Topikgazda: Törölt felhasználó 2005. 09. 14. 14:21

Joker-megoldás a kormánytól: 20% ÁFA mindenre már októbertől!  

Ugrás a cikkhez
Az eredetileg tervezett jövő január elseje helyett már most október elsejétől 25-ről 20%-ra csökken az összes termék ÁFA-kulcsa, de azt alkalmazni csak az üzemanyagoknál kell október 1-től, míg a többi terméknél csak 2006. január 1-től - mondta el a portfolio.hu érdeklődésére Pichler Ferenc, a Pénzügyminisztérium sajtófőnöke. Mindezt azért kell így megtenni, hogy kikerüljük az unió aggályát, amely arra vonatkozott, hogy nem lehet csupán egy termékkör esetében csökkenteni az ÁFA-kulcsot, azaz nem lehet háromnál több adókulcs ugyanazon adónemből (5, 15, 20, illetve 25%).

a teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=3&i=58723
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
elemes
elemes 2005. 09. 14. 21:29
Előzmény: #14  Törölt felhasználó
gondolom a jogászok kitalálnak valami csűrcsavaros fogalmazást, szójátékot, ilyesmi. de a lényeget nem lehet megkerülni: LESZ olyan időszak, amikor négyféle ÁFA kulcs lesz érvényben.
elemes
elemes 2005. 09. 14. 21:26
Előzmény: #12  Törölt felhasználó
Nyilván minden tagország számára vannak olyan pontok, ahol szűknek érzi a korábban együtt megállapodott (vagy elfogadott) kereteket.
.
Én magam nem tudom megítélni, hogy milyen filozófiai különbség van a három és a négyféle ÁFA kulcs között, és miért olyan fontos ez, hogy órákon belül reagált a felvetésre az unió valamelyik főmuftija.
.
De ha tudjuk, hogy egy csomó vaj van a fejünkön az ÁHT hiány manipulálása miatt és még szeretnénk elfogadtatni az unióval néhány trükköt (pl. hogy az ÁAK hitelfelvétel illetve kötvénykibocsátás ne számítson bele az államadósságba), akkor ne huzigáljuk a macska bajszát ilyen pitiáner ügyekben.
.
Az EU simán lenyelte volna mondjuk az MDF javaslatát (a jövedéki adó vagy annak egy része ne legyen az ÁFA alapja).
Törölt felhasználó 2005. 09. 14. 16:33
Előzmény: #13  Törölt felhasználó
Nekem továbbra is magas, hogy ez hogyan is lesz most akkor, de én már a Mátyás királyos meséhez is buta voltam annak idején, hogy hozott is ajándékot, meg nem is.

Szerintem sem próbálkoznánk újoncként különösebben kreatívak lenni, ha nem látnánk a régi motorosok ügyködését.
Törölt felhasználó 2005. 09. 14. 15:51
Bizony, bizony szerintem is igaza lehet Tök Ödönnek. Gondoljatok csak a görögökre. :)

Aki meg esetleg nem hazudik, az az erőfölényével él(vissza). Ők is csak emberek. Illetve, bocsi, politikusok.
Törölt felhasználó 2005. 09. 14. 15:43
Előzmény: #11  elemes
"Az ilyen fölösleges bosszantással pedig azt érhetjük el, hogy az ecofin / eurostat / bizottság a jóindulata végére ér."
*
Majdnem minden tagország hazudik, nem csak mi. A kevés kivétel meg ráb*szik.
Kupleráj :-))
elemes
elemes 2005. 09. 14. 15:40
Előzmény: #10  jancsika
Mondom, nem tartom jó ötletnek, hogy sportot csinálunk az uniós szabályok kreatív értelmezéséből különösen ilyen -- pár milliárdos, gyakorlatilag tét nélküli -- kérdésekben.
.
A deficit-trükközés kapcsán pedig az bántja a csőrömet, hogy a kormánt kvázi összekacsint velünk: tudjuk, hogy a tényleges deficit évek óta 9% körül van, de mi olyan ügyesek vagyunk, hogy az uniónak 3.5%-ot mondunk és el fogják hinni...
Csak saját magunkat verjük át az ilyenekkel, mert az ÁHT hiányt finanszírozni kell, bárhová is rejtettük, az adósságot pedig törleszteni, bármilyen cég nevében vettük fel.
.
Az ilyen fölösleges bosszantással pedig azt érhetjük el, hogy az ecofin / eurostat / bizottság a jóindulata végére ér.
jancsika 2005. 09. 14. 15:18
Előzmény: #9  Törölt felhasználó
Én nem tudom mi ezen a meglepetés.

Aki tegnap az eredeti szöveget hallgatta, az tudta, hogy ez a megoldás technikai háttere.

Az Eu tisztségviselőnek sem az "okos" újságírók cikkjeit, hanem az eredeti autentikus szöveg alapján kellett volna nyilatkozni.

Ha már a kreativitásnál tartunk, akkor a költségvetési hiánynál a PM-ben már jól megedződtek.

De nem ezért fizetjük Őket?
Törölt felhasználó 2005. 09. 14. 15:14
Előzmény: #7  pampalini
Nekem is teccik!
Törölt felhasználó 2005. 09. 14. 15:12
Előzmény: #6  Törölt felhasználó
gibinek igaza van délelőtt szidja mindenki a mocskos szocikat mert előre zsákutcába visz mindenkit, most megoldják most ismét mindenki szidja őket ...erre mondják érdekes nép a magyar.
ha megdöglik a szomszéd tehene....
pampalini 2005. 09. 14. 15:09
Előzmény: #5  bpmcwap
Nekem teccik!
Kifejezetten kreativ... :-)
Törölt felhasználó 2005. 09. 14. 15:08
Előzmény: #1  portfolio
Ez olyan tipikusan magyaros megoldás...
bpmcwap
bpmcwap 2005. 09. 14. 14:57
Előzmény: #4  elemes
ééés akko miva?
multkor megirta a portfolio hogy befizetők vagyunk mi is,mit veszthetunk???néhány milliárdos EUs többlet kiadást???
:)
elemes
elemes 2005. 09. 14. 14:51
Előzmény: #3  Taki
A gyakorlatban ugyanazt jelenti, mint az előző próbálkozás.
.
De hogy ezt hogyan lehet kodifikálni... nem hiszem, hogy érdemes hüjének nézni az uniós minisztereket, mert esetleg elveszítik a jóindulatukat, amellyel az eddigi államháztartási manipulációkat enyhe fejcsóválással elfogadták.
Taki 2005. 09. 14. 14:36
Előzmény: #2  Törölt felhasználó
Ezt mit jelent a gyakorlatban?
"az összes termék ÁFA-kulcsa, de azt alkalmazni csak az üzemanyagoknál kell október 1-től, míg a többi terméknél csak 2006. január 1-től"
Törölt felhasználó 2005. 09. 14. 14:29
Előzmény: #1  portfolio
Na tessék. Szidjátok őket délelőtt, délutánra meg már meg is van a megoldás. Csak ne legyen igazam a gázárakkal, meg a mol profitjával....

Topik gazda

gibi
5 3 4

aktív fórumozók

friss hírek További hírek