Topiknyitó: pampa 2012. 04. 13. 17:19

Áder Jánost kéri államfőjelöltnek a Fidesz elnöksége  

"Áder Jánost kéri államfőjelöltnek a Fidesz elnöksége - mondta a hvg.hu-nak egy, a párt pénteki elnökségi üléséről távozó, neve elhallgatását kérő forrás. Egy fideszes vezető szerint ugyanakkor - bár formális felkérés van - egyelőre senki nem mondott igent rá.

Az egyetlen fideszes forrásból származó információ szerint Áder János felkérése nem volt kérdéses, annyira biztosra mentek, hogy a fideszes EP-képviselő nem is volt jelen a mai kibővített elnökségi ülésen. A forrástól származó információink szerint az ülés államfőjelölésre vonatkozó része már be is fejeződött, tudósítónk szerint már többen is - köztük Pokorni Zoltán, Kövér László, Kubatov Gábor, Balog Zoltán - elhagyták a miniszterelnöki irodát.



Kövér László az ülésről távozóban az MTI-nek azt mondta, van olyan jelölt az államfői posztra, aki vállalná is a tisztséget. Nevet nem mondott, azt ugyanakkor közölte, őt hivatalosan nem kérték fel a posztra. Kövér is megerősítette, hogy Áder nem vett részt az elnökségi ülésen, amit azzal magyarázott, hogy a politikus nem tagja a testületnek, és nem is hívták meg őt. A következő lépés az lesz, hogy Orbán Viktor elkészíti a határozattervezetet, amelyet majd hétfőn nyújt be a frakciónak a jelölésről és ezt követően összegyűjtik a szükséges aláírásokat. Egy fideszes vezető ugyanakkor arról beszélt lapunknak: bár a formális felkérés megvolt Áder részére, egyelőre "senki nem mondott igent erre". Orbán Viktor hivatalosan hétfőn jelöl majd.



Vakond, okok



Orbán Viktornak és természetesen jelöltjének is nagyon fontos lenne, hogy a leendő köztársasági elnök a Fidesz-KDNP-frakciók teljes támogatásával nyerje el hivatalát, ebből a szempontból ezért a 2005-ös „vakondvadászatot” frakcióvezetőként levezénylő Áder személye pikáns lehet néhány képviselőnek – mondta a jelöltsége kapcsán egy a kormányfő környezetéhez tartozó forrásunk. (Mint ismert, Sólyom László megválasztásánál felmerült a gyanú, hogy néhány kormánypárti honatya nem igennel szavazott, kihasználva a titkos voksolás adta lehetőségeket, frakcióvezetőként éppen Áder János volt, aki – meglehetősen sajátosan értelmezve a titkos szavazás intézményét - kettesével küldte a szavazóhelyiségekbe a képviselőket.



Forrásunk szerint ettől függetlenül nem várhatóak protest szavazatok Áderrel szemben, mint ahogy annak is minimális az esélye, hogy a Fidesz hétfői frakcióülésén vita legyen. „Senki nincs, aki reális támogatottsággal bíró alternatívát tudna felmutatni Áderrel szemben, ha a kormányfő és az elnökség őt támogatja, így nyilván meg sem próbálják majd” – mondta.

Áder Jánossal tehát visszatérhet a jogász elnökök hagyománya (Göncz Árpád is jogi diplomát szerzett a Pázmány Péter Egyetemten), az új elnök már csak ezért is más lesz, mint közvetlen elődje volt. „Áder is maximálisan lojális lesz Orbán Viktorhoz, de azért nyilván ’mélyebb’ jellegű lesz a az elnöki tevékenysége, mint Schmitt Pálé volt, ő azért biztosan át fogja olvasni majd azokat a törvényeket, amiket aláír” – ironizált egy forrásunk.



„Szűk körű formális egyeztetés” volt már Schmitt Pál utódjának ügyében - még aznap, amikor Schmitt Pál lemondott. Ezen Orbán Viktoron kívül Kósa Lajos, Lázár János és Kövér László vett részt, egy forrásunk szerint volt olyan elképzelés, hogy már itt döntést hoznak arról, hogy Kövér László lesz az új köztársasági elnök, és az ezután - hétfő késő este - kezdődött frakcióülésen már közlik is a tényt a képviselőkkel. Aztán Kövér László mégsem vállalta el, így közölte később Lázár János, hogy április 16-án jelentik be az utód személyét.



Mint megírtuk, az orbáni politika, a „centrális erőtér” kétéves eredményeit kellene megvédenie Schmitt Pál utódának: erre a szerepre keres alkalmas államfőjelöltet a miniszterelnök-pártelnök. Erre is Kövért látták alkalmasabbnak korábban forrásaink, de mint most egyikük fogalmazott: igaz, hogy Áder János már 2002 óta eltávolodott a Fidesz szűk vezetésétől és a kormányfőtől is, az a gesztus, hogy a kormányfő mégis rábízta az igazságügyi és a választójogi reform kidolgozását is, jelzi a még meglévő bizalmat. „Ez Ádert is alkalmassá tenné az ’alkotmány őre’ szerepre” - mondta forrásunk.

Vagyis a Fidesz már 2014 utánra is tekint, már csak azért is, mert - mint megírtuk - nem lesz sok feladata az új köztársasági elnöknek az elkövetkező években, mivel a kétharmados törvények többségén már túl van az Országgyűlés, és a 2010-es kormányváltás óta a független intézmények vezetőinek java részét már lecserélték. Kormányt viszont buktathat majd az új alkotmány szerint: ha az adott évre vonatkozó költségvetést a kormány március 31-ig nem tudja elfogadtatni az Országgyűléssel, akkor az államfő feloszlathatja a parlamentet."



Kövért elkerültük.
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Dehogynincs
Dehogynincs 2017. 05. 09. 13:41
Előzmény: #70  _Sigorszky
#79
A hüvelyekkel nekem semmi bajom nincs. Még reggelizés közben sem. Lehet, hogy szerencsésebb kézzel választok hüvelyeket, mint amilyen szerencsétlen módon szavaz Kádár népe a nyakamra különböző politikusokat. Róluk is nemi szervek jutnak eszembe, csak nem a hüvely.
Dehogynincs
Dehogynincs 2017. 05. 09. 10:45
Előzmény: #77  bucika1
#78
A gránitszilárdságú alaptörvény akkor is jogforrás, ha már számtalanszor összefércelték és számtalanszor akarták már sikeres és sikertelenül átírni. Legutóbb például a kvótanépszavazáshoz kötődött a soros, sikertelen kísérlet. A wikipédia nem jogforrás, de lehet rajta csámcsogni. Nekem mostanában nem is jön be.
bucika1 2017. 05. 09. 10:35
Előzmény: #76  Dehogynincs
#77
Értem én hogy köztársaság! itt egy wikipédiás idézet " Az állam hivatalos neve 1989. október 23-tól 2011. december 31-ig az alkotmány szerint „Magyar Köztársaság” volt, 2012. január 1. óta az Alaptörvény szerint „Magyarország”. "Volt nálunk a faluba a kovács Józsi de mindenki csak Pintér Bélának hívta.Ádert sem szabad csak úgy "le" Jánosozni. :))
Dehogynincs
Dehogynincs 2017. 05. 09. 10:08
Előzmény: #75  bucika1
#76
B) cikk (1) Magyarország független, demokratikus jogállam. (2) Magyarország államformája köztársaság. (3) A közhatalom forrása a nép. (4) A nép a hatalmát választott képviselői útján, kivételesen közvetlenül gyakorolja. link Az államforma az alaptörvény szerint köztársaság. A gyakorlatban a közhatalmat oroszbarát kormány gyakorolja, amelyik irtózik a népet érintő népszavazási kérdésektől (vasárnapi boltzár, olimpia, Paks2) és az állam választási irodájában pedig büntetett előéletű, kigyúrt kopaszok gondoskodnak arról, hogy a kormány demokráciafelfogása érvényesüljön az alaptörvény betűje és talán szelleme helyett. Én nem vagyok jogász, mit Áder doktor, de ha a jelenségek alapján kellene tippelnem, akkor az a hamis látszat alakulhatna ki bennem, hogy Áder a fidesz kádere.
bucika1 2017. 05. 09. 09:45
#75
Olvasván e jeles fórumot, ahol köztársaságról meg köztársasági elnökről beszélnek eszembe jut, hogymiről is van szó?Magyarország államformája tudomásom szerint nem köztársaság!R-go nem lehet köztársasági elnöke.Ki az az Áder Béla mert mint tudjuk nem szabad Jánosnak szólítani. (Lásd: Kövér Tamás elnök úr beszólása.)Ha van magyarázat rá én nyitott vagyok minden felvilágosításra.
_Bekre_Pal_
_Bekre_Pal_ 2017. 05. 09. 09:42
Előzmény: #73  Dehogynincs
#74
Én is fontosnak tartom az edzettséget, na de ez inkább olyan, mintha a falusi budiba csobbannál, hogy jobban bírd a szart, vagy mintha menza moslékot ennél, hogy jobban bírd a silány ételt. Ezek olyan képességek, amiket én nem fejlesztek :)
Dehogynincs
Dehogynincs 2017. 05. 09. 09:33
Előzmény: #71  _Bekre_Pal_
#73
A politikai immunrendszerem erősítését is fontosnak tartom. De csak mértékkel hallgatok rádiót. Tévét alig nézek. Idén csak a portugál-magyart láttam a tévében.
_Sigorszky
_Sigorszky 2017. 05. 09. 09:31
Előzmény: #67  szivacs
#72
Kifogja az aranyhalat és az teljesíti 3 kívánságát, vagy mire gondolsz? röhejes tőle meglepit várni...
_Bekre_Pal_
_Bekre_Pal_ 2017. 05. 09. 09:29
Előzmény: #68  Dehogynincs
#71
Minek vereted magadat ilyen rádióval?
_Sigorszky
_Sigorszky 2017. 05. 09. 09:29
Előzmény: #68  Dehogynincs
#70
Hüvelyphérték nem volt? ))))
Törölt felhasználó 2017. 05. 09. 09:19
Előzmény: #67  szivacs
#69
Ha a CEU ügyben tanúsított nemzetellenes viselkedése nem győzött volna meg, a beszéde, ami gyakorlatilag üres Fidesz propaganda volt, szamomra egyértelművé tette, hogy tőle semmilyen meglepetést nem lehet várni. Egy egyszerű báb, ennyi.
Dehogynincs
Dehogynincs 2017. 05. 09. 09:00
#68
Ma reggel a Kossuth reggeli krónikájában egy aranyér és végbélkúp reklám után bejelentették, hogy Ádert újraválasztották. A királyi csatorna egyáltalán nincs tekintettel az illemre és ilyenekről beszél, amikor eszem. Az embernek az étvágya is elmegy, amikor a politikusi kasztról hall.
szivacs
szivacs 2012. 04. 17. 21:37
Előzmény: #65  Törölt felhasználó
#67
Van egy olyan halvány érzésem, hogy Áder fog még meglepetést okozni - és nem csak a következő kormánynak, hanem már a mostaninak is....
De ez csak egy alaptalan megérzés...:-)
Törölt felhasználó 2012. 04. 17. 20:48
Előzmény: #63  Törölt felhasználó
#66
mármint KT, bocs...
Törölt felhasználó 2012. 04. 17. 20:37
Előzmény: #58  szivacs
#65
a köztársasági elnök intézménye valóban súlytalan, olyannyira, hogy van egy tippem, ez is át lesz nevezve, nem csupán az ország:

államelnök lesz belőle...
Törölt felhasználó 2012. 04. 17. 20:03
Előzmény: #61  Peter_21
#64
A kormány szerint az képviseli a függetlenséget, hogy ő nevez ki, meg javasol bizonyos személyeket stb.
(Bár ugye nem sok ilyen maradt már - legalábbis - Ádernek.)
Törölt felhasználó 2012. 04. 17. 20:01
Előzmény: #60  Törölt felhasználó
#63
Nem teljesen, mert a MT esetleges gazdaságbénító tevékenységével karöltve politikai anarchia létrehozója.
Mert ne felejtsük el, hogy gazdasági okokból feloszlathatja az Országgyűlést, a Kormány megbizatasának megszünése esetén ő javasolja a miniszterelnököt, akit meg kell választani 40 napon belül, mert szintén feloszlathatja az Országgyűlést.
(Valóban kicsi a valószínűsége, de a jogok - legalábbis jelen pillanatban - elméletben megvannak hozzá.)
Törölt felhasználó 2012. 04. 17. 19:59
Előzmény: #61  Peter_21
#62
Teljesen egyetértek ezzel, pontosan ezt írtam én is pár napja valamelyik topicban.
Peter_21 2012. 04. 17. 19:55
Előzmény: #60  Törölt felhasználó
#61
Szerintem ezzel a háttérrel tök felesleges fenntartani ezt az intézményt.
Törölt felhasználó 2012. 04. 17. 19:49
Előzmény: #58  szivacs
#60
"Az elnöki pozíció is eléggé súlytalan a jelenlegi szabályok szerint."

Két funkciója volt a köztársasági elnöki intézménynek: szimbólikus (nemzetösszetartó, stb.), ill. a demokrácia legfelső kontrollja. A Fidesznek sikerült lebontania ezt a két funkciót. Így Áder már valóban egy teljesen súlytalan intézmény embere lesz.
Törölt felhasználó 2012. 04. 17. 19:43
Előzmény: #58  szivacs
#59
Ezért kell Áder a Fidesz "vasmacskája". :DDD
szivacs
szivacs 2012. 04. 17. 10:20
Előzmény: #57  Törölt felhasználó
#58
Az elnöki pozíció is eléggé súlytalan a jelenlegi szabályok szerint.
Törölt felhasználó 2012. 04. 17. 08:01
Előzmény: #55  Törölt felhasználó
#57
Mert ader egy sulytalan figura
Törölt felhasználó 2012. 04. 17. 00:48
#56
mit tett le az asztalra ez a szerencsétlen?

nyelvismeret is nulla... (angolra, németre, stb gondolok...)

ááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááá.............
Törölt felhasználó 2012. 04. 16. 23:07
Előzmény: #54  Törölt felhasználó
#55
miért választanád Martonyit?

mert az átkosban besúgó volt?
vagy mert a bilderberg csoport tagja?
Törölt felhasználó 2012. 04. 16. 21:34
#54
link

Áder Jánost nem hívták meg a hétfő esti Fidesz-KDNP közös frakcióülésre, ahol Orbán Viktor tájékoztatja a képviselőket az államfőválasztásról, s valószínűleg megnevezi jelöltjét.

Nekem egyébként a kezdetektől esélyesebbnek tűnt Martonyi...

Ha a kettő közül lehetne csak választani, sokkal inkább ő, mint Áder...
Törölt felhasználó 2012. 04. 16. 21:33
#53
link

Áder Jánost nem hívták meg a hétfő esti Fidesz-KDNP közös frakcióülésre, ahol Orbán Viktor tájékoztatja a képviselőket az államfőválasztásról, s valószínűleg megnevezi jelöltjét.

Nekem egyébként a kezdetektől esélyesebbnek tűnt Martonyi...

Ha a kettő közül lehetne csak választani, sokkal inkább ő, mint Áder...
Törölt felhasználó 2012. 04. 16. 21:31
Előzmény: #51  S52Raptor
#52
A francot! Kattints a "(#45) Megtaláltam a legjobb jelöltet!" linkre és megtudod azt is, hogy miért alkalmas (amint ott le is írtam). ;)
S52Raptor 2012. 04. 16. 21:01
Előzmény: #50  Törölt felhasználó
#51
Te most MariZsuzsáról beszélsz? Mert ő már nem él. Öngyilkos lett pár hónapja.
Törölt felhasználó 2012. 04. 16. 20:30
Előzmény: #49  loliense
#50
Amúgy is fekvenyomásban is tuti jobb a #45-ös postomban megjelölt csaj. :DDD
loliense 2012. 04. 16. 20:26
Előzmény: #48  cree1
#49
Várjál már egy picit,- most nem a Fidesz fekvenyomó bajnokát keresték,hanem közt.elnököt!!!
cree1 2012. 04. 16. 20:12
Előzmény: #47  Törölt felhasználó
#48
Áder jobb lesz, mint Göncz, az biztos. Sokkal nagyobb munkabírású, ért a joghoz, nemcsak irodalmár, és nem lesz jobban pártkatona, mint az öreg.

Szerintem Sólyom volt eddig a legjobb...
Törölt felhasználó 2012. 04. 16. 19:58
Előzmény: #46  Törölt felhasználó
#47
Na, mindjárt megmondja a frankót Viktor a Fidesznek. ;D
Törölt felhasználó 2012. 04. 16. 12:45
Előzmény: #45  Törölt felhasználó
#46
Ja, és még egy érv. Ő lehetne "mindenki tündére", "plagi pácsi" helyett.
Törölt felhasználó 2012. 04. 16. 12:42
#45
Megtaláltam az ideális jelöltet, egy fiatal, tehetséges hölgy személyében és szerintem érdemes megváltoztatni az Alkotmányt is, hogy jelölni lehessen.

- Mint ahogy a linkelt bejátszásból is kiderül, alá tudja írni a nevét, úgyhogy alkalmas a feladatra.
- Bármelyik eddigi jelöltnél keményebben dolgozik, az is kétségtelen.
- A külföldi politikus urak egymást taposnák, hogy a fogadóórájára bejuthassanak. (Csak nem szabad hagyni, hogy megszólaljon... bár lehet, hogy nem is érdekelne senkit.)
- Egyébként olyan tehetséges, hogy ilyen "dolgozatos" témák fel sem merülhetnének a személyével kapcsolatban.
- Megosztani biztosan nem fogja az országot, de kapcsolatteremtésre ránézésre is alkalmas.

De beszéljenek a tények: link

Törölt felhasználó 2012. 04. 16. 08:54
Előzmény: #42  Törölt felhasználó
#44
K Áder János
Törölt felhasználó 2012. 04. 16. 08:54
Törölt hozzászólás
#43
Törölt felhasználó 2012. 04. 16. 08:38
Előzmény: #41  Törölt felhasználó
#42
És áldott jó ember is...
Törölt felhasználó 2012. 04. 16. 07:19
Előzmény: #39  Törölt felhasználó
#41
Szimpla Mona Lisa mosolya van, némi puritán sorozatgyilkos attitűddel keverve. :DD

Topik gazda

pampa
3 5 4

aktív fórumozók


friss hírek További hírek