Topikgazda: elemes 2005. 05. 24. 10:24

Jelentős forintgyengülés  

Ugrás a cikkhez
Jelentősebb gyengüléssel nyitott a forint a bankközi devizapiacon. Egy euróért 253.40 Ft-ot is kellett adni. A gyengülés hátterében feltehetően az S&P közleménye állhat, mely a forintot az egyik legsérülékenyebb feltörekvő piaci devizának tartja.

a teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=4&i=54424
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2005. 06. 03. 09:28
ez csak korrekció, irány a 260...
bpmcwap
bpmcwap 2005. 06. 03. 08:53
Előzmény: #100  Törölt felhasználó
ideális helyzet a befektetőknek... 250alatt tőkeemelés ajánlott melyet a xetrán irdomos befektetni...:)
Törölt felhasználó 2005. 06. 03. 08:51
E fórum ezzel a hírrel indult néhány napja: "Jelentősebb gyengüléssel nyitott a forint a bankközi devizapiacon. Egy euróért 253.40 Ft-ot is kellett adni."
.
Akkor ma időszerű egy "Jelentősebb erősödéeesel nyitott a forint a bankközi devizapiacon. Egy euróért már csak 250.86 Ft-ot is kellett adni."
:-)
Üdv.
Törölt felhasználó 2005. 06. 03. 05:35
Ideeális helyzet,az exportőröknek.Üdv,mi ndenkinek!
Törölt felhasználó 2005. 06. 03. 03:18
Előzmény: #98  szandokan
Ez nagyon erdekes. Ha egy olyan 'modellt' nezunk, ami teljes (az osszes relevans valtozot megmagyarazza), akkor az altalad leirtak tulajdonkeppen azt jelentik, hogy maguk a fundamentumok valtoztak meg.
szandokan 2005. 06. 03. 01:36
Előzmény: #97  Törölt felhasználó
Ehhez hozzátenném azt az utóbbi 10-15 évben tapasztalt tendenciát, hogy a devizapiacot befolyásoló nagy játékosok időhorizontja kényszerűen egyre rövidebb lett - ennek oka kicsit hosszabb kifejtést igényel: nagyobb nyilvánosság, információs rendszerek fejlődése, sűrűbb beszámoltatások, mérési időszakok rövidülése stb. -, ezért már nem a "fundamentális" alapok a meghatározóak, mert azok hosszútávúak, hanem a rövidebb időszakoknál hatásosabb tényezők pl. a "csordaszellem" kihasználása.
Mindez ek ellenére a €/$ kisebb kilengést produkált az elmúlt 5-6 évben, mint anno a DEM/USD a 80-as, 90-es években, amikor az asszem 1.7-3.5 között ingadozott ide-oda.
Törölt felhasználó 2005. 06. 02. 08:32
Előzmény: #95  Törölt felhasználó
Kostolany elgondolasa tulajdonkeppen egy bayesi modell, egy jatek, ahol a szereplok nem csak a 'kemeny' valtozokrol formalnak varakozasokat, hanem a tobbi szereplo varakozasairol is (beliefs about beliefs). Egy ilyen modell egyensulyaban ezek a varakozasok is hatnak az endogen valtozokra (a 'fundamentumokra' - ha a modell teljes).
Ettol meg lehetnek olyan gazdasagi hatoerok, amik tobbe kevesbe a varakozasokon kivul allnak, illetve befolyasoljak azokat (vep, Balassa-Samuelson, technologiai valtozasok stb.), de a lenyeg, hogy maga a varakozasok lete, illetve az a mod, ahogy keletkeznek nemtrivialis modon bolondit meg egy ilyen rendszert.
Az igaz egyebkent, hogy a varakozasokat teljes szepsegukben meg nemigazan szerepeltetik a nagyobb modellekben, hanem valamilyen egyszerusitest alkalmaznak az egyensullyal kapcsolatban - bar itt is van azert fejlodes. A mikro modellekben (jatekelmelet, aukciok stb.) viszont mar egesz komplex strukturak is lehetnek.
Törölt felhasználó 2005. 06. 01. 21:08
Előzmény: #95  Törölt felhasználó
Ja, és mi van a modellekben?:)
Törölt felhasználó 2005. 06. 01. 21:06
Előzmény: #93  Törölt felhasználó
Én egyetértek, de most jó alaposan megleptél.
Mi van a vásárlóerö paritással és a reálárfolyammal, meg egyéb hasonló nyalánkságokkal?:)
Törölt felhasználó 2005. 06. 01. 21:04
Előzmény: #89  Törölt felhasználó
meg fogunk gebedni, de legalább Europa is velünk tart.
És az olaj hosszútávu célára 70 és 100+ között van (skálától függöen)
Törölt felhasználó 2005. 06. 01. 20:30
Előzmény: #91  Törölt felhasználó
Szerintem is zavaro a 'fundamentalis' kifejezes. Sot, szerintem a 'mesterseges' is az. Ha egy arfolyam eveken keresztul kozeleben sincs az allitolag 'fundamentalis', 'nem mesterseges' arfolyamnak, akkor ebbol mi kovetkezik? Szerintem semmi. Ha majd a piac maskepp gondolja, akkor arrebb megy.
