Topiknyitó: Törölt felhasználó 2006. 07. 24. 12:59

OTP részvényesek ide!  

akik otp részvénnyel kereskednek
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
shibby 2018. 08. 21. 10:11
Előzmény: #1053319  TitusPullo
Nagyon úgy fest, hogy menne ez felfelé, csak van egy k.nagy eladó, aki már elérte a célárat, ezért adja látástól vakulásig; viszont hogy ne menjen azért nagyon le az átlagára, néha egy-két nap felengedi szépen 6-800 pontot. Vagy lehet több nagy eladó is persze, de akkor kérdés, hogy hogyan koordinálják, hogy melyik nap ne adjanak :) De biztos véletlen pont ugyanoda járnak kávézni.
TitusPullo
TitusPullo 2018. 08. 21. 09:47
1,6M forgalom 45p alatt, szép. csak kár hogy lefelé.
kukacponthu 2018. 08. 21. 09:36
Előzmény: #1053315  -bubu-
Az SG 2 éve szüntelen "sortolja",ezzel nem lepett meg senkit sem talán:)
janosvitez 2018. 08. 21. 09:35
Előzmény: #1053316  TitusPullo
10200 nem oké???
Mennyi volt a beker?(ha szabad kérdeznem)
TitusPullo
TitusPullo 2018. 08. 21. 09:24
Az utsó lomg pakkot igazan hagyhattak volna eladnom. Most ittmarad a nyakamon...
-bubu-
-bubu- 2018. 08. 21. 09:22
Célár csökkentés érkezett egyébként hét közben a papírra, az eddig is pesszimista Societe Generale 9 917 forintos becslését módosította 9 720 forintra, ez pedig 6 százalékkal van a pénteki záróár alatt. Az ajánlás továbbra is eladás.
shibby 2018. 08. 21. 09:15
Előzmény: #1053312  TitusPullo
Hát én longban jobban érezném magam, bár ahhoz, hogy vegyek, nagyon le kéne menni; jövő héten és utána keveset leszek gép előtt, így necces lenne sok pénzzel bent lenni.
janosvitez 2018. 08. 21. 09:13
Előzmény: #1053312  TitusPullo
--))
Nem egy kis fel az igazi le előtt...
TitusPullo
TitusPullo 2018. 08. 21. 09:10
Előzmény: #1053310  shibby
Le kör a mélység előtt?
janosvitez 2018. 08. 21. 09:05
Előzmény: #1053310  shibby
Vagy fordítva???
shibby 2018. 08. 21. 09:02
na lesz-e még egy lekör az igazi felfele előtt?
Törölt felhasználó 2018. 08. 21. 07:26
Előzmény: #1053307  berlini
Teljes mértékben egyetértek, pontosan így van, így szerintem le is zárhatjuk a vitát, ami úgysem ebbe a topicba tartozik. A lényeg (ugyanúgy, mint a magáncégeknél),  hogy először el kéne dönteni, hogy milyen államot akarunk (mi a cél), ha megvan a cél, akkor végig kell gondolni, hogy ehhez milyen feladatokat kell elvégezni, ahhoz milyen szervezet lenne a legoptimálisabb és milyen eszközök, és utána lehetne felmérni, hogy ehhez mennyi és milyen végzettségű munkaerő szükséges. Amit mindenki elfelejt, mi az Osztrák-Magyar Monarchia részeként az államigazgatásban a német rendszert vettük át (ami eleve bürokratikusabb és szabályozottabb, mint az angolszász), amihez aztán hozzájött a szocializmus és most az EU túlszabályozottsága (Hofival: egy talicska trágyát sem lehet arrébb tolni anélkül, hogy előtte kitöltenék három űrlapot).
TitusPullo
TitusPullo 2018. 08. 21. 07:18
Előzmény: #1053307  berlini
Épülnek is sorban a különböző építési szabályzatoknak meg nem felelő kis kéglik. Magasság, előkert, szintterületi mutató, zöldmutató....persze. na pont itt megnagyhatták volna az ellenőrzést szvsz. Bocs, hogy beleugattam, szerencsére kinyitunk ma, lesz más téma.
berlini
berlini 2018. 08. 21. 00:37
Előzmény: #1053306  Törölt felhasználó
Eddig csak olvastam, de most már nekem is reagálnom kell.
