Topiknyitó: Portfolio 2011. 04. 21. 14:24

Akkor most mi is van az egykulcsos adóval?  

Ugrás a cikkhez
Csak kapkodjuk a fejünket a kormányzat egykulcsos adóval kapcsolatos újabb és újabb elképzeléseit hallva. Néha határozottan az az érzésünk, hogy a döntéshozók sem tudják, mit is akarnak igazából, és mintha csak a költségvetés folyamatosan változó...

a teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=3&i=148398
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
tokos. 2011. 04. 21. 21:47
Előzmény: #59  tokos.
"One perhaps counterintuitive result of these kinds of simulations is that they imply that
marginal taxes should be higher at low wages than for most of the rest of the distribution."

A szöveg is azt mondja, vagyis a szimuláció szerint az adórendszer alacsony jövedelmeknél magas marginális kulccsal indul.
Adójóváírás esetén ez épp az ellentéte, vagyis alacsony. Tisztán lineárisnál konstans.
Maga a fejezet címe is a következő:

"A Flat Tax, With A Universal Lump-Sum Transfer, Could Be Close To Optimal"

Vagyis nemhogy adójóváírás, de egy minimális adó mindenkinek kell, hogy optimális legyen a megvalósítás.

A mindennapi életben ez is megvalósítható, ha nem ragadunk le az adóterhelésnél, hanem a teljes terhelését nézzük a pógárnak, ami az adó mellett Tb járulékokat is magában foglalja.

A terhelés pedig úgy néz ki, hogy van egy minimálisan fizetendő TB járulék, ami kell, hogy az orvosok kúrálhassanak kedvükre, ez felett pedig lineáris terhelés, mind az adóban, mind a járulékokban (illetve ezek összege konstans). Amúgy megfordult a fejemben már nekem is, hogy talán érdemes lenne ott behozni egy második kulcsot, ahol a nyugdíjjárulék elkopik, a nyugdíjjárulékkal megegyező mértékben, hogy a teljes elvonás ne legyen degresszívm hanem lineáris. Ezt el tudnám fogadni, vagyis lenne egy 16%-os kulcs, meg egy 26%-os kb. 7.5 misitől.
tokos. 2011. 04. 21. 19:38
Előzmény: #27  guildenstern
guildi,

Egyelőre az ábrákat bogarásztam:

3. ábra. Optimal marginal tax simulation.

0 éves jövedelemnél az marginális adóhányad 1. Épp az ellentéte a 0-nak, amiről ti írtatok.

???
Törölt felhasználó 2011. 04. 21. 19:18
Előzmény: #57  prmiklos
aki utcára kerül annak majd osztogatnak vetőmagot meg csibéket, kecskéket és megtermeli a család élelmét
a szobabringákat pedig átlehet alakítani árramtermelésre
prmiklos 2011. 04. 21. 19:15
Előzmény: #56  Törölt felhasználó
Hát, a kormány terveit megnézve a fglalkoztatottság igen gyalázatos képet fog mutatni egy év múlva, de persze az állami bürokrácia csökkentését én is hasznosnak tartom.
Törölt felhasználó 2011. 04. 21. 19:09
Előzmény: törölt hozzászólás
"Ha jól tudom,Matolcsy is azt tervezi,hogy közszféra béremelésének fedezet az elbocsájtásokból kerül elő..... "

ez egy jó ötlet, végre valami történik, ha elküldik a közalkalmazottak felét, a másik felének egyből meglehet duplázni, majd a bérét
nagyon jó!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
tokos. 2011. 04. 21. 19:08
Előzmény: #51  tokos.
Bocs még a tanáros példámnál leragadva, ha azzal a szemlélettel nézed, amivel a cikkek írói is, illetve Vámosi-Nagy Szabolcs vagyis kizárólag a lin. adó, és az adójóváírásból eredő változásokra szűkíted le a vizsgálódást,. akkor valószínűleg mindkét tanár rosszul járt, pedig a 2 gyerek miatt kb 10 eFt-tal több marad nekik nettóban együttesen.

prmiklos 2011. 04. 21. 19:08
Sziasztok!

A magam részéről én nem tartom jónak az adójóváírás kivezetését, szerintem heles, ha az alacsony jövedelműeket az adórendszer is "támogatja". Egész egyszerűen számomra ez így racionális, sokkal jobban tükrözi a valós élethelzeteket.

Az, hogy ezzel visszaélnek (minimálbéren bejelentett munkavállalók) és sokan a segélyeket életvitelszerűen veszik fel, és eszük ágában sincs dolgozni, nem ok arra, hogy teljesen szétverjék ezeket a rendszereket, és sok embert súlyos szociális helyzetbe sodorjanak.

Ezen túlmenően ez a lépés nem segíti a kormány azon törekvését sem, hogy a belső kereslet növelésével pörgessék fel a gazdaságot.

Persze van még egy dolog, ami a szememben gusztustalan, mégpedig a kormány kommunikációja. Tudom, ez politika, de akkor is durva, hogy az ő véleményük szerint ezek az intézkedések nem megszorítások, és a vállalkozások a "hibásak", ha valaki kevesebbet kap a borítékba, mint előző éveben.
Törölt felhasználó 2011. 04. 21. 19:05
Előzmény: #51  tokos.
na de tokos ha megszüntetik az adójóváírást (csak gyremekek után lehet majd azt érvényesíteni) mi lesz a homokosokkal meg a 30-as szinglikkel ők milyen alapon kapnak majd adójóváírást?
szegények, őket teljessen lefogja taposni ez a matolcsy meg a slepje
Törölt felhasználó 2011. 04. 21. 19:00
Előzmény: #46  Törölt felhasználó
nevetséges ez az egész bohóckodás
tokos. 2011. 04. 21. 19:00
Ezekben a cikkekben nincs szó arról, amiről én írtam.
A lényeg még egyszer, családi adózást vezettek be, a hatását is ezen az alapon kell nézni, nem kizárólag az egyén szintjén.

Mondok egy példát, 2 tanár 2 kiskorú gyereket nevel, egyén szintjén az, aki a gyerekek után igénybe veszi az adókedvezményt, az jól járt, aki nem, az rosszul.

Családi szintjén figyelve az eseményeket viszont mindkettő jól járt.

Baromira félrevezető egyéni szinten vizslantani az eseményeket, kivéve természetesen az egyedülállók esetében, de ott is bele kellene kalkulálni a családi adókedvezményt, hogy azt mondhassuk, hogy jól, illetve rosszul járt a pógár.

Az általad adott cikkekből ez a lépés hiányzik, kizárólag a lin. adó, és az adójóváírás változásának hatását vizslantják.

Alapvetően téves szemlélet.
Törölt felhasználó 2011. 04. 21. 18:55
Törölt hozzászólás
Törölt felhasználó 2011. 04. 21. 18:54
bocs de tényleg nem hallotam, sem olvastam még sehol pénznyelővel interjút, lehet én vagyok tudatlan, de ez van
amúgy ő valami jobbikos? vagy bogár lászló féle megmondó ember???
tokos. 2011. 04. 21. 18:51
A portfólió cikke a kivezetést is vitatja.

Nem olvastad? Erről szól a topic...
Törölt felhasználó 2011. 04. 21. 18:51
Törölt hozzászólás
Törölt felhasználó 2011. 04. 21. 18:51
Előzmény: #28  Törölt felhasználó
erről van szó!!!
de látod, az OÉT-ben +- 500 Ft-okon vitatkoznak a gyökerek a minimálbér esetében! az ajánlott béremelést már nem is említem. minek tépik egyáltalán a szájukat, ha úgysem tartják be, mert csak ajánlás??? akkor mind1, mennyit nem tart be...
Törölt felhasználó 2011. 04. 21. 18:50
Előzmény: #42  Törölt felhasználó
bocs Vámosi az valami énekes volt vagy ilyesmi:)
Törölt felhasználó 2011. 04. 21. 18:49
Előzmény: #24  Törölt felhasználó
szádat evésre...
Törölt felhasználó 2011. 04. 21. 18:49
Törölt hozzászólás
Törölt felhasználó 2011. 04. 21. 18:48
Tehát pénznyelő interjúkat ad, hát akkor nem hiszem, hogy lenne ideje ide irogatni.
A neve pénznyelő tehát nyeli a pénzt. A Vámos nem tudom kicsoda és mi a köze pénznyelőhöz.
Törölt felhasználó 2011. 04. 21. 18:47
Törölt hozzászólás

Topik gazda

Portfolio
Portfolio
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek