Topiknyitó: Törölt felhasználó 2006. 10. 16. 23:40

Conquistator szerint a világ...  

Megirigyelve matgab társadalomfilozófiai elmélkedéseit úgy döntöttem, hogy magam is létrehozok egy topicot, ahol időről időre kifejtem a világról alkotott elképzeléseimet.

Matgab fejtegetései és az itt közölt vélemények között csupán annyi lesz a különbség, hogy amennyiben nem saját gondolataimat írom, minden esetben megjelölöm a szerzőt is - szemben szélsőséges konzervatív barátommal.

Aki fejtegetéseimmel nem ért egyet, természtesen protestálhat – megfelelő kulturált formában. Nos kezdjük. Jó szórakozást!

Világnézetem alapjai

1.tézis:

Nincs isten.

A tudomány mai állása szerint egyetlen érv sem szól mellette, ellenben minden érv ellene.

2.tézis

Ha lenne isten, minden bizonnyal kellően bölcs lenne ahhoz, mintsem elvárná, hogy imádják.

3. tézis

Ha az emberek mégis szükségét érzik annak, hogy egy nem létező istent imádjanak, ehhez akkor sincs szükség közvetítőre, ergo az egyház teljesen felesleges.

4. tézis

A vallás éppen ezért semmi más, mint egy tévhitre épülő világnézet, amely a reális világ kihívásaival szembenézni nem tudó, harcra képtelen emberek közös menekülési lehetőségét teremti meg.

5. tézis

Az egyház tehát nem más, mint egy államokon kívül – esetenként – fellettük álló szervezeti struktúra, amely kihasználva a tévhitben élő emberek alárendelt helyzetét, önálló gazdasági, politikai, hatalmi renszert épít ki. Az egyház ennek a gazdasági-politikai hatalomnak a megtartása érdekében félrevezeti az ideológiailag alárendelt embereket. Az egyház hatalmának fenntartása érdekében folyamatosan hazudik.

6. tézis

Jézus létező zsidó származású személy volt, de – az 1. tézisből következően is - nem volt isten fia. Halála az adott kor társadalmi-politikai körülményei által determinált „természetes” halál volt. Halálában így nem lehet felelőst találni, ergo a zsidók sem azok. Az antiszemitizmus tehát vallási szempontból teljesen megalapozatlan.

7. tézis

Az antiszemitizmus egyetlen kiváltó és azt fenntartó oka az emberi irigység. A zsidó nép tehetséges, „életrevaló” nép, eredményei megkérdőjelezhetetlenek, fennmaradása az elmúlt 2000 év ismeretében etnikai csoda.

A nemlétező isten kiválasztott népe. Életben tudott maradni olyan fajok környezetében, amelyek kizárólagos célja a zsidó nép elpusztítása. Az antiszemitizmus a tehetségtelen - mondhatnám - életképtelen, és ezen életképtelenségének tudatától szabadulni igyekvő, gyáva és önző ember saját tehetetlenségéből fakadó gyűlölettel vegyes, szélsőséges és irracionális reakciója.
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2006. 10. 17. 10:26
Szia Conquistator,

Az 1.téziseddel kapcsolatban szerintem az az állítás még inkább igaz, hogy a tudomány mai állása szerint egyetlen egyértelműen bizonyítható érv sem szól Isten létezése ellen (vagy Teremtő, vagy Univerzális Intelligencia, Allah, Krishna stb. kinek hogy szimpatikusabb a megnevezése)

Azt tény, hogy ha Isten létezését, csak akkor tekinted bizonyítottnak, hogyha eléd áll és bemutatkozik, akkor valószínűleg egyhamar létezése egyértelműen nem lesz bizonyított. Azonban ha kellően nyitott szemmel jársz a világban és pl. csak a földi élővilág vagy az Univerzum hihetetlen összetettségét, csodálatos hierarchiáját, rendjét működését tekinted, gondolj bele, hogy milyen parányi annak a valószínűsége, hogy ezek a rendszerek csak úgy, mindenféle intelligencia közreműködése nélkül a semmiből csak úgy létrejöjjenek összeálljanak és működjenek.

A tudománynak a mai napig nem sikerült arra példát mutatnia, hogy a semmiből mindenféle közreműködés nélkül csak úgy teremtődjön bármiféle, ezeknél a rendszereknél sokkalta egyszerűbb organizmus létrejöjjön, pedig pl. egy egysejtű vagy pl. kutyaház :o) semmiből történő létrejöttének a valószínűsége sokkal, de sokkal nagyobb, mint pl. egy élő szúnyogé, vagy egy egéré, egy élő emberről nem is beszélve. Én például csak ezen egyszerű logika szerint is úgy gondolom, hogy inkább hiszek egy magasabb, teremtő intelligencia létezésében, mint az ellenkezőjében.

Van egy érdekes könyv ezzel kapcsolatban, hasonló kérdéseket feszeget, mindenféle vallásosség nélkül:

