"Na ezt az időértéket baromi nehéz megbecsülnöm."
Van rá képlet, már az opció árazásra, Black-Scholes formula. A neten még kész Excel változatot is találsz.
De ha elég sokáig figyelsz opciós kereskedést (sok terméket sokféle piacon), akkor egy idő után elég jól meg tudod becsülni nagyjából. De persze nyilván nem olyan egyszerű ez, mint a határidőnél a kamattartalom. (és illikvid piacon, meg extrémebb szituban persze eléggé eltérhet az elméleti ár, a valós piacitól).
Van rá képlet, már az opció árazásra, Black-Scholes formula. A neten még kész Excel változatot is találsz.
De ha elég sokáig figyelsz opciós kereskedést (sok terméket sokféle piacon), akkor egy idő után elég jól meg tudod becsülni nagyjából. De persze nyilván nem olyan egyszerű ez, mint a határidőnél a kamattartalom. (és illikvid piacon, meg extrémebb szituban persze eléggé eltérhet az elméleti ár, a valós piacitól).
Iránymentes kereskedés
amit már tudunk:
SPY long pozi link
és egy SPY short pozi link
=0 link
mégis hogy lehetne olyan fogadást kötni, hogy akkor is nyerjek, ha a SPY emelkedik és akkor is ha esik? Az iránytól függetlenül nyerjek. Erről szerettem volna inkább beszélgetni. Perszecsak akkor, ha már túl vagyunk a "+1-1=0".
------
ez egy long CALL opció SPY-ra 221-es strike-on, ahol most van az árfolyam(ATM), januári lejáratban. link Ezzel a SPY emelkedésére fogadok. Azaz január 20-a után 100db SPY longom lesz ha az árfolyam 221 felett lesz akkor. Ha alatta lesz elveszítem az opció árát, semmi többet, csak azt amiért az opciót megvettem, teljesen mindegy meddig esik az árfolyam.
ez egy long PUT opció SPY-ra 221-es strike-on, ahol most van az árfolyam(ATM), januári lejáratban. link Ezzel a SPY esésére fogadok. Azaz január 20-a után 100db SPY shortom lesz ha az árfolyam 221 alatt lesz akkor. Ha felette lesz elveszítem az opció árát, semmi többet, csak azt amiért az opciót megvettem, teljesen mindegy meddig emelkedik az árfolyam.
Így néz ki, ha mindkét irányra fogadok. link
Ebbe az irányba szerettem volna terelni ezt a szembenyitogatós témát. Ez így már iránymentes kereskedés.