Topiknyitó: Törölt felhasználó 2008. 10. 27. 15:29

Gazdasági folyamatok  

A blogon sokan olvastátok, amiket írtam, ezért gondoltam ebben a topikban folytatom.

Akinek nincsen ÉRTELMES mondanivalója, az ne írjon ide.

Köszi.
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2008. 12. 10. 00:42
#960
"Flemming Nielsen, from Danske Bank, said exports from Korea and Taiwan both shrank by over 20pc last month. "The numbers are terrible. Intra-Asian trade is in free-fall. Taiwan's exports to mainland China in November were down a whopping 42pc."

"Over 1,000 Japanese companies went bust last month as the high yen squeezed margins. Sony is laying off 16,000 staff. Japan's industrial output is expected to fall by a post-War record of 8.6pc in the fourth quarter. "

"Earlier rescue plans have already pushed Japan's national debt to 170pc of GDP, the world's highest. Private savings have collapsed from 14pc of GDP in the early 1990s to 2pc today. Japan goes into this downturn without a cushion'

Törölt felhasználó 2008. 12. 10. 00:40
Előzmény: #958  Törölt felhasználó
#959
Japánról még annyit, hogy a világon a legmagasabb az államadóssága, 170%-a a GDP-jének. Hála a defláció elleni küzdelemnek.
Törölt felhasználó 2008. 12. 10. 00:17
Előzmény: #956  Törölt felhasználó
#958
"a defláció tartós árszinvonal csökkenés"
És hogyan definiálod az árszínvonalat? Fogyasztói kosarakat állítasz össze? Erre egy külön tudomány épül a mai közgazdaságtanban, mégsem voltak képesek normálisan mérni az inflációt az USA-ban az elmúlt években.

"A defláció nem a világban keringő pénzmennyiség csökkenése"
Pedig matematikus gondolkodással elég logikus valaminek a mennyiségét mérni, ahelyett hogy a darabjaiból woodoo varázslattal fogyasztói kosarat csináljunk.

A defláció a mai pénzügyi rendszerben káros, ugyanis a bankrendszer összeomlásához vezet. A bank eszközei egyre kevesebbet érnek, így egyre több hitelt kénytelenek visszahívni, ez a folyamat akár begyorsulhat, ez a deflációs spirál, amiből nem nagyon lehet kikeveredni és állami beavatkozás nélkül a bankrendszer nem élheti túl. Ezért káros a defláció a mai pénzügyi rendszerben.

Ha viszont nem lenne pénzsokszorozás a bankhitelezéssel, hanem 100% tartalékot kellene tartani, akkor természetesen nem lenne probléma az átmeneti defláció. Az aranyfedezet pedig stabilitást adna pénzrendszernek, az arany mennyiségének évi kb. 2%-os növekedése pedig a gazdaság növekedésének is lehetőséget biztosítana és elég aranyfedezetű pénz állna rendelkezésre.

Ennél persze ez a kérdés sokkal bonyolultabb.
kissherceg 2008. 12. 10. 00:01
Törölt hozzászólás
#957
Törölt felhasználó 2008. 12. 09. 23:53
Előzmény: #954  Törölt felhasználó
#956
Fiúk...fiúk...lassabban, ha kérhetem...
a defláció tartós árszinvonal csökkenés.
A defláció nem a világban keringő pénzmennyiség csökkenése....de hibásan a defláció okaként említik.

A defláció önmagában miért lenne baj?. Kinek rossz, ha az árak nem nőnek folyamatosan?

A pénz elinflálásának förmedvénye, mint a világ legtermészetesebb sőt !!!! kívánatos, és áhított dolga, oly mélyen beleivódott a félamatőr pénzügyi gondolkodók fejébe is, hogy onnan nincs erő, mely kiverné.

Egyszerűen azt hiszitek, az a jó, ha folyamatosan értéktelenedik el a pénzetek, (inflálódik), melynek egyetlen oka, több van belőle, mint áru, és érték.

Pénzhiány...nem értem mit nem értetek...egyensúlyban kell lennie a fogyasztásnak, a keresletnek , a közösség (nemzet, EU, viilág...mindegy),értékteremtő képességével..és most jön a lényeg EHHEZ KELL A MEGFELELŐ mennyiségű fizetőeszközt hozzárendelni, mint egy közmegegyezésen alapuló általános csereeszközt. Ha több van belőle, inflációt gerjeszt, a pénzed vásárlóerejének csökkenését okozva. Ha kevesebb van belőle, az lebénítja a gazdaságot. A defláció nem a gazdaság bénulása. A defláció a NEM infláció. Jó dolog.

