Topiknyitó: Törölt felhasználó 2007. 08. 17. 09:49

GENESIS  

Sziasztok!

Lassan a novotrade topic okofogyottá válik.:-))

Új név,új tervek,új remények...
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2009. 02. 01. 16:23
Előzmény: #85536  Törölt felhasználó
moiser,

bár nem tőlem kérdezted, de elmondom hogy szerintem miért kicsi az esély, hogy valaki megvegye a projektet.

Amiket írsz, hogy van telek, van támogatás, letárgyalt hitel stb.... az nem valódi érték. Mrámint abból a szempontból, hogy egy tőkeerős befektető ezeket simán megszerzi...

Ami a Geni-nek van, az egy ötlet... ami, ahogy múlik az idő, egyre kevesebbet ér. Pár évvel ezelőtt még újdonságnak számított, hogy valaki ilyenben gondolkodik, manapság pedig már termelnek azok a gyárak, amelyek ötlete tán ugyanakkor pattant ki valaki fejéből, mint mikor a Geni léte egyáltalán felvetődött.

Az ötlet pedig csupán annyi, hogy "ha lenne pénzem, akkor ígéretes üzletnek látsztik, hogy napelemgyárat építsek belőle".

Ezek után, akinek (vagy, ha többen vannak akkor "akiknek") van pénze s a szolar szektorban gondolkodnak, azok minden különösebb gond nélkül összehozhatnak egy olyan készültségi szintű projektet a Geni nélkül is, s mivel pénzük van, ezért pillanatok alatt előrébb is járhatnak. A Geni-t övező hátrányok nélkül.

Mik ezek a hátrányok??
- a Fund nem teljesen szalonképes;
- zavaros tulajdonlások, elköltött pénzek, kétes kinlevőségek, kétes értékű know how-k stb...;
- RG személye, üzleti múltja;
- sajnos be kell látnunk, hogy jelen pillanatban Magyarország sem vonzó környezet.

Vagyis, ha van olyan befektető, vagy befektetői csoport, aki lát fantáziát a szolar ágazatban, s van annyi pénze, hogy a Geni projektjét befejezze (ilyenek szerintem is vannak), az akár a Geni nélkül is meg tudja tenni, hisz számottevő értéket a Geni még nem tud felmutatni. Vagyis a Geni túl magasra értékeli saját magát (ahogy a Sun books-al is történt) de ezt a magas értéket a piac nem fogja megfizetni. Ez az érték ennek a töredékéből előállítható.

Abban az esetben van remény befektetőre, ha a jelentkezőnek egyedül nincs meg az a tőkéje, amiből megvalósíthana egy gyárat. Vagyis, ha RG-ék több, egymástól független befektetőt találnak.
Törölt felhasználó 2009. 02. 01. 16:14
Előzmény: #85537  Törölt felhasználó
Mindig is tudtuk hogy van.
Ezt sose tagadta senki.
Csak azt, hogy kijött volna a GEN10es napelem gyártósor.
Tekintve, hogy EZ hazugság is volt.

Ennyi.
neked lehet hogy midegy milyen álhirekkel és-vagy fantazmagóriákkal támasztják alá az elképzelést, hogy sose lesz ebből semmi, van akinek nem.
Neked lehet az is mindegy, hogy mit ir a másik úgyis azt látsz mögé ami a fixa ideád egy ismeretlen személyről és motivációiról, van akinél ez sem igy működik.
Hát bezony, nagyon különbözőek tudnunk lenni.

