Topiknyitó: _Macika_ 2019. 03. 08. 17:28

Csillagászat - Irány az űr csodálatos világa!  

Csillagászat - Irány az űr csodálatos világa!
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
_Macika_
_Macika_ 2022. 06. 28. 10:03
#220
Egy magyar fotós is lekapta a nagy „bolygósorakozót”, amihez hasonlót csak 500 év múlva lehet látni
https://hvg.hu/tudomany/20220628_bolygovonat_bolygok_egi_jelenseg_venusz_hold_mars_jupiter_szaturnusz_majzik_lionel#rss
_Macika_
_Macika_ 2022. 06. 09. 15:14
#217
Június 17-28. között a Naprendszer összes bolygója látható lesz a hajnali égbolton egymás után sorakozva. 
,
A ritka együttállásra legutóbb több mint ezer éve került sor.A Svábhegyi Csillagvizsgáló oldalán közzétett cikk szerint amennyiben
június 17-28. között hajnalban, napkelte előtt a keleti égbolt felé fordulunk, a Naptól való távolságuk sorrendjében, öt fényes bolygó is feltűnik majd: egy sorban lesz látható a Merkúr, a Vénusz, a Mars, a Jupiter és a Szaturnusz.Ráadásként a folyamatosan fogyatkozó Hold végig is halad a bolygók mellett a napok múlásával, így minden egyes hajnalban más-más arcát mutatja a bolygósor.
Az említett bolygók mellett, további két bolygó, az Uránusz és a Neptunusz, valamint a Pluto, és a legfényesebb kisbolygó, a Vesta is beáll a sorba. Azonban ezek az égitestek kizárólag távcsővel pillanthatóak meg.
,
Ez a sor szinte egész júniusban látható, a Merkúr azonban csak a hó második felében csatlakozik a "bolygóvonathoz".
Mint írják, az együttállás meglehetősen lazának számít, a nyolc bolygó 105 fokos látószögű egyenes mentén sorakozik az égen. A Jupiter-Mars-páros 12 fokra, a Merkúr és a Vénusz 10 fokra lesznek egymástól. A bolygósor így szabad szemmel mutatja a legszebb látványt.
,
Aki szabad szemmel és binokulárral szeretné megfigyelni a bolygókat, érdemes még szinte teljes sötétségben, 3 óra körül elkezdenie. Ekkor a Neptunuszt és az Uránuszt is megtalálhatja még binokulárral. Az együttállás 3 óra 30-kor lesz a legszebb, ekkor a pitymallat már megvilágítja az eget. A cikk szerint azonban mindenképp érdemes 4 óráig várni, hogy a Merkúr is becsatlakozhasson.
,
,
A különleges égi jelenségre legutóbb 947-ben volt példa, és legközelebb 2492. áprilisában lesz lehetőség a megfigyelésére.
_Macika_
_Macika_ 2022. 05. 10. 13:00
#213
https://www.youtube.com/watch?v=jqmbh7vDFhI&ab_channel=%C5%B0rkutat%C3%A1smagyarul
Az első kombinált kép a James Webb Űrteleszkóp részéről | ŰRKUTATÁS MAGYARUL
_Macika_
_Macika_ 2022. 03. 31. 14:06
#208
A valaha látott legtávolabbi csillagot fotózta le a Hubble
Soha még olyan nagy távolságból nem észleltek csillagot űrteleszkóppal, mint a Hubble segítségével felfedezett Earendel, amely 12,9 milliárd fényévnyire van a Földtől. A korábbi rekord a kilencmilliárd fényévnyire lévő Icarus csillag volt.
A Hubble ezzel szemben egyetlen csillagot, az Earendelt vette észre egy természeti jelenség, a gravitációs lencse segítségével, amely a zoomobjektív használatára hasonlít. Ha a megfigyelés irányában található egy nagy galaxishalmaz, akkor ennek a gravitációs vonzása meghajlítja és felnagyítja a mögötte lévő tárgyakról érkező fényt.
„Ha a legjobb pontot találjuk el, ahogy ebben az esetben nekünk sikerült, akkor a nagyítás akár ezerszeres is lehet” – mondta Brian Welch, az amerikai Johns Hopkins Egyetem PhD-hallgatója, aki kollégáival közös felfedezését a Nature-ben tette közzé.
Hogy mekkora lehet az Earendel, arra csak tippelni tudnak: legalább ötvenszer akkora, mint a Nap, de a nagyítás pontos arányától függően jóval nagyobb is lehet. A tudósok szerint nagyon valószínű, hogy amit a Hubble észlelt, az valójában egy kettős csillag. Az ilyen párosokban a két objektum egymáshoz közel helyezkedik, ami nagyon gyakori. Ilyen esetekben a páros egyik tagja nagyobb, és ennek a fénye az uralkodó. (MTI)
_Macika_
_Macika_ 2022. 03. 09. 08:09
#206
Úgy tűnik, mégis elkerüli bolygónkat az a közelmúltban felfedezett aszteroida, amelyet korábban veszélyesnek ítéltek – írja a Space.com. A nagyjából 70 méter széles 2022 EA1-et január 7-én észlelték, akkor úgy tűnt, hogy az objektum 2023. július 4-én eltalálhatja a Földet. Az Európai Űrügynökség (ESA) szerint ennyi idő nem lenne elég egy esetleges eltérítő misszió elindításához.
.
https://24.hu/tech/2022/03/09/potencialisan-veszelyes-fold-kozeli-aszteroida-2022-ea1/
szikbal 2022. 01. 05. 10:24
Előzmény: #200  Törölt felhasználó
#203
Mondjuk a végén még pont látszik, amikor eléri a max sebességet, hogy utána látványosan csökkenni kezd a sebessége, így már nagyjából érthető.
Amúgy a reddit-en olvasom, hogy vannak ilyen PC játékok, hogy rakétákat kell építeni és különböző missziókat végrehajtani és azokból rengeteg összefüggésre lehet lelni:
"If that sort of thing interests you I can highly recommend the game "Kerbal Space Program". It let's you build your own rockets, launch them into space and then plot and execute such orbital maneuvers. You can land on planets or send probes.I leaned a ton about how those orbits actually work and how you get to them just by playing this game.Scott Manley, a YouTuber, has a lot of tutorial and explanation videos about it:https://youtube.com/c/szyzyg
"
szikbal 2022. 01. 04. 23:54
Előzmény: #201  _Macika_
#202
Legközelebb egy ilyen napvédő fóliával a napszelet is tudnák használni a meghajtáshoz. 
_Macika_
_Macika_ 2022. 01. 04. 18:44
Előzmény: #199  szikbal
#201
https://blogs.nasa.gov/webb/
most csomagolják ki, az ötödik napvédőfólia az utolsó ma
így mozog majd
https://commons.wikimedia.org/w/index.php?title=File%3AAnimation_Of_Webb%27s_Orbit.webm

Topik gazda

_Macika_
_Macika_
2 4 4

aktív fórumozók


friss hírek További hírek