Topiknyitó: Portfolio 2008. 05. 29. 10:05

Hogyan mérséklődik az infláció Magyarországon?  

Ugrás a cikkhez
Míg jelentősen emelte az idei és jövő évi inflációs előrejelzéseit hétfőn közzétett inflációs jelentésében a Magyar Nemzeti Bank (MNB) szakértői stábja, addig a gazdaság potenciális növekedési ütemére adott becslését mérsékelte, a kormány által kijelölt államháztartási hiánypályát pedig csak kiadáscsökkentések végrehajtása mellett látja kivitelezhetőnek. Az MNB stáb feltételes alapú előrejelzése csak 2010 elejére látja elérhetőnek a 3%-os inflációs cél teljesítését, azaz fél év alatt egy évvel tolta későbbre a stáb ezen cél elérhetőségének időpontját. A mai napon az inflációs jelentést készítő szakértők válaszolnak a Portfolio.hu fórumának az olvasók által feltett kérdésekre. Kérdezzen Ön is!

a teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=3&i=97509
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2008. 07. 24. 15:54
Előzmény: #41  Törölt felhasználó
neked meg öt szemed van és három füled

ílyeneket én is tudok.

esetleg próbáld meg : MERT ....és jöjjön valami.....elfogult mert : blablabla

érted?
Törölt felhasználó 2008. 07. 24. 15:01
Előzmény: #40  Törölt felhasználó
Ez egy vélemény.
Egy kicsit elfogult vélemény.
Nem is kicsit...
Törölt felhasználó 2008. 07. 24. 14:54
Előzmény: #39  Törölt felhasználó
Az idelátogató külföldi ismerőseim szerint dél-amerikai szinvonalon emelkednek az árak. A topik címe már egy rakat csúsztatás. Ha arról megy a disputa, hogy hogyan fog (majd egyszer valamikor talán,soha napján..), azt megértem...beszélni lehet róla, sok értelme mondjuk nincs a birkaetetésen kívül...de ezt jelen időben leírni....hazugság.
Törölt felhasználó 2008. 07. 24. 13:36
Előzmény: #38  Törölt felhasználó
Ilyen sem volt még: nem látszik a 13.13-as beírás...
Törölt felhasználó 2008. 07. 11. 14:44
Jövő héten korrekció.
Az export húzza a gazdaságot nem pedig a fogyasztás. Persze rövid távon a fogyasztás bővülése javítja a számokat, de középtávon
2-4 év az export növekedése, és az import csökkenéseteszi renbe a gazdaságot.
Törekedni kell az olyan fejlesztések támogatására, ami lehetővé teszi az ország önellátását. Az energiahordozókon belül a megújuló energia forrásokat.
Törölt felhasználó 2008. 07. 04. 23:49
Előzmény: #36  matgab
Ha egy folyamat elég bonyolult, bármivel meg lehet magyarázni. Senki sem tud utánanézni, hogy hol van benne a kamu. Szerintem egyszerűbb és hitelesebb is a szerencsére hivatkozni.
matgab 2008. 07. 04. 16:34
Előzmény: #35  gazmber
Hogyan mérséklődik az infláció Magyarországon?

Hogyan, hogyan, hát csak a statisztikákban...:)
gazmber 2008. 06. 25. 12:12
Előzmény: #34  Törölt felhasználó
Nem emelte meg a jegybank a kamatot, máris itt van érte a pofon a mocskos élősködő piócáktól...
link
Törölt felhasználó 2008. 06. 22. 12:16
Előzmény: #33  Törölt felhasználó
mutyisztánban elintézik az euro forint átváltást még a nagy lufipukkanás előtt. :)))

Törölt felhasználó 2008. 06. 22. 12:15
Előzmény: #32  Törölt felhasználó
viszont az aki innen a fórumból megjavítja a magyar gazdaságot az Nobel díjat kap. :))
Törölt felhasználó 2008. 06. 22. 12:07
Előzmény: #31  mondoka
na ne értékeljük túl őket -:))))))))))))))))))))))))))
mondoka 2008. 06. 22. 12:03
Előzmény: #30  Phylaxa
Nem jut hirtelen az eszembe annak a pofának a neve, aki kitalálta a következő történetet, amely szerint Kádár atombombát kívánt vásárolni Amerikától. Mikor megkérdezték tőle, hogy mivel fizetne, atombombánként paritásos alapon felajánlott három magyar közgazdászt, mondván, hogy három magyar közgazdász pusztító hatása felér egy atombombáéval. Ezt folyamatosan tapasztaljuk a rendszerváltás óta.

(nem én találtam ki)
Phylaxa 2008. 06. 20. 11:13
Előzmény: #29  Törölt felhasználó
Újabb kamatemelés? A forint erősödik....megfojtják a még működő exportcégeket. Persze, hogy nem jegyezték le a papírokat.....könnyen kiszámíthatóan többet kapnak majd .....nem stimmel itt valami.
Törölt felhasználó 2008. 06. 20. 07:37
Előzmény: #27  Törölt felhasználó
Arra azért kiváncsi leszek, hogy 270 környékén a jegybank milyen kamatszintet tervez.
Törölt felhasználó 2008. 06. 20. 00:25
Előzmény: #6  Törölt felhasználó
átraktam a Sapde-be is a kérdést, az enyémet -:)
Törölt felhasználó 2008. 06. 20. 00:05
Előzmény: #26  togyozo
Ahogy értem, egyetértésre jutottunk, hogy a magas államadósságunk és a költségvetési hiányunk miatt az MNB kényszerpályán mozog a kamatszint magasan tartásával.
Az ország pedig szív.
Az egyetlen lehetőségünk a fájdalmas adósságlefaragás lenne.
togyozo 2008. 06. 19. 23:53
Előzmény: #25  Törölt felhasználó
Drop!

Akkor nézdd meg, hogy:
1) nálunk mennyi az infla és mennyi ezekben az országokban
2) mennyit értékelődtek fel ezek a devizák és mi mennyit

és persze végül ott van a szar költségvetés, magas államadósság alacsony növekedés stb. miatti kockázati felár
De őszintén: te egy jó meg egy bóvli kötvénytől ugyanakkora hozamot várnál el?
Törölt felhasználó 2008. 06. 19. 23:42
Előzmény: #24  togyozo
Én a tartósan magas (7-10%) alapkamatra gondoltam és arra, hogy a szlovákoknak-lengyeleknek-cseheknek 3-4-5% tartósan az alapkamatjuk.
Minket nyilván a magas államadósságunk miatt lehet így "szopatni".
Erre gondoltam, nem a hozamgörbére.
togyozo 2008. 06. 19. 23:32
Előzmény: #23  Törölt felhasználó
Drop!

Volt egy mnb becslés, a tanulmány kivonata fenn volt itt a Pf-en is, ahol azt becsülték meg, hogy egy kamatemelés hogyan hat a piaci hozamokra. az eredmény:
nyilván a hozamgörbe legrövidebb részén emelkedtek a hozamok, de a 3 év körüli hozamok már csökkentek! Vagyis az állam, akinek a papírjai átlagosan 4-5 év közötti futamidejűek jobban jár egy kamatemeléssel, mert csökkenek az államadósság finanszírozási terhei!
Törölt felhasználó 2008. 06. 19. 23:13
Előzmény: #22  Törölt felhasználó
Ahogy én látom, a magas alapkamat az ország kizsákmányolásával egyenlő és a nagy eladósodottságunk teszi szükségessé. Vagyis amíg ennyi az adósságunk, addig nincsen más választásunk, csak így veszik az állampapírjainkat.
Törölt felhasználó 2008. 06. 19. 23:11
Előzmény: #21  togyozo
Korábban már írtam, én néztem el, azt hittem, 11-12% béremelkedést állapítottak meg, de csak 9% volt

"Ugyanezt elérhettük volna erősödő eurhuf és csökkenő infla mellett, ami versenyképesség szempontjából tök mindegy, de azért nemzetgazdaságilag mégiscsak jobb volna"
Ezt nem értem. Alacsonyabb infla --> alacsonyabb béremelkedés --> jnagyobb versenyképesség.

"nem értem a multidat: akkor hol fejleszt?"
Kínában.
togyozo 2008. 06. 19. 22:50
Előzmény: #19  Törölt felhasználó
Drop!

Egy szóval sem mondtam, hogy azt gondolom, hogy ez a 9,1% nagy hülyeség volna, pláne 6% feletti infla mellett.
Csak volt itt pár olyan hsz, ami ezt "hihetetlennek" tartotta.
Csupán arra akartam reagálni.

"Stagnáló EUR/HUF, magas infla miatt, amiről itt is szó van"

Ez meg a másik dolog, amiről már nagyon sokat írtam, főként az árfolyam versenyképesség rontó hatásával kapcsolatban:
Ugyanezt elérhettük volna erősödő eurhuf és csökkenő infla mellett, ami versenyképesség szempontjából tök mindegy, de azért nemzetgazdaságilag mégiscsak jobb volna. egyébként meg nem értem a multidat: akkor hol fejleszt? szlovákiában ahol a korona az elmúlt 4-5 évben több, mint 30%-ot értékelődött fel? Nálunk az elmúlt 4-5 évben a nominális bérek nőttek kb. ennyivel.

Topik gazda

Portfolio
Portfolio
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek