Topiknyitó: Portfolio 2014. 05. 20. 17:06

Ilyen nincs: vadiúj autók tízezrei mehetnek a bontóba  

Ugrás a cikkhez
A 2013-as, illetve a 2014 első negyedévi - nem európai - statisztikák a válság végét, a fellendülést jelzik, legalábbis az autógyártók adatai alapján. Nem mindegy azonban, hogy ezek a statisztikák a legyártott, vagy valóban értékesített (forgalomba...

a teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=2&i=199132
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Bekre_Pal
Bekre_Pal 2014. 05. 22. 06:56
Előzmény: #75  szivacs
épp ebbe gabalyodott bele a kormányunk, jobban, mint bármely más ország a környéken: nincs fizetőképesség, a közgép meg ilyesmi húzza a statisztikákat, a tömegek meg nem fogyasztanak. az összes vállalkozás (nem közgép) meg rágja a küszöböt, ezért nem foglalkoztat, ördögi kör
Bekre_Pal
Bekre_Pal 2014. 05. 22. 06:54
Előzmény: #74  szivacs
nekem nem ajánl ilyen bontást, biztos nem jó az előfizetésem
Törölt felhasználó 2014. 05. 21. 22:19
Előzmény: #76  szivacs
"Én odavagyok az építő kritikáért"

Tényleg "odavagy" értük: mínuszolsz és rohansz a moderátorhoz.
szivacs
szivacs 2014. 05. 21. 22:04
Előzmény: #72  Bekre_Pal
Dehogynem!
Én odavagyok az építő kritikáért, felhívja a figyelmemet a hibáimra (még a nemlétezőkre is), így meg tudom haladni azokat.
A hibátlanokról meg ugye nincs mit írni...
szivacs
szivacs 2014. 05. 21. 22:00
Előzmény: #71  Bekre_Pal
Nos épp' erre utaltam, arról már kiderült, hogy nem válik be.
Úgyhogy mégiscsak meg kellene oldani, hogy a munkátlanított munkaképes emberek tömegei értéket tudjanak előállítani, máskülönben nem fognak fizetőképes keresletet generálni a piacgazdaság eladói oldalának, amiből szépen összejöhet egy újabb túltermelési vagy inkább alulkeresleti fejreállás.
szivacs
szivacs 2014. 05. 21. 21:55
Előzmény: #69  Bekre_Pal
A keresőben?
Törölt felhasználó 2014. 05. 21. 21:31
Előzmény: #71  Bekre_Pal
Pontosan.
Bekre_Pal
Bekre_Pal 2014. 05. 21. 21:28
Előzmény: #68  Törölt felhasználó
nem szeretitek ti szivaccsal egymást eléggé, az a baj

illetve nem baj, én toleráns vagyok mindenféle érzelemmel kapcsolatban :)
Bekre_Pal
Bekre_Pal 2014. 05. 21. 21:27
Előzmény: #67  szivacs
tudod, hogy hívják azt, amikor a jövedelem nélküliek tömegei költenek?

hitel lufi

arra basztunk rá 8-ban
Törölt felhasználó 2014. 05. 21. 21:24
Előzmény: #67  szivacs
"jövedelem nélkül maradtak tömegei is tudjanak fizetőképes keresletet generálni"

Jövedelem nélküli fizetőképesség? Az meg micsoda? Mesélj róla...

Te kb. a viccbeli eset vagy, aki dugni is akar, meg szűz is maradni. A kettő együtt nem megy.
Bekre_Pal
Bekre_Pal 2014. 05. 21. 21:23
Előzmény: #63  szivacs
hol lehet ilyen keresést lefolytatni?
Törölt felhasználó 2014. 05. 21. 21:22
Előzmény: #65  Bekre_Pal
Nekem van egy jó hírem szivacs számára, ha már ilyen elviselhetetlenül rosszul érzi magát a demokráciában, piacgazdaságban (sikertelen vajon?). Van egy csodás hely számára a világon, ahol ezek nincsenek: Észak-Korea.

Nem dobjuk össze neki a repjegyet oda? Én beszállnék:)
szivacs
szivacs 2014. 05. 21. 21:20
Előzmény: #65  Bekre_Pal
Én sem láttam még olyant, ami jól tudná kezelni - beleértve a jelenlegit is.
Éppen ezért kellene innoválni egyet vagy megoldani, hogy a jövedelem nélkül maradtak tömegei is tudjanak fizetőképes keresletet generálni és így elfogyjanak az autók (is)!
De erre sem hallottam még elképzelést ezen kívül: link
Törölt felhasználó 2014. 05. 21. 21:18
Előzmény: #63  szivacs
Tudod, miben vagy te dobogón (sőt, biztosan az első helyen)?
- a moderátornál sunyi felnyomkodásban,
- mínuszolásban.
Bekre_Pal
Bekre_Pal 2014. 05. 21. 21:11
Előzmény: #64  szivacs
én még olyan rendszert nem láttam, amelyik akár csak közel akkora hatékonysággal kezelné az ilyesmit, mint a piacgazdaság

ami itt torzulást okozott, az pont az állami beavatkozás
szivacs
szivacs 2014. 05. 21. 19:38
Előzmény: #60  Törölt felhasználó
Nos az ún. piacgazdaság jelen formájával az az egyik gond, hogy nem képes komplexen kezelni a munkaerő és a munkaellátottság arányát.
Általában előbb nyír ki tömegesen munkahelyeket, mint ahogy teremtene másokat.
Ezzel a zavarral sok olyan embert generál, akik érthető módon nem lelkesednek a létező kapitalizmus ezen sajátossága iránt és gyakran kézzelfogható módon fogalmazzák meg azon rendszerkritikájukat, hogy ezt a problémát felkészültebben és előrelátóbban kellene kezelni az illetékes elvtársaknak.
szivacs
szivacs 2014. 05. 21. 19:32
Előzmény: #59  Törölt felhasználó
Persze, tényekkel meggyőztek már nemegyszer, sima űbermenses hülyézéssel nem.
Keress vissza, mondjuk az idén ki hányszor írta le azt, hogy "Igazad van."
Te például hányszor?
Szerintem és dobogón vagyok.
Törölt felhasználó 2014. 05. 21. 19:05
Szivacstól pl. ne várd, hogy ezt megértse, belássa.
Törölt felhasználó 2014. 05. 21. 18:56
Pont ezért elkerülhetetlen trend a szolgáltatás szektor aránynövekedése. Persze ezt képtelenek felfogni azok, aki leragadtak ott, hogy a munka az, amit két kézzel végzel. Ezt leginkább aluliskolázott emberek mondanak részben irigység, részben saját sikertelenségük miatti felelősségelhárítás miatt.
Törölt felhasználó 2014. 05. 21. 18:24
Előzmény: #56  szivacs
Ez mindig minden technológiai váltásnál felmerült és felmerül, anno a géprombolók negatív jóslatai sem jöttek be ezzel kapcsolatban, a mai sokkal gépesítettebb ipar sem nélkülözheti az emberi munkaerőt, a jövőé sem fogja. Ha mégis, akkor azt a kérdést kell feltenni, hogy kinek az érdekeit kell hogy szolgálja a 100%-ban automatizált gazdaság, bár kétlem hogy lesz valaha ilyen (az automatizálást is meg kell valakinek terveznie).
Törölt felhasználó 2014. 05. 21. 18:07
Előzmény: #54  szivacs
Őszintén, volt már, hogy változott a véleményed annak hatására, hogy valaki érvelt veled szemben?
upgrayeddAKS
upgrayeddAKS 2014. 05. 21. 17:37
ne aggódj, az a veszély egyetlen ország lakosságát sem fenyegeti egyelőre, hogy (miután sikerrel átalakította az oktatási, stb. rendszereit) bevezeti azt, amiket itt páran leírtunk, és egyszerre csak ripsz-ropsz megjelenik a sok hasonló kvalitású a világ munkaerő-piacain :)

más megközelítésben: azok az országok fognak ezen az egészen a legtöbbet kaszálni, akik a leghamarabb "átállnak" erre a rendszerre

nyilván nem Mo. lesz a 10 millió mérnök/orvos/stb. országa, de kellene tenni azért, hogy minél több olyan munkavállalónk legyen, aki magasan kvalifikált a saját területén... ha ez a permetezés, akkor abban, ha a gépszerelés, akkor meg abban - és ha ez speciális hardware-t jelent, akkor meg abban...

fel kell ismerni, hogy többet kell exportálnunk és többet kell az idegenforgalomra is támaszkodnunk, mert a hazai kereslet nem elég... ezekhez viszont stratégia kell, meg képzési programok

ha ez megvan, akkor x év múlva már van realitása annak, hogy "hazai ipart" teremtsünk, addig pedig képezzük ki rá a szakembereket

nem mellesleg: ez a "hazai ipar" igen sok esetben "csak" multik beszállítója lesz, de már ez is fejlődés

más országok már "elkezdték" ezt: pl. Thaiföld és a malájok olyan kórházakat építettek, ahová az amcsik járnak igen gyakran költséghatékonyan "gyógyüdülni"

na léptem, majd pár év múlva találkozunk :)
Bekre_Pal
Bekre_Pal 2014. 05. 21. 17:10
nem kell ám elfogadni a világ ilyen irányú változását, ha valaki érez hozzá kedvet és erőt, továbbra is nyomhatja azt, hogy ő városközi gyalogfutár vagy kisbíró, esetleg tengeri evezős

de azért nem árt, ha inkább felkészül a valóságra
szivacs
szivacs 2014. 05. 21. 16:57
Előzmény: #51  upgrayeddAKS
Hány milliárd embert is kellene kiképezni ilyenféle munkákra és ellátni őket miután kiszorultak az általuk elvégzett egyszerűbb, de gépesítéssel versenyképesített munkákból?
szivacs
szivacs 2014. 05. 21. 16:53
Előzmény: #53  Törölt felhasználó
Hmm...
Jut eszembe, pont az ilyen életmódot folytató élőlényeket szokták erősen utálni a gyümölcsöskertekben és módszeres permetezéssel kiiktatni őket a táplálékláncból...
szivacs
szivacs 2014. 05. 21. 16:48
Előzmény: #49  upgrayeddAKS
Nos ezzel egyetértek.
"az a metódus képes hatékonyan működni, aminél a tényeket keressük, abból alakítjuk ki a nézeteinket"
Amit viszont erősen fájlalok az itteni topikolók tevékenységében, hogy jellemzően nem eszerint járnak el.
Nemtetsző vélemény olvastán heveny hülyézésbe fognak a tények megkeresése és azok bemutatása révén a véleményalkotó meggyőzése helyett. :-(
Törölt felhasználó 2014. 05. 21. 16:42
Előzmény: #43  szivacs
Nem értek egyet a túltermelés + válság létjogosultságával, csak azért írtam hogy sokan és sokszor ezzel magyarázzák !
Ha vallásos lennék mondhatnám hogy a Teremtő megoldja , eddig is megoldotta!
(Jut eszembe , mi történne a vallások világfelfogásában ha netán egyszer a szervetlen anyagból sikerülne szervest előállítani ? Életet ?)

Egyelőre a kapitalista termelésnél nincs hatékonyabb . Vagy van/volt ? A cuclizmus anno kikapcsolta a hatékonyságra törekvést az emberekből ha jól emlékszem , semmi feltalálás , semmi újjítás , ami volt az is a fiókokban porosodott a 87.-ik elbírálásra várva , semmi kreatívkodás , ezeket mind kiölte az egyénekből !
Marad a szükséges rossz amíg jobbat nem talál az emberiség , vagy ha tudunk arrébb megyünk pár bolygónyival valami másik lakható planetre , azt is elkapitalistáskodjuk és megint arrébb költözünk és így tovább ! :)
Törölt felhasználó 2014. 05. 21. 16:40
Előzmény: #50  Bekre_Pal
Nemrég Zsiday írt ilyesmiről:

link
upgrayeddAKS
upgrayeddAKS 2014. 05. 21. 16:38
Előzmény: #50  Bekre_Pal
néhány konkrétumot megemlítenék az előbbi hsz. kapcsán, amivel messzemenőkig egyetértek...

