Topikgazda: matgab 2005. 06. 27. 11:29

Gyurcsány adóreformja: minden csökkenni fog  

Ugrás a cikkhez
A legfelső, 25%-os ÁFA kulcsot a jövő év elejétől 20%-ra csökkentené a kabinet - jelentette be Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a Reuters tudósítása szerint. A legfelső, 38%-os SZJA kulcs ezzel párhuzamosan 36%-ra csökkenne.

a teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=3&i=55714
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2005. 06. 28. 10:14
Jó az, ha az adó csökken. Csökken a fogyasztáshoz tapadó ÁFA - ez jó mert pörgeti a gazdaságot. Csökken a jövedelemhez tapadó Szja felső kulcsa - hm, na jó maradjon több a polgárnál. Forgalmi tipusú Iparűzésiadó - jó, hogy levonható lesz az adóalapból - nem normáls dolog társaságiadózni az iparűzési adót. A vállalkozónak megtakarítása keletkezik az iparűzési adó levonhatóságával - viszont a megtakarítást bőven elviszi a megemelt minimálbér járuléka. Tervbe van véve a járulék csökkentése - ennek meg kell valósulni, különben az úú adócsomag ne növeli a versenyképességet, sőt! A jelentős betétek kamatadója - ez nem túl ésszerű. Egyrészt kijátszható (többhelyen köt le), másrészt így is alacsony a hazai megtakarítási ráta - pedig ez olcsó forrás a ktsgvetésnek. Az elv se túl jó, hogy az egyszer adózott megtakarítást nemcsak az infláció adózza meg, de még az adóhatóság is.
Törölt felhasználó 2005. 06. 28. 08:26
Előzmény: #48  Törölt felhasználó
Kedves Matsca,

Sok dologban egyetértünk.
Én nem dolgoztam az USA-ban, és nem tudom milyen az, de azt látom, hogy nálunk is változnak a dolgok. Azon a helyen, ahol dolgozok biztosan.
Az állandó leépítések miatt az ember már nem teheti meg, hogy azt tartja, aki nem dolgozik, és azt küldi el, aki igen. Hogy miért? Egyszerű. Mivel a munka adott, és a főnökön számonkérik, valakinek meg kell csinálnia. Ha nem a beosztottnak, akkor a főnöknek. Ha az sem csinálja meg, akkor elbúcsúznak egymástól. Ha a főnök azt tartja, aki nem dolgozik, előbb utóbb rászakad annyi, hogy nem tudja ellátni.
Ez már rég nem kommunizmus, ami itt van.
De eléggé furcsállnám, ha te a saját vállalkozásodban azt az embert tartanád meg, akire nem számíthatsz, és azt küldöd el, akire igen. Ugyanez van mindenfelé, talán csak az állami szférában nem.

Az Evára visszatérve. Nem elsősorban azzal van bajom, hogy van egy ilyen egyszerűsített forma, ez alapvetően jónak tűnik. Szerintem az adókulcs lett elkalkulálva, de alaposan. Kb. hasonló a helyzet, mint a Fideszes lakástámogatással, ami jó volt annak, aki felvette, de azért kár lenne tagadni, hogy túl sok volt a jóból.
Ezt a jelenlegi kormány korrigálta, az Evá-t meg reméljük a következő fogja. Ha a jelenlegi formájában megmarad, tönkremegy az ország.
Azt vélem még kiolvasni az írásodból, hogy az Evá-sok alapvetően a jók. Ebben azért kételkedek. Az Evá-t alapvetően azok választják, akiknek 0-hoz közeli a költséghányada. Ettől nem jobb és nem rosszabb, mint mondjuk az, aki magasabb költséghányaddal dolgozik. Mindenki beleszállt, aki tudott, pedig előtte ők is folyamatosan gyűjtötték a számlákat a klotyópapírról meg többi dologról. Nem különbek az Evások semmivel sem, talán annyival, hogy legalább nem hoztak ki maguknak veszteséget az elmúlt néhány évben. De ilyen tucatjával lehetett még rajtuk kívül, aki nem tud Evázni, mert túl magasak a költségei.
Törölt felhasználó 2005. 06. 28. 06:29
tisztelt tokos...
igazad van, de én ezeket a dolgokat ahhoz képest értem, amit a többi ember csinál...
at usa-ban dolgoztam, nos ott mindenki belead sokat, vállalkozó és alkalmazott is...
nálunk is dolgoztam alaklmazottként 16 évet, hát mivel volt rálátásom műszakvezetőként ott azt kellett megállapítanom a gyárban, hogy azok nyernek kizárólag, akik nem dolgoznak, lopnak és táppénzcsalók..., mert ugye nem rugják ki őket, aki meg rendesen dolgozik az is annyi pénzt kap, mint ezek, igaz ez is maradhat, még szép...
nos most vállalkozóként meg úgy látom, hogy igenis kell az olyan, mint az eva, meg a leírás más esetben, mert az mégsem megy, hogy egy társadalmon belül valaki a semmire kapja a pénzt, a másik meg a valamire...ugyanazt. .. nem tudom érted-e mit is akarok, röviden annyit, hogy amíg ez a munkához való hozzállás ekkora különbségeket takar, addig kell a megkülönböztetés a vállalkozók javára, azon belül meg az evasokra...
a törvényalkotó persze nem erre gondolt, de a kényszer rávitte, hogy fennmaradjanak azok a vállalkozások, amik tulajdonképpen a gazdaságot működtetik, és ez ennyibe került eva 15 %...még szép, a többi tróger így fizet rá....
a másik utcaseprés...hiszen fizetem a helyi adómon keresztül van is ember rá egyszer eljött, mondtam neki többet nem akarom látni, nekem nem seprő ember kell, hanem rend...és tisztaság...majd én megoldom...
egyébkén t szépen megy a vállalkozás 3 év alatt 400 % a forgalom.., és én nem panaszkodom, csak beszélgetünk...
Törölt felhasználó 2005. 06. 27. 22:48
Előzmény: #46  Törölt felhasználó
Nah csak kijött a Pavlov kutyája belőlem...
"Nem mondom hogy _többet_ adózom mert az azért talán nem igaz"
Így helyesebb talán ;)
Törölt felhasználó 2005. 06. 27. 22:43
Előzmény: #45  Törölt felhasználó
Hmm...
Milyen jó kis hajtépés megy itt is eva ügyben. ;))
.
A számlagyűjtés egy jó sport. Amint evás lettem már nem azon gondolkodom hogy mit tudnék leírni és nem is veszek ebből kifolyólag felesleges dolgokat. Ha meg nagyon meg kell venni valamit akkor a számlát kérem a másik cégemre ahol természetesen alkalmazott is vagyok hogy jól leírjuk a minimálbért és járulékait is. :)
.
Nem mondom hogy kevesebbet adózom mert az azért talán nem igaz, de nem fizetek sokkal kevesebbet. Csupán nem vagyok trükközésre kényszerítve.
Amiért több pénzem marad az azért van mert (szerencsémre) az áfát tudom érvényesíteni a megrendelőim nagy százalékánál (addig alanyi mentes voltam)
Törölt felhasználó 2005. 06. 27. 17:22
Előzmény: #44  zsosz
Úgy tűnt, hogy felhúzom magam? Attól azért messze vagyok. Ha hülyének néznek, az zavar, meg azért azt sem hiszem, hogy ne lehetne egy embernek elég erős gerince ahhoz, hogy bevallja, sokkal jobban jár az Evával, mintha adózna. És ha ezt továbbvisszük, és bevallja, akkor azt is bevallhatja, hogy az állam meg éppen annyival jár rosszabbul, amennyivel ő jobban.
De ez azért kevés ahhoz, hogy felhúzzam magam.
Várom, hogy a határ elérje a 100 millát éves szinten, aztán én is beszállok.
zsosz
zsosz 2005. 06. 27. 17:12
Előzmény: #43  Törölt felhasználó
Ne húzd fel magad tokos, nem éri meg.
Kicsit túlpörögtél a témán, pedig jószándékú magyarázatokat kaptál.
A lelki állapotodat nézve saját magam jut eszembe, mikor kezdőként nem bírtam elviselni,hogy a vállalkozók még a wc papírt is leírják költség címén (pontosabban szükségleteik után nem adóznak,egyre nagyobb autót vesznek szegények kényszerből stb.) én meg közalkalmazottként a részemre jövedelemként megállapított összeget alaposan "meghámozva" kapom meg szánalmas kis nettómat aztán vehetem a nettóból a wc papírt és még Áfa-t is fizetek,amit a vállalkozóval ellentétben nem kapok vissza.
Ez az élet (Babolcsai néni), az ember arra törekszik, ahol jobbat remél.(ezért vagyok most részben vállalkozó és EVA-s is)
Ha ez sem nyugtat meg, ajánlom figyelmedbe Morus Tamás: Utópia című munkáját,de jelen állás szerint arra nincs reményed,hogy afféle társadalom a te életedben kialakuljon.
Törölt felhasználó 2005. 06. 27. 16:13
Előzmény: #41  Törölt felhasználó
Na ez az. Nekem viszont nincs lehetőségem, hogy kevesebbet fizessek. Miért is?
Egyébként amiket írtál, annak egy jó része értelmezhetetlen. Munkához való hozzáállás? Ez költségtényező? Vagy a 70 óra? Ez nem költség, ez bevételnövekedést jelent, a jövedelmedben jelentkezik a többletmunka (kis szerencsével). Az utca takarítása az más, egy takarítócég is felsöpri költségként. Nem kell a 70 órádból erre pazarolni.
A telefonban bitzonytalan vagyok. Nem csak az Áfáját nem tudod visszaigényelni???
Törölt felhasználó 2005. 06. 27. 16:04
Előzmény: #39  Törölt felhasználó
Nézz már utána, hogy mi vonatkozik az Evás egyéni vállalkozókra.
Esetl eg szúrd be ide a topicba.
Köszi!
Törölt felhasználó 2005. 06. 27. 15:55
Előzmény: #39  Törölt felhasználó
egyébként többet fizethetünk evasként nyugdíjra, tb-re , csak értelme nincs, hiszen a nettónkból tudnánk csak...
Törölt felhasználó 2005. 06. 27. 15:53
pl nem írható le a munkához való hozzáállás, a heti 70 órás munkarend, a forgóeszközbe bevont saját pénz,az, hogy utcát az üzletünk körül naponta felsöpröm, a szemetet összeszedem,a telefon sem írható le ( ezen teljesen kiakadtam)egyéni vállalkozónál, pedig hidd el, hogy egy ügyfelet megtartsunk az orra előtt felhívjuk számtalanszor a másik üzletet, totál veszteség, csak, hogy legközelebb itt vásároljon, a gépkocsifutásnál is vannak korlátok,a fizetett ünnep, a saját fizetett szabadságunk, ami ugye nincs is valójában....
Törölt felhasználó 2005. 06. 27. 15:49
Előzmény: #37  Törölt felhasználó
Az evázók nem választhatják meg, hogy mennyi TB-t fizessenek. A saját bérüket nyilván saját maguknak szabják meg, de ez pontosan ugyan így megy a nem evás vállalkozóknál is.
Törölt felhasználó 2005. 06. 27. 15:46
Előzmény: #35  Törölt felhasználó
Kedves matsca,

Írj egy példát.
