Topiknyitó: Portfolio 2009. 09. 16. 09:30

A járulékfizetők lázadása előtt pár órával  

Ugrás a cikkhez
Mi garantálja, hogy a mostani fiatal aktív népesség az előttünk álló évtizedekben rezzenéstelen arccal nézi végig egy fenntarthatatlan rendszer szétesését? Valójában semmi, miközben a mostani járulékfizető réteget semmi nem támogatja abban, hogy a...

a teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=5&i=121189
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2009. 09. 19. 17:39
Előzmény: #34  Törölt felhasználó
Értelek. Próbáltam az elvedet egy modell meghatározó elemeként értelmezni, és mint ilyenről írtam. Ha ez csak egy "töredék" részt képvisel, akkor viszont továbbra is kérdésesek a modell "meghatározó" részeinek elvei, hisz ha azok a korábban már felvetettek közül való, akkor az már önmagában is tarthatatlan.

a. nálam már ez a támogatás nem "cél", hanem sokéves folyamatos gyakorlat szélesebb körben vett családom elég sok tagjával szemben. Több életbiztosítással is "kísérleteztem", végül itthon egyet sem kötöttem, a biztosítók szemérmetlen lehúzása miatt (mellékszál, de döbbenetes például, hogy kis hazánkban is jelenlévő nemzetközi bankok és biztosítók itt milyen mértékben csapják be az ügyfeleket a saját mondjuk bécsi, de főleg amerikai irodájukhoz képest. Ott ezekért a módszerekért hatalmas kártérítéseket kellene fizetniük.)
Azért ugye tudod, hogy a már ma sem elhanyagolható mértékű "a gyerek hal meg előbb" helyzet az életkor növekedtével arányaiban is folyamatosan növekszik?
Az öngondoskodási vonalat értem, de azt írtad ezt a gondoskodást le szeretnéd vonni a nyugdíjjárulékodból. Az elszámoláskor viszont majd szeretnéd ezt elszámoltatni befizetésként is, vagy az erre eső nyugdíjrészt majd gyermekeid hasonlóan pótolják?
Értem azt is, hogy átlag feletti keresőként szeretnéd szeretteid előnyösebb helyzetben tudni, ez nekem is előnyösebb lenne, de pontosan tudjuk mindketten, hogy nincs ingyen ebéd. Ha valakinek több jut, másnak kevesebb. Az életbiztosítás, meg hasonlók kívül esnek a nyugdíjrendszeren, így azok ide bevonása nem látom hogyan történne. Talán egy több összefüggő elemből álló modell van az elved hátterében? Ha így van, akár azt is megbeszélhetjük, öngondoskodó pénzügyi modellekhez még talán nekem is lenne elképzelésem.
b. Az élet sok érdekes dolgot produkál, ha egymással érzelmi viszonyban lévőket ellentétes gazdasági érdekeltséggel ruházol fel. Gondold el mit gondol/érez/mond/tesz az a szülő, akinek gyermeke például feketén/szürkén dolgozik ezért nem jogosult támogatni szülőjét? Azt hiszem még alkalmanként akár családi tragédiákhoz is vezethetne.
Egyébként a nyugdíj ügyében ma sem függ a nyugdíjas senkitől (az törvényileg jár neki), legfeljebb az emelés mértékében. Azt meg a választásokon ki tudja fejezni, mint 2002-ben. Szidják is érte őket eleget, de ez más kérdés, nem a saját gyermekeikkel szemben kell esetleg fellépniük.
c. Na akkor egyszerűsítek, ha nem érted: Jobb egyetlen 10xminimálbért kereső támogató, mint 3 minimálbéres, ha a járulék %-val támogathat.
d. Jelenleg nem dőlt be a nyugdíjrendszer, és ha bedől sem úgy fog, hogy a nyugdíjasok holnaptól nem kapnak nyugdíjat vagy kevesebbet kapnak mint eddig, Ezért ne ehhez hasonlítsd a helyzetet.
e. Arra, hogy ez csak egy kiegészítő elv és nem modell, már fentebb reagáltam. Egyébként ha csak kiegészítésként alkalmazod, bármely nullánál nagyobb százalékban a társadalmi egyenlőtlenségeket növelni fogja, hisz az amúgy is több eszközzel (magasabb keresettel) rendelkezőknek ad egy további lehetőséget befizetni valójuk számukra előnyös irányítására.

