Persze csak ennek semmi ertelme most nem lenne sztem. A Plotinust azert vettek meg anno mert kellett nekik egy ures NyRT amibe bekoltozhet egy apportalando ceg. A tőkeemeles re az apport miatt van szukseg. Egyebkent nem kellenne toket emelni. A cegben van kp sztem tobb is mint kell nincs adosag ez itt nem az EST Media :)
Ha bejön egy nagy apport ipariingatlan/irodaház/kereskedelmi létesítmény vagy akármi formájában, amik évről - évre termelik a profitot, nem fog csökkenni az EPS, sőt!
Tőkét elvileg úgy is lehetne emelni h minden részvényes befizet a részvényei után bizonyos összeget ezáltal nem kell új részvényeket kibocsátani, tehát nincs rá esély h csökkenjen az EPS.
Mi a kulonbseg a REIT meg a SZIT kozott? Az en olvasatomban lenyegi kulonbseg nincs, hatso szabalyozasban van inkabb kulonbseg. (Ingatlanok erteke a merlegfoosszeghez kepest, kozkez stb.)
Itt nem IPO lesz. Az IPO ( initial public offering) azt jelenti amikor egy RT elsődlegesen bocsát ki részvényeket és úgy jön a tőzsdére (pl a Waberesrs, vagy az Über). Itt tőleemeléssel és apporttal fog érkezni a cég ( mint pl az opus konzum, auto wallis) De egyébként igen az már csak a split után lesz. A split konkrét időpontja valszeg a jövő héten kiderül akár 2 héten belül meg is történhet. Az apport a kötelező vételi ajánlattal egyutt minimum 2 hónap sztem. De az hogy milyen/melyik cég jön hamarabb is nyilvánossá válhat.
Meg azt se felejtsük el, hogy a tőkeemelést követően kötelező vételi ajánlattételi kötelezettség lesz, és nyilván nem szeretné az új nagytulajdonos, hogy tömegesen elfogadják (mert akkor minek jött tőzsdére). Vagyis úgy kell árazni a céget, hogy az jelentősen a 180 napos átlag fölött maradjon.
Es egy ceg nem lehet alulertekelt a konyveiben? Foleg ingatlanoknal fordul ez elo, hisz a konyveikben meg a nagy emelkedes elotti arakon szerepelnek... nem beszelve arrol, hogy jelenleg akik szoba johetnek es ingatlannal foglalkoznak azok dinamikusan novekednek... a te teoriadban nem szerepelnek a novekedesi kilatasok... pedig az ingatlanos cegeknel meg nagyon sok lehetoseg van...
Azért mert ha bekerül egy értékes cég ami nyereséget fog termelni, fejlődni fog akkor nőni fog az értéke, ha SZIT lesz akkor elkezd osztalékot fizetni. És ezek még csak a fundás érveim....
OK, de ha feljebb tornásznák az 180/360 napos értéket, akkor nem kéne annyi új papír egy adott céghez. Bár lehet likviditást segíti majd a több papír illetve a split is.
Ha pont a behozott értéknek megfelelő mennyiségű rv lesz kibocsátva, akkor miért fog emelkedni az árfolyam? Hisz a kapitalizáció meg a cégérték egyensúlyban lesz...
Tekintettel arra, hogy a kibocsátási ár ismert (180 vagy 360 napos attól függően melyik a magasabb), a mennyiség csak attól függ mekkora érték fog érkezni. Ha nagyobb értékű cég jön akkor több ha kisebb akkor kevesebb, nekünk majdnem mindegy (nyilván annak én is jobban örülnék ha valami igazán nagy cég és jó cég jönne.).
Akko Invest