Üdv
Törölt felhasználó 2009. 02. 01. 16:08
Előzmény: #85537  Törölt felhasználó
bokaly, nyitott kaput döngetsz

szinte már szégyellem ennyiszer ismételni magam, de sajnos kénytelen vagyok: én _tudom_ hogy van összefüggés az LCD- és a napelemgyártósor között

sőt, szerintem elsők között írtuk le itt a fórumban, mi is az összefüggés

akárhogy is csűröd-csavarod: siemens (én ugyan kerültem a megnevezését, de ha már róla van szó, ne kerteljünk) bizony jókorát lódított, mikor azt állította, hogy _létezik_ GEN10-es napelemgyártósor

ez az állítás nem felelt, és még most sem felel meg a valóságnak

nem igaz
hamis
téves

leszögezem ismét: ez független attól, hogy valóban van összefüggés az LCD- és napelemgyártósorok között, lévén az előbbiből fejlesztették ki az utóbbit, és természetesen nem zárja ki a lehetőségét annak, hogy egyszer majd valamikor legyen GEN10-es napelemgyártósor(ahogy ezt már akkor is írtuk); de még nincs, és tavaly pláne nem volt

ehh, nem is értem, miért téma még mindig egy 1 évvel ezelőtti félreértés?!

még valami: udvariasan kérdem, mégis mire kellett volna "rádöbbennem" a gúnyos beszólásodból? mármint azon kívül, amiről azt hitted (tévesen), hogy nem tudom..
Törölt felhasználó 2009. 02. 01. 15:54
Előzmény: #85529  Törölt felhasználó
mr_apricot,

már megint igazad van!! Legalább is nyilván úgy véled.

Valójában nem reméltem, hogy belátod, milyen kicsinyes dolog volt anankidején siemensre ezért rászállni, bár volt egy olyan hátsó gondolatom, hogy genoslar beírása után rádöbbensz (s be is látotd), hogy van összefüggés az LCD és a napelemgyártó sorok közt.
Törölt felhasználó 2009. 02. 01. 13:30
Előzmény: #85533  exmnbs1
ex: tekintve, hogy ez egy elmélet, lehet harmad, fél, vagy negyed vagy nyolcad, ezek mind csak példák...

Nem fogok egy elmélet fiktiv részletein vitázni veled, inkább azt meséld el, hogy miért lehetetlen szted akárhogyan (bármilyen forgatókönyv szerint) eladni ezt a projectet.

VAn telek, vannak támogatások vannak letárgyalt hitelgaranciák, letárgyalt beszállitók ,technológia etc.
Solarról van szó,amibe még válságostul is megy pénz...miért nem lehet szted semmilyen módon eladni?
Azért mert az anyacégban van 3,5millió db részvénye egy offshore alapnak? Vagy mert Rényi apja komcsi volt?
Ez elég komolytalan indok lenne..
:)

Sztem valószinű, hogy el lehet, a kérdés csak az, hogy mennyire járnak vele a részvényesek jól, amire a válság valszleg nincs pozitiv hatással..
Ennyi.

Most te jössz, légyszives mondd el, hogy miért berzenkdsz még a lehetősége ellen is, hogy vki tol be pénzt valamilyen formában és épit gyárat.
Törölt felhasználó 2009. 02. 01. 13:11
Előzmény: #85532  exmnbs1
egyelőre nincsen gyár, ez ténykérdés

hogy lesz-e, lehet-e, az már lehet vita tárgya, amiben hamis állítással érvelni bármelyik vélemény mellett: nem helyes, nem beismerni mikor véletlenül mégis megtörténik: ..........

(helyettesítse be mindenki a sajáz ízlése szerinti jelzőt)

örülök hogy szerinted is vannak az AMAT-ban még tartalékok:) mindenesetre az elmúlt egy évben nem volt nyoma annak, hogy méretnövelésben gondolkodnának

OFF:
hogy mennyire "ütős" az AMAT, azt nem tudom, mindenesetre itt egy lista azokról a CEO-król (13-an voltak), akikkel múlt szerdán találkozott Obama, (ez volt az első találkozója a gazdasági elit szereplőivel), hogy beszélgessen velük a mentőcsomagról

Chief executives who met with President Obama

Steve Appleton, Micron Technology
David Barger, Jet Blue Airways
Greg Brown, Motorola
John Bryson, Edison International
David M. Cote, Honeywell
Debra Lee, BET Holdings
Anne Mulcahy, Xerox
Sam Palmisano, IBM
Antonio Perez, Eastman Kodak
Eric Schmidt, Google
Michael Splinter, Applied Materials
Wendell Weeks, Corning
Ron Williams, Aetna
exmnbs1 2009. 02. 01. 11:39
Előzmény: #85530  Törölt felhasználó
Magyar gyárban a tőke még kevesebb, az is fél gyárat ér?

exmnbs1 2009. 02. 01. 11:37
Előzmény: #85530  Törölt felhasználó
Már fél gyár, nem egyharmad, bravo. Ezekszerint a 6m tőke annyit ér mint 40m EUR.

Van itt még egy kis gond, néhány évi veszteséges termeléssel fog nyitni a gyár. Azt ki fogja finanszírozni valamint az anyacéget??? És a bekerülés költségek esetleges növekedését, pl keresztárfolyam változás, magasabb szükséges önrész?
exmnbs1 2009. 02. 01. 11:31
Előzmény: #85531  Törölt felhasználó
siemensről lehet leszállni. Túllépett a büfi a spájzban van típusú megjegyzéseiteken amik akkoriban uralták a topicot. Az ő linkjei nyomán kiderült, hogy bizony a szektor rohamosan fejlődik és az AMATban is vannak tartalékok. Ilyen továbbfejlődési irány lehet a panel méretnövelés.
Ti ezalatt jóval 10 százalék feletti hatásfokú tandemeket vártatok tavaly nyárra. Késett, még most tartanak 9% körül, amit nagyon sokan meghaladnak ma is....

Az AMAT pedig nem az az ütős cég, aminek lefestettétek, valahogy nem ömlenek a gépsor megrendelések pedig már a gyáraik közül működnek. Vagy épp azért?
Törölt felhasználó 2009. 02. 01. 10:57
Előzmény: #85526  Törölt felhasználó

Nem bokaly, nincs semmi jó se az árfolyamban se abban ahol a Geni tart,ettől még 10-15 hónapja se volt és azóta se lett GEn10 gyártósor, talán ha nem ilyen marhaságokkal érvelt volna, aki 'reálisan látta' a helyzetet, sose vitázott volna itt senki...

üdv

Törölt felhasználó 2009. 02. 01. 10:52
Előzmény: #85527  exmnbs1
Látom a különbséget... nem lehet ugyanazon rvár emelkedéssel számolni.
(Azért 3x fél gyár több, mint 0.)
Nyilván annak adnák el a leány x %át aki be is fejezi a gyárat és nem fél millánként szállnak majd be a középbüfik...

Ahhoz képest meg hogy spekiként be-és kiszálltál túl sokat foglalkozol az egésszel :)

Törölt felhasználó 2009. 02. 01. 10:51
Előzmény: #85526  Törölt felhasználó
"úgy látszik, a nagy gyűlölködésben még ennyi idő után is az a legkedvesebb elfoglaltságotok, hogy.."

bokaly, egyáltalán nem kedves elfoglaltság MÁR MEGINT a nemlétező GEN10-es napelegyártósorról értekezni, de sajnos muszáj volt

ugyanis felhoztad

legalábbis a róla szóló vitára utaltál egy gúnyos megjegyzéseddel, aminek nem is igazán értem a célját, hacsak nem az volt vele a célod, hogy valamiféle vitát gerjessz köztem, moiser és gensolar között...

ennyit a nagy gyűlölködésről
kellemes vasárnapot neked is:))
exmnbs1 2009. 02. 01. 10:09
Előzmény: #85524  Törölt felhasználó
robbaj, megnéztem, de nincs rajta a geni....
exmnbs1 2009. 02. 01. 10:08
Előzmény: #85525  Törölt felhasználó
moiser, kár hogy nem látod a különbséget aközött, hogy a tőke az anyában vagy a lányban van.
Illetve hol a tőkeemelés. Egy tőzsdés cég főként nyilvános rv kibocsátása előtt az árfolyam emelkedni szokott. A lány tőkeemelésénél ez nem szükségszerű, pillants csak rá a Phyl árfolyamára amely a KEG-es tőkeemelés előtt esik.
Eléggé más szituáció, hogy a lány gyarapszik és oda be akarnak szállni vagy az anyacégbe tennék ugyanazt. (A spanyol cég nem nyilvános rt., te nem tudsz) Arra a helyzetre is gondolj, ha a lány befejezéséhez tőke kell még, honnan lesz a geninek, és mi van ha nem lesznek helyette újabb beszállók? Hosszabb távon nem lesz 1/3 gyár egyik forgatókönyv szerint sem ,viszont a főtulajok benne maradhatnak a buliban. És gondold el, kell-e egy ilyen anyacég egy tőkeerős beszállónak, hiányoznak-e neki a társaság általad említett "mutyijai".