az IT területén rengeteg probléma MEGOLDATLAN (pár példa: olyan tűzfal, ami valóban véd pl. az adware-ektől, magyarán nem okoz több problémát annál, mint amennyit megold... aztán különféle eü-s appok, amik jobbak a mai "félmegoldásoknál")

ez egy relatíve olcsó terület, mármint a képzés ára, a fejlesztések költségei, stb.

nyilván egy olyan 3D printer, ami kinyomtatja neked a megfelelő fehérjét/gyógyszert/porcszövetet már más kategória, de arra is szükség lesz idővel

a lista voltaképp "végtelen", no persze jóval nehezebb ehhez szakembergádát képezni, mint közmunkásokat átba..ni a rezsicsökkentéssel meg egyéb hülye dumákkal, és ide bármelyik ország bármelyik kurmányának behelyettesíthetőek a faxságai...
Bekre_Pal
Bekre_Pal 2014. 05. 21. 16:31
Előzmény: #47  szivacs
igen, az emberekre ezeken a területeken semmi szükség, az embereknek mással kell foglalkozni

voltak idők, amikor nagyon sok ember foglalkozott azzal, hogy futárkodtak gyalog meg lóháton. aztán jött a marconi meg popov, azt' oda lett a megélhetés.

meg tudjuk, hogy korábban a kisbíró dobolta ki a pógármester új ötleteit meg rendeleteit, manapság felteszik a település honlapjára

sajnos ezek a munkák elvesznek előbb-utóbb

még szerencse, hogy számtalan olyan meló akad ezek helyett, amikből egy működő (!) gazdaságban rengetegre van szükség,szolgáltatási és miegymás területeken, ahol a gépesítés nem alternatíva, és ahol a magasabb hozzáadott érték a személyi jövedelmet (éhbér helyett) is jobban ki tudja termelni

upgrayeddAKS
upgrayeddAKS 2014. 05. 21. 16:30
Előzmény: #45  szivacs
ne tegyél úgy, mintha csak "poénkodni" járnék a pf-ra... tele vannak a topikok olyan hsz-ekkel, amikben vannak magvas gondolatok is :)
az persze tény, hogy annak nem sok értelmét látom, hogy részletesen elmagyarázzak bárkinek is bármit: ha érdekli a téma, magától is utánajár, ha meg nem, akkor néhány "kulcsszó" elég lehet arra, hogy rákeressen, megnézze, mit mondanak róla a szakértők, stb.
nem beszélhetek a szakemberek helyett, én csak egy érdeklődő vagyok - nagyon sokakból hiányzik sajnos az igazi érdeklődés, a legtöbb embernek előbb van meg a véleménye, amihez majd aztán adatokat keres (jó esetben), és nem fordítva... ez a módszer azonban zsákutca, csakis az a metódus képes hatékonyan működni, aminél a tényeket keressük, abból alakítjuk ki a nézeteinket, stb.
a konteók nagy része fordítva jár el, de ezen most ne vitázzunk :)
úgyis hiába tépném a "számat" ill. a klaviatúrát :)
upgrayeddAKS
upgrayeddAKS 2014. 05. 21. 16:24
Előzmény: #24  Törölt felhasználó
Szerintem meg ez így, ebben a formában nagyon tudománytalan (azaz ésszerűtlen). Nyilván egy kopár fennsíkon, főleg ha vulkanikus eredetű az a fennsík, nem lesz jó megoldás fából építkezni. Pl. Mexikóváros esetében is inkább a kő jöhet számításba. (Nyilván az andezit, a bazalt, stb. vulkanikus kőzet lenne a legjobb, legtartósabb, csak azt meg nehéz és drága kitermelni és megmunkálni, viszont szinte minden országnak lenne egy-egy ilyen lelőhelye, mivel vulkanikus tevékenység szinte mindenhol van/volt a világon. Maga a Föld is túlnyomó részt ilyen kőzetekből áll (nagy része persze még folyik :) és "akad némi fém" is...), csak az a relatíve vékony kis réteg, amit mi talajnak nevezünk (és ami btw. elhalt növények és állatok lebontott "testének" maradványa*) elég régóta "halmozódik rajta", így néhol (emberi léptékkel mérve) kifejezetten vastag rétegről beszélünk. (*Nyilván ez alól is vannak kivételek, pl. sivatagi homok. A talaj egy része "szimplán" a kőzeteket ért eróziós folyamatok, pl. szél, hőingadozásból eredő mállás eredménye.) De a lényeg, hogy a kő(zet) bőségesen rendelkezésre áll szinte minden ország számára, ahol meg csórók az emberek, ott lehetne az ún. szupervályogot alkalmazni, és egyéb "földekből építkezni".
A beton meg a tégla ott "működik" építkezési anyagként, ahol "sokat építkeznek", mert ezzel elég gyorsan lehet maradandót alkotni. (Nyilván mondjuk egy bazalthoz nem fogható a tartóssága, de jól tudnak vele dolgozni és haladni a melósok...)
szivacs
szivacs 2014. 05. 21. 16:05
Előzmény: #46  Bekre_Pal
Ok, ismered a szakterületet. Más meg másik szakterületet ismer.
Mind azt látja, hogy olcsóbb, versenyképesebb az élőmunka kiváltása gépesítéssel.
Az európai gépgyártók meg azt látják, hogy olcsóbb, versenyképesebb a török gép, de a kínai meg méginkább.
A legolcsóbb és legversenyképesebb meg az lesz ha a gépeket nem a kínaiak gyártják már, hanem automata gépsorok, amelyek ingyenes napenergiával működnek, automatikusan továbbfejlesztik magukat és még versenyképesebbek lesznek.
Aztán nemsokára eljutnak addig a felismerésig, hogy a minőséget és a versenyképességet csak rontja ha embereket vonnak be a folyamatokba, márpedig a versenyképesség mindenek felett, ezért az emberekre semmi szükség!
Bekre_Pal
Bekre_Pal 2014. 05. 21. 15:50
Előzmény: #44  szivacs
nincs neki egészen

véletlenül ismerem a szakterületet

a jelenlegi TCO számítások az alacsony magyar bérszínvonal miatt nem állnak meg úgy, mint nyugaton, de ez csak idő kérdése - viszont a postai liberalizáció mellett a versenyképesség fenntartásának elég fontos eszköze lehet egy 7/24-es önkiszolgáló megoldás

de csak egészen röviden, mert pár érvet még azért lehet mellette mondani, és nem nokia tokra gondoltam
szivacs
szivacs 2014. 05. 21. 15:44
Előzmény: #17  upgrayeddAKS
Köszönjük! Sokat segítettél ismét. Nem hiába olvastál annyit, meglátszik.
szivacs
szivacs 2014. 05. 21. 15:43
Előzmény: #15  Sigorszky
Igazad van!
szivacs
szivacs 2014. 05. 21. 15:42
Előzmény: #10  Törölt felhasználó
Mindössze annyi a gond a túltermelési válságokkal, hogy a Föld véges rendszer. Nem díjazza az emberi hülyeséget a végtelenségig. Úgyhogy ideje lenne saját elhatározásból változtatnunk a kannibalista gazdasági rendszerünkön, még mielőtt kikényszeríti belőlünk a bolygónk vagy egyszerűen lepucol bennünket magáról, mint egy odanemillő mocskot...
szivacs
szivacs 2014. 05. 21. 15:36
Előzmény: #9  Törölt felhasználó
Abban hol látod a politikát, hogy az érintett cégek vezetői ezt a döntést hozták követve az érdekeltségi rendszerüket. Nyilván nem ez történik, ha emiatt bukják a bónuszukat.
szivacs
szivacs 2014. 05. 21. 15:32
Előzmény: #4  elemes
"nem biztos, hogy ezt értem. mi a töknek gyártották le?"
Nyilván ez volt a logikus megoldás a belső döntéshozók szempontjából.

Csak kívülről nézve tűnik baromságnak - de az meg kit érdekel, ha meglett a vezetői bónusz!

Topik gazda

Portfolio
Portfolio
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek