszerre termelhet villamos energiát és mezőgazdasági termékeket - mondta Bartal Tamás, a Miniszterelnökség kabinet ügyek koordinációjáért felelős helyettes államtitkára a Portfoliónak."
április 19. | 09:30
előzmény: #8  doxa
#9
"A magas importarány önmagában nem ördögtől való, hiszen Magyarország jelenleg meglehetősen kedvező áron tud áramot importálni, alapvetően Németországból" :)
-
"A gazdák határozhatnak úgy, hogy a naperőművet egymagukban, vagy több másik gazdával összeállva naperőműfarmot hoznak létre. A döntést a hálózati csatlakozás költsége kevésbé befolyásolhatja, mivel a törvény értelmében az erőmű bekötése 3000 méterig díjmentes"
-
"Csak agrárgazdáknak! A program célja a vonatkozó kormányrendelet értelmében, hogy a földműveseket, a földművesek tulajdonában álló gazdasági társaságokat és mezőgazdasági vállalkozásokat támogassa abban, hogy kisteljesítményű erőművekből álló napelemfarmokat hozzanak létre, legalább 600 db, legalább 300 MW összteljesítményt elérő naperőmű kiépítésével (átlagosan tehát legalább 0,5 MW teljesítménnyel kalkulálnak/naperőmű. Érzékeltetésül, egy ekkora naperőmű a magyarországi adottságok között körülbelül 525-600 megawattóra áramot termel egy évben 1050-1200 óra üzemidővel számolva, ami mintegy 250 háztartás éves áramfogyasztását fedezheti.)
A koordinációt a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara végzi, vagyis a NAK felel azért is, hogy a programban valóban csak a gazdák vehessenek részt. A naperőművek által megtermelt áram kötelező átvételét garantálják, az elosztó társaságok pedig biztosítják ezen naperőművek áramhálózatra való csatlakozásának díjmentes kiépítését is 3000 méterig (az erőművek ingyenes csatlakoztatásához 8 milliárd forintos keretet jelöltek ki költségvetési forrásból).
A megvalósítás érdekében több energetikai törvénymódosítás is történt egyebek mellett a Villamos Energia Törvényben, amelyek más módon is segítik a célok elérését. Így egy tavaly decemberi módosítás értelmében a földvédelmi járulék eltörlése hektáronként 2-3 millió forinttal mérsékelte a szóban forgó naperőművek megépítési költségeit."
https://www.portfolio.hu/vallalatok/ujfajta-naperomuveket-hoz-magyarorszagra-a-napenergia-forradalom.1.282782.html
február 25. | 15:25
#6
A kúrmány kiemelt célja a lopás, ehhez kell egyszerű vezényszavakat gyártani, hogy a trafikosok is megértsék.
február 25. | 14:19
#5
"Az áramimport megszüntetése a kormány kiemelt célja" - hangsúlyozta a tárcavezető.
Magyarán. Úgy akarják lenyomni a torkunkon Paks2-őt, hogy meg sem említik.
Pedig Paks2 egészen más nagyságrend, mint az Elios. Az Elios egyébként főleg Paks1 áramával biztosította a közvilágítást, jobban mondva a közsötétséget. Mindössze 13 milliárd forintot kér vissza az OLAF,  Paks2 pedig 3000  milliárdról indul és vélhetőleg ugyanúgy sokszorosan túllépik a költségeket, mint az úszó vébé rendezésénél.
február 16. | 09:03
#3
Tehát úgy biztosítjuk az energiafüggetlenségünket, hogy 50% atomenergia + 50% napenergia, import nélkül!
Ezt így értékelni sem lehet, de jó eséllyel  műszaki-gazdasági analfabetizmus, ami életveszélyes ezen a területen.
Kivel konzultáltak? Ki ad nekik tanácsot? A jogász (23 évig MOL jogtanácsos) energiaügyi államtitkár, akinek legemlékezetesebb felszólalása "sátán/Soros" témában volt? Vagy a vegyész üzemmérnök, biomérnök (10 év külügyes gyakorlattal) helyettese?
(Közben a haverok már készülnek a napelempark projektekre, de álszent módon földművesekről beszél, akiknek a szolgáltatók építik ki (3 km-ig) a csatlakozást.)
február 15. | 14:47
#2
Gondolom ezért is fejlesztik az ukránok felé az összeköttetést :)
majd biztos ők akarnak tőlünk venni,  bár napos szeles időben lehet hogy átveszik a paksi felesleget, ha eleget fizetünk...

Topik gazda

aktív fórumozók

friss hírek

AZ OLDAL TETEJÉRE