Topikgazda: jancsika 2005. 07. 05. 08:39

Az AmCham megszűntetné az EVA-t - eltérő prioritások  

Ugrás a cikkhez
Az Amerikai Kereskedelmi Kamara (AmCham) közleménye szerint az egyszerűsített vállalkozói adó, az EVA jelentős bevételkisesét okoz az államnak és egyben gátja a mindenkit érintő jelentős adócsökkentésnek.

a teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=3&i=56036
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2005. 07. 06. 19:41
Előzmény: #20  allergia
ne, ne...jó a duma, mi meg tüntetünk a Szabadság Téren az amerikai kamatadó ellen.
allergia 2005. 07. 06. 19:26
Előzmény: #18  Törölt felhasználó
Arp, természetesen részben a komolytalanság fogta tollamat, amikor az ominózus mondatot leírtam. Ugyanakkor egy kicsit furának találom, hogy egy ilyen, alapvetően lobbitevékenységre létrejött szervezet beleszólni próbál egy olyan adófajta kérdésébe, ami nem közvetlenül a termelő céget sújtja. Ismét a komolytalanság eszközét választva: én meg a kamatadót szüntetném meg az USA-ban. De gondolom ezzel a kijelentésemmel nem fogom felhívni magamra az amerikai illetékesek figyelmét. Bár ha neadjisten eltörlik, erőteljes paranoia törhet rám, és szükségem lehet egy jófajta new-yorki dilidokira:-)
allergia 2005. 07. 06. 19:26
Előzmény: #18  Törölt felhasználó
Arp, természetesen részben a komolytalanság fogta tollamat, amikor az ominózus mondatot leírtam. Ugyanakkor egy kicsit furának találom, hogy egy ilyen, alapvetően lobbitevékenységre létrejött szervezet beleszólni próbál egy olyan adófajta kérdésébe, ami nem közvetlenül a termelő céget sújtja. Ismét a komolytalnság eszközét választva: én meg a kamatadót szüntetném meg az USA-ban. De gondolom ezzel a kijelentésemmel nem fogom felhívni magamra az amerikai illetékesek figyelmét. Bár ha neadjisten eltörlik, erőteljes paranoia törhet rám, és szükségem lehet egy jófajta new-yorki dilidokira:-)
Törölt felhasználó 2005. 07. 06. 18:38
Előzmény: #15  allergia
Te allergia: az AmCham véletlenül nem az American Chamber of Commerce / amerikai kereskedelmi kamara? - azt meg minek szüntetéd meg, ennyi erővel a gazdáját is megszüntethetnéd, az se fizet nekünk adót!!!
Törölt felhasználó 2005. 07. 06. 16:56
Előzmény: #16  Törölt felhasználó
Tokos egyszerűen nem értesz hozzá. Ennyi és ez tény. Ráadásul még önmagaddal is ellentétbe kerülsz.
Az EVA jó és minden konstrukciónak megvan a hátránya is. Persze lehet neked nem tetszik, de élhetsz vele te is. Természetesen lehet keseregni is, hogy én kimaradtam, de próbáld ki és megtudod. Gyárts számlákat ezerrel és aludj nyugodtan az éjszaka.
Törölt felhasználó 2005. 07. 06. 16:49
Előzmény: #15  allergia
"Én megszüntetném az AmCham-et. Semmi szükség nincs rá"
*
Még adót sem fizet...
allergia 2005. 07. 06. 16:48
Előzmény: #14  Törölt felhasználó
Én megszüntetném az AmCham-et. Semmi szükség nincs rá.
Törölt felhasználó 2005. 07. 06. 16:41
Előzmény: #13  Törölt felhasználó
Tokos, csak szerényen jegyzem meg, az EVA-t legalább megfizetik az ügyvédek, előtte tudod mit fizettek? Az APEH elégedett az EVAval sikerült megadóztatniuk egy olyan kört, akik addig saját bevallásuk szerint a létminimumon "nyomorogtak". Így O.K.???
Törölt felhasználó 2005. 07. 06. 13:55
Előzmény: #10  Törölt felhasználó
Na azért ez túlzás, bár ezek többsége kétségtelenül nem túlságosan beruházásigényes, de beruházások azért kellenek még nekik is.
Törvények, szakkönyvek, számítógépek egyéb irodai eszközök.

De egyébként továbbra sem értem, miért kellett eddig a számla értékének 10%-ával támogatni ezt a bandát.
Ennyire rosszul ment az ügyvédeknek, a szakértőknek?
Vagy egyszerűen csak közöttük, mármint a törvényhozólk között is sok az efféle az állatfajból való???
Törölt felhasználó 2005. 07. 06. 13:47
Előzmény: #11  Törölt felhasználó
Miéert, mert így az állam is hozzátesz 10%-ot az én adómból???
Törölt felhasználó 2005. 07. 06. 11:21
Előzmény: #10  Törölt felhasználó
Ha egy evás netán fiktív számlát ad ki, az még mindig jobb, mintha off-shore-ba menne ki a lóvé az országból.
Törölt felhasználó 2005. 07. 06. 11:19
Előzmény: #9  Törölt felhasználó
"Csak itt nem arról van szó, hanem arról, hogy esetleg olyan beruházásokat sem valósítanak meg, amire már nagyon szükség lenne"
*
Az eva jellemzően az ügyvédek, szakértők, fordítók és más egyéb szellemi munkát végző vállalkozók adója. Nem jellemzi beruházás a tevékenységüket.
Törölt felhasználó 2005. 07. 06. 08:45
Előzmény: #6  Törölt felhasználó
"De úgy is fel lehet fogni, hogy nem kell erőltetett beruházással eltüntetni az adóalapot."

Csak itt nem arról van szó, hanem arról, hogy esetleg olyan beruházásokat sem valósítanak meg, amire már nagyon szükség lenne.
Törölt felhasználó 2005. 07. 06. 08:24
Előzmény: #7  Törölt felhasználó
"Mint ha az ügyvédek is hajlandóak lennének az eva bevezettése óta 50 ezer forint alatt kinyomtatni egy formanyomtatványt."
Na ezt én nem vettem észre.
Törölt felhasználó 2005. 07. 05. 22:34
Előzmény: #6  Törölt felhasználó
"Van még egy nagy előnye az evénak, ez pedig az általános árcsökkenés"
*
Mint ha az ügyvédek is hajlandóak lennének az eva bevezettése óta 50 ezer forint alatt kinyomtatni egy formanyomtatványt.
Törölt felhasználó 2005. 07. 05. 22:32
Előzmény: #5  Törölt felhasználó
"Bárki lehet EVÁ-s kivéve, aki magas költséghányaddal dolgozik. Persze az is lehet, csak annak nem éri meg."
*
A magas ktg-hányaddal dolgozó vállalkozók simán le tudják kőcségelni magukat.
*
"Egy két hátrányát is írhatnád, pl beruházásellenes"
*
De úgy is fel lehet fogni, hogy nem kell erőltetett beruházással eltüntetni az adóalapot.
Van még egy nagy előnye az evénak, ez pedig az általános árcsökkenés - legalábbis az én szakmámban felére estek az árak két év alatt.
Törölt felhasználó 2005. 07. 05. 21:20
Előzmény: #4  Törölt felhasználó
"Én azt mondom, hogy az EVA talán az eddigi legjobb konstrukció amit kitaláltak."

Hát, a vállalkozók azon részének, aki bele bírt szállni, annak mindenképpen.

Bárki lehet EVÁ-s kivéve, aki magas költséghányaddal dolgozik. Persze az is lehet, csak annak nem éri meg.

Egy két hátrányát is írhatnád, pl beruházásellenes, szabályosan kikényszeríti a túlszámlázást, és akár a számlagyártást is. Mivel nem tudsz a költségekkel elszámolni, a számla is gyakran elmarad 20%-nyi kedvezmény fejében, alaposan szürkítve az amúgy sem patyolatfehér gazdaságot
Alig valami, pedig nem is erőltettem meg magam...
Törölt felhasználó 2005. 07. 05. 13:43
Előzmény: #3  Törölt felhasználó
Na most kapjanak a vállalkozók, hajrá.
Én azt mondom, hogy az EVA talán az eddigi legjobb konstrukció amit kitaláltak. Ösztönzi a vállalkozói szellemet, amit az unióban képtelenek megoldani.
Egyébként ebben az országban bárkinek lehet EVÁS cége.
Törölt felhasználó 2005. 07. 05. 13:34
Előzmény: #1  portfolio
Ha megszüntetni nem is kellene, azért egy kis módosítás ráférne, hogy valamit hozzon is a kasszába, ha már adóról van szó.
Így meg nevezzék inkább Egyszerűsített Vállalkozózi Támogatásnak, mert adónak nevezni tényleg röhejes.
jancsika 2005. 07. 05. 09:20
Előzmény: #1  portfolio
Én nem tudom mikor tették ezeket a javaslatokat, de mintha az ÁFÁt csökkentették volna.
Az EVA eltörlése pedig nem aktuális, hiszen jővőre egy EVA-s cég által kapott kedvezmények megeggyeznek az AUDI, vagy Flextronics részére adott kedvezményekkel.
Vag yis gyakorlatilag a befizetendő EVA= a beszedett ÁFÁval és nincs Tánya.
Hazánkban azért van szükség az ilyen típusú adókra, mert ellenőrző szerveink nem "mernek" hatékonyan működni, mert akkor egyből elégedetlenség lenne.
Ha hatékony lenne az ellenőrztés és a számlagyárak felelőseinek a teljes vagyonelkobzás mellet kapnának egy 10-est akkor már tényleg nem lenne szükség EVA-ra.

Topik gazda

jancsika
4 3 4

aktív fórumozók

friss hírek További hírek