faraksfu, köszönöm előző heti chartot hát ez elég durva ami zajlik ma, hadd ne mondjam, hogy melyik kategória, én mindenesetre nem merném ezt az öntést végigcsinálni r662
"A 2025.01.01-től nyitott TBSZ számlák adózásában változás lép életbe lejárat előtti feltörés esetén:
Jelenleg a 2024-ben vagy korábban nyitott TBSZ számláidnál lejárat előtti feltörés esetén csupán SZJA-t kell fizetned, szociális hozzájárulási adót (szocho) nem.
A 2025.01.01-től nyitott TBSZ számláidat idő előtti feltörés esetén már szocho fizetési kötelezettség is terhelni fogja."
Látom mindenki mondja a magáét, de olvassátok el még egyszer, amit leírtam, a 2025-s nyitású TBSZ-ről! A másik dolog, hogy mindenki illessze a saját életkörülményeihez! Van aki fizet szochot, van aki nem!
Nem úgy van, hogy, ha lejár a TBSZ, és nem kötöd újra, akkor az értékpapírok átkerülnek a normál számládra és ha ezt követően értékesíted azokat, akkor már a veszteség szembeállítható az az évi, illetve a következő évi nyereséggel, illetve ha nyereséggel adod el, akkor pedig adózni kell utána? Nem csak a lezárt pozíciók utáni nyereség az adó és szocho mentes a TBSZ számlán?
Nem kell, de ha jövőre nyitsz TBSZ-t és ott tartod, aztán idő előtt kiveszed a pénzt, akkor jutalomként rád verik még a szochót is. Értelmezésem szerint.
Szociális hozzájárulási adó csak azokat terheli ilyen jellegű jövedelmek után, akiknek az adott évben nem képeződött olyan tv-ben meghatározott jövedelme, ami alapján a minimálbér kétszeres (2 x 12 x 266.800,-Ft) után már fizettek az év során szociális hozzájárulási adót. Azaz, ha valakinek van már egy átlag munkabére vagy vállalkozói kivétje, akkor abban az évben már teljesíti ezen fizetési kötelezettségét. A TBSZ kapcsán szerintem viszont a legigazságtalanabb dolog az, hogy ha meghosszabbítod a számlát újabb 5 évre, akkor hiába szünteted azt meg a nyitástól számított mondjuk a 6. vagy 7. évben, ugyanúgy adót kell fizetned, mert a hosszabbítás kezdetétől minden indul előről. Ezt azért tartom igazságtalannak, mert az eredeti célt már teljesítetted az első 5+1 év során (nyitás + 5 év), sőt még túl is teljesítetted, valamint nem tudsz erre a számlára amúgy sem újabb külső forrásokat bevonni, mégis semmisnek tekintik az első 6 évet. Ezen kívül 6 év alatt amúgy is jelentős infláció szokott történni, amit amúgy sem vesz figyelembe a szabályozás. Sőt én például az Ott-One esetében milliókat (+ azóta elmaradt kamathozamok) buktam azzal, hogy zárolták a részvényeimet (TBSZ számlán vannak) és valószínűleg egy fillért sem látok már belőlük, de ezt sem tudom majd veszteségként szembe állítani máshonnan származó nyereséggel.
Appeninn Holding Nyrt.