Topiknyitó: ny.janos 2004. 11. 29. 22:30

Gyakorlati tapasztalatok és minden más a határidős kereskedelemről  

Sziasztok!
Ezt a fórumot azért hoztam létre, mert komolyan foglalkozom a határidõs részvénykereskedés gondolatával, s ebben szeretnék hasznos tapasztalatokat, gyakorlati infókat gyûjteni!
Bárkinek a válaszát köszönettel veszem, s ha bárkit hasonló gondolatok kérdések foglalkoztatnak (hati), akkor itt megoszthatnánk egymással gondolatokat, s talán mindannyian tanulhatnánk belõle.
Mindenkit üdvözlök ebben a fórumban, s várom a hozzászólásokat!
Üdv .
ny.janos
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
ny.janos 2004. 12. 02. 10:20
Előzmény: #19  Törölt felhasználó
#20
Az igazság az, hogy eddig sem foglalkoztam konkrét részvényekkel, s ezután sem áll szándékoban. (Kivételt képez ez alól a Tőzsdemágus, ahol ki fogom próbálni magamat, s elsősorban daytradedel. De ez csak játék, s én is azt várom tulajdonképpen, amit kaygee is írt, hogy semmivel sem járok jobban, mint ha napon túl kereskednék. Bár most range-ben nem igazán lehet mással keresni, mint daytraddel. De nem akarok elkanyarodni a témától! A lényeg, hogy ezt csak a játék kedvéért próbálom ki.)
Ami tulajdonképp enengem érdekel, az a határidős BUX, egyenlőre semmi más. Ill. ha érdekelne konkrét részvény kereskedelem, azt minden bizonnyal a prompt piacon venném-adnám.
Törölt felhasználó 2004. 12. 02. 10:00
Előzmény: #18  Törölt felhasználó
#19
Határidős részvény. Gondolom, nem a hati könyvből akarod ezt űzni, mert az olyan illikvid, hogy jobb, ha nem is tudsz kötni, rosszabb ha sikerül, mert akkor zárni nem fogod tudni... Az átkötős módszert van, ahol nem csinálják, van, ahol ahogy írtad x összeg alatt szóba se állnak veled. A Cashline-nál pl. átkötnek bármennyit. Technikailag úgy zajlik, hogy: veszel a prompton, szólsz, hogy kössék át, ekkor csinálnak egy önkötést a prompton, ahol te voltál az eladó a finanszírozó a vevő, és csinálnak egy önkötést a hatin (megfelelő kamattartalommal, ami kb. éves 12-15%), ahol te vagy a vevő. Ha aznap kötteted át, akkor a te promptügyletet DT-nek számít, így jutalékban nem jársz rosszabbul, mintha csak a prompton veszel és nem kötteted át. Ami drága ebben, az a kamattartalom. Ezért ez hosszú távra nem jó, inkább rövid (1-2 napos), vagy középtávra használd.
Törölt felhasználó 2004. 12. 02. 09:40
Előzmény: #17  ny.janos
#18
ny.janos:
Valamit azért még hozzáfűznék ahhoz, amit írtál. Nehogy azt gondold, hogy a daytrade ügyletekkel mindenképpen többet lehet keresni, mint a tendenciák meglovagolásával. Sőt, gyakran az ellenkezője bizonyul igaznak. A daytrade és a hosszabb távú kereskedés elsősorban felfogásbeli különbség, a daytrader nem hajtja úgy álomra a fejét úgy, hogy poziban lenne. Ennyi. Viszont olyanról nem tudok, hogy valaki egyértelmű anyagi előnyöket vagy hátrányokat tudott volna felhozni amellett, hogy daytrade ügyletekkel több pénzt lehet keresni, mint tendenciákkal. Főleg akkor nem, ha hosszabb időszakot veszünk figyelembe, amikor is a daytrader már túl van a nyolcvanadik ügyletén, te pedig még mindig abban az egyben ülsz.
