Topiknyitó: kuliominer 2024. 04. 30. 09:07

Kulio's F.I.R.E. portfolio (Financial Independence Retire Early)  

A portfólió összetevői hamarosan feltöltésre kerülnek.
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
kuliominer
kuliominer 2025. 06. 20. 23:27
Sziasztok,  
----
Jól pörög topik, tetszik :)
----
Gondoltam csak jelzem nektek egy rövid posztban:   F.I.R.E. -ben vagyok :)
Zanza2 2025. 06. 20. 13:41
Előzmény: #988  szieszta
Ösztönösen a férfiak többnyire(!) poligámok, a nők többnyire(!) monogámok. Ez az állatvilágból ered, a túlélés záloga, hogy a férfi minél többfele szórja a magját, a nő meg kiválassza a legjobbat, és biztonságban felnevelje az utódokat.
Aztán jött a civilizáció, társadalmak alakultak, megjelentek az érzések: szerelem, szeretet, összetartozás, ezek a monogámia felé tolták a kapcsolatokat. Felülírták az ösztönöket, de nem szüntették meg teljesen. A zsidó- keresztény kultúra is a monogámiát írja elő, nem kis részben a "tiszta" vérvonal miatt, de nyilván a stabil, biztonságos családi közösség által biztosított stabil nemzetfejlődés miatt is.
A mai nyugati társadalmakban is törvény a monogámia, pl. félrelépés már bíróságon is válóok. Viszont a válással megnyílt a poligámia legális lehetősége, új házasság, kapcsolat törvényes engedélyezésével. Így a poligámia időben eltolva, szekvenciálisan legális, társadalmilag elfogadott,  párhuzamos egyidejűség esetén viszont nem.
szieszta 2025. 06. 20. 12:03
Előzmény: #997  FR73

A fiam most végzi az egyetemet, nagyon jó eszű, mindent megold.
Mivel programozói mérnöknek tanul, ott egy picit mások a vizsgák, 3-4 vizsgából kell összeszedni az 50, vagy 75 %-ot. Elsőben az első vizsgáról dobták ki, akkor megtapasztalta, hogyan működik, azóta semmi gondja nincs. Minden vizsgája elsőre megmegy, de tanulni nem nagyon látom. Ha kap tőlem valami feladatot, addig bütyköl, míg meg nem oldja.
A vizsgáknál már szinte bosszantó, sportot űz belőle, hogy a minimális pontszámmal sikerüljön. Ha 50% kell, neki 51% van.
Most a 3 év utáni diplomamunkája kitűnő lett, két hétig szinte ki sem jött a szobájából. Nekem elég volt, mikor azt mondta, apu meglesz, ne izgulj.  Az izgalmam azért volt, mert a legvégső időpont előtt 2 héttel állt neki. Lányom fél évig készült a diplomavizsgára.
FR73 2025. 06. 20. 11:45
Előzmény: #995  szieszta
Biztos sokat tettél érte, hogy így legyen. A lányoknál ez azért könnyebb, azt látom a környezetemben.
Nekem fiam van, aki bizony tud makacs és önfejű lenni, őt néha muszáj motiválni, mert magától sok minden nem menne. Szoktam nyugtatni a feleségem, hogy a fiúk így működnek.
szieszta 2025. 06. 20. 11:40
Előzmény: #995  szieszta

A FIRE korszakom valójában ezzel indult, hogy a feleségem elment dolgozni és én lettem a háztartásbeli. A kicsi lányom akkor indult az általánosba, így nekiálltam az életét menedzselni.
Megmondom, nem is volt egyszerű, reggel suli, ebéd után számtalan szakkör, minden nap legalább kettő. Versenyek, fellépések, sokszor hétvégén és nem mindig helyben. A kórus a versenyen délben végzett, a néptánccsoport meg kettőkor szerepelt, csak 40 km-rel odébb. 
Élvez(t)em a sikereit, ezt anyagiakban nem lehet kifejezni.
szieszta 2025. 06. 20. 11:25
Előzmény: #993  FR73

Ezt nekem ne mondd!
Engem idegesítettek a kisgyerekek, főleg mikor a rokonok a kezembe nyomták, hogy gügyögjek nekik, játsszak  velük. De aranyos!
Aztán jött a saját és minden megváltozott. Alig vártam, hogy vele lehessek, kakit törölgettem, fürdettem őket.
Minden este én mondtam a mesét, közöttük feküdve. Nem ám mesekönyvből, az életből. Hol igaz, hol kitalált történet. De mindig tanulságos volt. Röhögtem, de a 4 éves kislányomnak még a bitcoinról is meséltem, éppen aznap az jutott az eszembe.
Nem biztos, hogy e miatt, de egy csodagyerek. Seperc alatt tanul, mindene kitűnő, jöhet neki kultúra, zene, tánc, nyelv, sport, ráadásul még szép is. Matekverseny, helyesírásverseny, ének...általában felkészítés nélkül viszik és mindig jól szerepel. A csoda benne, hogy hajlandó részt venni, nem fáradt, nem ellenkezik.
Míg más gyerek sírva jár szakkörre, ő magának választ még.
Törölt felhasználó 2025. 06. 20. 10:16
Előzmény: #992  szieszta
Én is megértem, hogy mások miért döntenek eltartás és monogámia mellett. Javítja az utódok nevelésének feltételeit, ezáltal a túlélési esélyeiket. Ez az egyik legfontosabb ösztön. 
FR73 2025. 06. 20. 10:09
Előzmény: #992  szieszta
Van cimborám, aki hatalmas macsó volt, de jelenleg nincs nála nagyobb papucs széles e világon. Neki sose lesz gyereke, mondta mindig, most pedig örömmel cserélgeti a szaros pelenkákat.
szieszta 2025. 06. 20. 09:55
Előzmény: #990  Törölt felhasználó

Én ezt megértem. Majd eljön egy mindent elsöprő szerelem, amikor leszáll a rózsaszín köd és ez nagyon gyorsan megváltozik. 
Persze nem kell, hogy úgy érezd kihasználnak, csak jól esik egy kicsit kényeztetni a másikat, ha ő is hajlandó erre.  Egy kis cserekereskedelem, hogy mindenkinek megérje. Ez nem tudatos és nem ördögtől való. Egyszerűen  ez a túlélés alapja.
A hasonló elvárások általában már idősebb korban jönnek, mikor már csökken a "szerelem hormon" és az ész irányít. A fiatal szív még hamar elbolondítható, legyőzi az észt.
Sokszor olvasható a szinglik irigylésre méltó élete, sok riport szól arról, milyen jó a szabadság. Otthon, magányosan meg telesírják a vánkost.
Volt egy cikk egy 80 feletti bácsikáról, aki párkereső oldalra regisztrált. Mit akar már az öreg? kérdik. Gondolom nem szexet, csak egy párt, akihez szólni lehet este is, meg ott van, esetleg segít, vagy segítségre szorul. Hatvan év alatt ezt szokta meg és ez hiányzik.
Picit távolabb lakó nagynéném egyedül élt, de  a szomszéd asszony minden délután átment kávézgatni, beszélgetni. Mi kétnaponta látogattuk felváltva a testvéremmel,  mi láttuk el. Aztán a néni megbetegedett és nem jött. Rohamosan elkezdett leépülni. Fél év múlva öregotthon, egy év múlva elköszönt. Igaz, 90 éves elmúlt, de akkor is a társ(aság) hiánya tett be neki.
Törölt felhasználó 2025. 06. 20. 09:07
Előzmény: #990  Törölt felhasználó
Az pedig teljességgel ki van zárva, hogy eltartsam... abszurd ötlet.
Törölt felhasználó 2025. 06. 20. 09:04
Előzmény: #989  szieszta
Én ezeket a problémákat úgy küszöbölöm ki, hogy elvárom a nőtől, hogy legyen saját egzisztenciája, így nem vagyunk összekötve. 
szieszta 2025. 06. 20. 07:23
Előzmény: #986  slash

Soktól hallom, hogy az asszony idegesíti, néha engem is. De ha nincs itthon, akkor meg hiányzik.
Jóbarátom mesélte sokszor, hogy a szülei mint a kutya macska, mindig marták egymást, de csak szóban. Ha valahova elmentek, csak a panasz, hogy mennyire horkol, csavarog, soha semmit nem csinál, léhűtő, meg stb. a férj, az apjuk meg csak mosolygott rajta, aztán meg ő ekézte az anyjukat. Aztán mikor az apukája  hirtelen meghalt, édesanyja teljes depresszióba esett és a halálba itta magát.  Soha nem keresett új párt, pedig állítólag korábban elég kapós volt.
Hiányzott neki az  a horkolás, semmittevés meg a mosolya.
szieszta 2025. 06. 20. 07:12
Előzmény: #985  Zanza2

Én nem tudom, hogy a  Hunyadi film milyen alapokból táplálkozik, de nem csak  a nézettség miatt volt teli szexjelenetekkel.
Olvastam egy cikket, hogy a szaporodás hajtja az állatvilágot. Az állatnak is 2 feladata van, életben maradni és szaporodni. A hormonok sarkallnak a jobb teljesítményre.
Az állatok az erejüket fitogtatva győzik le egymást, harcolnak a génjeik továbbviteléért, az emberek meg azzal is. Felhívják magukra  a figyelmet, szép tollakat, nagyobb agancsokat, agyarakat, vagy esetleg izmokat villantanak.
Ha megnézed a sportolókat, a tesztoszteron mindent visz.  Aztán meg csodálkozunk, hogy Borkai nem bír magával. Hát ez a mellékhatása a csúcsteljesítménynek.
A nőknél is van versengés. Nézd meg  a szingliket, milyen adaadóak. Rendben kell tartaniuk magukat, mert vadászniuk kell. Eljön az idő, hogy egyre sikertelenebbek lesznek és egyedül nehezebb a megélhetés.
Ezeket a dolgokat úgy írom, hogy legőszintébb monogám, boldog kapcsolatban élek, soha nem léptem félre és nem is vágyok rá. Úgy érzem, mindenem megvan, három gyönyörű, tehetséges gyerkőcöm, feleségem nagyon csinos, fiatalos, nézhetnék akár a 23 éves lányom korabelijének is.
Családomnak élek, nekem nincsenek nagy igényeim.
slash
slash 2025. 06. 20. 06:18
Előzmény: #977  szieszta
Masszőr, jógaoktató, egyéb nőket hűlyítő baromságokat kiszolgáló fickók nagyon veszélyesek. A kishölgynek volt egy Happy Ending orgazmusa a masszőrrel és onnantól "redőny le" .Tipikus történet. 
slash
slash 2025. 06. 20. 06:15
Előzmény: #983  Zanza2
Néha jobb a mókuskerék. Ismerjük a nyugdíjas férfiak történetét akik azért járnak még dolgozni hogy addig se cseszegeti otthon az asszony.. és ez tényleg így van. A hirtelen együtt töltött sok idő veszélyes egy 20+ éves házasságban. Tanúsíthatom. Én se bírnám itthon egész nap asszonnyal. Elég a nyaralóban de ott van elfoglaltság és ingerek legalább. 
Zanza2 2025. 06. 19. 23:57
Előzmény: #984  szieszta
Na, és mi van a többférjűséggel, az egyenlőség, egyenjogúság jegyében?
De az a gyanúm, ez már nagyon off.
Talán egy külön topikban...
szieszta 2025. 06. 19. 23:31
Előzmény: #983  Zanza2

Többször gondolkodtam azon, hogy az ember mennyire monogám génekkel rendelkezhet. Úgy gondolom, hogy ez az ásó, kapa, nagyharang a kereszténység hozta és nincs  a génjeinkben. Más hitközösségekben ugyanilyen emberek élnek, azoknak meg szabad a többnejűség. Tehát valójában ez a kötöttség természet ellenes? 
Ha az állatvilágot nézzük, ahonnan állítólag származunk, ott sincs "egynejűség". Még a híresen monogám vadludaknál is találtak félrelépéseket az utódok apasági tesztjénél.
Zanza2 2025. 06. 19. 19:55
Előzmény: #974  szieszta
Eszerint legjobb egy állandó mókusketékben élni, nem jut idő a párkapcsolati problémákra.
Valójában a kapcsolatra sem jut idő, azért vannak együtt, mert elválni sem érnének rá.
Ez lenne az ideális?
riskmanagementisnice 2025. 06. 19. 12:07
Előzmény: #981  szieszta
Hát pont azt írtam, hogy ugyan nem ezért jöttem, de ezért maradok :D
szieszta 2025. 06. 19. 11:46
Előzmény: #979  riskmanagementisnice

Ha nem írnak ide, eltűnik a süllyesztőbe a topik. Így legalább látják a felületen. :-)
Hasonló volt az idő kérdése a bitcoin topik is, mindig reklamáltak, hogy nem a témához, illetve bírálóan szóltam hozzá.
Leálltam, el is tűnt. Ha nincs a látható felületen, nagyon hamar nyoma veszik. :-)

Topik gazda

kuliominer
kuliominer
3 4 5

aktív fórumozók

friss hírek További hírek