Topiknyitó: tokos. 2009. 01. 19. 14:31

Feleslegessé vált az EVA  

Ahogy olvasgattam az ezévi adóváltozásokat, kiedült, hogy van egy felesleges adónk, az EVA.

Eddig legalábbis mindenki azt mesélte, hogy tulajdonképpen ő anyagilag rosszul jár az EVÁ-val, mindössze rühelli a számlákat gyűjtögetni, ezért EVÁ-zik.

Most viszont, hogy az EVÁ-soknak is kötelező a számlák gyűjtögetése, tulajdonképpen lett egy felesleges adónk, ami kizárólag a meglévő amúgy is eléggé átláthatatlan adórendszer túlbonyolítására alkalmas.

Szemétbe vele!!!
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
tokos. 2009. 01. 20. 22:38
Előzmény: #24  Törölt felhasználó
Amúgy ez a számlaadás dolog azért nem ilyen egyszerű, mert ugye az EVA kerete korlátos. Nem adhatunk számlát ész nékűű, hátha nem férünk bele a végén. Aztán meg az év vége előtt, ha éppen van egy kis lukunk, esetleg adogathatjuk pézéé is. Szóvaa ésszeee kell bánni azokkaa a számlákkaaa!!!

Az EVÁ-sok is emberek, az EVÁ-sok is vállalkozók, és bár itt a fórumon az Evások (és persze a vállalkozók is) egytől egyig a becsületesség megtestesítői, és az adófizetés példaképei (:-)), az országban azért nem ennyire homogén a helyzet. Nem is lenne semmi baj az államkasszával, ha ilyen lenne.
tokos. 2009. 01. 20. 22:31
Előzmény: #24  Törölt felhasználó
Nekem is kellett, de számlám volt elég.
Törölt felhasználó 2009. 01. 20. 22:00
Előzmény: #21  tokos.
tokos,

A kép azért árnyaltabb egy picit, hiszen a tisztesség és az igényesség gyakrabban jár együtt, így aki nem ad számlát, helyből nem is feltételezem róla, hogy igényes a munkájában.

Ha pedig ad számlát, mégis hibádzik valami, akkor "szívesebben " jön vissza, mert legalább tisztességes...

Építkeztem már, van némi tapasztalatom... :) Akkoriban, a hitel folyósításához nem csak a fizikai készültségnek kellett meglennie, de számlákkal is kellett ugyanezt igazolni...
Törölt felhasználó 2009. 01. 20. 21:18
Előzmény: #22  Törölt felhasználó
Itt úgy látom egyesek teljes félreértésben vannak.
Gyüjteni kell a számlát, de nincs költségelszámolás. Akkor minek?
És mivel kényszerítik ki, hadd kérdezzem már meg?
Hülye lennék kérni, minek?
Befizetem a bevételem után a 25%-ot oszt jónapot.
Örüljenek ennek is, mert vannak nem EVA-sok, akik évek óta nem fizetnek egy buznyákot se az államkasszába. Meg ugye vannak akik soha életükben sem. Nem is kevesen. Ezeken kellene 5-10%-ot fogni, akkor irányba állna a szekér.
Törölt felhasználó 2009. 01. 20. 21:04
..pl. az országgyűlési képviselők, miniszterek, államtitkárok,stb.
....velük sem vagy nélkülük is
tokos. 2009. 01. 20. 20:38
Előzmény: #19  Törölt felhasználó
Számlávalsem lenne jobb a helyzet. Amelyik igényes a munkájára az számla nélkül is az,amelyik nem,az meg számlával sem...
Törölt felhasználó 2009. 01. 20. 17:19
Előzmény: #18  Törölt felhasználó
Ennek sajnos vége. Az elvárt profit után szvsz idő kérdése és jön az elvárt költségarány is...
Törölt felhasználó 2009. 01. 20. 17:14
Előzmény: #15  tokos.
tokos,

Gondolom, a munka olyan is volt, hogy a "mester" számla hiányában utolérhetetlen, megfoghatatlan, ha garanciális javításra kellene visszahívni... :)
Törölt felhasználó 2009. 01. 20. 17:12
Előzmény: #17  Törölt felhasználó
Nem teljesen mindegy?

