Topikgazda: matgab 2005. 06. 30. 14:10

Fokozódó mértékben önti el a magyar piacot a kínai import  

Ugrás a cikkhez
A KSH ma közölte az első négy havi külkereskedelmi forgalom részletes adatait. A deficit a január-áprilisi időszakban megközelítette a 950 m eurót, ami több mint 750 m euróval kisebb, mint a tavalyi év ugyanezen időszakában. Tavaly a májusi uniós belépés előtt egy jelentős importboom történt (részben technikai okok miatt), a deficit említett mértékű apadása jórészt ennek tulajdonítható.

a teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=3&i=55907
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2005. 07. 01. 13:51
Előzmény: #10  bpmcwap
Ennek jórészt a lánckereskedelem az oka.A nyugat európai piacokat legtöbbször közvetlenül látják el a cégek.A keleti piacokat rábízzák egy disztribútorra akinek általában nem sok fogalma van az ottani viszonyokról viszont jól fekszik az anyacégnél.Ő piacismeret hiányában partnert keres az adott piacon aki rendszerint vézérképviselőként teríti a helyi piacokat.Szerencsétl en esetben ő is csak nagykereskedőket szolgál ki saját üzlethálózat hiányában, még egy plusz lépcsőt beiktatva a rendszerbe.A nagyker teríti a kiskerpartnereit és már a vevő orra elé is került az árú.Igaz minimum két láncszem elhagyható lenne, de még a három sem túlzás.Minden "láncszem" ráteszi a maga árrését ami rendszerint nem 10-20% közelebb áll az 50%-hoz(persze ez árúcsoport függő) és máris megvan miért drágább nálunk szinte minden mint pl. Németországban.
bpmcwap
bpmcwap 2005. 07. 01. 12:36
Előzmény: #8  matgab
A lentebb emlitett márkák (nike, puma) tulajdonosa azt mondta hogy o sem huje.Ha van kereslet a koppintott gagyira akkor miért ne gyártsák ők egy másik gyárban a koppintott nike-t vagy pumát... Igy a koppintott nike árát is az ő zsebébe teszed.És igaza van.Na meg vitonak is mint mindig... :) Amugy nem tudom hogy tudod e, de fuggetlenul attol hogy pl a polodra nike, neki, puma, mupa, adidos, vagy adidas van irva, az előűállitási költsége 1dollár... :)))) Ezt foiskolai tanár tanitja gazdasági főiskolán... :))) Amugy most egy pillanatra tekintsunk el a kinaiaktol és a gagyitol maradjunk a piacnál hisz a piac teremti meg a kinaiaknak a feltételt...:) szoval példánk alapja legyen egy cipő... legyen NIKE cipő.Besétálsz x plázacenterbe a nikeboltba és keresel egy cipőt ára poton 39990 csak most mert nyári akcio van.Én megkérdem az asszony hogy mit szolna egy romantikus ebédhez bécsben.Csillogo szemek, nyakik ugrik a ruhás szekrénybe, osszekapja magát és indulunk, nagy boldogság stb, stb.Bécsben elmegyunk egy étterembe megebédelunk max 40-50euro attol fuggoen mennyire vagyunk éhesek és válogatosak. Telitankolom a kocsit 40euro.Hazafele bemegyunk vásárolni pandorfban.Az asszony egy uj MANGO blézert kap 10euroárt én egy NIKE cipot(amit a plázacenterben láttam) 36euroért. amugy a mango blézere 49990 a westendben... Szoval adjuk csak ossze ezt romantikus szombatot... 136euro ami 247es forintal 33592forint ebbol ettunk, telitankoltam a kocsit, vettem az asszonynak uj márkás blézert és uj márkás cipot magamnak.
akkor most ki ki teszi tonkre a munkahelyem és a szociális biztonságom??? Pedig az osztrákoknál is van áfa, béfa, ta, hipa, blabla...
Törölt felhasználó 2005. 07. 01. 12:19
Előzmény: #8  matgab
Srácok!
Lehet hogy látványosabb a textil importunk Kínából, de szerintem értékben már az irodagépek, szórakoztató elektronikai termékek,játékok,stb . adják a forgalom javát.Nézzetek körül otthon vagy az irodában,számítógép, telefon,fax,nyomtató ,multifunkciós kütyük,tv,rádió,cd,m p3,házimozi,kenyérpi ritó,mikrohullámú,ko nyhai robot stb. szinte mind "made in China" márkától függetlenül.Ez a nagy buli... nekik
matgab 2005. 07. 01. 12:07
Előzmény: #7  bpmcwap
Bpmc, előző eszmefuttatásod nem nagyon értettem...
Mármint, hogy a koppintottat is az eredeti tulaj gyártatja.
Azonkivül valóban olcsóbban adják, mint a "hagyományos" eladók, de azért, mert "megspórol" 10% vámot és 25% ÁFA-t meg 16% TA-t meg 2% HIPA-t építményadót, személyek után fizetendő adóról nem is beszélve...
Így könnyű 40-50%-os diszkontot adni...
Más kérdés, hogy mennyire örülsz, mint vásárló ezen a spóroláson, de hosszú távon a te munkahelyed, szociális biztonságod stb.stb. fogod tönkretenni...
bpmcwap
bpmcwap 2005. 07. 01. 09:46
Előzmény: #6  jancsika
azért ne nagyon éljunk álomvilágban..:))) a koppintást is az eredeti tulaja csináltatja,mert nem huje,ha el lehet adni a koppintottat ő is letudja gyártatni egy másik el tudja adni:))) Amugy meg a ruhanemuk 80%a kinai fuggetlen a márkajelzésétől, az hogy ezt hogy hozzák be az országba engem mint csoringer fogyasztot baromira hidegen hagy!Bár a kinaiak nagyrésze 1év betelepülés után mercivel jár -ami nekem tán sose nem lesz-,engem nem érdekel mert mert bár hirtelen meggazdagszik, de engem is hagy élni, sőt, segit élni, ellentétben a balatoni árusokkal akik 2honap alatt akarnak meggazdagodni...
jancsika 2005. 06. 30. 17:47
Előzmény: #5  matgab
Ebben is igazad van. Azonban én megint csak azt mondon, ha az eredeti - érts minőségi - termékeket a jogtulajdonos nem kínában gyártatná akkor a szorgalmas kínaiak nem tudnának mit koppintani. Most az folyik, hogy leadja az Eu-s vagy USA-beli cég a megrendelését pl 1Millió dbra xy nagy kínai gyártónak, aki ezek után legyártja az 1 M Db-ot meg még hozzá 5M-et márkajelzés nélkül, majd a kis csatornákon keresztül értékesíti. Régebben még figyeltek arra, hogy legyen rajta valami az eredetire hasonlító jel, de mára már rájötek minek ezzel bajlódni és saját márkákat csináltak neki. SZóval innen ered a kínai cuccok importoldala.
matgab 2005. 06. 30. 17:14
Előzmény: #4  jancsika
Ez nem olyan biztos. Amennyiben az anyacégen keresztül vásárolnak, akkor az mindjárt EU-s import nem? Itt nem kínai származású termékekről írtak, hanem kínai importról.
De még ha úgy is van ahogy értelmezed, akkor is ez csak a legális oldala. Bármely textil optikai stb. kereskedő pontosan meg tudja becsülni, hogy a kínai csempészáruztatás (értsd ezalatt a háborítatlanságukat) mennyivel rövidíti meg a fehér-szürke kereskedőket, vagy az államot...
Háborítat lanságra meg nyilvánvaló ok: Amíg a pl. Pintér a volt belügyminiszter, és ő a piac tulajdonosa is, addig ez egyértelmű...Miért nem megy ki minden nap a VPOP a piacokra és foglal le napi 100 millió forint hamis vagy feketén behozott árut? szerintem megérné...
jancsika 2005. 06. 30. 14:45
Előzmény: #3  opposition2002
Leírom, hogy ezek a "szemét" kínai imortorők kicsodák:
NIKE, ADIDAS, PUMA.....
Írjam még?
opposition2002 2005. 06. 30. 14:23
Előzmény: #2  matgab
Ez csak az érem egyik oldala. A szomorúbb tény , hogy az első négy hónapban a Kínába menő export 47(!)%-kal vissszaesett.
matgab 2005. 06. 30. 14:19
Előzmény: #1  portfolio
És ez még csak alegális kinai import... A fekete ennek a háromszorosa legalább.

Topik gazda

matgab
4 4 3

aktív fórumozók

friss hírek További hírek