Szerintem sose bánd azt, hogy a daytrade "még túl magas neked", mert szerintem oda eljutni egyetlen tőzsdésnek sem célja, akkor csinálja, ha a felfogása az egészről más. A tőzsdén természetesen mindkét véleményből sok van jelen. A határidős kereskedés sok szempontból rövid távú (hiszen az adott időpontban kifut, és aztán vége), de természetesen a pár órás vagy napos ügyleteknél jóval többre is fel lehet használni.
ny.janos 2004. 12. 01. 20:34
Előzmény: #16  Törölt felhasználó
#17
pénznyelő!
Köszi a tanácsokat, őszintén nagyon jól esik, hogy ennyien próbálnak meg nekem tanácsokat adni, s minden hasznos dologgal felvértezni. Mindenkinek köszönöm a segítséget, s a továbbiakban is biztosan több dologban szorulok majd a tanácsaitokra. Megpróbálok majd nem túl hülye kérdéseket feltenni!
Sajnos ma nem volt időm végigjárni a bankokat, így egyedül annyit tudtam meg, hogy a Raiffeisennél semmilyen módon nem lehet lakossági ügyfélként határidős részvénymegbízást adni. (Itt 20 misi környékén már hajlandóak lettek volna velem szóba állni, s esetleg egyéni megállapodást kötni. Ez megnyugtatott! (Ha esetleg van olyan köztetek, aki tudna kölcsönözni nekem úgy 18 misit, az szóljon!) :) Hol élnek ezek? Ha lenne 20 misim...
Én mindenképpen középtávú trendeket szeretnék meglovagolni, a daytrade számomra még túl nagy falat lenne, s ez a felkészültségem alapján azt gondolom reális is. Persze én is szeretnék hamar sokat nyerni - mint mindenki - de nem akarok lógó órral innen távozni, s azt mondani, hogy ezt - meg azt miért nem mondtátok, s így elvesztettem mindenem. Ezért is kérdezősködök előre (néha túl alapvető dolgokat is), mert inkább szeretném tudni a dolgokat, s tanulni a ti esetleges korábbi hibáitokból! Hogy ez mennyire fog sikerülni az majd kiderül.
Ami a veszteséget illeti, azzal tisztában vagyok, hogy ez tényleges, s jóváírják a számlámon. Ezt az első beírásomban rosszul fogalmaztam meg, de a 11.30-ai első beírásomból kivehető, hogy ezt már sikerült megértenem. Minemellett jobb valamit többször is hallani, mint egy valamit rosszul tudni, amiből aztán károm származhat.
Üdv.
Törölt felhasználó 2004. 12. 01. 10:31
Előzmény: #15  Törölt felhasználó
#16
Kedves János, engedd meg, hogy pár dolgot én is írjak. A legfontosabb, amit kaygee írt: nem szabad azt hinni, hogy a veszteség látszólagos, a hatin minden nap le is vonják, tehát nagyonis valóságos és ezt üzenem minden részvényezőnek is, önbecsapás azt hinni, hogy a nem realizált veszteség nem veszteség.
Még egy-két gyakorlati tanács. Kaygeehez hasonlóan én is mindig pontértékben határozom meg az elviselhető veszteség szintjét, meg azt a szintet is, ahol kedvező esetben realizálok. Viszont, amit számítgattál pozícióméretet, ott szigorúbb vagyok. Ne azt nézd, mekkora bukóra van fedezeted, stb. Inkább azt, mekkora tőkeáttételt vállalsz be. Mekkora az a %-os rossz irányú elmozdulás, amivel bukod a pénzed 10, 20, 30, 50, 100%-át. Ezekkel jó ha tisztában vagy pozinyitáskor. '97 óta tőzsdézem, az akkori válságok, illetve 911 megtanított arra, hogy bármikor jöhet valami. És ha másnap minden a 15%-os alsó limiten nyit és te longban vagy, 6,6-szoros tőkeáttételnél az összes pénzed bukod. Ezért számomra BUX-ban max 5, részvénynél (4 bluenál) max 3, középpapírnál max 1.5-2, kisebbnél semmilyen tőkeáttétel a határ. (ezek hosszabb távra vonatkoznak, napon belül, 1-2 napra akár túlléphető, de akkor se sokkal). Ebből a szempontból short irányban lehetsz bátrabb is, ritkán történik olyan, ami másnap limit up-ot okoz. Bár aki a gázeladás előtt megshortolta 5-szörös tőkeátétellel a MOL-t (és elég sokan shortolták 10e felett), az másnap elbukta a pénze 20-30%-át! Ne felelejtsd: 20-30% bukót 25-42% nyerővel tudsz visszahozni.
Amit szintén fontosnak tartok: a stop. Mindig legyen bent stop-od. Nagyobb áttételnél szűkebb stopot, kisebbnél távolabbit alkalmazz, ugyanígy attól függően, hogy DT-zel, 1-2 napra, 1 hírre játszol szűkebbet, hosszabb távon tágabbat használj.
A te példádnál maradva. Van 1.700.000 tőkéd. Abból a max 5-szörös tőkeáttétel szabályom alapján max. 6 konti BUX jön ki (nyilván napon belül 10-et is megjátszhatsz, de akkor sziorú stoppal, mert 170 pont, ami 14000-es BUX-nál gyakran megvan napon belül, már a tőkéd 10%-át jelenti!). 6 kontinál 100 pont az 60 rugó, 283 pont már a tőkéd 10%-át jelenti, tehát szerintem hosszabb távon ez az a szint, ahol mindenképpen stop-old ki a pozit (rövidebb távon én már 100-150 pontnál kinyomom).
Kérdezz, ha van még kérdésed...
Törölt felhasználó 2004. 12. 01. 07:32
Előzmény: #12  Törölt felhasználó
#15
Interneten határidőzni pl. a Quaestornál lehet. A fióklista megtalálható a Quaestor honlapján a bal oldali menüsorban az "Irodáink"-ra kattintva. (moderálva a Szerk. által)
ny.janos 2004. 11. 30. 23:34
Előzmény: #10  matteo
#14
matteo!
Részemről hajlandó vagyok támogatni egy felszólalást internetes rendszerbe történő felvételhez!
Üdv.
ny.janos 2004. 11. 30. 23:31
Előzmény: #11  Törölt felhasználó
#13
Nem vagyok benne biztos, hogy lesz időm összegyűjteni a kondíciókat, de majd meglátjuk. Amikor sikerül, akkor írok egy rövid összefoglalót! Egyébként én Szekszárd viszonylatban fogom érdeklődni, tehát lehet, hogy sok fontos szolgáltató kimarad! Nekik üzenem, hogy nyissanak fiókot Szekszárdon, vagy esetleg a lakóhelyemen is lehet! (Ennek viszont kicsi az esélye.)
Üdv.
Törölt felhasználó 2004. 11. 30. 23:31
Előzmény: #11  Törölt felhasználó
#12
kedves fórumosok!
tudtommal sehol nem lehet interneten határidözni. a kondíciók nagyjából ugyanazok mindenütt, 1000/kontraktus körül vannak, határidös pozinál már nem érdemes néhány száz forinton szörözni.ieb: 1000/kont., buxra nincs minimum, egyedi részvényre asszem 7000. concordenál 1000 alatt van/kont. (de nem tudom pontosan mennyi, viszont ott asszem mindenre van minimum méghozzá 5000 ha jól emlékszem). ezeken a helyeken a tr. díjat csak egyszer kell kifizetned, azaz a pozíciózárás ingyen van.
ha most kezdesz semmiképpen nem ajánlanék nagyon rövid távú befektetést, az olyan mint a rulett, nagyon jó érzék kell hozzá amit csak hosszú tapasztalat árán lehet megszerezni. viszont ajánlanám a különbözeti pozit, sokkal biztonságosabb mint a sima, persze emiatt kevesebbet is lehet nyerni vele. pl nyitsz egy otp longot és egy ugyanakkora bux shortot. ezzel akkor nyersz ha otp jobb mint bux. arra azonban figyelni kell hogy az egyedi részvény határidök nagyon illikvidek, tehát olyat nyiss hogy ha kell tudd hagyni kifutni akár. (ebböl a szempontból rossz a példa, mert ha fordul a trend, az otp longod amit nem biztos hogy jó áron tudsz zárni elég komoly bukóba fordulhat) csekkold a nyitott kötésállományt ez kb a piac likviditásának méröszáma.