Nem azért mondom, de szerintem hlye az, akinek evás cégben a könyvelési díjon és max a banki tranzakciós ktségen kívül már költsége van...
Törölt felhasználó 2009. 01. 20. 16:07
Előzmény: #13  Törölt felhasználó
1702,

Én pedig olyan szolgáltatás(oka)t végzek, amelyek elképzelhetetlenek számla ill. banki utalás nélkül. A készpénz csak nyűg...

Ezért aztán én nekem esélyem sincs azon morfondírozni, hogy miként lehetne bevételt eltitkolni... :)
Törölt felhasználó 2009. 01. 20. 14:34
Előzmény: #15  tokos.
Lehet, hogy félreérthető voltam, de én is inkább emellett tettem le a garast. Azok, akik el tudnak tűnni a pénzt markolászva, félévente mobilt cserélve, azok ritkán akarnak számlát adni, szerződést kötni.
Nekünk speciel "nyomunk van", utólag fizetnek, és ha nincs szerződés, számla, akkor gyakran futhatnánk a pénzünk után a behajtás minimális esélye nélkül (még így is előfordul). Ha beleszámolom, hogy így az apeh felé tiszták vagyunk, és mögöttünk áll az olyanamilyen jogi apparátus, akkor már nem éri meg a trükközés.
És ki is lukadtunk oda, hogy mi számlamizéria egyik fő oka: Nincs "értéke" a számlának. Az átlagpolgár enduser a számlával még ki sem törölheti, mert kicsi és kellemetlen papírból van.
Maradva a szobafestős példánál, ha lenne értelmes bírósági gyakorlat a panaszos ügyeknél (garancia, kárigény, stb), ahol van értéke a számlának/szerződésnek, akkor nagyságrenddel tömb ember kérné számlával, és ez húzná magával a vállalkozókat is valamennyire.
tokos. 2009. 01. 20. 13:55
Előzmény: #13  Törölt felhasználó
A házam építésénél volt pár Evás, egyik se érzett különösebb kényszert a számlaadásra, nem is kaptam tőlük.
tokos. 2009. 01. 20. 13:54
Előzmény: #12  Törölt felhasználó
"Neked igen? ...és Te hun élsz, ha igen? :)"

Nekem folyamatosan más se jár az eszembe, csak az, hogy miképp tudnám eltitkolni. Sehogy se tudom.

Van egy cimborám, aki elment a cégtől, egy másikhoz. Miután már elment beszélgettünk, aztán egyszer elmodta. Egész idő alatt, míg a cégünknél dolgozott egy vágya volt, hogy adócsaló lehessen. Miután elment, teljesült.
Törölt felhasználó 2009. 01. 20. 13:21
Előzmény: #12  Törölt felhasználó
Nálunk építőipari vonalon vannak céges és magánszemély megrendelőink egyaránt. A magánszemélyeknél (eddig 99%-ban KP-s ügyletek) egy áralku során a részünkről elhangzó (értelemszerűen szerződéses, számlás, áfás, stb) árajánlatot követően az ügyfelek 99.9999% következő kérdésként azt teszi fel, hogy "..ühüm..és számla nélkül?". (Konkrétan egyetlen ilyen emberre emlékszem az eva bevezetése óta.)
Ez nem lehet véletlen, pedig nem szobafestéssel bizniszelünk.. Az eva annyiban változtatott, hogy többen vagyunk, akik azt mondjuk, hogy számla nélkül inkább nem. Mo. Bp. 2009.
Törölt felhasználó 2009. 01. 20. 12:59
Előzmény: #10  tokos.
tokos,

Nem általánosságban, csupán magamra értettem.

Írtam, hogy a forgalmam 100%-ban bankon keresztül bonyolódik, ergo nincs KP, így nekem nem jut eszembe semmilyen lehetőség arra, hogy bármilyen bevételt eltitkoljak...

Neked igen? ...és Te hun élsz, ha igen? :)
stock33
stock33 2009. 01. 20. 12:01
Előzmény: #10  tokos.
Most nem azért, de aki EVA mellett is eltitkolja a jövedelmét (nem ad számlát), az vajon mit tenne, ha megszűnne az EVA?
tokos. 2009. 01. 19. 19:44
Előzmény: #9  Törölt felhasználó
"hiszen a bevételeket lehetetlen eltitkolni, "

Khm. Hun élsz te???
Törölt felhasználó 2009. 01. 19. 17:02
Előzmény: #8  tokos.
...hát, valóban kezdi elveszíteni az EVA az egyszerűségét... :(

Egyik vállaozásom EVA-s, de mielőtt rámrontanátok, elárulom, hogy tényleg több adót fizetek így, hiszen a tevékenység áfa-mentes, se így, se úgy nem kell áfa-t befizetnem, és se így se úgy nem igényelhetnék vissza a költségeim után.