Törölt felhasználó 2005. 06. 27. 15:45
Előzmény: #34  Törölt felhasználó
Az Evázókat. Ki választhatja meg még rajtuk kívül, hogy mennyi TB járulékot fizessen? Gondolod én fizetnék évi többszázezret a semmiért?
Törölt felhasználó 2005. 06. 27. 15:43
Előzmény: #33  Törölt felhasználó
Én értem, hogy mit írsz, és végiggondoltam többször is.
Mint mondtam, én a tapasztalatomból indulok ki elsősorban, ebben pedig többletadóról szó sincs.
Ha lenne lehetőségem azonnal Eváznék. Kb. duplája maradna meg, mint jelenleg. Ami azt is jelenti, hogy ennyivel kevesebb menne az államnak.
Törölt felhasználó 2005. 06. 27. 15:41
mi eva-sként annyit tudunk, hogy előtte a tevékenységünkből fakadóan nem tudtunk elszámolni semmit, mivel olyan dolgoktól ment jobban a vállalkozás, ami nem elszámolható..., és nem is annyira pénzbe kerül, de ára attól még van...
Törölt felhasználó 2005. 06. 27. 15:39
Előzmény: #32  Törölt felhasználó
Kiket juttat és milyen előnyhöz?
Törölt felhasználó 2005. 06. 27. 15:34
Előzmény: #30  Törölt felhasználó
Figyelj tokos,
Senki nem mondta, hogy az evasok élenjáró úttörők/kiscserkésze k. Annyit mondtunk, hogy van az országban néhány 10000 ember, aki olyan területen dolgozik vállalkozóként (a forma nagyjából mindegy is), ahol egy bizonytalan, büntetéssel fenyegetett trükkösködés helyett egy méltányos többletadót befizetve nyugodtan élhet.
Ez miért hihetetlen? Úgy tűnik, inkább irigykedsz az evásokra, mint megpróbálnád végiggondolni,amit írunk neked. Egyébként meg miért nem vagy evás, ha ez ennyire tuti szerinted? Nem tilos ezt az utat is kipróbálnod..
Törölt felhasználó 2005. 06. 27. 15:32
Előzmény: #31  Törölt felhasználó
Igen, előjött az Áfa. Azt aszért ne felejtsük el, hogy amikor a vállalkozó visszaigényelte, akkor akitől vásárolt, az befizette. Számla kellett neki, hogy el tudjon számolni.
Ugyanakkor vá-zó esetében, mivel annak nincs szüksége számlára a számla már el is maradhat, 25% fejében, így az sem fizetődik be.
Egyben biztos lehetsz a tavalyi hatalmas hiány az Áfá-ban nem csak azért volt, mert nem tudtak számolni a PM-ben...
Mint mondtam, nem feltélenül rossz, de a kulcs teljesen irreális. Arról nem is beszélve, hogy egy réteget teljesen érthetetlen előnyhöz juttat TB fizetés területén. Miért?
Te tudod?
Törölt felhasználó 2005. 06. 27. 15:22
Előzmény: #27  Törölt felhasználó
Nem akarom rád erőltetni a saját véleményem, és új dolgot nem igazán tudok hozzátenni, de még egy utolsó megjegyzés éa magyarázat részemről.
Idézet tőled:
"Ezek a költségek mineden esetben adóvonzattal jártak befizették után az adót,"
Na ebben tévedsz. és nem kicsit. Korábban egy-egy ilyen vállalkozónak a fél rokonság gyűjtötte a számlát az olyan kiadásokról, amik egyébként tényleg felmerültek a mindennapi életükben, és tényleg fizettek utána áfát. Kifizették a saját jövedelmükből, mert kellett a dolog. (bútortól a wc-papírig. nem vicc.) + kértek 1 számlát, amit odaadtak a sógornak, aki betette a cég könyvelésébe, mint költség (pedig 1 forintot sem fizetett utána max 2 sört hálából), és máris nem fizette be utána az áfát, tányát, szja-t, osztelékadót, tb-t stb.. nem magyarázom tovább, de látható, hogy ezek a be nem fizetett pénzek azok, amik evája most pluszban becsorog a kasszába. Ennyi. Ha nem így lenne, akkor már rég nem lenne eva sem.
