Topiknyitó: Dezso_Laszlo 2011. 06. 08. 16:31

Fizessék később képzésüket az orvosok, képezzünk több orvost  

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
McLain 2011. 06. 10. 11:12
Előzmény: #72  Törölt felhasználó
1ébként a minimálbér sincs a helyén.

nem ártana összehasonlítani a létminimum összegével.
egy csomó kérdés azonnal eldőlne.
mléxem, pár éve, mikor 19eFt-ről 40, majd 50eFt-re nőtt a minimálbér, mindenki hogy siránkozott. aztán mégse dőlt össze a világ. és az akkori 40-50eFt-ből sem lehetett ám megélni.

és nem csak az orvosok fizetését kell rendezni. kevés olyan szakmát tudnék mondani, ahol helyén lennének a bérek.
monnyuk, ez is akkor baj, ha az árak magasak. mert ha a béremhez képest állapítódna meg monnyuk a tej ára, nem lenne semmi baj.
Törölt felhasználó 2011. 06. 10. 11:09
Előzmény: #78  Törölt felhasználó
ja és nincs protekcióm sem az sem árt egy jobb álláshoz
Törölt felhasználó 2011. 06. 10. 11:06
Előzmény: #76  bassplayer
nekem van diplomám - igaz csak főiskola - és van ehhez kapcsolódva két tanfolyásom is, de mert nem költöztem pestre marad a vidéki 80 - 120 közötti nettó igaz menjek pestre és tanuljak tovább:))))))
Törölt felhasználó 2011. 06. 10. 10:57
Törölt hozzászólás
bassplayer 2011. 06. 10. 10:50
Előzmény: törölt hozzászólás
Szerintem nincs ezzel semmi baj. Aki ennyit keres, és nem a közszférában dolgozik, annak valószínűleg nincs szakmája, vagy nem versenyképes szakmát választott, vagy nem versenyképes a szakmájában. Utóbbi két esetben magára vethet, és az sok esetben előbbiben is.

Ilyenkor vagy ki kell találni valami okosat (vállalkozás), vagy el kell fogadni, hogy egy érettségivel a középszer ennyit ér ma.
Törölt felhasználó 2011. 06. 10. 10:41
Törölt hozzászólás
bassplayer 2011. 06. 10. 10:29
Aki ma 90k-ból kezdi az életét, az nem tanult 6 évet egyetemen, nincs diplomája. Vagy ha igen, akkor valami nem klappol. Vagy rezidens, aki bármilyen jól is tanult, bármilyen jól dolgozik, ennyit kap.

Így szvsz semmilyen munkát nem lehet igazán motiváltan végezni, ha nincs a jövedelemben teljesítménnyel arányos tényező. És akkor a másik faktort (verseny) nem is említettem. Ha hiány van orvosból, bárki fog gyógyítani aki elvégzi az egyetemet, függetlenül attól, hogy valóban jó-e vagy sem. Ez pedig (nincs motiváció a valóban kimagasló teljesítmény elérésére, illetve nincs versenytárs, akivel szemben meg kell állni a helyünk) egyik szakma fejlődését sem szolgálná, így az egészségügyét sem. Szvsz a fizetéseket meg kell emelni, ki kell találni egy rendszert a teljesítmény honorálására.

A paraszolvenciát pedig meg kell szüntetni. Egy 20 évesnek az legyen pályaválasztáskor a motiváció, hogy majd 30 év múlva feketén szénné keresi magát?
Törölt felhasználó 2011. 06. 10. 10:15
Előzmény: #71  Törölt felhasználó
természetesen ha úgy döntesz, hogy nem kívánsz tovább dolgozni havi 28 500 Ft szociális segélyre lennél jogosúlt miután kimerítetted a munkanélküli járadékodat amennyiben rokkant vagy úgy a fizetésedből kiszámolt nyugdíjat kapnád, de legalább 28 ezer forint nyugdíjat kapnál
Törölt felhasználó 2011. 06. 10. 09:59
Én csak azt nem értem, hogy amikor elkezdte az egyetemet nem tudta, hogy mi a pálya MO-n?
Vagy csak azt látta, hogy az 50 éves orvosok a 2. kerületben laknak és 10 millás kocsikkal járnak és most meg szembesül a valósággal, h ez ilyen szakma.
Itt ki kell várnod a sorodat, de utána mindenért kárpótolva leszel.
Én egyetértek azzal, hogy nem jó ez a rendszer, csak elhihetik a kedves rezidensek, hogy hosszútávon nem ők járnának jól.
Vagy úgy kéne, hogy magas fizetés meg még a zsebbejáró is maradjon?
Hát a nagy lóf@szt!
Az állam mozgástere nagyban függ attól, hogy mennyi adót szed be, ami bizony függ az átlagkeresetektől. Amíg a lakosság 50%-a minimálbérre van bejelentve, addig igen nehéz kigazdálkodni ezeket a pénzeket.
Törölt felhasználó 2011. 06. 10. 09:58
Előzmény: #69  Törölt felhasználó
"ha valaki úgy dönt, hogy nem akr tovább dologozni és átadja a helyét másnak"

