Igen. Lakossági ügyfél vagyok, nem szakmai. Sokkal magasabb a margin követelmény, egyelőre nem fogok több ezer eurót a számlán tartani, kivárok. 575 euro lett egy dax konti..
Az ESMA változások előtti utolsó kereskedési napon (Admiral + stb...) nem volt érzékelhető szélsőséges árfmozgás. Kérdés, mi lesz hétfőtől ? Sztem semmi.
AZ EURÓPAI ÉRTÉKPAPÍR-PIACI HATÓSÁG (EU) 2018/796 HATÁROZATA(2018. május 22.)a különbözeti ügyletek Európai Unión belüli átmeneti korlátozásáról a 600/2014/EU európai parlamenti és tanácsi rendelet 40. cikkével összhangban
".... Ezt a határozatot 2018. augusztus 1-től három 3 hónapig kell alkalmazni. Kelt Párizsban, 2018. május 22-én. a felügyelőtanács részéről Steven MAIJOORaz elnök ...."
ESMA ügyben beszéltem a brokimmal (AM) és pontosította ezt a 2018. máj. 28. dátumot. Szerintük ez azt jelenti, hogy eddig a napig nem lesz változtatás a szla kondíciókban. A megadott dátum után, valamikor, lehet majd változás. A pontos időpontot még nem tudni.
Az ESMA hónap vége felé bekeverhet. Kényszer zárások tömegével (1:500 -> 1:30, 1:20) ! A még meglévő sok longot zárják... lesz itt műsor a jövő héten. Állítólag máj 28-tól (hétfő) lesz a változás. :)
ESMA (Európai Értékpapír-piaci Hatóság)
Sztem sokunkat érzékenyen fog érinteni, ezért úgy gondolom, hogy érdemes beszélgetni erről.