Törölt felhasználó 2005. 06. 27. 15:20
Előzmény: #28  Törölt felhasználó
Jó, de akkor legyen mindenkinek 15%-az adója. Választhassa meg mindenki, hogy mennyi TB járulékot akar fizetni. Én miért nem választhatom meg? Nekem miért 38% az adóm?
Ha ilyan jó az adócsökkentés, csökkentsük 0%-ra az adókat, és mindenki fizessen annyi adót, amennyit akar. Gondolom majd élenjárnak azok az evások, akik most is azért izzadnak, hogy többet adhassanak az államnak.
Az Eva totál igazságtalan. Nem állítom, hogy alapjaiban rossz, csak marhára elkalkulálták az adókulcsot. De még csak arról sem vagyok meggyőződve, hogy véletlenül.
Törölt felhasználó 2005. 06. 27. 15:16
olyan meg végképp nincs, hogy normális költsége van..., mint írod..
az is a bevételből van, mi pl. soha nem értettük az mire jó, de azért vettünk ezt azt, ami nem kellett, azt is , mert leírhattuk, most evasok vagyunk, nem veszünk semmit, mégis megy minden...
Törölt felhasználó 2005. 06. 27. 15:14
eva-s vagyok jól jártunk, de mi a baj??
a vállalkozásunk már nem is működne..., akkor ki nyert??? mindenki...nem???
eg yébként egyértelműen szükség van rá. ha belül állnál látnád, hogy nem is lehet leírni mindent..., ezért kell az eva...
Törölt felhasználó 2005. 06. 27. 15:10
Előzmény: #25  Törölt felhasználó
Ez így szép is lenne, csak általában nem azok Eváznak, akiknek normális költségük volt, hanem gyakran éppen azok, akiknek nem volt, és helyette más módon vették ki a pénzüket, pl. ingatlan-bérbeadás, de biztosan van szép példa több tucat.
Ezek a költségek mineden esetben adóvonzattal jártak befizették után az adót, az EVA ezek közül bármelyik adónemnél alacsonyabb volt.
Továbbra sem hiszem el, és nem is fogsz tudni meggyőzni, hogy egy ember lényegesen több adót fizessen, ha kevesebbel is megy. Nem 5-10 ezer Ft-ra gondolok, annyiért tényleg nem gyűjtöget az ember, de ez a kalapban nem is számít.
Mint írtam, én még nem találkoztam olyannal, aki rosszul járt volna az Evával, ha az összes adót, gépjármű, stb. is hozzávesszük, biztosan nem.
Persze lehet, hogy én pont azt a néhány tucatot fogtam ki, akik véletlenül pont jól jártak, de azért nem hiszem...
Törölt felhasználó 2005. 06. 27. 15:09
amúgy ez az egész halandzsa, amit feri eleresztett csak a választási igérgetés nyitánya. Majd jön viktor és jól aláígér mindennek 2 %-al, aztán jön megint feri, esetleg hiller, vagy áder etc. Aztán mikor azt hinnéd, hogy vége a licitnek jön kunce és ígér mindenkinél kevesebbet, gondosan ügyelve arra, hogy ne számszerűsítsen semmit, mert a végén még számonkérik..
Vicc az egész, kár ezen idegeskedni 1 teljes évet.
Törölt felhasználó 2005. 06. 27. 14:57
Előzmény: #23  Törölt felhasználó
Akkor tisztázzunk néhány dolgot.
Az evaban 2 féle metódus van.
1. KFT-k és kettős könyvvitelt vezető Bt-k esetében valóban megy tovább a számlagyűjtögetés, és valóban nem sokkal egyszerűbb, de még itt is egyszerűbb, mert kevesebb adónemmel kell szórakozni külön-külön. Ez a kevésbé jellemző tudtommal.
