Az eredetileg tervezett jövő január elseje helyett már most október elsejétől 25-ről 20%-ra csökken az összes termék ÁFA-kulcsa, de azt alkalmazni csak az üzemanyagoknál kell október 1-től, míg a többi terméknél csak 2006. január 1-től - mondta el a portfolio.hu érdeklődésére Pichler Ferenc, a Pénzügyminisztérium sajtófőnöke. Mindezt azért kell így megtenni, hogy kikerüljük az unió aggályát, amely arra vonatkozott, hogy nem lehet csupán egy termékkör esetében csökkenteni az ÁFA-kulcsot, azaz nem lehet háromnál több adókulcs ugyanazon adónemből (5, 15, 20, illetve 25%).
a teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=3&i=58723
gondolom a jogászok kitalálnak valami csűrcsavaros fogalmazást, szójátékot, ilyesmi. de a lényeget nem lehet megkerülni: LESZ olyan időszak, amikor négyféle ÁFA kulcs lesz érvényben.
Nyilván minden tagország számára vannak olyan pontok, ahol szűknek érzi a korábban együtt megállapodott (vagy elfogadott) kereteket.
.
Én magam nem tudom megítélni, hogy milyen filozófiai különbség van a három és a négyféle ÁFA kulcs között, és miért olyan fontos ez, hogy órákon belül reagált a felvetésre az unió valamelyik főmuftija.
.
De ha tudjuk, hogy egy csomó vaj van a fejünkön az ÁHT hiány manipulálása miatt és még szeretnénk elfogadtatni az unióval néhány trükköt (pl. hogy az ÁAK hitelfelvétel illetve kötvénykibocsátás ne számítson bele az államadósságba), akkor ne huzigáljuk a macska bajszát ilyen pitiáner ügyekben.
.
Az EU simán lenyelte volna mondjuk az MDF javaslatát (a jövedéki adó vagy annak egy része ne legyen az ÁFA alapja).
Nekem továbbra is magas, hogy ez hogyan is lesz most akkor, de én már a Mátyás királyos meséhez is buta voltam annak idején, hogy hozott is ajándékot, meg nem is.
Szerintem sem próbálkoznánk újoncként különösebben kreatívak lenni, ha nem látnánk a régi motorosok ügyködését.
Törölt felhasználó2005. 09. 14. 15:51
Bizony, bizony szerintem is igaza lehet Tök Ödönnek. Gondoljatok csak a görögökre. :)
Aki meg esetleg nem hazudik, az az erőfölényével él(vissza). Ők is csak emberek. Illetve, bocsi, politikusok.
"Az ilyen fölösleges bosszantással pedig azt érhetjük el, hogy az ecofin / eurostat / bizottság a jóindulata végére ér."
*
Majdnem minden tagország hazudik, nem csak mi. A kevés kivétel meg ráb*szik.
Kupleráj :-))
Mondom, nem tartom jó ötletnek, hogy sportot csinálunk az uniós szabályok kreatív értelmezéséből különösen ilyen -- pár milliárdos, gyakorlatilag tét nélküli -- kérdésekben.
.
A deficit-trükközés kapcsán pedig az bántja a csőrömet, hogy a kormánt kvázi összekacsint velünk: tudjuk, hogy a tényleges deficit évek óta 9% körül van, de mi olyan ügyesek vagyunk, hogy az uniónak 3.5%-ot mondunk és el fogják hinni...
Csak saját magunkat verjük át az ilyenekkel, mert az ÁHT hiányt finanszírozni kell, bárhová is rejtettük, az adósságot pedig törleszteni, bármilyen cég nevében vettük fel.
.
Az ilyen fölösleges bosszantással pedig azt érhetjük el, hogy az ecofin / eurostat / bizottság a jóindulata végére ér.
gibinek igaza van délelőtt szidja mindenki a mocskos szocikat mert előre zsákutcába visz mindenkit, most megoldják most ismét mindenki szidja őket ...erre mondják érdekes nép a magyar.
ha megdöglik a szomszéd tehene....
A gyakorlatban ugyanazt jelenti, mint az előző próbálkozás.
.
De hogy ezt hogyan lehet kodifikálni... nem hiszem, hogy érdemes hüjének nézni az uniós minisztereket, mert esetleg elveszítik a jóindulatukat, amellyel az eddigi államháztartási manipulációkat enyhe fejcsóválással elfogadták.
Ezt mit jelent a gyakorlatban?
"az összes termék ÁFA-kulcsa, de azt alkalmazni csak az üzemanyagoknál kell október 1-től, míg a többi terméknél csak 2006. január 1-től"
Joker-megoldás a kormánytól: 20% ÁFA mindenre már októbertől!
Ugrás a cikkheza teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=3&i=58723