Azokban a geni által kiírt tervezett opciókban ugye te sem hiszel hogy mindenki ott és akkor száll ki-be mikor akar. Ez még a kisbefektetőknek sem adott pl. ennél a likviditásnál, az árfolyamról nem is beszélve.

Egyébként a rváremelkedés miatt léptem be, nem a gyáras mesébe és nem befektető hanem spekiként.

Törölt felhasználó 2009. 02. 01. 00:16
Előzmény: #85520  Törölt felhasználó
moiser, mr_apricot,

úgy látszik, a nagy gyűlölködésben még ennyi idő után is az a legkedvesebb elfoglaltságotok, hogy másokat lebutáztok, le-nemérti-ztek....

Nektek mindig igazatoknak kell, hogy legyen!!!

De valahogy mégsem sikerül (mármint az, hogy igazatok legyen). Nyilván szuper magyarázatotok van arra is, miért is jó ez a mostani árfolyam, miért is szuper, hogy esély sincs a gyárra... a lényeg, hogy az nem ért hozzá, aki már 10-15 hónapja látta, valami nem stimmel.
Törölt felhasználó 2009. 01. 31. 21:52
Előzmény: #85523  exmnbs1
Aha.
Nos ez esetben soha rá se kellett volna fütyülj se a genesis projectre, ugyanis 3 leány 3 gyár is felépülés/termelés beindulás/max kapacitás elérése nélkül 0 árbevétel, ergo 0 profit...
3x0 az nulla, akárcsak 0,33x0. Nem tudom miért volt részvényed valaha.
:D

nem értem miről beszélsz.. ha befektető lenne az anyába ,felépülésig akkor is csak a pénzt vinné ( a 40 milla csak önrész és még a hitel is, amit törlesztni kell utána), nem termelne semmit...

Ha arra gondolsz esetleg hogy az irodát nem birnák fenntartani, gondolj az elmúlt sok évre, mig a 'mutyi' életben tartotta :D
Please.

Törölt felhasználó 2009. 01. 31. 21:31
Előzmény: #85523  exmnbs1
Nyitottam a blogon egy figyelőlistát magyar piacra vonatkozólag.
exmnbs1 2009. 01. 31. 21:15
Előzmény: #85522  Törölt felhasználó
Nekem ott ezzel a gond, hogy mondjuk meglenne az 1/3 pakk a gyárból, több év múlva lesz nyereség. Addig mi lenne? Eladnák a pakk egy részét továbbra is árbevétel hijján?
Törölt felhasználó 2009. 01. 31. 18:45
Előzmény: #85521  exmnbs1
Nem mondtam hogy cél, csak hogy kb. erre van lehetőség valószinüleg, továbbá, ez nem jelenti hogy a másik 2 egyáltalán nem készül el. :)

A különbség az az, hogy ÉN sosem állitottam, hogy a Geninek VAN gyártósora, ellenben egyesek IGEN, hogy létezik GEN10 napelemsor.
(Ha már csak kiforgatósdit szándékozol játszani, legalább csináld jobban)

exmnbs1 2009. 01. 31. 15:59
Előzmény: #85519  Törölt felhasználó
mint ahogy a geni gyártósora sem....
És (szerinted) már nem 3, hanem egyharmad gyár a cél.....

Topik gazda

adra
5 4 4

aktív fórumozók

friss hírek További hírek