Szerintem az emberek többsége mind a magán szektorban mind az államigazgatásban-közszolgáltatásban szorgalmasan dolgozik. 
Arra persze, hogy ez nem mindig igy van mindannyian számtalan példát tudnánk felhozni. Én is, de felesleges.
Nem az a kérdés, hogy dolgozik-e, hanem az hogy van-e a munkájának kellő haszna (hozzáadott értéke). Mert ugye azt talán senki nem vitatja, hogy egy tanár, orvos, rendőr bizony igenis "meghozza a hasznát" jól működő rendszerben.
A közszolgákat azért szokták támadni, mert egy részük olyan tevékenységet végez, ami inkább hátráltatja a nemzetgazdaság fejlődését, működését.
Köztudott tény Parkinson óta. Ő ismerte fel, hogy egy munkahelyen ősszesen rendelkezésre álló munkaidő megnő akkor a munka mennyiségét ehhez igazitja a szervezet. (Ő a brit admiralitás példáján vezette ezt le.) Tehát ő sem azt mondta hogy a szervezetben dolgozók nem dolgoznak, csupán azt történik, hogy ha sokan vannak, akkor gondoskodnak arról, hogy legyen munkájuk. (Ez a becsületes emberek természetes reakciója)
Európában az élet minden területe rettenetesen túlszabályozott. Az emberi (egyéni, csoportos, céges) felelősségre abszolút nem épit, Az általam sokat szidott FIDESZ tett már egy-két jó lépést a megfelelő irányba. A kisebb lakóházak épitési engedélyeljárásának leegyszerűsitésére egy bejelentésre. Megnőtt az épitttető és az épitész felelőssége, az élet egy fontos mozzanata leegyszerűsödött. (Kevesen tudják, hogy az épitési engedélyes jogszabályban kb 50 szakhatóság van felsorolva, persze a legtöbb esetben ennek csak töredéke kell hogy be is avatkozzon az eljárásba.)
Tehát egy felesleges szervezet tagjai ha megszakadnak sem tudnak értéket teremteni. Ők akadályoznak, kárt okoznak. Ujra kell gondolni az élet minden területét és karcsúsitani kell a rendszereket, szabályozásokat.és nem szabad - merő jó szándékból -újabb és ujabb jogszabályokkal ujabb és ujabb adminisztrativ terhet rakni a gazdaságra.  
Egy péda a saját munkámból: 
Az a cég ahol dolgoztam, élvonalbeli az energetikai hatékonyság szempontjából. Saját intézkedések, beruházások, a folyamatok folyamatos figyelése kiértékelése. De hoztak tavaly egy jogszabályt ami  egy energetiai szakértő foglalkoztatását vagy megbizását irja elő. Ez felesleges többletköltséget okoz és ott ahol ez a szemlélet nem volt meg, ott ez azt nem segiti elő. 
Törölt felhasználó 2018. 08. 20. 21:33
Előzmény: #1053304  mage

"A te hozzáállásod a vállalkozókhoz is jól leírja milyen az átlagos állami hivatalnok. Sajnos elfelejtettétek (vagy soha nem is tudtátok), hogy ki van kiért és mi is lenne az alap feladatotok."
Erre muszáj még reagálnom:
A hozzáállásom nem hozzáállás, hanem tapasztalat, jellemzően olyan vállalkozókkal találkoztam az utóbbi időben, aki vagy le akart nyúlni vagy szarul dolgozott, vagy egyszerre mindkettő, viszont azokon az állami területeken, amikre van rálátásom, többnyire jól és sokat dolgozó és sajnos kiszolgáltatott embereket látok (vidékről órákat utazó egyedülálló anyák, stb.) (Egyébként nemrég voltam én is okmányirodában és sokkal kevesebbet kellett várnom, mint a mobiltelefonos cégnél.)
Ez a ki van kiért dolog, meg azért nem ilyen egyszerű, nem akarok most mélyebben  belemenni az állam feladataiba, de azért azt tudni kell, hogy a szolgáltató funkció az csak az egyik területe az állami feladatoknak. Másrészt ugye meg a feladatokat sokféle minőségben lehet elvégezni, pl. a Kovács  és Kovács Bt. büféjében az adott étel még calici vírussal is olcsóbb, mint egy jobb étteremben, mivel Kovács úr mindennel spórol. Per pillanat, amit a vállalkozói szféra és a lakosság adóban, járulékban, stb. befizet az csak ennyi és ilyen minőségű szolgáltatásra, nyugdíjra, stb. elég, így hiába akarsz béremelést, nincs rá fedezet. Ha meg esetleg úgy gondolod, hogy a létszámcsökkentésből felszabaduló bérből majd jobban meg lehet fizetni az embereket, akkor az valós, csak az vele a bibi, hogy még akkor is csak megközelítené a kinti béreket, viszont többet kellene dolgozni, mint kint, arra meg nem nagyon fogsz embert találni, hogy kb. ugyanannyi bérért többet dolgozzon.
Törölt felhasználó 2018. 08. 20. 21:05
Előzmény: #1053304  mage

Kurvára félreértetted, mint írtam, dolgoztam a magánszférában is, voltam vállalkozó is, szocializmusban betanított munkás is, most éppen állami hivatalnok, tehát van ismeretem mind a két oldalról. Az adatok, amiket beraktam, nem saját szülemények, hanem a KSH hivatalos adatai. Mindössze arra próbáltam rávilágítani - mivel mindig az a duma megy (főleg a vállalkozói szféra képviselői részéről), hogy azért nem működik az ország, mert túl sok az állami alkalmazott - hogy még ahhoz is lusták, hogy az adatoknak utána nézzenek (az adatok, amikre hivatkoztam a KSH hivatalos adatai). És azért hidd el, hogy egy iskola működtetéséhez - ha már ezt a példát hoztad - a tanárokon kívül kell kiszolgáló személyzet is, sőt mivel sok iskoláról van szó, kell központi irányítás is, stb. Te azt mondod, hogy túl sokan vannak és akár 20-30 %-ot is le lehetne építeni, oké legyen, csak miért pont 20-30-at, miért nem 40-50-et vagy 10-20-at,  hol vannak a számítások, ami alapján benyögted ezt a számot. Világos, egyszer bementél egy okmányirodába és rögtön láttad, hogy 8 emberből 6 felesleges. Hát ilyen alapon szerintem a magánszféra felét ki kéne rúgni, pl. múlt héten voltam egy bankban, ahol 3 ember előtt ült ügyfél, másik három ügyintéző meg csak ült az asztalánál és a monitort bámulta, itt a benzinkútnál van egy fazon, aki csak kint ácsorog és megkérdezi, hogy tankoljon-e vagy mossa le az ablakot, de többnyire nem csinál semmit vagy az építkezésen amíg az egyik fazon ás, addig a másik csak a lapátot támasztja, az étteremben holt időben ücsörögnek a pincérek, stb.
A tény az, hogy vannak olyan országok, melyek nagyobb állami szférával is jobban működnek, mint mi (persze olyanok is vannak, amik kisebbel sikeresek), így a szarabb működés okát én inkább abban látom, hogy a vállalkozói szféránk nem versenyképes (tisztelet a kivételnek) és igen, az állami szféra sem működik jól (de azt is tudni kell, hogy kb. 10 éve spórolnak rajta), de ez a kisebbik része a dolognak. Amíg a vállalkozóink túlnyomó többsége csak a belföldi jövedelem elosztásában tud részt venni, tehát az állami és lakossági megrendelésekből élnek és esélytelenek az export piacokon, addig nem is lesz más a helyzet, az a mázlink, hogy idejött pár exportáló multi.
Az állam egyszerűsítéséről és digitalizálásáról: folyik, de tény, hogy lassú ütemben. Tudni kell azért azt is, hogy ez nem csak az államon múlik, nem olyan egyszerű a dolog, mivel a lakosság jelentős része digitális analfabéta, tehát számukra továbbra is biztosítani kell a papír alapú ügyintézést. (Ha jársz közértbe, akkor biztosan láttad, hogy az idősebbek többsége még addig sem jutott el, hogy bankkártyája legyen.) Másrészt nem is lehet mindent digitalizálni és nincs olyan ország, ahol ez megvalósult volna.
A lényeg, hogy mielőtt számokkal dobálózunk, előtte meg kéne vitatni a dolgokat és olyan dolgokat tisztázni, hogy az állampolgárok vajon mekkora államot szeretnének (extrém példa pl. hogy legyen-e állami felsőoktatás, vagy térjünk-e át a magánegészségügyre, kell-e tanár vagy inkább online oktatás, stb.), ha ez eldőlt, és tudjuk a célokat, akkor lehet megállapítani az állam által elvégzendő feladatokat és ez után jöhet a szükséges létszám felmérése.
Attól viszont fejre állok, amikor feláll pl. a Parragh és kimondja, hogy 100 ezer embert le kell építeni. Oké legyen, de akkor mondjál már számokat faszfej, tehát x db rendőr, y db. tanár, stb. Ha meg semmi konkrétumot nem tud mondani, akkor én meg erre azt mondom, hogy bazd meg, emeljétek meg a béreket és hozzatok haza Angliából meg Németországból 100 ezer magyart. Ja az nem jó, mert akkor kevesebb nyereség marad a tulajnak, inkább legyen gyorsan 100 ezer kirúgott, akikből olcsón lehet válogatni. (Persze tisztában vagyok azzal, hogy sok kisvállalkozó nem tudja kitermelni a világbajnok járulékokkal megfejelt minimálbéreket sem.)
Szerintem, ha válaszolni akarsz, akkor ne ide írj, vannak erre jobb topicok is, pl. "Fidesz rendbe teszi az országot".
mage 2018. 08. 20. 15:07
Előzmény: #1053291  Törölt felhasználó
Most nem mesélem el, mert hosszú lenne, hogy 2 éve kisvárosban mentem új okmányt készíteni és mennyire nem dolgoztak az emberek, minimum 8 ember végezte azt amire max 2 is elég lett volna. De számtalan példát hozhatnék.
Belinkeltem honnan vettem a számokat amikre hivatkoztam, azokra nem hoztál cáfolatot, tehát nem kellene valótlannak beállítani.Nem írtam, hogy a tanárok keveset dolgoznak. 
Azt írtam, hogy tanóraszámot kell csökkenteni, mert túlterhelik a fiatalokat feleslegesen és mivel kevesebb órát kell megtartani, kevesebb tanár kell. 1 kezemen meg tudom számolni, hány jó tanárom volt tanulmányaim alatt. Édesanyám is tanár és igen cifrákat tudd mesélni. Egyébként nem a heti 22-28 óra tanítása a problémás, hanem a mellette lévő tök felesleges papírmunka, értekezletek, fogadóórák,  nyári szünetben felesleges bent lét, stb.
Ajánlom olvasásra a kiszamolo blogon ma megjelent cikket a postai levélről. Az állami pályázat leírása tökéletesen szemlélteti a magyar közszférát. Elhiszem, hogy vannak olyan állami intézmények ahol piszkosul keményen kell dolgozni, bár azért túlórák tömkelegéről kevés helyen hallani (kivétel egészségügy), de sajnos az a tapasztalat, hogy sokszor teljesen feleslegesen dolgoznak állami intézményekben kőkeményen, mert ha egyszerűsítenék, digitalizálnák a rendszert sokkal hatékonyabbá lehetne tenni. Ezért is mondom mindenkinek, hogy ha nem tetszik kevés a fizetés a munkamennyiséghez képest, akkor hagyja ott. Ha senki nem fog ott dolgozni kénytelenek lesznek bért emelni, vagy hatékonyabbá tenni a rendszert.
A te hozzáállásod a vállalkozókhoz is jól leírja milyen az átlagos állami hivatalnok. Sajnos elfelejtettétek (vagy soha nem is tudtátok), hogy ki van kiért és mi is lenne az alap feladatotok.
Törölt felhasználó 2018. 08. 20. 12:07
11:18 Úgy látszik az olaszok kezdik már a következő balhét, legalábbis megjött a szokásos szöveg a "nemzetközi pénzügyi hatalmakról".
Törölt felhasználó 2018. 08. 20. 09:25
Előzmény: #1053301  Törölt felhasználó
Dax plusszban, valszeg felfele indultunk volna. Dax naposon dupla aljas forduló felfele?
Törölt felhasználó 2018. 08. 20. 09:14
Előzmény: #1053295  skl87
Teljesen kiment a fejemből, hogy ünnep van:)

Topik gazda

koi
1 1 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek