Topikgazda: elemes 2005. 05. 24. 10:24

Jelentős forintgyengülés  

Ugrás a cikkhez
Jelentősebb gyengüléssel nyitott a forint a bankközi devizapiacon. Egy euróért 253.40 Ft-ot is kellett adni. A gyengülés hátterében feltehetően az S&P közleménye állhat, mely a forintot az egyik legsérülékenyebb feltörekvő piaci devizának tartja.

a teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=4&i=54424
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2005. 05. 24. 22:56
Előzmény: #28  elemes
egyem a zuzádat elemes.
az én VÉLEMÉNYEM szerint tavaly év vége felé adott volt a nemzetközi környezet ahhoz hogy sokkal agresszívabb kamatcsökkentési lépéseket tegyen az akkor még járai által dominált jegybank. lehetett volna sztorit generálni a vágásokkal segített kötvénybullnak pl. akkor most lenne tartalék kamatban is.
ez az én véleményem és bevallom bögyömben van járai, ugyanakkor mostanábani tevékenységéről nincs markáns véleményem. engedelmeddel elemes: és ha te másként gondolod én nem foglak leseggezni.
Törölt felhasználó 2005. 05. 24. 22:48
Előzmény: #34  Törölt felhasználó
Hát, én nem tudom, nekem nem így volt, igaz, én új házra vettem fel a hitelt. Ft-ban 5% volt, CHF-ben is közel 3, de annak magasabb kezelési költsége lett volna. Így a THM az egyik esetben 7, a másikban meg tán 8%-ra jött ki. Biztosan nem volt több 1%-nál a különbség.
Ugyanakko r a banknak minden törlesztésnél perkálnom kellene a vételi és eladási ár közötti különbséget is.
Persze használt lakásnál más a helyzet, ott egyértelmű az előny.
Törölt felhasználó 2005. 05. 24. 20:54
Előzmény: #37  Törölt felhasználó
Szvsz ha elkezd erősödni a forint, akkor a külföldiek elkezdik realizálni a profitjukat, tehát esni fog a tőzsde.
Törölt felhasználó 2005. 05. 24. 20:36
Előzmény: #35  Törölt felhasználó
Ez a forint gyengules elegge tartosnak nez ki. Vegul is joideje semmi sem tortenik erdemi a pic szamara , amit a fiskalis oldalrol varnanak, igy jonehanyan nem biznak a maradasban.Ilyenkor johet egy kamat emeles is, az sem fogja egymagaban megallitani az elindult esemenyeket. Az hogy a kotveny piacon jobbara nagy az erdeklodes tovabbra is, a deviza piacon ettol meg gyengul a forint.Akkora kamat emelest meg nem tudok elkepzelni amit a monetaris tanacs meglepne, hogy a forint - ez altal is csak nemi ido elteltevel - ujra az erosodes iranyaba mozduljon.
Pontosan nem ertm mit ertetek "regionalis devizahisztinek", mert peldaul Romaniaban a jegybank valuta vasarlassal probalja a lejt kisse gyengebben tartani, egyelore annyi sikerrel, hogy csak stagnalni tud.Ott a helyzet az, hogy az alapkamat szinte a felere esett ugy masfel ev alatt, viszont a vart feletti az inflacio , mire a jegybank patt helyzetben van kisse a bankok es az impotorok magatartasi miatt, mivel elobbiek nem csokkentettek szinte a hiteleiket meg igy sem, utobbiak, csak a nagyobb profit szerzesnek orultek, futyulve a magasan tartott araiknak, es az inflacionak.Ott peldaul a jegybank most megteheti, hogy tovabb csokkenti az alapkamatot, de felo, hogy az a banki beteteket nyirbalna meg mar nagyon, es a bankok es importorok, mar eddig is kimutattak valaszhajlandosaguka t, vagyis nem biztos, hogy a dolgok pozitiv iranyba mozdulnanak ( betetek maradnanak, import aruk es hitelek csokkennenek ), vagy kamatot emel, hosszu ido utan eloszor, amire maximum csak jonehany spekulans var bizakodoan a gazdasag mar kevesbe.Igy a jegybank egyelore csak kulf. devizat vasarolgat, ki tudja meddig.Szoval ahany jatszoter annyi jatek.
Mindezt persze azert irtam, mert regionalisan,peldaul en, ezt a reszet ismerem jobban a terepnek.
Erdekes modon a magyar Tozsden a hangulat ellentetes a devizapiaciehoz kepest, ami nem volt ez igy. Ugy masfel, ket eve forint es Tozsde azert elegge egyutt szerettek jarni, , nehany honapja az a trend latszott megfordulni, hogy ha emelkedik a forint , akkor a tozsde is vele, abba az iranyba, ha esik a tozsde esik a forint is, most viszont a tozsde emelkedik (regionalis szinten nezve legalabb is a Bukarestivel egyutt )a forint meg esik, mig a lej...stagnal.
Udv. jp
Törölt felhasználó 2005. 05. 24. 20:18
Előzmény: #35  Törölt felhasználó
Egy kis matematika:
ha húsvétkor felvettél 100.000 euró hitelt, akkor 24.200.000 Ft kellett visszafizetned.
Ez a mostani árfolyamon 25.500.000 Ft.
Ennyit a törlesztőrészletekrő l ...
Törölt felhasználó 2005. 05. 24. 19:58
Előzmény: #28  elemes
"szép szem" és nem "szép szép"
Azt lásd ami van és ne azt amit látni akarsz.
Tartalmilag pedig jogos, ha nem cseszik el most van tartalék:
- árfolyamban,
- kamatban,
- költségvetésben.
Osz d el a felelösséget kedved szerint, mondjuk 9:4 arányban.
Törölt felhasználó 2005. 05. 24. 19:48
Előzmény: #12  Törölt felhasználó
attól függ mihez képest.
Én az ekmúlt egy éviek közé tartozom, de az akkor ajánlott forinthitel törlesztö részlete még mindig jóval nagyobb a chf törlesztö részletnél.
Az ajánlatkor kb 20% volt a törleszto részlet különbözete. Változatlan eur/chf mellett kb 270-280 forintnál leszek egálban, mégha azt is feltételezem, hogy a kamatcsökkentést forintban megkaptam volna.
Ha pedig bezuhan a forint úgyis kamatot emelnek, azt pedig tutira érvényesítették volna.
Ezért nem igazán hiszem a vesztés tényét, persze a tömegpszihózis oldalról igazad van.
Törölt felhasználó 2005. 05. 24. 17:46
Előzmény: #32  Törölt felhasználó
Bár az átlagnak többszöröse a keresetem, de csakis kizárólag jelentős eladósodottság árán tudtam házat venni! mert nem akartam lakbért fizetni, vagy 20 évig mindent félrekuporgatni és esetleg szülői háznál egy szobában ellenni. 100% tudatosan vettem fel nem kevés hitelt, igaz most nem vagy csak alig tudok megtakarítani, de saját házamban lakom, ingatlanom ára emelkedett.
amúgy ha kiszámoljátok, akkor a deviza hitelek messze kedvezőbbek a forinthiteleknél. óriási krachnak (forintgyengülésnek) kellene bekövetkeznie, hogy megforduljon a helyzet.
Törölt felhasználó 2005. 05. 24. 17:38
Előzmény: #30  bpmcwap
Kedves Bp,
"Aki tudatos lépések sorozata alapján éli az életét az nem vesz fel se HUF se EUR hitelt..."Szerintem az emberek nagy többségének szüksége van hitelre ,ahhoz hogy lakást vehessen!Bármennyire is tudatosan hozza a döntéseit!A minimálbérből,vagy akár 100.000ft ból élőknek is igencsak sokáig kéne spórolnia egy 20-30 millás lakásra,amiben van talán 2-3 normálisnak mondható szoba is!
"Csak hogy országunk állampolgárai annyira ismerik a tudatos lépések sorozatát, ahogy a létbiztonságot... "
Egyetértek!
Még én is fogok hitelt fölvenni építkezésre ,ha majd elérek arra a szintre,de csak azért,hogy azt is megforgassam!(Egyébb ként a diákhitelt is föl vettem)
elemes
elemes 2005. 05. 24. 17:11
Előzmény: #29  Törölt felhasználó
Az exportáló cégek azt szeretnék, hogy amikor a villanyszámlát fizetik, az alapanyagot vásárolják, benzint tankolnak, deviza-alapú beruházási hitelt törlesztik stb... akkor legyen erős a forint, amikor pedig a késztermékért járó devizát forintra váltják, akkor legyen gyenge
de komolytalan az az exportőr, amely ezt ki is mondja :-)
bpmcwap
bpmcwap 2005. 05. 24. 17:08
Előzmény: #17  Törölt felhasználó
Kedves BZJ!
Aki tudatos lépések sorozata alapján éli az életét az nem vesz fel se HUF se EUR hitelt... Hanem EUROt vesz a megtakaritott pénzén ami vásárolandó lakásnak lenne az önrésze... esetleg részvényeket a xetrán és az általad emlitett 2-5év mulva a saját lakásában él létbiztonságban... Csak hogy országunk állampolgárai annyira ismerik a tudatos lépések sorozatát, ahogy a létbiztonságot...