2. Bevételi nyilvántartást vezető Bt-k és egyéni vállalkozók. Na ez a híres kockásfüzet módszer. Ez minden szempontból egyszerűbb, és kedvezőbb.
Ami pedig azt illeti, hogy miért nagyobb a fizetési hajlandóság:
Elég egyszerű. Ha korábban mindenben tisztán jártál el, akkor 100+áfából nem 60 maradt, hanem kb 39-45 (egyéni adókedvezményektől függően).
Minden ennél magasabb szám valamilyen "okosságot" kívánt, aminek a mértéke aztán vérmérséklet függő. (de ha már 1x lopsz, akkor a példák szerint kishazánkban célszerűbb sokat lopni.) Az eva az ilyen ügyeskedések kiváltásában nyújtott segítőkezet a nem feltétlenül adócsalók számára.
És azért jön ki többre, mert ezekután ugyanúgy fizetik a minimálbér környéki fizetéseik közterheit, és a maradék pénz után pedig az evát. Míg előtte fizették a minimálbér környéki fizetésük közterheit + 0 közeli társasági és egyéb adót.
Törölt felhasználó 2005. 06. 27. 14:39
Előzmény: #22  Törölt felhasználó
Érdekes, hogy én meg egyetlen egyet sem láttam, aki többet fizetne.
Úgy látszik vannak ilyen hihetetlen jóindulatú emberek, akik arra születtek, hogy az állam zsebeit tömögessék. Csak azt nem értem, ha ez az életcéljuk, miért nem tömögették eddig is. Becsületesek lehettek volna eddig is.
Ne fárasszatok már...
Törölt felhasználó 2005. 06. 27. 14:36
Előzmény: #21  zsosz
Nyilván én sem az egyforintos számlákat gyűjteném, ez költői túlzás volt.
Egy biztos, aki evázóval beszéltem, az nem fizetett több adót egy garassal sem. Sőt!!!
Van egy kollégám, annak van egy Kft-je, de továbbra is gyűjtögeti a számlákat, mert különben osztaléknak vennék a pénzt, amit kivesz és szja-t kellene fizetnie. Nem mondom, hogy tökéletesen értem, de mindegy, gyűjtögeti a számlákat, mint a kisangyal.
Akkor mivel lett könnyebb?
Egy másik ismerősöm is mondta egyszer, milyen jó az Eva, mennyi belőle a bevétel.
Éppen előtte meg ecsetelte, hogy milyen jó, mert eddig a 100 + Áfából 60 maradt meg, most meg 100.
Erre megkérdeztem tőle, hogy ha ennyivel több marad meg, akkor vajon ki jár jól? Merthogy ami neked megmarad, az nem megy az állam zsebébe, így hiányozni fog neki.
A válasz: Hmmm.
Törölt felhasználó 2005. 06. 27. 14:35
Előzmény: #18  Törölt felhasználó
Hello tokos,
Nem akarom elterelni a beszélgetés fonalát, de azt azért megerősíteném, hogy az eva-val elég sok korábban szürke jövedelem terelődött jó útra. Vállalkozóként igen sok evást ismerek, és mindent összeszámolva átlag 2-3x annyit fizetnek be a kasszába, mint az eva előtti időkben, mert ezen a szinten (és mondjuk még pár%-al többért is) megéri tisztességesnek lenni.
zsosz
zsosz 2005. 06. 27. 14:25
Előzmény: #20  Törölt felhasználó
A logikádat értem,de egy szint után annyi időt és energiát köt le a gyűjtögetés,hogy szó szerint nem marad idő pénzt keresni.Márpedig én ahhoz szellemi erőket kell használjak.

Topik gazda

matgab
4 4 3

aktív fórumozók

friss hírek További hírek