A légkörbe visszatérõ elégett mûhold, nem pedig az Ozjorszk közelében mûködõ Majak nukleáris létesítményben bekövetkezett állítólagos baleset okozhatta a ruténium 106-os radioaktív izotópnak a légkörben szeptemberben és
"Na ezeket nem tudják figyelni sem" . ja, itt egy fontos félreértés. . DE IGEN, FIGYELIK. . Az összes szart, ami tíz centinél nagyobb. egyesével figyelik és követik az útvonalukat. . Az indításokat és visszatéréseket úgy időzítik, hogy ne ütközzenek össze ezekkel a kontrollálatlan darabokkal. . És különösen élénken figyelik azt a (szó szerint néhány) darabot, aminek a fedélzetén RTG van.
Igen, ÉN olvastam, és azt is, hogy a tíz centinél nagyobbakat egyesével figyelik és követik, különosen pedig azt a néhányat, amelynek RTG van a fedélzetén. . Te viszont ezeket a részeket szándékosa átugrálod, mert a fizetésedet a szar szêtkenéséért kapod. Mint az köztudott.
szóval -- számomra megnyugtató lenne, ha kiderülne, hogy valóban légkörben elégett műholdból származott a ruténium, de ezt csak akkor fogom elhinni, ha elmondják, konkrétan melyik műhold volt, mikor indították, meddig üzemelt, és hogy a visszatérését és elégését nyomonkövették. . enélkül a műholdra hivatkozni: kamu.
amikor 1997-ben a szaturnusz vizsgálatára tervezett Cassini - Huyghens szondát indították, az egy évvel korábbi Mars-96 szonda balesete miatt különös figyelmet kapott a szondára szerelt RTG, és a NASA hosszasan győzködte a közvéleményt -- az indítás során mely fázisokban bekövetkező balesetre hogyan készültek fel, miért nem fenyeget a plutónium szétszóródásának veszélye. . a 96-os baleset emlékének elhalványulása miatt kevésbé volt fókuszban, de a Curiosity indításakor is voltak aggódó hangok:
nagyon köszönöm, pontosan így van, ahogy írod: gondosan követik az űrszemét pályáját, és (amit a cikk nem ír) az indításoknál és a visszatérésnél figyelnek, hogy ne ütközzön űrszeméttel az űrhajó. . és különös gonddal követik azt a néhány roncsot, amelyben plutónium tartalmú RTG van, ruténiumos RTG-ről csak elméleti lehetőségként olvastam -- az 1 éves felezési idő korlátozza a gyakorlati használhatóságot.
nem, nem rakták össze :) . leírtak két mondatot, hogy a gyakorlatban hol használjak a ru106-ot: egészségügyben, illetve RITKÁN használják RTG-ben is. . én azért elég jól körbeírtam a német intézet nélkül is, hogy miért csak ritkán: azért, mert rendes RTG-hez negyed kiló ruténiumot kéne magával vinnie a műholdnak, és ez a műhold pályafutása végén a légkörben elégve szétszórja a maradék ruténiumot jól. . és ezért is használják ritkán, és ugyanezért azon kevés műholdat, amelyben mégis használtak RTG-t, nagyon gondosan követik (hiszen minden, tíz centinél nagyobb, orbitális pályán levő biszbaszt egyesével katalogizáltak és követik a pályájukat) tehát ha egy radioaktív szart tartalmazú műhold a légkörbe kerül és elég, az igen komoly felfordulást okoz ELŐZETESEN. . Amikor 1996 novemberben az orosz mars-szonda meghibásodott, az amerikaiak felfedezték, hogy a szonda a légkörben el fog égni. a NASA kiszámolta a szonda RTG-t tartalmazó darabjának röppályáját, riasztották a hadsereg mentesítő egységeit és először ausztrál később az újzélandi kormányt (konkrétan Bill Clinton telefonált az éjszaka közepén John Howard-nak), aztán az elégő roncsot követve előbb az ausztrál később az újzélandi riadót fújták le, és reménykedtek abban, hogy az óceánba zuhant. egy chilében kiránduló amerikai házaspár beszámolója alapján merült fel a gyanúja, hogy a roncs elérte délamerikát és az andokban zuhant le. Nyilvánvalóan mind az ameriikaiak, mind az oroszok nagy erőkkkel kezdtékel keresni, és valószínűleg az oroszok találták meg, mert azóta nem hallani róla semmit. . szóval egy RTG visszatérése és elégése nagyon nagy felfordulást kelt az egész világon. ezért a roszatom reagálása, hogy "RTG volt", nagyon-nagyon-nagyon-nagyon kamuszagú.
Montaménmá hetekele zelőtt, hogy ufó lessz a', no. Há nem megmontam?!?! Má csakasztnemértem, hogynem vetté készre, hogy eetüntegy műhód, baszki. Hohogy csak egy hónap múva esik lenekik, ho leesett? Na, esztszeretném kérdezni az Illetékes eftárstó!
Itt a magyarázat, mi okozta a Magyarországon is észlelt rejtélyes radioaktív sugárzást
Ugrás a cikkhez