Törölt felhasználó 2004. 11. 30. 23:15
Előzmény: #9  ny.janos
#11
ny.janos:
Apropó kondíciós lista. Az ERSTE-nél:
- kétszeres BUX fedezet (1 a KELER-nek, egy a banknak)
- megbízási díj: 750 Ft/kontraktus, minimum 3000 Ft (ez a nyitásra és a zárásra egyaránt vonatkozik).
Amennyi ben elolvastad az írásaimat a tippsarokba, akkor tudod, hogy sosem kereskedek napon belül. Legutóbb erre akkor volt példa, mikor kényszerből zártam le egy pozit, mert a nap végére rájöttem, hogy hülyeséget csináltam. A daytrade nem az én műfajom, nem is nagyon szoktam 20-30 pontokon szőrözni. Igen gyakori, hogyha be akarok szállni, egyszerűen veszek az eladótól vagy eladok a vevőnek. nem azon a pár ponton fog múlni, viszont baromi bosszantó tud lenni, ha pont azért nem teljesül egy jó üzlet, mert öt ponttal odébb rakok valamit a kelleténél. Úgyhogy maradok a tendenciák megfogásánál.
A fibo szintekről jókat szoktunk itt vitázni tancs-csal. Neki is sokszor elmondtam, hogy nekem nagyon fontos az index éven belüli alakulása történelmi viszonylatokban (én csak dinamikának hívom magamban). Gyakran megfigyelhető, hogy május végén csökkenés jön a nyár előtti profitrealizálások miatt vagy éppen szeptember végén-október elején csökken a piac és azután év végén emelkedik. De van még egy-két ilyen megfigyelésem. Ezeket a megfigyeléseket szeretem technikai jellegű dolgokkal is kiegészíteni, szeretek kettős csúcsokat és aljakat keresni, különösen olyan időszakokban, ahol a fentiek alapján fordulópontot várok. Nagyon fontos természetesen az is, hogy az ember fundamentális alapon is értékeljen, mert ezek a tényezők éven belül is hathatnak. Esetleg éppen az ember orra előtt történik egy döntő változás, amely hosszú időre meghatározza a piac mozgását, és ekkor a túl rövid távú szemlélet akár rossz irányba is elviheti az embert, vagy éppen nem fogja látni a fától az erdő. Nagyon kellemetlen tud lenni, ha az ember szeme előtt csúszik el egy csomó elmaradt profit. És természetesen a piac mindenkori mozgása. ennek a magyar piacon úgy látom egyre nagyobb figyelmet kell szentelni, hiszen az utóbbi időben nem a nemzetközi tendenciák szerint mozgott, hanem önálló utakat járt.
Én is kíváncsi lennék, hogy milyen adatokat gyűjtesz a kondíciókról, mert mostanában nem nagyon tájékozódtam.
matteo 2004. 11. 30. 22:48
Előzmény: #9  ny.janos
#10
Sziasztok!

Az Equitas rendszerében (Peti) minden készen áll a hatira, ugyanúgy nyomon lehet követni, mint akármelyik részvényt, mégsem vették meg idáig a kereskedési jogot :(( pedig már sokan kértük (és megígérték mindig, legutóbb októberre...).
Közös en kéne fellépni, hogy lássák, milyen sokunkat érdekel. Itt, vagy az ő fórumukon kéne mindenkinek nyomatékosítani a kérést.
ny.janos 2004. 11. 30. 21:31
Előzmény: #7  Törölt felhasználó
#9
Kaygee!
Engem nem nyugtatott meg, hogy nem lehet interneten határidőzni, de sebaj. Ezen nem fog múlni, hogy elkezdjem.
Most egyenlőre nem tudom összeszedni a gondolataimat, de majd igyekszem.
Talán lesz egy kis időm holnap, hogy körbejárjak egy két bankot, s egy-két kondíciós lista segít eligazodni, hogy melyek közül lenne érdemes választanom. (Interneten nem lehet mindent megtalálni, sajnos.)
Egy kérdés jut momentán eszembe, ill kettő:
- Te milyen módszerrel határozod el magad pozíciónyitás mellett? (megérzés, technikai elemzés, támaszszintek, fibo szontek, stb.)
- Te is inkább középtávú trendeket próbálsz elcsípni, vagy napon belül is többször próbálkozol? (A múltkor olvastam a beírásaidat a tippsarokba.)
Üdv.
ny.janos 2004. 11. 30. 21:23
Előzmény: #6  Törölt felhasználó
#8
Gombóc!
Köszi a tájékoztatást!
Várom további hozzászólásaidat is amennyiben van egy kis időd ide is ellátogatni néha!
Tudod, több szem többet lát, több fül többet hall alapon!
Üdv.
Törölt felhasználó 2004. 11. 30. 20:43
Előzmény: #6  Törölt felhasználó
#7
Akkor lehet, hogy nincs is olyan brókercég, ahol lehetne interneten határidőzni? Kezdek megnyugodni. Már az hittem, hogy el vagyok maradva a telefonos megbízásaimmal.
Törölt felhasználó 2004. 11. 30. 17:20
Előzmény: #5  Törölt felhasználó
#6
eBrokeren nem lehet határidös megbízást adni. A keler alapletét kétszeres az általános letéti követelmény. a fedezetet általában elhelyezheted az adott bank alapjában, de akár államkötvényben is. egyes helyeken (cib, ieb) nem engedik hogy a teljes letétet állampapírban helyezd el, másutt (concorde, erste, cashline, hamilton ,raiffeisen, mkb) ez is megengedett. ha ép-ben akarod elhelyezni a letétet arra figyelj hogy valamennyi pénz azért legyen zároltatva letétnek, mert különben veszteség esetén el kell adni az adott ép-ból.
Törölt felhasználó 2004. 11. 30. 16:12
Előzmény: #4  ny.janos
#5
ny.janos:
Nem kell engem fényezni. :-) Persze, hogy nem kell kedves jelző. :-)
A határidős fedezetszámításoddal egyet értek. Ezek szerint hasonló összeggel próbálsz beszállni, mint amennyivel én csinálom. Az utóbbi időben én sem nagyon mentem 6 kontraktus fölé, sőt, még addig sem. Persze más volt a helyzet, mikor a BUX fedezet 40000 Ft volt, de akkor nyilván az index is alacsonyabban állt, tehát a pontszám szerinti változások kevesebbet jelentettek százalékosan.
Az ERSTE-vel meg vagyok elégedve, nem nagyon szembesülök olyan helyzettel, hogy nem veszik fel a telefont, vagy hogy bármi gond lenne a teljesítéssel. Ezt persze lekopogom. Sajnos az internetes kereskedésben nem tudok komoly segítséget nyújtani, mert én sosem csináltam. Azt, hogy vidéken melyik brókercég kínálja ezt a szolgáltatást, azt megtippelni sem merném. Egy dolog biztos, hogy az IEB-nek elég komoly rendszere van, az ebroker, de nem igazán tudom, hogy milyen, csak mások elmondásából. Itt a fórumokon elég sok szó esik róla, esetleg kérdezz itt meg egy-két embert, mert többen is vannak itt, akik így kereskednek. Legfőképpen a tippsarokba szoktak írni. Ők tudnának gyakorlati tanácsokat is adni.
Mint már írtam neked, az ERSTE-t azért szeretem, mert csak egyszeres fedezetet kér a KELER letét mellé, továbbá a pénzpiaci alapban el lehet helyezni még annak az összegnek is a nagyrészét, amelyet az árfolyamváltozásokra hagy az ember a számlán. Ez nagy előny még kis összegnél is.
Várom a további kérdéseidet. Szívesen válaszolok.
ny.janos 2004. 11. 30. 14:55
Előzmény: #3  Törölt felhasználó
#4
Kaygee!
Egyáltalán nem fárasztottál sőt.. Igazából nem vagyok járatos a hatin, csak most olvastam igazán utána a dolgoknak. Tulajdonképpen eddig egy unit-link biztosítás keretein belül részvényalappal próbáltam meg az emelkedést a pozícióm értékének növelésére használni. Mindennek azonban korlátai, hogy tulajdonképpen csak longgal lehetek nyerőben, ill. nincs tőkeáttét. Ebből következően engem is a BUX határidő érdekel.
A 4%-os ráhagyást a teljes pozíció értékére gondoltam. (Ha egyáltalán jól értelmezem ezt a fogalmat. Inkább leírom, s bocs, hogy ilyen alapokkal fárasztalak, de talán más kezdő is tanul belőle, ha ide téved.) Teljes pozícióra én a következőt értem: pl: tegyük fel a tőkém 1.700.000 Ft. A KELER alapletét kétszerese: 85.000 Ft*2=170.000 Ft Ugye ebből nyithatnék 10 kontraktust. Ebben az esetben, ha nem találom el az irányt, akkor a veszteséget ki kell egyenlítenem a számlámon, s feltéve, hogy nincs több pénzem, automatikusan zárják a pozíciómat veszteségben. Itt gondoltam (14.000 Ft-os BUX értéket feltételezve) a 4%-ra. Vagyis, ha 10 kontraktus (14.000.000 Ft) a nyitott pozícióm, akkor a 4%-os veszteség értéke pénzben kifejezve 560.000 Ft. Ezért a nyitható kontraktusok száma az én feltételezésemmel 1.700.000 Ft - 560.000 Ft = 1.140.000 Ft / 170.000 Ft = 6,7 ~6 kontraktus.
Ebből ki is derül, hogy természetesen hosszabb időben gondolkodom, nem daytrade ügyletben.
Ami engem illet, szeretnék elsősorban internetes kereskedelemre gondoltam, de nem zárkózom el a telefon elől sem, hosszabb távon gondolkodva nincs akkora jelentősége a megbízás módjának. Mellesleg vidéken lakom egy nagyközségben, tehát valami viszonylag könnyen elérhető brókercég lenne hasznos. Az Erstével meg vagy elégedve, ill. milyen vidéken is elérhető internetes kereskedési rendszerrel bíró brókercéget érdemes figyelembe vennem a választás során?
A kérdéseimet próbálom összeszedni, s jelentkezem! A kimerítő választ köszönöm!
Ui.: a Kedves jelzőt remélem nem baj, hogy kihagytam a megszólításból! Nekem így közvetlenebb a beszélgetés.
Üdv.
Törölt felhasználó 2004. 11. 30. 11:14
Előzmény: #2  ny.janos
#3
Kedves ny.janos!
Egyáltalán nem írtál baromságot, csak szerintem egy kicsit pontatlan volt. Mivel nem tudom, hogy mennyire vagy amúgy járatos a határidős kereskedésben, ezért ne haragudj, ha esetleg olyan alapdolgokkal untatlak most, amit már kívülről fújsz. De kezdetnek azért írok pár dolgot, azután majd tedd fel a kérdéseidet nyugodtan.
A két kérdésre adott válaszomat megfordítanám, mert az utóbbiból következik az első.
Egy dolog, ahhoz, amit írtál: a tőzsdén a veszteség sosem elméleti, főleg a határidős kereskédésnél rossz dolog ilyet gondolni. A nyereség sokkal inkább látszólagos.
A határidős kereskedés általában tőkeáttáteles. Ezért nem tudom, hogy a 4%-os ráhagyást mire értetted, saját tőkére vagy a pozíció teljes értékére. A szükséges arány persze attól is függ, hogy milyen hosszan akarod tartani a pozit, ha például napon belül akarod, akkor ennél még kevesebb is elég, hosszabb időre már több is kellhet, mert akár tartósan bukóba is átmehet, mire bejön az általad várt árfolyamhatás. És mindig érdemes a teljes árfolyamértékre számolni. És a %-os meghatározás nem is mindig az igazi.
Én például BUX-szal határidőzök. Ott 100 db egy kontraktus, azaz minden 100 pontnyi indexváltozás 10000 Ft elmozdulást okoz egy kontraktus esetén. Könnyebb tehát pontszámban meghatároznom azt, hogy mit bírok, mint százalékban. A 100 pont 5000-es indexnél 2%-os változás, 10000-es indexnél már csak 1%, de pénzben ugyanolyan változást jelent. Ezt érdemes átgondolni előre. Úgyhogy nem szoktam százalékolni a határidő esetében, az abszolút változások fontosabbak. Ha érzed, hogy a piac fordul, úgyis zársz függetlenül attól, hogy az elért nyereséged vagy veszteséged éppen 15 vagy 30%-os.
Ami a brókercégeket illeti, kivétel nélkül kiegészítő fedezetet is kérnek a szükséges KELER letéten felül. A legtöbb brókercég még kétszer annyit elkér, mint a KELER. Én az ERSTE-nél vagyok, ott csak még egyszer annyi letétet kérnek el, mint a KELER. Nem hanyagolandó, hogy a kiegészítő fedezet lehet például az adott cég pénzpiaci befektetési jegye, ami azt jelenti, hogy az aközben is kamatozik, amíg te pozíciót tartasz. Akár azt a tőkét is tarthatod pénzpiaci jegyben, amelyet a pozíció mozgása miatt tartasz a számlán. Így elvileg nem veszít a tőkéd "reálértékben", miközben olyan pozícióban fekszik, amelyhez nincs szükség a teljes összeg felhasználására, viszont a számlán kell lennie, hiszen anélkül pozíció sem lenne. Olyan brókercéget válassz, amely nem kéri el a KELER letét többszörösét, mert az a te lehetőségeidet nagyon lecsökkenti. Attól is függhet, hogy hogyan akarsz kereskedni, interneten vagy telefonon. Én az ERSTE-nél telefonon szoktam, nem tudok róla, hogy interneten lehetne.
Ja, és egy gyakorlati tanács. Főleg az elején (azután pedig magadtól fogsz rájönni, hogy később is így a jó) ne kösd meg egyszerre egy adott áron a teljes kíván mennyiséget. Először szállj be a tétel egy részével (harmadával, esetleg a felével) és ha megvan a jó irány, akkor "hízlald" a pozíciót. A határidő esetén az irányt kell eltalálni, azt nagyon ritkán lehet tudni, hogy az majd ténylegesen meddig tart. Ha gyorsan átmegy egy nagy pozi a rossz irányba, akkor vége is a dolognak. Kisebb mínusz esetén bőven marad erőd ahhoz, hogy később egy jó ügylettel mindent visszanyerj. Ha pedig a jó irányban növeled, akkor is tud nagyon sokat hozni. Mindezt azért írom, mert itt nyilván nem lehet várakozó álláspontra helyezkedni, mint a részvénynél, "hogy most olcsó, aztán majd felmegy egy-két év múlva".
Ha van még kérdésed, nyugodtan tedd fel.
ny.janos 2004. 11. 29. 22:42
#2
Kedves kaygee!
Akkor először pár kérdés ami eszembe jut, persze biztos majd a beszélgetés során derülnek ki a dolgok!
1.) Melyik brókercéget ajánlod?
2.) A teljes tőke hány százalékát érdemes úgy letétként figyelembe venni, hogy annak megfelelő számú kontraktust nyitva ne kelljen attól rettegnem, hogy ha ellenkező irányba mozdul a piac, mint azt várnám, akkor a letétként fel nem használt összeg fedezze az "elméleti veszteségemet" Remélem jól értem a hati lényegét, s nem írok nagy baromságot. Én személy szerint azt feltételezem, hogy kb. 4%-os elméleti veszteségnek megfelelő pénzösszeget fenn kellene tartanom a letéti összegen felül. (Remélem sikerült érthetően megfogalmazni a kérdésemet, ha mégsem, akkor sorry!)
Természetese n mástól is várok tanácsokat a feltett kérdésekkel kapcsolatban, nem csak kaygee-től!
Holnap keveset leszek gép előtt (délelőtt szinte biztosan alig), így valószínűleg csak később tudok reagálni a válaszokra!
Üdv.

Topik gazda

ny.janos
4 3 4

aktív fórumozók


friss hírek További hírek