Aki bármi infóval, linkkel, véleménnyel tárgyi tudással rendelkezik a globális felmelegedésről és annak modellezhető következményeiről a nem túl távoli jövőben, az ossza meg velem.
Alaphelyzet : bolygónkon az átlaghőmérséklet a következő 40-50 évben 6 celsius fokot melegszik majd. Az elmúlt 100 évben mindez 0,5 fok volt !! A következmények beláthatatlanok. Illetve...legyen beláthatóak. Lehet(biztos) magam már ezt nem érem meg, de az átmenet nem lesz "viharos", hanem fokozatos. És már most , ma is tapasztalható hazánkban is a következménye. Fél foknak !!
Persze az édesmindegy hogy megérem vagy sem a totális káoszt. Mert eljő.
A fiatalok még nem nagyon emlékezhetnek, de 30 évvel ezelőtt hazánkban teljesen más éghajlati jellemzők voltak. Tavasz és ősz. Ezek ma már eltűntek szinte. Ma a nyár és a kánikula szinte egyik pillanatról a másikra kitör. Nincs semmi átmenet. Szinte a 4-5 fokos hidegből. Naponta változik a hőmérséklet 10-20 fokokat is akár, ez sem volt régen. Mindaz ami ma természetes, 30 éve nem volt az. Szelek hazánkban? Viharos szelek? Semmi. Budapesten 30 éve olyan elviselhetetlen volt a légkör, hogy szinte fulladozni lehetett nyaranta. Ma az állandó erős szelektől ez a veszély nem áll fenn.
Most nem vettem figyelembe , hogy egy Lada vagy egy Mercedes károsanyag kibocsájtása nem egyezik meg.
Az döbbent meg, hogy az emberek ülnek a babérjaikon , mintha semmi sem történne, holott a ma élők legalább fele a saját bőrén fogja megtapasztalni azt a pusztulást, és rettentő átalakulást (politikai, gazdasági, szociális, kultúrális....minden) és azt az embertelen állapotot, ami hamarosan eljő.
Szerintem igazad van krizi, és ehhez még hozzáadódik a sok mesterséges kaja, a szennyezett levegő stb., ami mind rongálja az immunrendszert, ezért könnyebben megbetegszik az ember.
Törölt felhasználó2008. 04. 26. 08:48
Ez nagyon összetett probl.Órákig magyarázhatnám,de most vizsg.-ra készülök.Az biztos ,hogy nemcsak az Eu15-ben,de még az Eu10-ben is a legrosszabbak vagyunk.(majdnem)Még annál is rosszabbak vagyunk,mint amit a GDP paritásunk megengedne
Szia
Sziasztok a bőrrák azért is terjedt enyire mert nálunk szolárium fügöség van ismertem olyan lányt aki hetente járt 10 percre.A csőveket nem rendszeresen cserélik és ezért kutatások bizonyitják.
Ez valóban sajnálatos, és hallottam már róla. Mondjuk az például nagyon érdekelne, hogy miért járunk az élen a daganatos megbetegedésekben.
Törölt felhasználó2008. 04. 26. 08:23
Famo!Sajnos nem olyan egyszerű a helyzetA sztratoszférikus ózonréteg elvékonyodása miatt a bőrrák előfordulási gyakorisága világszerte drasztikusan nő,Mo.-n az utóbbi években megsokszorozódott.A legdrasztikusabban növő daganatféleség.
Törölt felhasználó2008. 04. 26. 08:00
Egyetértek.Az túlzás,hogy semmit nem tesznek de azt hatásosan.Max.Eu irányelvek tömkelegévelés, hangzatos csúcstalálkozókkal megnyugtatják lelkiismeretüket.
A globális felm társadalmi hatásai:
halálozások (hideg, éhinség, hő)
migráció (tengerszint növekedés, aszályok, éhinség)
Mindezek ellenére lesznek nyertesei is, mint pl Kanada, Skandináv országok v Oroszorsz.)
A világ GDP –nek 1%-val (negy egyenlő arányban:) valamelyest stabilizálni lehetne a helyzetet.
A jelenlegi szén-dioxid koncentráció 400 körül van. (400ppm) 500 körül kell stabilizálni, (ez +2 fok).
