Topiknyitó: Portfolio 2018. 02. 17. 14:46

Az uniós források és a hírhedt tõkeszivattyú - avagy kinek mi jár?  

Ugrás a cikkhez
Az utóbbi hetekben elég nagy visszhangot keltett egy Thomas Piketty blogján megjelent ábra, mely a visegrádi országokba befolyó EU transzfereket és a külföldi vállalatok ezen országokból “kivitt" profitját hasonlítja össze.
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
pitcairn2 2018. 02. 17. 14:55
Előzmény: #2  petkow
#3
és olyan modell is van ahol a multi kívülről hitelezi az itteni tevékenységét és a nyereséget a törlesztőrészleteken keresztül viszi ki a kiszemelt adóparadicsomba
ihol lenne egy magyar példa
http://www.taxresearch.org.uk/Blog/2008/06/01/tescos-the-zug-deal-is-tax-avoidance/
petkow 2018. 02. 17. 14:46
Előzmény: #1  portfolio
#2
Csak ott az apró hiba, amelyet mindkét fél figyelmen kívül hagyott, hogy a nemzeti számlák rendszere ilyen jellegű kérdés megvitatására alkalmatlan jelen körülmények között. A valódi tőkejövedelem áramlás bele van rejtve a szolgáltatások és termékek határon átívelő mozgásába, ugyanis az összes regionális multi szétdarabolva több száz kis és középvállalatra, optimalizálja a számviteli eredményét és az ott megjelenő osztalékot is a transzferáraival. Tehát a tőkejövedelem nagy része sosem jelenik meg a nemzeti számlákban, ugyanis az nem osztalékként vagy pénzügyi tevékenység eredményeként jelenik meg, hanem a rendes tevékenységbe rejtve költségként, illetve a bevétel lecsökkentésével. Próbálhatják persze jogszabályokkal elejét venni a transzferárazással való ügyeskedésnek, de azért minden tanult közgazdász sejtheti, hogy ez kvázi szélmalomharc. Az értékteremtés nagy részét könnyen át lehet csatornázni a regionális hálózaton belül. Ezt viszont empirikusan kimutatni meg lehetetlenség a vállalatok több évre visszamenő belső költségadatai nélkül, szóval reménytelen eset bizonyítani.

Topik gazda

Portfolio
Portfolio
4 5 1

aktív fórumozók


friss hírek További hírek