:(
Amugy meg hajrá EURO!!! Én ugyanis a tudatos lépések sorozatát követem... méghozzá 242ről, husvét ota :)))
Törölt felhasználó 2005. 05. 24. 16:52
Előzmény: #25  Törölt felhasználó
Most mi a fene van veletek? Miért baj az hogy lehet majd esetleg termelni is exportálni is az országban nem csak szartkeverni?
Egyébk ént devizahitel-forinthi tel tökmindegy, mert ha gyengül a ft emelkedik a kamat.Tehát kb. ugyanott lesz mindkét hitel. 2010-ben meg csak eurohitel marad, ott és akkor derül ki hogy ki járt jobban.
elemes
elemes 2005. 05. 24. 16:52
gomboc2,
.
"szép szép járai"
.
Bocsi, ezt későn vettem észre... Aki olyan segg, hogy még most is járaizik, amikor a monetáris tanácsban már 9:4 arányban vezetnek az MSZP-s delegáltak, azon úgysem fog a racionális magyarázat...
Törölt felhasználó 2005. 05. 24. 16:51
Ha Partunk es Kormanyunk azon tevekenykedett volna az elmult par evben hogy mielobb bevezessek az Euro-t,2007 vagy 2008-ban sokkal kevesebb ideig szorongatna a golyoinkat a magas kamat mely mint tudjuk ablakon kidobott penz.
Mutogatni konnyu csinalni kell,eszkoz nem szamit ilyen teren mert mint tudjuk nem par szaz csalad vett fel hitelt pl.svajci frankban mely 10 forintot erosodott az elmult hat hetben.
elemes
elemes 2005. 05. 24. 16:50
Az összefüggés az alapkamat és az árfolyam között sokkal összetettebb, semhogy a forint erősödéséből automatikusan kamatcsökkentés következzen. Egy ilyen egyszerű módon kiszámítható jegybankot halálra szopatnának a spekik, akik a magyar gazdaság HUF/EUR átváltási volumenéhez képest sokszoros összegeket képesek órák alatt az MNB-re borítani, láthattunk példát erre alig két éve.
.
A jegybanknak ezért kiszámítható módon kell viselkednie, de olyan paramétertől teszi függővé a kamatdöntéseit, amelyre a spekiknek nem igazán van befolyásuk. Ez pedig a fogyasztói árindex.
.
Ja, egyébként a 255-öt nyalogatja a HUF/EUR.
Törölt felhasználó 2005. 05. 24. 16:40
Előzmény: #24  Törölt felhasználó
szerintem igaza van sorosnak abban hogy amíg regionális devizaerősödési hiszti volt sokkal nagyobbakat kellett volna vágni. nyilván számítanak a fundamentumok de nagyon is sokat jelent a szentiment is. csehországban pl alacsonyabb az alapkamat mint az eurozónában pedig nem hiszem hogy bárki stabilabbnak gondolná. szlovákiában volt egy időszak amikor a jegybank nem fogadott el kéthetes betétet (náluk asszem repo van) és úszott a likviditásban a bankközi, mégis erősödött a korona. most hogy megfordul a globális tőkeáramlás viszont a kamatemelésnek még mindig nincs tere mi fogja megfogni a forintot? járai két szép szeme? vagy gyurcsány nem választási költségvetése? de szvsz max. kamatemelés aminek köszönhetően ismét a gatyánkat kifizethetjük kamatkiadásra. szép szép járai
Törölt felhasználó 2005. 05. 24. 13:58
Előzmény: #23  Törölt felhasználó
Na ezt megtaláltam, a budacash-el nem boldogultam.
A folyamat látszik, abban igazad van, hogy nem csak a jegybanki alapkamat befolyásolta a dolgokat, és másfelé alacsonyabb kamattal is erősödtek a valuták.
De ez szerintem nem jelenti azt, hogy a Ft is erősödött volna mondjuk a szlovák kamatszintnél. Az egyensúlyba sokminden belejátszik, a kamatszint is, meg persze az áht, külker mérleg, stb. Ez utóbbiak nem összehasonlíthatók a két országban.
Törölt felhasználó 2005. 05. 24. 13:13
http://www.portfolio .hu/cikkek.tdp?h=13&k=3&i=54440
Törölt felhasználó 2005. 05. 24. 13:06
budacash...idősíkon válassz napost...
Törölt felhasználó 2005. 05. 24. 12:58
Előzmény: #19  Törölt felhasználó
"most nézd meg a 3 grafikont..."
az hol van?

Topik gazda

elemes
elemes
5 5 4