Drop az aranynak ehhez semmi köze. Az egyezmény (Nixon írta alá) után nem volt szükséges aranyfedezetre az államnak ahhoz, hogy a FED-től pénzt kérjen. Valójában ennyi történt. Az arany semmi. Nem oldana meg semmit, Nem "valuta". Nem ad hőt, nem lakat jól, nem csinál semmit. Ugynaolyan kacat, mint a vas. Csak az arany. Más a rendszáma a periódusos rendszerben. Semmi. Lényegtelen. Nem fékezne le semmilyen pénzgyárat, mert egy hozadéka volt az évszázadok során az erődemonstrációnak. Vagyis, a gazdagabb országok több arannyal rendelkeztek, így több pénzt is tudtak nyomni, és kölcsönadni másoknak, az aranyat pedig fedezetként ajánlották fel arra, hogy a pénzt vissza is fogadják, és hogy a pénz értékkel bírjon.

Pld : van 100 kg aranyad. Gazdag ország vagy, körülötted csak 10Kg aranya van minden államnak. Kérnek tőled értéket , mert nekik kellene ideiglenesen (kérnek aranyat kölcsön). Adsz. De nehéz. Mit szállítgassuk? Veszel 100 papírdarabot, ráírod mindegyikre : 1 kg arany értéke, és odaadod. Ellátod valami hivatalossal,a papírt, és kész. Ezt aztán idővel adod veszed. Csereberéled, köcsönadod...ilyesmik. Az arany marad, ahol volt. Nem mozog.

Később az aranyat kiveszed mögüle, marad csak a papír. Már arany sem kell hozzá, annyit nyomsz, amennyit akarsz. Ez a régi dolog minek jönne vissza? És mit oldana meg?

Semmit. A jéték pont nem erről szól.
Törölt felhasználó 2008. 12. 09. 23:26
Előzmény: #952  Törölt felhasználó
#955
Ebben a pénzügyi berendezkedésben a defláció kifejezetten káros. Ha nem lenne fractional reserve banking és aranyfedezet lenne, akkor nem lenne gond a defláció, de most igen. Japánt is csak a körülötte prosperáló világgazdaság tartotta életben.
Törölt felhasználó 2008. 12. 09. 23:22
Előzmény: #952  Törölt felhasználó
#954
"a defláció nem probléma, sőt jó dolog
már mondtam neked
most ismét mondom..."
sztem meg gond mert szalmazsákba kerül a pénz nem müködik...
Törölt felhasználó 2008. 12. 09. 23:22
Előzmény: #950  Törölt felhasználó
#953
Igazad van, én az USA államadósságnak Kína által tulajdonolt részét írtam, az értelemszerűen jóval kevesebb.
Törölt felhasználó 2008. 12. 09. 23:17
Előzmény: #942  Törölt felhasználó
#952
"egyszerűen nem tudom elképzelni, hogy a FED ezt ne látta volna évekkel előre.
drop_ "

most ugyanígy "látnak " előre...évekkel is...
ennek 1 oka van : pontosan tudják mi az struktúra amit működtetnek, ők működtetik...tehát ismerik

a defláció nem probléma, sőt jó dolog
már mondtam neked
most ismét mondom...

a probléma az állandó ternészetellenes pénzügyi egyensúlytalanség, ami maga az infláció és amikor ez elvérzik, nem lehet már kitől sarcot szedni (magas kamatok), akkor szintén egy természetellenes állapot alakul ki, hirtelen pénzhiány, ami csak azért gond, mert előtte természetellenes pénzbőség volt...teljesítmény nélkül...

nem az a gond, hogy kevesebb a renszerben a pénz, hanem a pénzmennyiség csökkenésének folyamata fájdalmas, a végállapot már nem...és Japán egyensúlytalanság nélkül képes volt ezt az állapotot előállítani és harmonikusan fenntartani (hogy utaljak régebbi beszélgetésünkre)

most egy sokkal természetesebb , és fenntarthatóbb állapot alakul (hatna) ki, ami nem az állandó túlfogyasztás miatt élne,és rettegne az alulfogyasztástól, hanem a fenntartható növekedést célozná meg, ami nem más, mint egyensúlyban létezni a körülöttem lévő organizmusokkal együtt ebben a zárt ökoszisztémában

...de ez ennyi élősködővel ez nem megy....

minden gazdasági társulás, mely nem teremt értéket, nem alkot semmit, nem állít elő semmit.....parazita...élősködő

egy egészséges szintű kontroll , és egy egészséges szintű kiszolgáló struktúra...ennyi

egy kereskedelmi lánc ma 8-10 elemből áll
annak fele pld parazita
Törölt felhasználó 2008. 12. 09. 23:15
Előzmény: #949  Törölt felhasználó
#951
azért az árnyékhatalom létezését a börödon érezheted.. nem fikció.
Törölt felhasználó 2008. 12. 09. 23:13
Előzmény: #948  Törölt felhasználó
#950
"Különféle dollár alapú befektetések, államkötvények vásárlása révén Kína 1400 milliárd dollárnyi amerikai kötvényt birtokol - ez gyakorlatilag úgy is lefordítható, hogy az USA minden egyes polgára 4000 dollárral tartozik Kínának. Tehát nem elsősorban az USA tőkéje segíti Kínát, hanem a gazdaságilag még jóval fejletlenebb ázsiai óriás nyúlt a jenkik hóna alá - ez megmagyarázza például az amerikai diplomácia utóbbi időben Kínával szemben tanúsított megengedőbb retorikáját is."
azért rákerestem
Törölt felhasználó 2008. 12. 09. 23:11
Előzmény: #945  Törölt felhasználó
#949
Nem. Engem egyszerűen nem foglalkoztatnak az összeesküvés elméletek, mert nyilvánvalóan sehova sem vezet ezeken rágódni. Ugyanúgy nem befolyásolja az életemet (vagy ha igen, akkor nem tudom hogyan), mint egy esetleges párhuzamos univerzum, amiről sohasem fogom megtudni, hogy létezik-e vagy sem.
Törölt felhasználó 2008. 12. 09. 23:09
Előzmény: #947  Törölt felhasználó
#948
mondtam emlékeim szerint de lehet a dollár valutatartalékkal együtt számolva. talán hvg-ben olvastam.
Törölt felhasználó 2008. 12. 09. 23:05
Előzmény: #944  Törölt felhasználó
#947
Kína kb. 600 mrd:

link
Törölt felhasználó 2008. 12. 09. 22:57
Előzmény: #945  Törölt felhasználó
#946
nem tudod?
"összeesküvés elmélet" az mikor a pór nép azt gondolja a nagytudású szabadkömüvesek irányítják a világot és tervezik meg jó elöre a történéseket.
ez a new age semmi nem történik véletlenül.
Törölt felhasználó 2008. 12. 09. 22:52
Előzmény: #942  Törölt felhasználó
#945
mi az hogy "összeesküvés elmélet"?
relaitivás elmélet - értem
összeesküvés elmélet...az mi?
képzelem a sakkozót, profi az eszemadta...és kiszámol előre 10 lépéssel minden kombinációt, aztán belekezd egy 20 lépéssel előre megtervezett többelágazásos kombinációba....nem szeretem az "összeesküvés elmélet " fóbiásokat, mert azt hiszik, a világ folyása elszigetelt hatalmak véletlenszerű mozgásainak variációi, és nem feltételeznek semmi tervszerűséget egy adott hatalmi struktúránál feljebb...sem pedig érdekközösséget

a hangya jut eszembe, amint az elefánt erejéről ír tanulmányokat, értekezik, és filózgat rajt, miközben el nem tudja képzelni, hogy csordában mennyivel erősebbek, ha 3 elefánt összeverődik, mivel kettő sanszosan veszekedni kezd valamin, a hangya úgy gondolja, csak egy-egy elefánt létezik, nincs köztük semmi kapcsolat

egész addig, míg egy csorda elefánt át nem gázol a hangyán az összes tanulmányával együtt
Törölt felhasználó 2008. 12. 09. 22:52
Előzmény: #941  exmnbs1
#944
emlékeim szerint usa-t kb3000milliárd dollárral finanszírozza külföldi töke(ebböl kína 1500milliárd), vsz az egész válság ennek az összegnek a felezésére történt, megkerestek rajta 1500at tehát nullára kijönnek.
összeesküvés..lehet, vagy felismerés.
kissherceg 2008. 12. 09. 22:44
Törölt hozzászólás
#943
Törölt felhasználó 2008. 12. 09. 22:37
Előzmény: #941  exmnbs1
#942
Igen, erre már én is sokszor gondoltam.
Nem szeretek összeesküvés elméletekről filozofálni, mert nem látom értelmét, de egyszerűen nem tudom elképzelni, hogy a FED ezt ne látta volna évekkel előre.
exmnbs1 2008. 12. 09. 22:20
Előzmény: #939  Törölt felhasználó
#941
Az a gondolatom támadt, hogy ugye véletlen, hogy a Fed elnők tesztelheti az elméletét, (nem játszott közre a deflációs környezet előállításához)?

Topik gazda

drop_
1 1 1

aktív fórumozók


friss hírek További hírek