Ha jol emlekszem, Kostolany magyarazza, hogy a jo broker nem a fundamentalisan megalapozott arfolyamot akarja eltalalni, hanem azt, hogy mit gondolnak ugyanerrol az arfolyamrol a tobbiek. Es az akar egesz mas is lehet, mint maga a 'fundamentalis.'
Törölt felhasználó 2005. 06. 01. 20:07
Előzmény: #85  Törölt felhasználó
szabesz!
roszzúl írtam, bár korábbi megbeszélésünkkel összhangban akartam, bocs és fátylat rá.
Törölt felhasználó 2005. 06. 01. 20:04
Előzmény: #88  Törölt felhasználó
kedves undertaker!
Ha hinni lehet német és francia pénzügyminiszterekne k Ök rohattul utálták az euró gyengeségét, tehát nem hiszem a felpunpálást.
Egyébk ént is úgy látom csak természetes folyamatok zajlottak a fundamentumok (bár én ezeket utálom:)) körül, de a piac szokás szerint túl lött, most majd ellenkezö irányban fog túl löni.
Egyébként az árfolyam még el se érteaz elözö hosszú távu emelkedés elsö korrekcios szintjét (amely valahol 1,17 és 1,2 között van), tehát hosszú távon ez még csak egy nagyon enyhe korrekció.
Törölt felhasználó 2005. 06. 01. 13:57
Előzmény: #88  Törölt felhasználó
Bocs, de meg mindig nem latom mi itt a mesterseges arfolyam.
[Az ECB inflacios celt kovet elsodlegesen, es gyakorlatilag a FED-ehez hasonlo Taylor-szaballyal irhato le a monpolja.]
Törölt felhasználó 2005. 06. 01. 13:28
most csak az jutott eszembe, hogy drága olaj és emelkedő dollár árfolyam..., na ezt a kettőt nem tudjuk megoldani...
Törölt felhasználó 2005. 06. 01. 11:45
Úgy gondoltam hogy az eurót szerintem látva annó amerikai gazdaság gyengélkedését az európai központi bank direkt nem csökkentett kamatot hogy az euró erősebbnek tünjön a dollárnál.Most nem történik más mint hogy a Fed kamatot emel ami az infláció megelőzése szempontjából kell szerintem,és ezzel a dollár erősödik vissza ahol régen volt.És ahogy erősödik az euró persze hogy gyengül.De lehet hogy nincs igazam.Üdvözöllek.
Törölt felhasználó 2005. 06. 01. 08:36
Előzmény: #86  Törölt felhasználó
Mindjárt 255!
Törölt felhasználó 2005. 06. 01. 07:33
Előzmény: #81  Törölt felhasználó
Szia undertaker!
En tovabbra is azon vagyok elakadva az elgondolasaid kapcsan, hogy mit jelent az, hogy 'mesterseges' arfolyam. Ezert nem tudok hozzaszolni.
Törölt felhasználó 2005. 06. 01. 07:31
Előzmény: #79  Törölt felhasználó
Bocs kanyisz, azt a riposztomat csak azert kovettem el, mert nem is olyan reg egy masik forum temaban napokon at ragodtunk ezeken a dolgokon, te meg en. Es bar az ertekelesben legtobbszor nem ertettunk egyet, de legalabb az esemenyek sorrendjet helyretettuk (persze csak a teljesseg igenye nelkul). Ehhez kepest volt kisse lehangolo a hozzaszolasod.
Törölt felhasználó 2005. 06. 01. 07:17
Jó Szabesz!Az én írásomról mi a véleményed?Üdvözölle k!
Törölt felhasználó 2005. 06. 01. 07:09
Előzmény: #80  Törölt felhasználó
Az elso bekezdessel egyetertek.
A masodikrol csak annyit, hogy szerintem egy szakmai elemzesnek nem arra kellene kifutnia, hogy hany szazalekben van a fiskalik politika a monetaris politikahoz kepest elkefelve, mert ez tenyleg csak politikai vitaba torkollna. Arra kellene kilyukadni, hogy melyik donteshozo hol, miben tevedett es ezt hogyan lehet helyrehozni.
Törölt felhasználó 2005. 06. 01. 06:55
A forint meg azért gyengül mert a dollár erősödik.A forint az elöző években volt túlértékelve önmagához képest.Jó a forint de nem ennyire.Üdvözletem kedves Kanyisz.
Törölt felhasználó 2005. 06. 01. 06:28
JÓ kanyisz!Az euró mesterségesen van most túlfújva,amit semmi sem indokol.Lásd az eurózóna gazdaságát.Németorsz ágban szerekezeti bajok vannak,olaszország sem a legjobb,angliában is vannak problémák.A dollárt azért vitték le a Fed mert az Iraki háború költségeit tekintve hogy a dollár világpénz az euróval szemben a világgal fizettessék meg.Ahogy a fed ismételten kamatokat fog még emelni úgy fogja a dollár lekörőzni ismét az eurót.Az amerikai gazdaság már teljesen jó sőt 1.-negyedéves GDP-jük 0,5%-al jobb lett a vártnál.Az eurót meg azért fújták fel mert remélték hogy az euró megveri a dollárt és a befektetők átpártolnak majd az USA-tól.Nem jött be.És nem is fog.Az amerikai gazdaság alapjai sokkal erősebbek mint az eruzóna alapjai.

Topik gazda

elemes
elemes
5 5 4

aktív fórumozók

friss hírek További hírek