Chalko, Thomas J., Dr.
A választás szabadsága

Üdv,
viatoris

Előzmény: #18  Törölt felhasználó
8. tézis
A vallás a tudomány fejlődése révén hamarosan (max. egy évszázad) elveszíti jelentőségét. Táplálója ugyanis
részben az emberekben lakozó félelem az ismeretlentől és a megmagyarázhatatlantól, amely a megismerés által csökken,
másrészt a vallást, mint ideológiát hatalmi státuszának megtartására felhasználó egyház, amely azonban az utóbbi évszázadokban és különösen a XX. század vége felé visszaszorulóban van, a fejlett civilizációkban elveszti két hatalmi bázisát; a vallásalapú államot és a vallásos embert.
Előzmény: #17  csuloktata
tokosnak szólt
csuloktata 2006. 10. 17. 10:25
Előzmény: #16  Törölt felhasználó
?
Törölt felhasználó 2006. 10. 17. 10:21
Előzmény: #14  tokos.
Melyikre van több bizonyíték?
csuloktata 2006. 10. 17. 10:14
Előzmény: #12  Törölt felhasználó
A 8. pontot azért írtam, hogy felhívjam a figyelmedet, hogy hova vezet a származási alapon megkülönbözetni (tehetségesnek nyilvánítani) emberket. Ezt te hoztad fel, s szerintem butaság. Akárki teszi.
tokos. 2006. 10. 17. 10:08
Előzmény: #13  tokos.
Egyébként meg az egyik Istenben hiszm, a másik meg a zsidóság nagyságában.
tokos. 2006. 10. 17. 10:07
Előzmény: #1  Törölt felhasználó
Mindig nagyon tetszett, hogy a zsidók milyen hihetetlen önbizalommal bírják magukat beállítani tehetségesnek, életrevalónak, jónak, szépnek, stb-nek.
Mondjuk engem kissé emlékeztet arra, mikor egyesek a kékszemű szőkéket dicsőítették...
Törölt felhasználó 2006. 10. 17. 10:02
Előzmény: #9  csuloktata
csuloktata

Rosszul olvastad: én nem vallási vagy származási alapon gondolom, hogy a zsidók tehetségesek.
Lásd alant írtakat.

Ami pedig a magyarokat illeti. Az országot felőlem bárki vezetheti, aki tehetséges és megtalálja azt az utat, amelynek révén minél több magyar állampolgár megleli a boldogulását.
Az antiszemiták gondolkodása éppen azért elfogadhatatlan, mert azt mondják, hogy bárki, csak a zsidók ne.
csuloktata 2006. 10. 17. 10:01
Előzmény: #10  Törölt felhasználó
Te beteg vagy
Törölt felhasználó 2006. 10. 17. 09:57
Előzmény: #7  Törölt felhasználó
Amit a zsidókról írtam, az nemcsupán vélemény; az tény.
Nézz körül a világban: a pénzvilág nagy részét, a kereskedelmet ők alakítják illetve befolyásolják, a művészetben és a kultúrában meghatározó szerepet játszanak.
Nem véletlenül írtam, hogy az antiszemitizmus melegágya az emberi irigység.
E tekintetben továbbmegyek. Amikor az iszlám vallási fanatikusok ma már nemcsak a zsidó nép elpusztítására, de a keresztény világ ellen is megindították háborújukat, ne hidd, hogy csak a vallás játszik ebben szerepet. A szegénység és a szegénység talaján csírázó gyűlölet és irigység vezeti az európai és észak amerikai kultúrák elleni terrort.
csuloktata 2006. 10. 17. 09:55
Előzmény: #8  csuloktata
Milyen jogon tartasz emebereket származásuk, vallásuk alapján tehetségesebbeknek?
Ez egy butaság.
csuloktata 2006. 10. 17. 09:50
Előzmény: #7  Törölt felhasználó
8. Pont A tehetséges népnek kell vezetnie a magyarságot.
Törölt felhasználó 2006. 10. 17. 09:44
Conquistator, meglepő, hogy társadalomfilozófiai elmélkedésed legfontosabb két alaptézise: "nincs isten", "a zsidó nép tehetséges".
1. Az első pontról azt gondolom, hogy egyrészt mindenkinek joga van abban hinni, amiben akar. Másrészt felfoghatjuk a hitet egy ember és egy létező/nem létező mindenek feletti hatalom iránti érzelemnek. És innentől az mindegy is, hogy van, vagy nincs. Hit van.
2. Szerintem nagyon rossz irányba vezetnek az ilyen kijelentések. Azt gondolom semmilyen embercsoport nem helyezhető pusztán származásánál fogva egyik vagy másik embercsoport/nemzet alá, vagy fölé. Nem alkothatsz ilyen általános véleményt egy egész népről, mert azzal pont azt követed el (csak fordított viszonylatban), mint akiket antiszemitának hívsz.
Törölt felhasználó 2006. 10. 17. 09:22
Előzmény: #5  Törölt felhasználó
"Az élet szép, mindenki saját ízlése szerint rontja el", ebben talán egyetértünk
Törölt felhasználó 2006. 10. 17. 08:26
Előzmény: #4  Törölt felhasználó
Tévedsz Sir. Én tökéletesen jól vagyok és sem csoportterápiára sem pszichiáterre nincs szükségem.
Legfeljebb az elveink és a világnézetünk különbözik.
Törölt felhasználó 2006. 10. 17. 07:20
conq,
egy őszinte jó tanács: keress magadnak egy közösséget és időről-időre oldódj fel benne, mert úgy tűnik, nagyon szenvedsz,
és egy megjegyzés múlkori pengeváltásunk után: a filozófia irányába tett bátor lépésed helyes, nem baj, ha rögtön félrecsúsztál, a keresés a lényeg
üdv,
SirGeorge
Knight Tyris 2006. 10. 17. 02:03
Előzmény: #2  Törölt felhasználó
ad 2. Senki nem tud aludni? :o) :o) Kezdve velem. :o)

---------
A topichoz kapcsolódóan pedig:

A véleményem megegyezik Laurionéval.
Törölt felhasználó 2006. 10. 17. 01:04
szia,
ad 1.
ez nem bizonyítható se pro se kontra, tehát téves kiindulási alap
sőt inkább valószínű, hogy van, minthogy nincs.

mindez persze nem érint egyes részigazságokat a későbbi pontokban pl az egyház szerepével kapcsolatban

Topik gazda

conquistator
1 1 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek