Topiknyitó: Törölt felhasználó 2008. 09. 07. 18:21

Ingatlan adózás  

Azon, hogy jó e ez az ingatlan adózási rendszer, mert szerintem tiszta becsapás.

Elmondom miért.

Az ember fia, ha meg akarja óvni a pénze vásárló értékét,ingatlanba fekteti azt.

Ez annyit jelent, hogy a befektetett pénzéért,pár év múlva is ugyon olyan mennyiségű kenyeret tud venni, kicsit lelegyszerüsítve.

Tehát, ha veszek ma egy ingatlant 10ft-ért.és 4 év múlva eladom 15ft-ért, a vételár, és az eladási ár különbözetéből 25% adót kell, hogy fizessek.

És az infláció???

A helyes úgy volna, hogy a vételár és az eladási ár különbözete, - infláció után fizettetnék meg az adót.

Vélemyény?
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
ujonc 2008. 09. 12. 22:28
Előzmény: #47  Törölt felhasználó
Kösz Csekete!

Sokat segítettél. Bár ezek szerint megint csak adóznom kéne, mivel amikor én vettem a motort úgy emlékszem "kölcsönösen kialkudott" volt a vételár. Most amikor eladtam fix összeg szerepelt. 5.pont Azért köszi!
Törölt felhasználó 2008. 09. 12. 21:36
Előzmény: #44  ujonc
A VAGYONÁTRUHÁZÁS

Ingó vagyontárgy átruházásából származó jövedelem

58. § (1) Az ingó vagyontárgy átruházásából származó jövedelmet azon a napon kell megszerzettnek tekinteni, amikor az erről szóló szerződés kelt. Szerződés hiányában a jövedelem megszerzésének időpontjára az általános szabályokat kell alkalmazni.

(2) Ingó vagyontárgy átruházásából származó bevétel minden olyan bevétel, amelyet a magánszemély az átruházásra tekintettel megszerez. Ilyennek minősül különösen az eladási ár, a cserében kapott dolognak a jövedelemszerzés időpontjára megállapított szokásos piaci értéke, valamint az ingó vagyontárgy gazdasági társaság vagy más cég részére nem pénzbeli hozzájárulásként (nem pénzbeli betétként) történő szolgáltatása esetén a vagyontárgynak a társasági szerződésben, más hasonló okiratban meghatározott értéke.

(3) Az ingó vagyontárgy átruházásából származó jövedelmet úgy kell megállapítani, hogy a bevételből le kell vonni az átruházó magánszemélyt terhelő következő igazolt költségeket (kivéve azokat, amelyeket valamely tevékenységéből származó bevételével szemben költségként már elszámolt):

a) a megszerzésre fordított összeget, és az ezzel összefüggő más kiadásokat;

b) az értéknövelő beruházásokat;

c) az átruházással kapcsolatos kiadásokat.

(4) Megszerzésre fordított összeg a vásárlásról szóló szerződés, számla, nyugta, elismervény stb. szerinti érték, cserében kapott ingó vagyontárgy esetében a csereszerződésben rögzített érték. Külföldről behozott ingó vagyontárgy esetében megszerzésre fordított összegnek a vámkiszabás alapjául szolgáló értéket, vagy ha nem történt vámkiszabás, akkor a forintra átszámított számla szerinti értéket kell figyelembe venni. Öröklés esetén az ingó vagyontárgy megszerzésre fordított összege a hagyatéki eljárásban megállapított érték, ingyenes szerzés esetén az illeték kiszabás alapjául szolgáló érték, ez utóbbi hiányában az ingó vagyontárgy megszerzéskori szokásos piaci értéke, és – vagy egyébként – ha az ingó vagyontárgy megszerzésekor adóköteles jövedelemre tekintettel adófizetés történt, ez a jövedelem is a szerzési érték része.

(5) Ha a megszerzésre fordított összeg a (4) bekezdés rendelkezései szerint nem állapítható meg, akkor a bevétel 25 százaléka számít jövedelemnek.

(6) Az ingó vagyontárgy átruházásából származó jövedelem után az adó mértéke 25 százalék. Az adót a magánszemélynek adóbevallásában kell megállapítania és az adóbevallás benyújtására előírt határidőig kell megfizetnie.

(7) Nem kell megfizetni az ingó vagyontárgyak átruházásából az év során együttesen származó jövedelem adójának az 50 ezer forintot meg nem haladó részét.

(8) Nem alkalmazhatók az (1)-(7) bekezdés rendelkezései akkor, ha az ingó vagyontárgy átruházása üzletszerűen történik. Ekkor – kivéve, ha a magánszemély a bevételt egyéni vállalkozói tevékenysége keretében szerzi meg – az önálló tevékenységből származó jövedelemre vonatkozó szabályokat kell alkalmazni. E rendelkezés alkalmazásában üzletszerű az átruházás, ha ellenérték fejében történik, és az ügylettel kapcsolatban a magánszemélynek az általános forgalmi adó szabályszerűen bejelentkezett alanyaként adólevonási joga megnyílik.

(9) Nem alkalmazhatók az (1)-(7) bekezdés rendelkezései az ingó vagyontárgy átruházásából származó bevételnek arra a részére, amely meghaladja az ingó vagyontárgynak a szerződéskötés időpontjában ismert szokásos piaci értékét.
watson
watson 2008. 09. 12. 20:26
Előzmény: #45  pampa
szerintem a teljes 300e után adózol és nem 100e után, de az én véleményem, hogy a beszerzési árat le kell vonjad, esetleg az értéknövelő ráfordításokat is és csak a jövedelem után adózol és nem a bevétel után.
pampa 2008. 09. 12. 19:46
Előzmény: #44  ujonc
Érdekes ez nagyon...
ujonc 2008. 09. 12. 19:34
Előzmény: #43  pampa
Nincs rézmozsaram, de az elöbbi példámnál maradva ez elég gáz. Veszek valamit az adózott pénzemből. Majd évekkel késöbb értékcsökenve (amortizáció) eladom a vételi árnál alacsonyabban és utána fizessek?
pampa 2008. 09. 12. 18:41
Előzmény: #42  BudFox
Igen.Nem ezekkel van a gond,hanem az ingósággal.Az én ismereteim szerint ott nem lehet érvényesíteni a beszerzési árat és avulást sem.

PL: A kamrádból előkerül egy különleges rézmozsár ( vagy bármi:) ) és eladod egy kereskedőnek 300000 ft-ért,akkor a 100000 ft-ból adóznod kell.
BudFox
BudFox 2008. 09. 12. 17:28
Előzmény: #41  ujonc
Én is el akarok adni egy szántóföldet...1995 -ben örököltem.. és úgy tudom hogy a szerzés éve számít..
Tehát most 2008 -van, az 13 év.
Tehát ha decemberig eladom akkor a nyereség 80 % -a levonható.
Ha 2009 -ben adom el akkor már csak a nyereség 10 % -a után kell adóznom..

ha jól tudom..
ujonc 2008. 09. 12. 16:59
Előzmény: #39  pampa
Szevasztok!
Bocs,de nem voltam gép közelben. Értem én a magyarázatokat. Pampa írásában van a lényeg: "Ha benne van, hogy levonható...". Na én ezt nem látom sehol. hogy benne lenne. A motoromat meg most adtam el, vételi ár feltüntetve (mivel hitelre vették meg). A súlyadó megálapításakor év elején meg kaptam egy papírt amibe az van írva: "minden változást 15 napon belül be kell jelenteni..... EGYBEN ADÓBEVALLÁSNAK IS MINŐSÜL"!!!
Törölt felhasználó 2008. 09. 12. 10:30
Előzmény: #37  ujonc
Drága ujonc!
Te is írod:JÖVEDELEM

AZAZ : ELADÁSI ÁR ÉS A BESZERZÉSI ÁR KÜLÖNBSÉGE HA POZITIV---AZ AZ TÖBBÉ ADÓD EL , MIT VESZED........EZ AUTÓNÁL-TV-NÁL BÁRMINÉL TELJESEN KIZÁRT.......ARANY....DE AZT MEG NE VALD BE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ŐK SEM TESZIK!
pampa 2008. 09. 12. 10:30
Érdekes felvetés.
A törvény szerint a 200000 ft felett eladott ingóságok adókötelesek.
Ha benne van,hogy levonható a beszerzési ár akkor csak a nyereségből kell szerintem adózni.
watson
watson 2008. 09. 12. 10:28
újonc, bevétel nem egyenlő jövedelemmel

ingatlan bevételét sem kell bevallani ha nincs belőle jövedelem, ha jól tudom
ujonc 2008. 09. 12. 10:22
Előzmény: #36  Törölt felhasználó
O.K.

Ebben az esetben mi kerülhette el a figyelmemet az ingóságok adójáról szóló tájékoztatóban? Ott nem ír vételi-, eladási- árat csak annyit ha X-Ft nál több volt az ingóság eladásból származó jövedelem adózni kell utána.
Törölt felhasználó 2008. 09. 12. 10:01
Előzmény: #35  Törölt felhasználó
Ujonc , TE kis drága !

Szerencsére még ez a stutyok ország sem teheti meg , hogy a semmit is megadóztassa....tehát e veszteség után , ahol nincs nyereséged---nem kell adózni!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Törölt felhasználó 2008. 09. 11. 16:13
Előzmény: #34  ujonc
Akkor te tudod jobban.
ujonc 2008. 09. 11. 16:12
Előzmény: #33  Törölt felhasználó
Igen,de az ingóság eladásnál nincs olyan, hogy eladási ár mínusz beker ár.
Törölt felhasználó 2008. 09. 11. 16:10
Előzmény: #32  ujonc
Szerintem nem.
Itt sem adózol a veszteséged után.
ujonc 2008. 09. 11. 16:07
Előzmény: #31  ujonc
Senki, se nem?
ujonc 2008. 09. 10. 16:49
Előzmény: #30  watson
Rendben!

Az ingatlan adót megbeszéltük. Most jöjjön az ingóság adója. Úgy tudom, hogy egy minimális értékhatár (40-50ezer Ft) felett az eladott ingóságok után is kell adózni. Konkrétabban: az öt éve vásárolt autó ami akkor 1,5M-ért lett véve az idén el lett adva 1M-ért. E szerint 1M után nekem most kell adóznom?
watson
watson 2008. 09. 09. 08:37
Előzmény: #25  Törölt felhasználó
Azért van itt többszörös adóztatás meg 15 év bőven...

Ha még nincs ház a telkeden akkor az építési telek, és hiába fizetted meg áfástól az árát az önkormányzatnak, ha el akarod adni és egy építtető vagy ingatlanközvetítőn keresztül, akkor annak rá kell tennie az áfát mégegyszer, mert a magánszemély nem áfaalany :((( (hogy rohadna meg aki ezt így kodifikálta...)

A 15 év pedig csak magánszemély LAKÓ ingatlanára vonatkozik, nem telekre, nem egyébre és nem jogi személyekre... :(((
Törölt felhasználó 2008. 09. 08. 22:55
Előzmény: #24  Törölt felhasználó
köszi akimerítő választ, 62...
Törölt felhasználó 2008. 09. 08. 21:28
Előzmény: #27  ujonc
ujonc !
csak vicceltem-bárki így én is tévedhetek azért írtam a linke mindenre meg van a válasz...egyébként ja.kéthete múltam 46...ez van!!!!de alelkem 14!!!!!!!!!!!!!!
ujonc 2008. 09. 08. 21:26
Csak nem most volt a születésnapod?
ujonc 2008. 09. 08. 21:25
Bocsánat!

Nehogy felizgasd magad. Ha megnézed a 16.30-as beírásom, már megkövettem magamat. Bocs, ha valakit félre vezettem volna. Nem volt szándékos.
Törölt felhasználó 2008. 09. 08. 19:57
Előzmény: #24  Törölt felhasználó
Itt minden kérdésre megtalálod a választ...a 15 év helyett lett 5 év-de ilyen badarságot, hogy a vételár nem számít nem szabad írni,mert az az ingatlanpiac befagyásához vezetne...csak a kövedelmed után kell mindig adót fizetni, ha hasonló értékű ingatlanokat cserélsz akkor sincs illeték.....

csak a többieket félrevezeted!!!!!!eladásiár minusz(vételiár + ráfordítások+ adásvételi díjak+ megfizetett illeték)=ha ez még plusszos akkor kell a meghatározott év /% tábla szerint fizetni.

Újonc-ne bosszantsd fel bennem a jogászt!!!
Törölt felhasználó 2008. 09. 08. 19:53
Előzmény: #23  ujonc
ujonc 2008. 09. 08. 17:54
Előzmény: #22  Törölt felhasználó
Nem szünt meg. Pont arról beszélünk, hogy ezt az eddig 15 évet a lakóingatlanok esetében levitték 5 évre.
Törölt felhasználó 2008. 09. 08. 17:06
Előzmény: #16  Törölt felhasználó
Köszi 620829, megszűnt az, hogy x év után illetékmentesen adhatom el?
ujonc 2008. 09. 08. 16:30
Előzmény: #19  stock33
O.K.
Lehet, hogy nektek van igazatok. Tehát azt mondjátok, ha egy ,egy éve vásárolt lakást amit mondjuk 8 milláért vettem eladom ugyan ennyiért, nem kell adót fizetnem. Csak, ha drágábban adom el mint 8M?

Topik gazda

jonasjozsef
1 1 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek