Topiknyitó: Törölt felhasználó 2010. 05. 31. 23:27

EHO fizetés  

Egy ismerősömmel a könyvelője kifizetette a 20% adó mellet 14% eho-t is BÉT-en elért árfolyamnyerség után,én azt mondtam neki hogy szerintem nem kell eho-t fizetnie,majd elment az apeh-ba és ott megerősitették hogy kell.Én tudom rosszul h nem kell???????
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
kassziopeia 2010. 06. 01. 08:13
Előzmény: #2  Törölt felhasználó
Üdvözlet!
Talán így egyértelmű:
Az egészségügyi hozzájárulásról szóló 1998. évi LXVI. törvény 3. § (39 bekezdése szerint a magánszemély az adóévben megszerzett, bevallási kötelezettség alá tartozó árfolyamnyereségbol származó jövedelem (Szja törvény 67. §) után 14 százalékos mértéku egészségügyi hozzájárulást fizet mindaddig, amíg a biztosítási jogviszonyában a Tbj. 19. § (1) bekezdése és az egyszerusített közteher-viselési hozzájárulásról szóló 2005. évi CXX. Törvény 9. § (2) bekezdése alapján megfizetett egészségbiztosítási járulék, a Tbj. 36-37. §-a és 39. § (2) bekezdése alapján megfizetett egészségügyi szolgáltatási járulék együttes összege a tárgyévben el nem éri a négyszázötvenezer forintot (hozzájárulás-fizetési felso határ)."

Törölt felhasználó 2010. 06. 01. 00:43
Előzmény: #1  Törölt felhasználó
Az Szja törvény 67/A.§-a szerinti tőzsdei ügyletből származó jövedelem után az adó mértéke 20%. Tőzsdei ügyletből származó jövedelemnek minősül a magánszemély által az adóévben a tőkepiacról szóló törvény szerinti tőzsdén kötött ügylet(ek) alapján a magánszemély által az adóévben elért pénzben elszámolt ügyleti nyereségek együttes összegének (összes ügyleti nyereség) a magánszemélyt az adóévben terhelő pénzben elszámolt ügyleti veszteségek együttes összegét (összes ügyleti veszteség) meghaladó része. Tőzsdei ügyletből származó veszteségnek minősül az összes ügyleti veszteségnek az összes ügyleti nyereséget meghaladó összege.

Tőzsde alatt érteni kell az EGT és OECD tagállamban működő tőzsdét is.

Felmerül a kérdés, hogy a tőzsdei ügyletből származó jövedelem után kell-e egészségügyi hozzájárulást fizetni?

Az egészségügyi hozzájárulásról szóló 1998. évi LXVI. törvény 3.§-a a külön adózó jövedelmek közül egyebek között az árfolyamnyereségből származó jövedelmet [Szja tv. 67. §] is terheli 14 százalékos mértékű egészségügyi hozzájárulással, - ugyanakkor a tőzsdei ügyletből származó jövedelmet nem. Erről az Eho tv. nem tesz említést - tehát ilyen kötelezettség tehát a tőzsdei ügyletből származó jövedelem után nincs.

A külön adózó jövedelmekre fizetendő százalékos egészségügyi hozzájárulás mértéke 4
százalékról 14 százalékra emelkedik (a törvénymódosítás hatálya 2007. január 1-jétől lép
életbe). A magánszemély az adóévben megszerzett, a személyi jövedelemadó törvény szerint
külön adózó, bevallási kötelezettség alá tartozó alapesetben 25 százalékos adóterhet viselő
osztalék, valamint az árfolyamnyereségből származó jövedelem - tehát nem a tőzsdei
ügyletből származó árfolyamnyereség! - esetén a teljes összeg után 14%-os mértékű
egészségügyi hozzájárulást fizet, viszont a járulékplafon mértéke 400.000 forintról 450.000
forintra emelkedik 2007. január 1-jétől.

Topik gazda

smallfish
3 3 2

aktív fórumozók

friss hírek További hírek