1. A jó forgatókönyv az, ha beesnek az EU-s pénzek, ami beindítja a beruházásokat, és az építőipari körbetartozás elkezd feloldódni, mindenki elkezdi megkapni a pénzét. Az áthidaláshoz minimális tőkére lesz szükség, amire nem látok jobb megoldást a higitásnál. De még ez a jó forgatókönyv sem támasztja alá a jelenlegi árazást.
2. A rossz forgatókönyv az az, ha extrapolálom azt, ami 2012 óta történt a cégben: még EBITDA szinten sem volt ebben az időszakban nyereséges. Folyamatosan tőkét emeltek a fennmaradáshoz. Ezt lehet még sokáig húzni, de közben a részvényesi érték folyamatosan kopik el.
3. Az eddigiek az alaptevékenységről szóltak. A GeoAkkuról van egy erős véleményem mind technológiai mind gazdasági oldalról, de inkább nem írom le, mert itt sokan stroke-ot kapnának tőle; számos kommentem volt az elmúlt egy évben ezzel kapcsolatban. Amit érdemes figyelembe venni, hogy tőlem és a cégtől egyaránt független szakértők is mondtak véleményt, és ez a vélemény részvényenként 1.5 forintot jelent az ÉPDUFERR számára. Mindenki aki ennél többre (vagy kevesebbre) számít egyúttal azt is feltételezi, hogy jobb információkkal rendelkezik mint az említett szakértők, akik belsős információk és becslések alapján az 1.5 forintos értéket aláírták.
4. Az MVM keretszerződésben én nem látok semmi olyat, ami ebben a formában kimutatható értéket jelentene a cég számára. Született már Stratégiai Együttműködési Keretmegállapodás 2023-ban, annak eredményeképp mai napig 50 millió forint bevétele lett a GeoAkkunak, az is 2024-ben. A mostani szerződés megnevez egy konkrét projektet, de azzal kapcsolatban nem tesz kötelezettségvállalást, hogy fel fogja használni benne a GeoAkkut, ha a megfelelő paramétereket hozza, csak azt hogy megfontolja.
5. A BÉT-en levő részvények többségét elemzem. Az elemzés szükséges ahhoz, hogy dönteni tudjak, megveszem-e a részvényt, különben honnan tudnám hogy mi az amit kapok a pénzemért? Ha az elemzés végére kiderül, hogy nem tartom jó befektetésnek, akkor nem veszek belőle, de attól még a munkaórát bele raktam.
Ha valahol azt látom, hogy az elemzésemben megállapítottaktól jelentősen eltér az, amit a forumon olvasok, akkor írok, hátha fel lehet oldani valahogy ezt a különbséget. Volt számos alkalommal, hogy a válaszok alapján módosítani tudtam a modellemet, és hirtelen jó befektetésnek látszott az, ami előtte nem, mert valamivel nem számoltam. Ha pedig az érdemi válaszok, cáfolatok helyett csak személyeskedést kapok a felvetéseimre, az is informatív bizonyos szinten.
Írtad korábban hogy funda elemzéssel foglalkozol és ezt az ilyen beírásaid alá is támasztják. Szerinted mi a legjobb és a legrosszabb forgatókönyv a cég számára a jelen helyzetben? A GeoAkku működő és versenyképességéről a rendelkezésedre álló információk alapján mi a véleményed? Az MVM keretszerződés formalitás szerinted vagy más feltételezhető belőle? És bennem is felmerült a kérdés, ha nincs vagy csak 1 db részvényed van, miért foglalkozol Épdu-val? Ha ez nem publikus, vedd úgy meg sem kérdeztem.
Egy nekem feltett kérdésre válaszoltam. Ha esetleg tartalmi kifogásod azzal amit leírtam, nagyon szívesen olvasom. A személyeskedést viszont nem, szóval maradjunk inkább az ÉPDUFERR-nél ebben a topikban.
Keress rá ki a Zánka udolopark megrendelője és választ kapsz sok mindenre. HVG direkt36 cikkezett róla.. és hogy a telek hogy került ki által milyen módon.... Olvassátok el.
Az egész a hivatalosan is bejelentett problémával indult, az nekem egy erős red flag volt, bár nagyon diszkréten "késett számlák"-ként neveztek meg, de arról volt szó hogy közel 200 millió forint értekben jelentek meg a profitban olyan számlák, amik sosem lettek kifizetve, és nem is várható (számvitelileg) a teljesítésük. Ez egy masszívan veszteséges évből tudott nullszaldót kihozni.
Feltűnt, hogy a nem auditált féléves jelentésekben általában jobban szokott kinézni a cég helyzete, mint az auditált éves jelentésekben. Aminek lehetne az az oka, hogy van egyfajta szezonalitás az építőiparban, de valahogy sosem tudtam ezzel a látott számokat megmagyarázni, pedig sokat kerestem az okát.
A lejárt szerződések matematikailag nem megmagyarázható módon "öregednek". 2023-ban 59 millió forint értékben volt legalább egy éve lejárt tartozása a szállítók felé, és 8 millió forint értékben volt 181-365 napja lejárt. Tehát ha ezek közül nem teljesít semmit a következő fél évben, akkor az 59 millió mellé fog öregedni még 8 millió forintnyi szerződés. De 115 millió volt 2024H1-ben a legalább 1 éve lejárt tartozások összege. Valahonnan lett 48 milliónyi 1 évnél öregebb szerződés, amelyik fél évvel korábban még nem lehetett fél évnél öregebb.
Volt a 2024-es GeoAkkus átértékelés, ami nagyon szerencsés módon pont akkor és olyan mértékben történt, mint amekkora lyuk volt a cég mérlegében, erről már sokszor írtam itt.
ÉPDUFERR Nyrt.
https://bet.hu/site/newkib/hu/2021.12./BET_Xtend_Piaci_hatarozat_128642995