Topiknyitó: Portfolio 1970. 01. 01. 01:00

Akvizíciós tervek a Grabonál  

Jancsó Péter, a Graboplast Rt. vezérigazgatója a második negyedéves számok ismertetésekor elmondta, hogy a társaság teljesítménye összhangban van a kitűzött stratégiával. A társaság több mint 50%-os exportnövekményt ért el a nyugati piacokon. A kelet-európai térségben tudatosabban óvatos expanziót folytat a Grabo. A közvetett költségek erősen kézben vannak tartva, amellett hogy szerkezetében a marketing-ráfordítás ok súlya erőteljesen növekedett.
A Graboplast nem, illetve csupán néhány termék esetében hajtott végre áremelést a terjeszkedési stratégiából adódóan. Mindez az alapanyag drágulással párosulva a közvetlen költségszint emelkedéséhez vezetett.
A termelő kapacitások az alábbiaknak megfelelően voltak kihasználva heti szinten:
PVC padló: 5+1 nap
Tapéta: 7 nap (100%)
Parketta: 5+1 nap
Szőnyeg: 5 nap
Új parketta kapacitásokat állít üzembe szeptember-október folyamán a társaság. Középtávon a társaság a tapéta kapacitások bővülésének különböző formáit fogja keresni. A nem stratégiai termékek közül a finom textilek piacán szembesült a Graboplast egy erőteljesen növekvő kereslettel.
Az első félév beruházásaiból (700 m Ft) a Graboplast az új PVC padló-lakkozó gépet emelte ki Jancsó Péter. A tapéta gyártáshoz új termékek kidolgozása történt meg. Mindemellett új prémium termékekkel lép piacra a Graboplast szőnyegek piacán (itt érdemes kiemelni a Szász Endrével kötött megállapodást), illetve egy új középkategóriás termékcsaládot hozott létre a társaság.
A társaság kormányzati forrásból 100 m Ft-os vissza nem térítendő összeget nyert pályázati úton parketta beruházásai kivitelezéséhez.
2000-es tervek
árbevétel: 18-18.5 mrd Ft
adózás előtti eredmény: 2 mrd Ft
második félévtől már csak üzemi szinten termel eredményt a társaság, ehhez 6%-os harmadik negyedéves és 5%-os negyedik negyedéves üzemi eredményszintet tervez. Ennek elérése érdekében tudatosan növelte készleteit a társaság. A nyugat-európai export dinamikája minden bizonnyal lassul, míg a kelet-európai, orosz piacok dinamikája erőteljesen növekedhet.
A középtávú tervek szerint a Grabo 100-150 m dolláros árbevétel elérését tervezi 2002-ben szemben az 1999-ben elért 60 m USD-vel.
A társaság belső erőforrásait a lakásbelső piacra kívánja koncentrálni. Stratégiai célok között szerepel egy kelet-európai akvizíció végrehajtása is az elkövetkező fél, illetve egy évben (itt magyar cégek is szóba jöhetnek). Ezzel párhuzamosan a társaság el kívánja adni az Uniontext Kft.-ben meglévő üzletrészét, erre már előszerződés is születet, melynek értelmében a Graboplast 25%-os részesedést tart meg és a Grabo opciót kapott ezen fennmaradó részesedés értékesítésére. A Graboplast egy szervezeti egységbe vonja ingatlantulajdonát, létrehozva egy klasszikus vagyonkezelői társaságot.
A mai gyorsjelentésben ismertetett internetes B2B megjelenés részleteiről elhangzott, hogy a Graboplast a Webigen Rt.-t kérte fel a project kivitelezésére és a tanácsadói szerepkör ellátására. 2001 január 1-től indul teljes üzemmel a b2b. A társaság 2001-ben sem ettől a tevékenységtől várja a növekedés döntő többségét, a növekedésnek mindössze az 5%-át adná a B2B.
A Graboplast januárban kötött 300 ezer darabos eladási opciót Rába részvények eladására piaci áron. Az eladási opció május végén június elején (osztalékfizetés előtti időszakban) került lehívásra.
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Bekes 2019. 02. 19. 21:17
#14
:) 
krz 2000. 08. 16. 10:27
#13
hat igen, raadasul kicsit inkonzisztens modon magyarazta a ceg az opcio megjeleneset.
szerin tem azert meglehetosen jol jart az, aki megvette ezt a call-t:))
Portfolio
Portfolio 2000. 08. 14. 17:36
Előzmény: #11  krz
#12
krz!
Szerintem a call ezekkel a feltételekkel biztosabban kalkulálható pénzt jelentett, még ha lemondott is a felértékelődés lehetőségéről. A put esetében viszont gyakorlatilag az akkori piaci árfolyam alatt adhatj el, s a felértékelődés pedig elég bizonytalan dolog.
Azt, hogy jó eséllyel soha nem lesz ITM, természetesen csak elméletileg gondoltam. Érzékeltetni akartam, hogy nem a hazai papíroktól megszokott átlagos osztalékhozam volt. Én egy call birtokában valószínűleg erősen a lehívás mellett döntöttem volna adott körülmények között (akár stop loss is).
Egyébként találgathatjuk itt a dolgokat, de az igazság valahol Győrben lakozik. Próbáltuk kideríteni, de eddig nem sikerült. Az biztos, hogy vagy a történet egy része (call) nem stimmel, vagy valami paramétert nem hoztak nyilvánosságra. Nem call opció kiírásával szokták biztosítani a fejlesztések finanszírozását, ebben egyetértünk. :)
krz 2000. 08. 14. 17:06
Előzmény: #10  portfolio
#11
tehat akkor szerintetek a ceg gyakorlatilag megkereste a banki kamat es az opcios dij kulonbseget, mikozben valaki javara lemondott a felertekelodes lehetosegerol.
mi lett volna, ha ehelyett vesz egy putot az adott aron: elbukja a put meg a call arat, (a put eleg olcso lehet), es megmarad a felertekelodesi lehetoseg.
nekem az az erzesem, hogy a mega-osztalek plusz visszavasarlasi akcio segitette upside eleg sokat ert, velhetoen tobbet, mint az opcios dij. nem?
olvasom meg: "Amikor bejelentik a mega-osztalékot, az opció jogosultja kénytelen lehívni a részvényeket, különben jó eséllyel soha nem lesz ITM."
ez azert eleg meredek megallapitas. most, osztalek utan is majdnem penzben lenne az opcio. nem volt ez olyan magas strike price...
Portfolio
Portfolio 2000. 08. 14. 16:04
Előzmény: #8  krz
#10
krz!
Nem olyan bonyolult. Van egy részvényed, aminek az árfolyama 100 Ft (amúgy lokális maximumán van). Tudod, hogy:
1. el kell adnod belőle a tavasszal, hogy finanszírozd a fejlesztéseket
2. fizetni fog a részvény 30 Ft osztalékot
Mit csinálsz, ha tetszik a lokális maximum árfolyam, de szeretnél még egy kis pénzt kockázat nélkül (ki a kicsit nem becsüli alapon...). Kiírsz egy vételi opciót piaci feltételek mellett. Lehívási árfolyam legyen a promt ár, azaz 100 Ft, opciós díj mondjuk 10 Ft.
Amikor bejelentik a mega-osztalékot, az opció jogosultja kénytelen lehívni a részvényeket, különben jó eséllyel soha nem lesz ITM. Lehet, hogy veszteséget realizál, lehet, hogy nyereséget, de tuti lehívja a mega-osztalék előtt. Ha a kiíró elég ügyes volt, akkor kellően hosszú futamidőre írta ki az opciót, hogy nagyobb legyen az opciós díj. A lehívásban biztos lehetett. Ennyi.
quanto 2000. 08. 14. 16:01
Előzmény: #8  krz
#9
"Az járt jól, aki a plussz információt sikeresen kamatoztatta." Mellesleg nem csak a volatilitásba építheted bele a magas osztalék díjfelhajtó hatását, hanem magának az osztaléknak a diszkotált értékét is érvényesítheted, mint a futamidő alatt befolyó biztos bevételt.
krz 2000. 08. 14. 11:16
Előzmény: #7  portfolio
#8
hella,
a grabo azt tudhatta, hogy magas lesz az osztalek, nagyobb a volatilitas, ergo tobbet er az opcio, mint mas gondolna. ebbol szerintetek hogyan jott ki jol a ceg? elmondta a masik felnek, hogy fizessen tobbet, mert nagy lesz az osztalek? nem inkabb az jart jol az ugyletben, aki vett?
Portfolio
Portfolio 2000. 08. 11. 19:18
Előzmény: #4  krz
#7
krz!
Quanto-nak igaza van. A Grabónak lehetett sejtése a Rába osztalékról, így a call opció jogosultjának abban a tudatban adták el a vételi jogot, hogy osztalékfizetés előtt tuti a lehívás. Szemfüles (de lehetne másnak is hívni).
quanto 2000. 08. 11. 18:37
Előzmény: #5  quanto
#6
Januárban 2100 és 2400 forint között mozgott a RÁBA árfolyama, ami alapján X=2300 S=2300 ð=
quanto 2000. 08. 11. 18:20
Előzmény: #4  krz
#5
Ha kiírsz egy call-t piaci árhoz közeli kötési áron, fél évre a Jancsó által tudott osztalékkal a háttérben (magas volatility) dőlni fog a lé, később meg tuti, hogy lehívják rólad az opciót. Ebből a money-ból lehet mit finanszírozni.
krz 2000. 08. 11. 16:23
Előzmény: #3  SmallCap
#4
kerdes: mit csinalt a raba-csomag kis reszevel a grabo, es miert?
a gyorsjelentesbol ugy tunik, mintha toluk hivtak volna le a pakettet, azaz ok irtak ki egy call opciot. ezt nem magyarazhatja az az erveles, hogy kellett a penz a fejlesztesekre, mert akkor inkabb vettek volna egy put-ot.
SmallCap 2000. 08. 11. 15:57
Előzmény: #2  krz
#3
krz,
bocs egy kicsit le vagyok lassulva. lehetne egy kicsit bővebben?
krz 2000. 08. 11. 12:06
#2
veteli vagy eladasi? vettek vagy irtak? nem mindegy:))

Topik gazda

krz
5 2 1

aktív fórumozók


 • BÉT
 • Indexek
 • Deviza
   • Forgalom
   • Nyertesek
   • Vesztesek