Így aztán csak a árbevétel - költség TAO+osztalékadót kell az árbevétel 25%-val összehasonlítani...

A számlákat pedig így is úgyis gyűjtenem kell, hiszen minden bankon keresztül megy, nincs kp-forgalom....

Sőt, még le is könyvelem a kiadásokat... A számlákat és a bankot is...

Ennek ellenére egyszerűbb és tisztább a helyzet az EVA-val, mert így soha senki sem tud megállapítani adóhiányt, hiszen a bevételeket lehetetlen eltitkolni, annak a 25%-át pedig elég könnyű kiszámolni... :)
tokos. 2009. 01. 19. 16:44
Előzmény: #6  stock33
"Gigalúzer vagy, ha ezt hiszed."

Nem hiszem, bár, gyanús, hogy mikor majd a családi pótlékhoz,meg a gáztámogatáshoz ezek alapján a számlák alapján fogják kiszámolni a jövedelmét,akkor úgy áll sorba 3-szor a szaros 75 Ftos számlájáért, mint a kisangyal...
stock33
stock33 2009. 01. 19. 16:15
Előzmény: #5  tokos.
A Kft-knél 2003 óta "kötelező" a számlagyűjtés, lévén ők nem mentesülhetnek a könyvelés alól. Azaz ott régóta látható, hogy max mennyi számlát hajlandó összeszedni az, akinek nem jelent semmit a költségek mennyisége, lévén úgy se tudja leírni azokat.
stock33
stock33 2009. 01. 19. 16:08
Előzmény: #1  tokos.
Gyűjteni kell, de nem kell könyvelni.

Mondták már, hogy ne csak olvass, értelmezd is az olvasottat?
Apropó: vajon milyen magasról xarja le az EVA-s azt az előírást? Innentől 2 perccel tovább áll a postán, csak hogy számlát kapjon a 75Ft-os levélről? :) Gigalúzer vagy, ha ezt hiszed.
tokos. 2009. 01. 19. 15:20
Előzmény: #4  zsosz
Meg ráadásul a nyugdíjasok, és a rézbőrűek is éhenhalnának, mert nem lenne adóbevétel.

Bár miután a számlákat meg kell őrizni, a költségek, és a bruttó jövedelem számítható, így aztán a következő minimálisan elvárt lépés az lenne, hogy az így megjelenő jövedelem után perkálják a TB járulékot, tudjátok, minimum azt a 17%-ot, amit a többi halandó is, bár a munkáltatói rész terhelése is tök jogos lenne...
zsosz
zsosz 2009. 01. 19. 15:08
Előzmény: #3  tokos.
Le lehet szállni az EVA-ról,nekem pl.jó!
A kettős könyvelés csak tripla költség,ahhoz képest most egy kis számlagyűjtés smafu.
A többi adónem a felesleges,mert az EVA a legkönnyebben ellenőrizhető.Anno (naívan) azt hittem az EVA csak próbaként jelent meg és a sikeres debütálás után máshol (közszféra,nyugdíj,szoc.tám. stb.) is bevezetik.Na persze,ha így elterjedne a módszer,akkor az APEH-től is el kellene bocsájtani pár száz léhűtőt...
tokos. 2009. 01. 19. 14:39
Előzmény: #2  Törölt felhasználó
"Ez az eva nagyon böki a csőrödet.. "

Ez kétségtelenül igaz.

Meg a többiben is lehet valami.
Törölt felhasználó 2009. 01. 19. 14:35
Előzmény: #1  tokos.
Ez az eva nagyon böki a csőrödet.. Szerintem vigyázz jobban az egészségedre, és kerüld a politika híreit, mert ami még hátravan, abból simán összejöhet egy mániás depresszió. :(

Topik gazda

tokos.
3 5 4

aktív fórumozók

friss hírek További hírek