Hálás lennék, ha valaki ajánlani olvasnivalót, amiből elkezdhetném megérteni, mi mire van hatással, milyen tényezők milyen befektetési típusokat mozgatnak.
Hogyan működik az infláció, mi indukálja a jegbanki alapkamat csökkentést, növelést, a forint devizákhoz fűződő viszonyát, stb. valamint, hogy az ezekkel kapcsolatos várakozások elmaradása, vagy túlszárnyalása mely befektetési típusokra (r/h kötvény, részvény, ingatlan, pénzpiaci, stb.) lehet kedvező, vagy kedvezőtlen hatással. Próbálnám megérteni.
Tegnap pl. megugrott a MAX-om és nem tudom, hogy miért.
Segítséget előre is köszönöm, további sportsikereket kívánok.
olcsó hitel -> több pénz a gazdaságban -> több pénz a fogyasztásra -> termékek iránti többlet kereslet kialakulása -> többlet kereslet miatt az árak emelkedése
mondjuk ez így nagyon tankönyvi. Nem hiszem hogy a való gazdaságban ilyen "vegytisztán" létezne az infláció. Mástól is függhet, pl nyersanyagárak emelkedése, adóemelések stb...
Az alacsony kamat nem csak a gyenge valután keresztül az import miatt gerjeszhet inflát. Hanem a pénz olcsósága miatt is (olcsóbb hitelek -> több pénz a gazdaságban).
a gyenge forint gerjesztheti, - ezért is többszörösen összetett a kamatdöntés
a gyenge forint jó az exportőröknek, de drágítja az importot, ami inflációt gerjeszt
elírták: "A jegybank a forint túlzott erősödése miatt...
de jól írod, nem kénytelen, hanem lehetősége lesz rá, feltéve, hogy az inflációt is kordában tudja tartani
Törölt felhasználó2007. 03. 23. 13:36
Ma írták: "A jegybank a forint túlzott erősödése érdekében mindenképpen kénytelen lesz kamatot csökkenteni, függetlenül attól, hogy az árfolyamrendszerrel mi történik."
Miért kénytelen? Miért nem inkább "lehetősége van rá"? Nem az lenne a cél, hogy csökkentsék a kamatot? Miért jó az, ha magas a kamat? A kamatcsökkentés miért rossz?
Áhááá, asszem értem. Az inflációval ugyanez a helyzet? Ha az infláció mértéke várakozásokon felülire alakul, a befektetők pénze kevesebbet ér, tehát a kötvények is visszataszítóvá (keresem a vonzó szó ellentétét :-\ ) válnak?
Kösz a választ. Az általam írtak többi része helyén való, vagy a válaszra sem érdemes, teljességgel értelmetlen részét képezi? :-)
"erős forint a kamatok csökkentését teszi lehetővé."
azaz kisebb hozamot várnak el el a befektetők, azaz emelkedik az eszköz ára
Törölt felhasználó2007. 03. 21. 17:16
Úgy tűnik, ha erős a forint az euróval szemben, az kedvezően hat a kötvények teljesítményére. Azt nem tudom, hogy közvetlenül-e, vagy csak azért, mert állítólag a tartósan erős forint a kamatok csökkentését teszi lehetővé.
Ha utóbbi, felvetődik a kérdés, hogy miért?
Most azt találtam ki, hogy azért, mert ha a forint erős, vonzó abban tartani a pénzt, alacsonyabb kamatszint mellett is. A kamatcsökkentés nem kergeti el a befektetőket.
Ezzel mondjuk az szembenáll, hogy ha kevés forintért tudok eurót venni, akkor veszek azt és abban tartom a pénzem.
Bár lehet, hogy nem áll szemben, mert ez csak akkor igaz, ha a várakozások egy a jövőben gyengülő forintról szólnak.
Valaki?
Törölt felhasználó2007. 03. 21. 13:31
A fene tudja, hogy a kötvényekkel is mi lesz. Meg nem is tudom mi az.
Annyit sejteni vélek, hogy ezek olyan papírok, melyek fix kamatot igérnek. A másodlagos értékpapír piacon meg ezzel kereskednek. Nyilván akkor vesznek ilyet (ezáltal nő az árfolyama), ha úgy érzik, hogy az a pl. hosszú lejáratú papír, mely valamilyen kamatot hordoz magával, kecsegtető. Pl. azért, mert jobb a kamata, mint a mostaniaknak. Talán azért, mert akkor a jegybanki alapkamat magasabb volt, most meg alacsony, így most ilyen papírokra nem lehet szert tenni.
Ez így kb. igaz?
Ebből az jön le, hogy az alapkamat csökkentés kedvező, a növelés meg kedvezőtlen irányba tolja a kötvények árfolyamát. A hosszú lejáratúakét inkább. Ezekét miért is?
Mintha a forint erőssége, illetve az infláció nagysága, várakozásokkal szembeni alakulása is hatással lenne a kötvények árfolyamára. Ezt tudja valaki, hogy miért?
Az én fejemben csupán annyi van, hogy ha erős a forint, akkor a külföldi kevésbé, ha gyenge, akkor inkább akarja idehozni az euróját, hogy forintra váltsa.
Elnézést, ha teljességgel hülyeségeket írok, de próbálnám megérteni. Aki akar segít, és ezért hálás vagyok, aki meg befektetési tippet vár, úgysem ebben a topicban fogja keresgélni.
Törölt felhasználó2007. 03. 20. 19:45
Pénzügytan (Bánfi-Surányi meg még sokan mások)
Vállalati Pénzügyek (Brealey-Myers)
Befektetések (Bodie-Kane-Marcus)
bocs, ha vmi pontatlan
ettől többet nem is nagyon kell tudni, és szűkebb merítésű, mintha neten keresgélnél a bőség zavarában... szerintem. Have fun!
töltsd le a BCDC++ fájlcserélő programot és keress rá a Tőzsde szóra (elég, ha könyvtárként jelölöd meg), - annyi elképesztően hasznos olvasmányt találsz, hogy több hétre lesz olvasnivalód (rengeteg jó könyv, előadás, ismertető van fennt)
nem rossz a kötvény most egyáltalán sztem, főleg 1-2 éves távlatban biztos jól fog hozni.
Mondjuk sztem még lehet olcsóbban is beszállni idén mint pont most, de előbb-utóbb beindulnak a kamatvágások s akkor jó lesz.
Törölt felhasználó2007. 03. 20. 15:20
Most vettem kötvényt, nemtom méér. Alapismeretek híján megérzés :D. Végülis az én pénzem...
köszi a linket nézegetem, az angol kevésbé baj, mint a hungarikum hiánya. :-\
Vegyem molt minden honap azonos napjan 5 even keresztul. Tobbet fog hozni mint a donping diplomaja!
Törölt felhasználó2007. 03. 20. 14:53
a legjobb forrás az internet, pl. investopedia.com, igaz kell hozzá angol, meg akarat pötyögni, képernyőt bámulni...meg hát nem magyar közegre írták...
Nyilván így van, és az is igaz, hogy nagyon sok mindent, amit az egyetemeken tanítanak, meg lehet szerezni autodidakta módon. Nekem a főiskolai jegyzetek is teljesen jók, illetve nem kell az egész téma egészben. Ha azt megértem, hogy a kötvények hogy működnek, mi a mozgató rugójuk, az is teljesen jó első lépésben. Annyi infóm azért már van, hogy ennek megértéséhez nem kell 5 év egyetem, vagy 300 oldal.
Nem akarok előadásokat tartani a témából, de néhány értekezést szívesen olvasnék, ha létezik ilyen.
ha gonosz akarnék lenni, azt mondanám, hogy felsõoktatási felvételi tájékoztató füzet, mert amit itt leírtál kérdésként az lefed valami féle felsőfokú közgazdasági képzést...
Olyan könyvet egyébként nem hiszem, hogy fogsz találni, amiben mindez egy helyen szerepel, be kell szerezni egy rakat jó közgazdaság könyvet, és azokat olvasni orrvérzésig, de még azokban sem lesz benne egy csomó olyan dolog, ami nem annyira elméleti, mint inkább gyakorlatil oldal.
ha gonosz akarnék lenni, azt mondanám, hogy felsõoktatási felvételi tájékoztató füzet, mert amit itt leírtál kérdésként az lefed valami féle felsőfokú közgazdasági képzést...
Olyan könyvet egyébként nem hiszem, hogy fogsz találni, amiben mindez egy helyen szerepel, be kell szerezni egy rakat jó közgazdaság könyvet, és azokat olvasni orrvérzésig, de még azokban sem lesz benne egy csomó olyan dolog, ami nem annyira elméleti, mint inkább gyakorlatil oldal.
befektetési alapismeretek
Hálás lennék, ha valaki ajánlani olvasnivalót, amiből elkezdhetném megérteni, mi mire van hatással, milyen tényezők milyen befektetési típusokat mozgatnak.
Hogyan működik az infláció, mi indukálja a jegbanki alapkamat csökkentést, növelést, a forint devizákhoz fűződő viszonyát, stb. valamint, hogy az ezekkel kapcsolatos várakozások elmaradása, vagy túlszárnyalása mely befektetési típusokra (r/h kötvény, részvény, ingatlan, pénzpiaci, stb.) lehet kedvező, vagy kedvezőtlen hatással. Próbálnám megérteni.
Tegnap pl. megugrott a MAX-om és nem tudom, hogy miért.
Segítséget előre is köszönöm, további sportsikereket kívánok.