A legutóbbi jégkorszak a globális hőmérséklet 4-5 fokos változása miatt következett be.
26 vagyok, de az időjárási változásokat én is észreveszem. Alagutat fúrtunk gyerekként a hóba, most pedig lassan már hógolyózni sem tudok az unokahugommal és ez még messze semmi, ahhoz képest amiket a nagyszülők mesélnek.
Csak halkan kérdezem..nem lehetséges e esetleg, hogy a "globális felmelegedés", mint téma esetlegesen egy eszköz , amellyel hihetetlen hatékonyan el lehet terelni az emberek figyelmét, amennyiben az szükséges. (politikai indíttatásból...)
Véleményem szerint természetesen a probléma létezik, valós, de a megoldás többé kevésbé ismert, tehát itt csak az a kérdés, hogy mikor látják felsőbb körök is elérkezettnek az időt, hogy közbeavatkozzanak..földünk és jövőnk érdekében.
Néha-néha lehet találkozni olyan véleményekkel, amelyek más szemszögből mutatják meg eme folyamatokat..én nem vagyok bizonyos abban, hogy 2050 környékén globális katasztrófák következnek.
Valószínűleg totál rossz a példa..de hátha nem. Amikor a Balaton annyira nagyon alacsony volt, akkor is lehetett hallani szakértői véleményeket mindkét oldalról..hogy most aztán vége kicsi kis tavunknak..de, volt aki szerint ez totál belefér a természet önszabályozó ritmusába...aztán azóta volt már extra magas is a vízállás.
Persze tudom én, hogy az emberiség már csúnyán belenyúlt a természet rendjébe...belepiszkítottunk rendesen...De bízom benne, hogy ennyire nem rossz a helyzet. :-)
a hatások nyilvánvalók ezt mindenki láthatja, aki megélt 40-50 évet
nagyon szemléletes jel az évszakok összemosódása
mit tesz az emberiség a megoldásért?
SEMMIT
olyan drasztikus azonnali beavatkozásokra lenne szükség, amelyeket nem mer senki felvállalni, főleg nem a vezető gazdasági nagyhatalmak
nem csökkenhet a termelés és a fogyasztás semennyire sem mert összeomlana az a "műanyag világ" amiben létezünk
csődöt jelenthetnének egész iparágak ha racionálisan annyit használnánk mindenből amennyire valóban szükségünk van
ezt nem akarja senki és mi is csak azt bámuljuk, h mennyit emelkednek az indexek, mint a gazdasági mutatók hőmérői
meddig mehetünk egyre csak felfelé, mindennek a rovására?
a pazarlás brutális mértékű és ebben élenjár a világ jómódban élő rétege a mérhetetlen luxus hajszolásával, közben emberek döglenek éhen
mindenki ámulattal nézi a távolkeleti csodát, h mekkora a fejlődés dinamikája, közben MI toljuk a szekerüket hiszen ott gyártat a világ minden multija mindent
azt persze nem számit, h a mocskot köbkilóméter számra öntik a környezetbe
persze ezen cégek európai, amerikai telephelyein gondosan ápolt környezet hírdeti a cégarculatot, mi aztán mikndent megteszünk a jövő érdekében
amerika az egyik legnagyobb mocsokgyártó, nem véletlenül vonakodtak aláírni a Kiotói egyezményt
mérhetelen pazarlást amit művelnek
Törölt felhasználó2008. 04. 26. 06:15
A co2 emisszió az utóbbi 50 évben sokszorosa(szegény növények pedig próbálják fekvenni kb a felét),mint ami az előző évezredek alatt term.forrásból keletkezett.Ne felejtkezzünk el az aerosolok hatásairól sem!
(DLPH!Ez a téma jobban megy,mint a "tanmesék", nagyon-nagyon sajnálom és bánom, hogy elküldtem!
Törölt felhasználó2008. 04. 26. 05:48
Term.fejlődő országokat akartam írni.
Ez az egyik tételem,DLPHha ennyire érdekel a téma mehetsz helyettem vizsgázni.
Sziasztok
Törölt felhasználó2008. 04. 26. 05:37
Az aszájok miatt a fejl.o.-ban növekedhet az éhinség(gyerekek alultápláltsága)
Bocs Uraim, eddig szakmai ártalom!Azt már ti is említettétek,hogy a növekvő tengerszint miatt,alacsonyabban fekvő területek víz alá kerülhetnek.Az általatok is említett vízforrások mellett a szennyvíztisztítóknál is baj lehet(további környezetszennyezés indulhat)
Törölt felhasználó2008. 04. 26. 05:22
Nő a fert bet.-ek száma.Nyári tip. szmog estén nő a trp.ózon cc.Nő az allergén növények pollenszórása all. gombaspórák megj.(nő az asthma és egyéb légzőszervi megbet száma.
A sztratoszférikus ózonréteg csökkenébe miatt drasztikusan nő a bőrdaganatok(szürkehályog) száma.
Törölt felhasználó2008. 04. 26. 05:09
A globális felmelegedés ,a regionális időjárás változás miatt a krónikus betegeknék megemeli az előrehozott halálozások számát(pl:hőhullám:"szüretelő hatás)Károsodik az ökoszisztéma:megváltozik a vektorok,fert.paraziták elterjedési területe,az általuk terjesztettbetegségek térbeli és időbeli megjelenése(malária a mediterrán országokban,kullancs encephalitis Svédo.ész.-i részén)Megváltozik a víz és élelmiszer fertőzéseket okozó enterális megbetegedések gyakorisága
Szerény ismereteim és hozzáolvasásom ennél sokkal borulátóbb képet vetít előre. És ez az , ami nagyon megdöbbentett már az első alkalommal is. Egyébként elég logikus is. A Golf áramlat megszűnése, vagy áramlási sebességének lelassulása olyan mértékű lehűlést hozhat Európára (de az Usa-ra is), mely egész döbbenetes. De itt van pld az El Niño. Amikor eljön, az egész világra (pillangó effektus?), kiszámíthatatlan és igen nagy erejű viharokat okoz. Globálisan. El Niño évében Ausztráliában óriási szárazságok, Dél -Amerikában óriási viharok, és az Usa felett tornádók és hurrikánok az óceán felől...El Niño évében tobzódik a világ az égehajlati anomáliákban. Peru (?) ban olyankor vízözönszerű sártengerek mosnak el falvakat, a hegyekből leömlő esővíz áradásokat okoz, és pusztító erejű szélviharok süvítenek.
Egyes vélemények szerint, 2-3 fok felmelegedés (nem 6 csak 2-3) már olyan mértékű éghajlati anomálákat fog okozni minden országban, állandóan, mintha Peruban lennénk pont az El Niño évében.
Ez elég gyászos jövőkép.
Az óriási korallszigetek most mint mesterséges zátonyok védik az óceán partjait, a szárazföldeket a hatalmas hullámoktól. A korrallok elpusztulnak meleg vízben ( 1 fok melegedés már elpusztítja őket), és lebomlanak, összemennek. Megszűnnek védeni a partokat, és a mostani felkapott drága üdülőhelyek eltűnnek, az óriási hullámveréstől a táj átalakul. A partok mentén nem lesz lehetséges a nyugodt élet . Finoman szólva.
Aztán : a hurrikánok...tudvalevő, hogy óceánok, tengerek felett alakulnak ki. Minél melegebb a tengervíz, a hurrikán annál erősebb és pusztítóbb. .Olvastam valahol ,hogy tized fokonként mennyivel nő a szélsebesség, a felhőzet kiterjedése, ilyesmik...2-3 fokkal melegebb tengervízben iszonyúan erős hurrikánok képződnének.
Megdöbbentő...300-350 km/h szélsebesség...ilyesmikre emlékszem ha jól emlékszem...de lehet, hogy több. És sokáig pusztít, mert a ciklon kiterjedése nagyon nagy. Ma az 5-ös erősségű hurrikán a legnagyobb, annak erőssége 250 km/h feletti szél.
Keresek linkeket, melyeken ezeket a várható következményeket taglalják.Sajnos nem túl népszerű téma ez, elég nagy a kuss erről a világban. Ezért nem szeretnék sem riogatni ezzel a témával, sem semmi ehhez hasonló. Csak épp nem értem, hogy miért nem foglalkozik ezzel senki és semmi. Vagy alig. Mondjuk mi átlagemberek.Ugyanis ezt nem lehet már sem megfordítani sem lassítani. Állítólag...
Ez nem egyszerű kérdés, mert bármilyen ilyen nagyságrendű változás olyan rendszereket módosíthat, amik hatása nehezen kiszámítható. Ami biztosnak tűnik, az a szélsőségesség fokozódása.
Pl. Vlagyivosztokban elég hideg van, és azonos szélességen van Genovával.
A Golf-áramlatnak igen jelentős melegítő hatása van.
A felmelegedés hatására a Golf-áramlás valószínűleg megszűnik, ami Ny-Európában lehűlést okoz majd.
A globális felmelegedés hatására Londonban valószínűleg hidegebb lesz, mint most.
Magyarország talán könnyebben előrejelezhető, kontinentális éghajlata fokozódik, tehát a tél hidegebb, nyár melegebb lehet, kevesebb csapadékkal. Ezt módosítja a kis mediterrán hatás, ami enyhe telet, és száraz nyarat jelent (és két évszakot).
Azt nem tudom ez a hatás mennyire fog érvényesülni később, mindenesetre az én tippem a kevesebb és szélsőségesebb eloszlású csapadék, és egyre melegebb nyár. A telet nem tudom :)
Valószínűleg enyhébb lesz. De lehet, hogy a Golf kiesése miatt nemcsak É-ról jön majd a hideg, hanem már Ny-ról is... Nyáron meg Szaharai homokot hoz majd a szél.
A kulcskérdés viszont nem a hőmérséklet lesz, hanem a víz. (Édesvízre gondolok). Az Aral-tó pl. lényegében megszűnt. Magyarországon a folyók vannak, és karsztvíz. Ma sincs már eget rendítő csapadékmennyiség nálunk, és ez tuti, hogy tovább csökken.
Lehet, hogy érdemes lesz majd esőgyűjtő medreket létrehozni 50 év múlva.
Fokozatos lesz, és így lesz idő felkészülni a hatások kezelésére. (Mint ma az olaj - nem egyik pillanatról a másikra tűnik el)
2050 globális katasztrófák a felmelegedés miatt
Alaphelyzet : bolygónkon az átlaghőmérséklet a következő 40-50 évben 6 celsius fokot melegszik majd. Az elmúlt 100 évben mindez 0,5 fok volt !! A következmények beláthatatlanok. Illetve...legyen beláthatóak. Lehet(biztos) magam már ezt nem érem meg, de az átmenet nem lesz "viharos", hanem fokozatos. És már most , ma is tapasztalható hazánkban is a következménye. Fél foknak !!
Persze az édesmindegy hogy megérem vagy sem a totális káoszt. Mert eljő.
A fiatalok még nem nagyon emlékezhetnek, de 30 évvel ezelőtt hazánkban teljesen más éghajlati jellemzők voltak. Tavasz és ősz. Ezek ma már eltűntek szinte. Ma a nyár és a kánikula szinte egyik pillanatról a másikra kitör. Nincs semmi átmenet. Szinte a 4-5 fokos hidegből. Naponta változik a hőmérséklet 10-20 fokokat is akár, ez sem volt régen. Mindaz ami ma természetes, 30 éve nem volt az. Szelek hazánkban? Viharos szelek? Semmi. Budapesten 30 éve olyan elviselhetetlen volt a légkör, hogy szinte fulladozni lehetett nyaranta. Ma az állandó erős szelektől ez a veszély nem áll fenn.
Most nem vettem figyelembe , hogy egy Lada vagy egy Mercedes károsanyag kibocsájtása nem egyezik meg.
Az döbbent meg, hogy az emberek ülnek a babérjaikon , mintha semmi sem történne, holott a ma élők legalább fele a saját bőrén fogja megtapasztalni azt a pusztulást, és rettentő átalakulást (politikai, gazdasági, szociális, kultúrális....minden) és azt az embertelen állapotot, ami hamarosan eljő.
Vészmadárkodás? Ugyan....vér valóság.