oké, már csak vagy 40 évem van hátra nyugdíjig, de átadom a helyem másnak. fizeted a nyugdíjamat??? 2-essel kezdődjön, mert különben nem jut majd nyaralásra belőle.
Törölt felhasználó 2011. 06. 10. 09:48
Törölt hozzászólás
Törölt felhasználó 2011. 06. 10. 09:44
Előzmény: #67  Törölt felhasználó
a segély és nyugdíj más, ha valaki úgy dönt, hogy nem akr tovább dologozni és átadja a helyét másnak azt igen is segélyel nyugdíjjal kéne honorálni
Törölt felhasználó 2011. 06. 10. 09:39
Törölt hozzászólás
Törölt felhasználó 2011. 06. 10. 09:33
Előzmény: #66  bassplayer
mondom, én sem sajnálnám tőlük, de nem csak tőlük!

és pláne nem úgy, hogy segélyhegyeket meg ingyenes utazgatást, meg 40 éves nyugikat pénzelünk mellette. mondjuk szüntessük meg ezeket és adjuk oda az egészségügynek + az oktatásnak.
bassplayer 2011. 06. 10. 09:30
Előzmény: #61  Törölt felhasználó
Én személy szerint együttérzek a rezidensekkel. Egészen egyszerűen ennyi pénzből nem lehet életet kezdeni, még itthon sem. Ennyiből vegetálni lehet maximum, de lakást, autót venni aligha. És lehet mondani, hogy mások is kevés pénzért dolgoznak, de szerintem nem szabad elfelejteni, hogy a magánszféra az más. Ott, ha valaki kevesli a fizetését, akkor válthat munkhelyet. Ha nem tud jobbat találni, akkor beletörődik, hogy ennyit ér a tudása a munkaerőpiacon. A rezidens minden kórházban ugyanannyit kap, ha jól tévedek. Magánpraxis kezdéséhez meg megint csak kell egy jó adag induló tőke.

Szerintem mindig, de főleg ebben a fiatal korban, ahol mi vagyunk (a rezidensek, vagy akár én) szükséges, hogy legyen egy pozitív jövőképünk, illetve egy olyan tudatunk, hogy ha többet dolgozunk, akkor jobb lesz, ha még többet vagy még jobban, akkor pedig még jobb. Az itthon 90 ezerért tengődés nem ilyen perspektíva szvsz.

Ha a rezidensek bérigénye zsarolás, akkor az eddigi kormányok hozzáállását (dolgozz csak ennyiért, mert úgysem tudsz többért elhelyezkedni) minek nevezzük?

Szerintem a diploma árának esetleges visszafizettetése senkit nem fog visszatartani a külföldre meneteltől. Olyan bérezések mellett, amit az előbb leírtak, nem tart tovább 2-3 évnél összegyűjteni az árát, aztán onnan kezdve lehet sokkal jobb körülmények között dolgozni és élni.
Törölt felhasználó 2011. 06. 10. 09:29
Törölt hozzászólás
Törölt felhasználó 2011. 06. 10. 09:26
Előzmény: #63  Törölt felhasználó
ha visszamenőlegesen 20 évre minden orvosnak vissza kéne fizetnie kamatostól a képzése költésgeit, tetemes összeg keletkezne a költségvetésben és a hálapénzek egy része is bekerülne az államkasszába
a kezdő orvosok pedig addig nem kapnának fizetést még a tanulmányi költségeiket le nem dolgozzák (élemezésükről, szállásukról természetesen a kórháznak kéne gondoskodnia)
Törölt felhasználó 2011. 06. 10. 09:20
Előzmény: #62  Törölt felhasználó
na de akkor végül is nem a rabszolgája lesz a rendszernek ?

dolgozzon 20 forintért..ha nem , akkor fizesse vissza a cuccot .

(genya dolog)
Törölt felhasználó 2011. 06. 10. 09:13
Előzmény: #61  Törölt felhasználó
Aki "ingyenes" felsőoktatási képzésben részesült és közszolga lesz, vagyis az adóforintokból kapja majd a fizetését, azokkal kell tanulmányi szerződést kötni a tandíj visszafizetési kötelezettsége mellett? Ez új kombinációja az eddigi ötleteknek, de még mindig nem csak az orvosi képzést érintené!
Törölt felhasználó 2011. 06. 10. 09:07
Előzmény: #60  Törölt felhasználó
nem sajnálnám tőlük azt a lét, amit kérnek, de...
- nem szabad elfelejteni, hogy ők ezt közpénzbőél kapják, ami ugye véges (pláne a magyar: "adjon mindent az állam" logika szerint)
- nem csak az orvosoknak kellene tisztességes bérezés, hanem mindenki másnak is

Topik gazda

Dezso_Laszlo
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek