Egyetértek. Akkor nem lehetne megvezetni folyamatosan a poitikának a zembereket. Egyébként 2007-Ben volt javaslat bevezetni azt a Nemzeti Alaptantervbe, csak aztán ez elhalt valahol.
"Még egy "kis" adalék a "probléma" megoldásához. Fel kéne (kellett volna) már számolni a pénzügyi analfabétizmust az általános iskolai oktatási szinttől kezdvén.
Csak ez eltarthat 15-20 évig is. 1989 óta lett volna rá idő."
Pontosan ezt gondolom én is, szó szerint. Sokszor leírtam már ezt, a #59-es is erről szólt.
Kötelező gazdasági, pénzügyi, vállalkozással kapcsolatos alapismeretek oktatás kellene.
Még egy "kis" adalék a "probléma" megoldásához. Fel kéne (kellett volna) már számolni a pénzügyi analfabétizmust az általános iskolai oktatási szinttől kezdvén.
Csak ez eltarthat 15-20 évig is. 1989 óta lett volna rá idő.
De nem vállalta fel egyik oldal sem, hiszen akkor kitermelődött volna egy pénzügyileg gondolkodni tudó generáció, akit nem lehet egykönnyen "átverni", manipulálni gazdasági-pénzügyi ügyekben.
Ugyanezen okok miatt nem (volt)érdeke a hatalomnak egy széleskörű polgári középréteg kialakulása sem, mert sok lenne a gondolkodó....és erős lenne az érdekképviselete is.
Nincs is ma hazánkban sem erős középréteg, sem annak erős képviselete...
A minap kezembe akadt valamelyik ősöm elemi iskolai "matematika" könyve az 1910-es évekből.
A címe ez: "Az élet számokban". Kiadója: Szent István Társulat.
Ebben a számtan könyvben minden egyes témakör végén bekeretezve bölcsességek, pénzügyi tanácsok, gazdálkodási tudnivalók vannak! (A 8 - 12 éves gyerekeknek!)
Nem, én azt vallom, hogy a sorrend az egyén, csak aztán jön az állam.
Ha az egyén rendet tart a saját portáján, akkor a porta rendben van, az ő kis világa, amire közvetlen ráhatása van, rendben van.
Ha a falu sok kis rendben levő portából áll, az azt jelenti, hogy a falut olyan közösség alkotja, amely számára fontos érték a rendben levő porta.
Ha egy országot olyan egyének alkotnak, akiket egy ilyen erős, a hétköznapokban ténylegesen megélt / gyakorolt alapértékrend köt össze, kizárt, hogy slendrián államvezetést megtűr maga fölött.
Szerintem: aki devizahitelt vesz fel, az továbbra is hülye, mert óriási a kockázat. (Meg kell nézni a Forint gyengülési tendenciát szinte bármely időintervallumban és szinte bármely devizával szemben 2-5-10-20 évre visszamenőleg.)
Kivéve, ha rendszeresen megkeletkező jövedelme nem Ft.
Vagy, ha a jövedelme devizában van meghatározva (fixálva), de forintban történik a kifizetése.
"Semmi baj nem lenne a világgal, ha a TÖMEG felelősségteljesen gondolkodna.
Pontosan. És Magyarország, posztkommunista országként ebben ráadásul még le is van maradva. Orbánék politikájának pont ez a legnagyobb károkozása, amit a fejekben művelnek, folytatják a komcsik szintén legnagyobb és legtovább ható károkozását: a gondoskodó, helyetted problémamegoldó állam hazug mítoszát. Aminek egyetlen célja a saját hatalmuk megerősítése.
A legfontosabb feladat az emberek felkészítése, nevelése a versenyre, felelős döntésre, öngondoskodásra, stb. Csak így tudnak ugyanis eredményesek lenni a globalizált világ társadalmában, gazdaságában.
Az egész politikai elitünk legnagyobb bűne az, hogy e tekintetben folytatták a komcsik hagyományát (1-2 kivételtől eltekintve, pl. Bokros, meg Bajnai), nem véletlen, hogy csak baloldali ígérgetésekkel lehet nálunk választást nyerni. Orbánék pedig az elmúlt 3 és fél évben évtizedekkel mentek vissza az időben pont ezen szempontok szerint folyamatosan a piac-, verseny-, stb. ellen uszítva az embereket és azt a rossz üzenetet közvetítve, hogy majd ők megmentenek.
Mindenekelött az államnak kell felelőségteljesen viselkednie.
Azután az egyéneknek ezt értsd már meg.
Bevezették a devizahitelezést,nem látták előre a bajt,az emberek hittek az államnak meg a " közeli " monetáris csatlakozásnak az EU-hoz.
Egy példa-
Ha egy állam háborúba viszi az országát aztán az emberek ölik a másikat,akkor ki a felelős leginkább.
Az egyéni gyilkosok vagy a helyzetet teremtő ország vezetése?
Ki volt nagyobb bűnös Hitler vagy egy náci katona?
Akkor elmagyarázom Neked: nem arról van szó, hogy nem szerettem volna látványosabb dolgokat, mint amit bármikor megengedhetek magamnak, hanem úgy nőttem fel, olyan neveltetést kaptam, hogy mindig érjem be azzal, amire van saját pénzem; ha többet szeretnék, teremtsem elő a rávalót MUNKÁVAL, ÉSSZEL magamnak. Igen, arról van szó, ahogy mások megfogalmazták: addig nyújtózkodom, ameddig a takaróm ér.
Nézz szét magad körül, hányan vásároltak a környezetedben egy számmal nagyobb autót, nagyobb akármit, hányan szeretnének többnek látszani, mint amit önerőből megengedhetnek maguknak?
Egy ismerősöm pl. eladta a lakását és építkezésbe vágott, totál eladósítva magát egy kisvárosban és most gazdagítja a megmentendők táborát. Kérdeztem tőle, hogy megvolt mindened, miért vágtál bele, már az elején tudtad jól, hogy erőn felül csinálod? Azt válaszolta, hogy nézd, ez egy kisváros, itt mindenki ismer mindenkit; senki nem hiszi el nekem és kinéznek maguk közül, hogy ennyi év után egy kisvállalkozás vezetőjeként nem engedhetem meg magamnak, hogy kertes házban lakjak. Hmmm, értem, és most, hogy megfeleltél az elvárásoknak, mi a helyzet a rezsiddel és a törlesztő részelteddel, akkor azt most ők fizetik helyetted?...
Semmi baj nem lenne a világgal, ha a TÖMEG felelősségteljesen gondolkodna.
De akkor kérdem: aki így tett és korlátot szabott a vágyainak, és a csábítás helyett a nehezebb utat választotta, az most megmentés helyett akkor meg jutalmat kap - csak hogy igazságos legyen?
Tökletesen egyetértek veled, meg akire te reagáltál, vele is. Jó olvasni, hogy vannak felelősen gondolkodni képes emberek is, nem csak hozzáértés nélkül fröcsögők.
Ismerek olyat, aki 2005-ben 5 évre vett fel devizahitelt. Nagyságrendekkel jobban járt, mint aki Ft hitelt vett fel. Akkor hülye volt? Nyilván ha ezt 2008-ban teszi, akkor már nem jár jobban, mint a Ft hitel, de nem is ment volna tönkre miatta.
Nem, nem az a hülye, aki devizahitelt vesz fel (vagy deviza alapút, az említett ember devizahitelt vett fel), hanem az, aki nem tudja, hogy spekulál ezzel (mondjuk más kérdés, hogy 20 évre spekulálni...). Az meg nonszensz, hogy aki spekulált és bukott, azt megmentse az állam, ilyen alapon ha vettél 10k-ért OTP-t, és máig tartottad, akkor az állam megvehetné 7-8 ezerért, az is ilyen lenne.
Amúgy a Béla-Józsi történeted valóban tipikus magyar betegség, én sok 19. századi regényt olvastam, és azokban is kitűnik, hogy nem a pénzét elverő, tartozását megadni nem akaró ember a köcsög, hanem a zsidó aki kölcsönadta.
igy van! lehetne szelektálni kiket mentünk meg. mondjuk egy átlagjövedelemmel vagy inkább alatta, első lakás stb. nyaraló, több milliós megtakaritás NO!!!
Az ingadozók megkérdeztek hozzáértő embereket. Ők azt javasolták, abban a pénznemben kell kölcsönt felvenni, amiben a rendszeres jövedelmük keletkezik.
A hülyék devizahitelesek lettek.
Persze a hülyéket sokáig „ügyesnek” titulálták. „Felnéztek” rájuk. Kiröhögték a forinthiteleseket. Gőgösen, büszkén masíroztak fel-alá, lobogtatva szerződésüket. Egészen addig, amíg az árfolyam meg nem indult…
Megtörtént elrettentő példa: Pénzügyi területhez közeli munkakörben dolgozó, elvált, gyermekét egyedül nevelő nő devizahitelt vett fel lakásra (a meglévőt cserélte nagyobbra, a volt férje kiköltözött már a kisebb lakásból), majd néhány hónap múlva kocsira is. Na, őt végképp nem kéne megmenteni.
De egyébként is micsoda lehetetlen állapot az, hogy pénzért (kölcsönért) kuncsorog a tahó, majd a kialkudott visszafizetési feltételeket semmibe véve nem akar fizetni? A „reál gazdaságban” – ez Magyarországon a fekete gazdaságot jelenti és a kölcsönadó ugyebár nem uzsorás -, már régen agyonverték vagy kisemmizték volna a nem fizetők nagy részét.
Megtörtént eset: Kb. 20 éve tartó közeli ismeretség okán Béla kölcsönkért Józsitól. Béla kereste meg Józsit! Józsi viszonylag jómódú volt, de nem nagyon akart ilyen ügylettel foglalkozni. Béla addig-addig könyörgött, míg Józsi beadta a derekát, de kikötötte, hogy kamatról szó sem lehet. Legfeljebb egy vacsora meghívásról vagy valami hasonlóról. Telt múlt az idő, majd a megbeszélt visszafizetési időpont után 11 hónappal, többszöri unszolásra később fenyegetés hatására Béla végre megadta a pénzt a következő megjegyzéssel:
„Nesze b….meg itt a mocskos lóvéd, alig maradt otthon némi apró.”
Na, ez a magyar mentalitás.
Kultúrországokban – ahol nem a mutyi, a populista politika és a posztkommunizmus dominál – ilyen jellegű „probléma” fel sem merül. Németországban vagy az USA-ban két alapjog mentén vizsgálják a „kölcsön ügyeleteket”: tulajdon és szerződés! Punktum.
(Hangsúlyoznám, hogy kultúrországban felvett HITEL-ről van szó. Mindegy, hogy milyen pénznemben.)
Ui.:
Devizahitelt ugyanazon okok miatt nem szabad (volt) felvenni, mint amely okokból kifolyólag manapság nem szabad 8-9 % Ft kamatot ígérő vállalati kötvénybe vagy havi 4 % (Euro alapon) hasznot ígérő árucsere forgalmi hókuszpókusz alapba vagy kanadai aranybányába befektetni:)
"Itt arról van szó, hogy egy olyan nyitott deviza pozíciót vettek fel a hitelesek, amiből nem tudnak kiszállni."
Ez így igaz. Ezért mondom folyton, hogy a legnagyobb felelősség a szabályozásé. Ahol még mindig főleg populista, meg pénzbehajtós (különadók) módszerekkel operálnak, ami MÉG KÁROSABB, a valódi problémamegoldás helyett.
nincs jó megoldás de devizahitelesek mellett a forinthitelesekkel is foglalkozni illene az alacsonyan tartott jegybanki alapkamatot se fogják tudni végtelen ideig fenntartani kitőr a köv válság a most felvett hitelek vállalkozok magánszemélyek kerülnek nagy bajba. ja persze a forinthitel az frankó.
De a kezdeti időszakban relatív módon olcsó deviza alapú pénzügyi termékek rásegítettek a hitelpiac túlfűtöttségére. Az is káros volt, hiszen a nagyfokú eladósodottság generálásán felül erősen infláció gerjesztő hatású is volt. Az ingatlanra akkoriban, mint befektetési termékre néztek sokan. De a válság után úgy tűnik továbbra is tecchalotti állapotban van az ingatlan piac. A bérleti árak olyan nyomottak, hogy már az új nóta az, hogy nem érdemes öröklakást venni. Itt Budapesten ez így van!
Az ingatlanárak nem hogy az inflációt nem tükrözik, hanem még most is tudnak nominálisan is csökkenni egyik évről másikra az ingatlanárak. A bankok tönkretették a piacokat. A folyamatos árverezések, vagy az adósok kényszer értékesítései ráadásul évekig kínálati piacot fog eredményezni.
Csakhogy az USA esetén jóval korrektebbek a viszonyok mint itt, ezért a piac öntisztulása is jóval gyorsabb (pláne ha a FED még rá is segít).
"Meg csak az, hogy az ingatlanodat tízenöt évvel ezelőtti árakon sem tudod eladni. Tönkretettek többszázezer háztartást, a belső kereslet megszűnt, emiatt a kisvállalkozások tönkremennek, de semmi gond nincs különben....."
Szerintem ebben elég sokan egyetértenek Veled. De miért akarod mindezt "csak" a bankok nyakába varni. Szerinted a bankok hogy fogják a közmunkás devizahiteleseket megmenteni? Mi lesz a forinthitelesekkel ? Amit Te is csinálsz szerintem csak arra jó, hogy ne a valódi problémáról beszéljenek az emberek, hanem a bankokkal legyenek elfoglalva.
Miért nem volt hibás termék amíg nem ilyen forint árfolyam, ilyen CDs volt ?
Itt nem az egyes fogyasztókról van szó, ha így lenne az egyéni jogvita kategóriába tartozna. Abban a rövid pár évben is a banknak és nekem is előnyös volt az adott ügylet. Milyen indokkal fizetnék vissza bármit is hiszen én nem sértettem meg jogszabályokat, sem a jó erkölcsöt!
A bankok rászabadítottak a térségre egy olyan rendszerkockázatot, amelyet amennyiben nem kezelnek a törvényalkotók, vagy az igazságszolgáltatás össztársadalmi szociális tragédia következik be! Itt arról van szó, hogy egy olyan nyitott deviza pozíciót vettek fel a hitelesek, amiből nem tudnak kiszállni. A következő válságkor, ami szerintem öt éven belül bekövetkezik, már ezekről a szintekről fog elszállni a svájci frank. Azok akik jelenleg nehézségek árán nyögik a törlesztőrészleteiket, ők is fizetésképtelenné vállnak, ha fönnmarad a jelenlegi rendszer. Az adósságok ismételten duplázódnak. Nagyon elvakultnak kell lenni, hogy valaki erre azt mondja, hogy ez így van jól!
szerinted a 10-15 évvel ezelőtti ingatlanárrobanásnak nem épp a felfutó ingatlanhitelezés volt az elinditója ? amit ma tapasztalsz látsz az a nagy magyar valóság nincs belső kereslet nincs megtakaritás bérek alacsonyak persze ez az egész világra igaz valamilyen mértékben a 2008 -as válság is az amerikai jelzálogingatlan piacról indult ott is elszálltak az árak fújták a lufit! ez az egész egy kurva nagy illuzióra épül!
A kérdéseimre valahogy "elfelejtettél" válaszolni. Hogy a keresgélés se lehessen kifogás, íme:
Te miért vettél fel ilyen "hibás termék"-et? És mivel te már lezártad a válság előtt a devizás hitelügyletedet, te azok közé tartozol, akik nyertek rajta. Oda akarod-e adni a nyerődet a banknak a hibásság okán, vagy az államnak, vagy a megmentendő devizahiteleseknek?
"Az a gond kolléga úr, hogy jelenleg még nagyságrendileg sem lehet megbecsülni, hogy hányszorosát kell visszafizetniük az adósoknak, mint amit felvettek. Jól is néznénk ki, ha a bérleti díjak is megkét-háromszorozódnának,
ennél a terméknél csak ez a nagy gond."
De ezt MINDENKI tudta a felvételkor is, hogy ez megtörténHET. A devizahitel ilyen.
Elegem van a devizahitelesek megmentéséből!
link