Egyébként, a járulékodból való levonás kivételével ezt ma is gyakorolhatod, ahogy tesszük még sokan.

Ha ezek mint buktatók nem győztek meg, akkor lehet, hogy ebben továbbra is véleménykülönbség marad közöttünk, ami végül is nem tragédia. De legalább kicsit körbejártunk egy elgondolást, és már ez is hasznos.
Törölt felhasználó 2009. 09. 19. 15:30
Előzmény: #32  Törölt felhasználó
Bandi,

"a.) az egyik szülőnek egy közlekedési balesetben/betegségben meghallnak/megrokkannak a gyermekei. Ezáltal a szülő nyugdíja és végső soron az egész család megélhetése/jövője gyakorlatilag összeomlik."

Ez persze attól függ, hogy a nyugdíjjáruléknak 2, 5, 10 vagy 50 %-át lehet az szja 1-2%-ához hasonlóan a szülőkhöz irányítani.

Az elvi gondolatmenetem egyébként az öngondoskodásra való ösztönzést is erősíti, közvetlenül azzal, hogy legyen elegendő járulékfizető (eltartó) utód, másrészről közvetve pl. azzal, hogy amennyiben egy családban az eltartó - és a példámban a járulékfizető gyermek a szülő eltartója - rendelkezik megfelelő összegű életbiztosítással, akkor az egyébként igen ritkán előforduló tragédia esetén (ha a gyermek hamarabb halna meg, mint a szülője), az életbiztosítás által fedezve lenne mind a szülő, mind az unoka megélhetése...

Nekem pl. 23 éves korom óta ilyen összegű életbiztosításaim vannak, csupán azért, mert minden esetben :( gondoskodni kívánok az özvegy édesanyámról és a saját gyerekeimről is...

Remélem, ez a cél nem áll távol Tőled sem... :)

"b.) ha ez az átcsoportosítás a gyerek szándékától, akaratától, megítélésétől és döntésétől függ, akkor a szülő jelentősen kiszolgáltatottá válik a gyereke felé, ami nem tolerálható."

Ez is azon múlik első sorban, hogy mekkora %-át lehet a járulékoknak a szülők felé irányítani, ill ez az elv is erősíti inkább, mint gyengíti a ma még oly' gyermekcipőben járó adótudatosságot és járulékfizetési hajlandóságot... :)

Ráadásul én sokkal inkább szereték a saját magam által nevelt gyermekemtől függeni (már ha feltétlenül függenem kellene bárkitől is, mert nem tudtam megoldani a saját megélhetésemet), mint a választók akaratából megválasztott bármely kormányzattól.... :)

"c.) mivel a bérek nem lineárisan arányosak a tanulással és egyéb lehetőségekkel, így feltehetően jobban "megéri" egyetlen gyerekbe "beruházni", mint többe."

Ezt nem értem, hogy miért volna így (hogyan lehet a tanulást lineáris függvénnyel leírni), de ha így volna, sem látnék semmi gondot, hiszen szerintem nem a minden áron való létszámnövekedés a cél (így, 6 milliárd emberrel a Föld hátán), hanem az egyensúly fenntarthatósága...

"d.) a gyerek kiszolgáltatottsága is lényegesen növekszik, például a munkáltatójával szemben, hisz például egy elbocsátás még mélyebben érinti, nem csak saját bevételeit, de a szülőkét is."

Ez a fenntarthatatlan nyugdíjrendszer esetén is fennáll, csak nem a járulékokon keresztül, hanem közvetlenül. Ha a szülő ígyis-úgyis a gyereke támogatására szorul, mert a fenntarthatatlan nyugdíjrendszer bedőlt, akkor édesmindegy, hogy a járulékrészlet, vagy a közvetlen támogatás elvesztése miatt lett így...

"e.) ez az elv a kockázatmegosztás helyett a nagyobb egyéni kockázat (hány gyerek és meddig marad életben, mennyi a keresete és van-e munkája, ...) irányába lép, így matematikai szükségszerűséggel növelné a vesztesek számát (igaz lesznek nyertesei is) és jelentősen növelné a nyugdíjak szórását.

Folyamatosan egy olyan modell alapján érvelsz, ahol - ha nem is az egész, de - jórészt a gyermek járulékfizetésén múlna a nyugdíjas jövedelme, holott a példámban erről szó nincs. Arról van szó, hogy RÉSZBEN - és nyilván a társadalmi egyenlőtlenségek kisimítása érdekében - csak KIS RÉSZBEN lehetni ilyet megvalósítani. Ezért is hasonlítottam az szja 1-2%-ához ezt a modellt...

Szóval nemigen győztél meg arról, hogy ennek az elvnek lennének buktatói, kérlek, gondold át újra... :)
Törölt felhasználó 2009. 09. 19. 15:13
Előzmény: #29  tokos.
Azért aki mostanában megy nyugdíjba, az már legalább 23 évet már nem a 3%-os rendszerben adózott (1986-ban volt az SZJA bevezetése és a kapcsolódó bruttósítás).
Ez még 45 év munkaviszony esetén is több mint ledolgozott munkaévei fele.
Egyébként szerintem nem értettelek félre. Akkoriban a bérek ugyanis olyan alacsonyak voltak, hogy az ma egy minimálbér alapú nettó bér környékét súrolná. Akkor ugyanis a bérek alacsony szintjében kifejeződött (hiányzott) mindaz az államilag támogatott ingyenes vagy rendkívül olcsó jóléti szolgáltatás, amit az állam nyújtott (a közművelődéstől a fürdőbelépőig, utazástól az üdülésig, alapvető élelmiszerektől a gyermekruházatig, egészségügytől az egyetemi képzésig, óvodától lakásig).
A 3% pedig ebből a maradék bérből való levonást jelenti. A fentiekre "levont" 60-70%-on felül. Ezért sem igazán volt bót szerintem.
Törölt felhasználó 2009. 09. 19. 15:00
Előzmény: #28  Törölt felhasználó
A javaslatod épp úgy igazságtalan és egyenlőtlen mint a többi, és állításod ellenére nem tartja szinten az eltartók eltartottak arányát, pláne nem automatikusan.
Javaslatodnak sokkal inkább van köze ahhoz, amit az "én olyan országban szeretnék élni ..." vágya fejez ki, semmint a mai valósághoz.

Átugorva a javaslatod bevezetése esetén az átmenet kapcsán felmerülő nem kevés és nem kis nehézséget, csak egy-két észrevétel:
a.) az egyik szülőnek egy közlekedési balesetben/betegségben meghallnak/megrokkannak a gyermekei. Ezáltal a szülő nyugdíja és végső soron az egész család megélhetése/jövője gyakorlatilag összeomlik.
b.) ha ez az átcsoportosítás a gyerek szándékától, akaratától, megítélésétől és döntésétől függ, akkor a szülő jelentősen kiszolgáltatottá válik a gyereke felé, ami nem tolerálható.
c.) mivel a bérek nem lineárisan arányosak a tanulással és egyéb lehetőségekkel, így feltehetően jobban "megéri" egyetlen gyerekbe "beruházni", mint többe.
d.) a gyerek kiszolgáltatottsága is lényegesen növekszik, például a munkáltatójával szemben, hisz például egy elbocsátás még mélyebben érinti, nem csak saját bevételeit, de a szülőkét is.
e.) ez az elv a kockázatmegosztás helyett a nagyobb egyéni kockázat (hány gyerek és meddig marad életben, mennyi a keresete és van-e munkája, ...) irányába lép, így matematikai szükségszerűséggel növelné a vesztesek számát (igaz lesznek nyertesei is) és jelentősen növelné a nyugdíjak szórását.
Ez alapján modell szintjén is "tarthatalanul helytelennek és igazságtalannak" minősíteném, ha valaki szakvéleményt kérne tőlem erről.

És ezek még csak azok a buktatók, amelyek így első olvasásra beugrottak. Ráadásul feltehetően magad is találsz még számos rendszer szintű problémát, ha ezen elvedet egy rendszerbe akarod behelyezni.
Törölt felhasználó 2009. 09. 19. 11:40
Előzmény: #30  tokos.
Igen, ezért írtam, hogy nem a pü-i kedvezményekkel meg a pü-i támogatásokkal kellene operálni, hanem az egyébként egységes járulékok egy részének a "saját" nyugdíjasaink irányába történő irányítását...
Csakúgy, mint az szja 1-2%-ánál, ahol a számunkra szimpatikus civil szervezetek vagy egyházak felé is irányíthatjuk.

Ez jelenteni a jelenleginél nagyobb önrendelkezési jogot a költségvetési források elosztásakor.

A demokrácia fejlődésében szerintem tovább kellene lépnünk a kizárólag képvioseleten alapuló demokrácia szintjétől (lásd svájcban milyen erős a népszavazás intézménye), és erősíteni kellene a civil és egyéni kontrollokat. Pl. úgy, hogy a felosztó kirovó nyugdíj elosztásába be lehetne vonni - fenti elv alapján - a magánszemélyeket.

Nem kötelező, de hosszú távon az átgondoltabb családtervezés irányába hatna, és jóval kevesebb visszaélésre (röghözkötésre) ad alkalmat, mint a gyermekek után járó adó- és járuláékkedvezmény, hiszen melyik épelméjű szülő tiltaná meg a gyerekének, hogy elhagyja a szülőföldjét, ha az éppen arra vágyik, hogy külföldi tapasztalatokat, élményeket szerezzen?

A legtöbben úgyis visszatérnének, és tapasztalataival színesítenék, fejlesztenék a hazai társadalmat.

Szerintem ez így lehetne elvi cél...
tokos. 2009. 09. 19. 11:28
Előzmény: #23  Törölt felhasználó
Azért érthető volt.
A cikkben szereplő megoldást én sem láttam tökéletesnek, de olyat én sem tudok.

A gyerekek beépítése a nyugdíjba ugyanakkor szerintem nem biztos, hogy teljesen elvetendő, csak jól kellene megoldani a kérdést.

És én úgy gondolom, hogy a felnevelt, aktív munkát végző gyermekek száma nem teljesen magánügy. Persze, te eldöntheted, hogy vállalsz-e, vagy sem, de az államnak, aminek egy ország hosszútávú biztonságát is figyelembe kell venni, el ell dönteni, hogy mire költi a pézeket. Nyugdíjasokra, pálinkafőzdékre, vagy a gyerekválallás támogatására.
tokos. 2009. 09. 19. 11:19
Előzmény: #25  Törölt felhasználó
Félreértettél, azokról beszéltem, akik akor fizettek 3%-ot, és most mennek nyugdíjba.

Az azért nem rossz bót.
Törölt felhasználó 2009. 09. 19. 10:53
Előzmény: #26  Törölt felhasználó
Bandi,

Pontosan melyik éltalam vázolt eleme nem szolgálja a fenntarthatóságot?

- az eltartók és eltartottak arányának automatikusan optimális szinten tartása, vagy
- az, ha a gyerekek a járulékuk egy részét a szülők felé irányíthatnák?

Ez utóbbi nem ösztönözhetné - viszonylag liberális formában - a gyerekvállalást, ergo az aktívak arányának növelését?
Törölt felhasználó 2009. 09. 19. 10:45
Előzmény: #21  Törölt felhasználó
Képzeld el, ha az EU összes sokgyermekes családja ezt megtudja, és egy részük idejön a nyugdíjért.
Törölt felhasználó 2009. 09. 19. 10:43
Sajnos sem a jelenlegi, sem a cikk szerzője által javasolt, sem pedig az egy-két elemében általad vázolt rendszer nem jelent hosszú távon fenntartható rendszert, csak addig működik, míg alanyi nem tudnak megfelelően adaptálódni hozzá. Ez pedig mint biológiai lénynek az életben maradást biztosító alaptulajdonságuk. A társadalomban a törvényhozó szándékával nem egyező irányú adaptációt "kiskapu keresésnek", "visszaélésnek" nevezik, és azt hiszik meg lehet szüntetni. Hát most mondom (sokadszor), NEM lehet, csak az életképesség megszüntetése árán.
Ez pedig nem lehet cél.
Törölt felhasználó 2009. 09. 19. 10:31
Előzmény: #20  tokos.
Az egy teljesen más helyzet volt, mely kiragadva és átemelve a mai helyzetbe előnyösnek tűnik, de akkor mind a "fizetés" tartalma és összege, mind a nyugdíjjogosultság, valamint a számítás menete is teljesen más volt. Talán valamivel megfelelőbb összehasonlítást jelent, ha megjegyzem, hogy éppen az akkori időkben és szabályok szerint nyugdíjba menteknek kell most "felzárkóztatni" a nyugdíját, mert döntően ők alkotják a legalacsonyabb nyugdíjjal rendelkező réteget.

Munkáltatói járulék sem volt akkoriban, de például volt helyette "kivetéses adó", amit szerintem még a legmagasabb szintű járulékok esetén sem kívánnál.

Lehet, hogy furcsának tűnik állításom (bár logikusan levezethető), hogy a munkáltatói járulék fogalma, intézménye csakúgy mint magas szintje a munkáltatók (és részben az állam) érdeke, a munkavállalók "kodában" tartását szolgálja és rájuk hárítja egy csomó "ügyeskedés, csalás, gazdagodás" költségének megfizetését. Persze, a birkáknak sem mondja a juhász, hogy ti csak a hasznotok miatt képviseltek értéket számomra. Pedig elég nyilvánvaló.
Törölt felhasználó 2009. 09. 19. 09:56
Bocsánat, így utólag olvasva túl sok az elütés, néhány szó ki is maradt, vannak fogalmazási hibák is... :(

Kár, hogy nem lehet utólag szerkeszteni, visszaolvasni pedig abban pici rubrikában elég nehézkes... :)

Még egyszer bocs!
Törölt felhasználó 2009. 09. 19. 09:49
Előzmény: #4  tokos.
tokos,

Ezzel hsz-szel maximálisan egyetértek.

Egyetértek a szerzővel is a nyugdíjrendszer fenntartrhatatlanság okainak megállapításában, viszont csak részben értek egyet a megoldással... Talán épp azért, mert én is hasonló korú vagyok, mint Te, viszont közel 20 éve, 23 éves korom óta foglalkozom közelről, héha csak távolabbról nyugdíjügyekről, és sajnos nincs annál jobb megoldásom a saját nyugdíjamra, minthogy felépítek egy-két független vállalkozást és összegyűjtök egy megfelelően diverzifikált (ebben akár lehet ingatlan és arany is) portfoliót.

Az államilag irányított tőkefedezeti pillérben nem hiszek, ugyanis pl. épp az állami szabályozás balgasága miatt buktunk mindannyian a kötelező részvényarány rossz időben történő megváltoztatásán.

(Nem mellesleg, a pénzügyi-banki válság óta már egyre kevésbé hiszek bármilyen tőkefedezeti rendszer fenntarthatóságában sem, amennyiben a világ pénzügypolitikája nem hagy fel a hitelekre és fedezetlen pénznyomtatásra épülő, pilótajátékra emlékeztető gazdaság- és államháztartás-finanszírozás politikájával....)

A felosztó-kirovó rendszerben sem hiszek, mert egyáltalán nem látom, hogy a gondolkodás az aktívak és passzívak egyensúlyának automatikus fenntartására irányulnának, sokkal inkább a velejéig romlott, populista politika rángatja ide-oda a nyugdíjakat, és a nyugdíjkorhatárt, ráadásul ez utóbbi ugye csupán csak névleges, mert ennél jóval lejjebb van a tényleges, átlagos nyugdíjkorhatár... :(

A szerző megoldásában azonban hibát látok, egyrészt azzal kapcsolatban is, amit javasoltál, hogy menjen külföldre, másrészt pedig ma már az EU tagjai vagyunk, EU-s állampolgárok, szabad a letelepedés bárkinek, és szabad munkát vállalni bárhol (elviekben, de jórészt a gyakorlatban is)... Így aztán miért kapjon valaki járulékkedvezményt a gyerekei után, hiszen korántsem biztos, hogy a gyerekei, ha felnőnek, itthon lesznek adó- és járulékfizetők!

Nem a középkorban élünk, ahol a jobbágyok röghöz voltak kötve, vagy ha valaki igénybe venné a gyermekei utáni járulékkedvezményt, akkor mindjárt kötelezettséget kellene vállalnia, hogy a gyerekei nem mennek külföldre?

Hasonló probléma ez, mint a felsőoktatás kérdése abban tekintetben, hogy ha pl. az orvosokat itthon képezzük (ingyen), akkor - ha elmennek külföldre - a képzés költségét be lehessen hajtani rajtuk...

Másrészről pedig én olyan világban szeretnék élni, ahol a gyerekeim számába senki, senómilyen formában nem szól bele, nem bünteti, ha kevés van, nem bünteti, ha sok van - hsizen ez első sorban az én saját személyiségi jogom, a saját döntésem, ne akarja már az állam a szabályaival befolyásolni a családtervezésemet. Az állam által befolyásolt családtervezés - a befolyásolható kisebbség(?) számára - felelőtlenségre ösztönöz...

Próbáljuk már meg arra nevelni a társadalmat, hogy a gyrekeit mindenkinek magának kell felnevelnie, azt nem hagyhatja rá a társadalomra, semmilyen foráman. Ez igaz anyagi és igaz nevelési értelemeben, is, régen rosszak azok a beidegződések, hogy majd az iskola megneveli....

Szóval a gyerekek után járó járulék és adókedvezmény nem igazán jó megoldás, annál sokkal tetszett az a kb. tíz évvel ezelőtt felröppent (de meg nem valósított) terv, hogy az aktívak járulékainak egy részét közvetlenül lehessen a nyugdíjas szülőkhöz juttatni - hasonlóan pl. az szja 1-2%-ról való döntéshez.

Törölt felhasználó 2009. 09. 19. 08:09
Előzmény: #11  Törölt felhasználó
"Ez felveti a hazánkban élő kissebség (le sem merem írni melyik, nehogy kimoderáljanak) "problémáját", ugyanis ez a kisebbség 4-6 gyerekkel számíthatna a legmagasabb nyugdíjra, holott az ő gyermekei nem biztos, hogy oly sok adót, járulékot fognak befizetni... Sőt, feltehetőleg inkább ők is vinni fogják a pénzt a közös kasszából...

Munkához kell kötni szigorúan.
Én például családi pótlékot max. 2 gyerekig adnék, a 3-tól adókedvezményt. Aki pedig ebbe a kisebbségbe tartozik és a gyerekcsináláson kívül máshoz nem ért, az hoppon marad, mert dolgozni úgysem fog elmenni.
Törölt felhasználó 2009. 09. 19. 03:46
Előzmény: #1  portfolio
azert kivancsi lennek, hogy ez mikepp erinti pl a kisebbseg kerdeset. Fogalmazzunk maskent...ha van 5 gyerekem es az allami segelyekbol, gyes, gyed, szocpol meg mit meg a polgarmesteri hivatal ad elek, akkor ki fog jol jarni 20-30 ev mulva?
tokos. 2009. 09. 17. 08:32
Előzmény: #16  Törölt felhasználó
Pedig így utólag nem is volt annyira rossz bót az akkori 3%-nyi járulékért a mostani arányaiban magas nyugdíjat kapni.

De mindenképpen jobb, mint nekem fizetni a mostani 9.5%-ot, és kapni a majdani éhenhaláshoz is keveset.

És a munkáltatói járulékokról még nem is beszéltünk. Mondjuk nem tudom, hogy akkoriban volt-e mert én a gimi padjait koptattam, de manapság az a nagyobb tétel.
Törölt felhasználó 2009. 09. 17. 00:32
Előzmény: #12  elemes
Hogy mi garantálja?
Az érdektelenség, a lustaság, a piacképes tudás hiánya, a "fogalmuk sincs, hogy működnek a dolgok" mentalitás, a családi kapcsolatok, a média hülyítés, a politikusi és egyéb marketing népbutítások, ígérgetés és vakhit. (pl. most a "nemzeti" még az "isteninél" is népszerűbb)

Tudtad, hogy a placebót még a "ható" gyógyszernél is drágábban lehet eladni? Az emberek felveszik a napnál világosabban uzsora kölcsönöket? Tudtad, hogy a 100 éve mindíg "New" mosóporok egyre drágábban eltudják adni ugyanazt a 2 hatóanyagot flváltva?

Na ez garantálja.
Törölt felhasználó 2009. 09. 17. 00:21
Előzmény: #13  prfecó
Tudod mennyi kölcsönbe kapott és örökbe fogadott "ál"gyerek lenne? Van így is sok "megélhetési" gyerek, most már legszebb ideje lenne megteremteni a szabadpiacukat is. Bravo. Egy problémából gyorsan tudnánk még néhányat gyártani. Szerinted mennyi idő alatt születne meg a "segélyért gyereket" ötlet egy újabb sziporka szívem polgármester kalaptartójában?
Sajnos ez sem megoldás, és nem is tudok egyetlen alkalmas megoldásról a fejlett(ebb) világban.
Törölt felhasználó 2009. 09. 17. 00:14
Előzmény: #14  Törölt felhasználó
Még szerencse, hogy külföldön a kerités is állásajánlatokból van.
Törölt felhasználó 2009. 09. 17. 00:12
Érdekes cikk, és már régóta valós problémát feszeget.
A kormányok (mert ez nem csak hazai sajátosság), pedig ilyenkor igyekszenek szép szavakkal meg pátosszal, ősi és modern erények emlegetésével igyekszenek elfogadtatni a tömegekkel, az élet három törvényét:
1. Nem nyerhetsz!
2.Döntetlen nincs!
3. Ki sem szálhatsz!

Én konkrét számításokat mellékletként benyújtva már 1986-ban megpróbáltam a 3. pontot, kérvényezve az akkor még 3%-os nyugdíjjárulék fizetése alóli mentesítésem, cserébe, hogy írásban, közjegyzőileg lemondok minden későbbi nyugdíj igényemről. Az akkor illetékes Munkaügyi minisztérium persze elutasított, annak ellenére, hogy hivatalosan fel akartam mondani az akkor még a törvényben biztosításként (tehát szolgáltatási szerződésként) szereplő nyugdíj jogosultságomat. Persze a választ mindenki sejtheti: Elutasítottak.
Ma már ezt sem lehetne, hisz a társadalombiztosítás ma már törvényileg sem biztosítás, hanem a nyugdíjbiztosítót megillető adó módjára kezelendő hozzájárulás. Ezért sincs például semmilyen viszonyban azzal mikor és mennyi nyugdíjat kap majd valaki, a követeléseknek így nincs jogalapja.
Egyéni stratégiaként tudom javasolni a "személyes kivásárlást", ami függetleníti az embert, igaz nagyon jelentős áron. Vagy az EU lehetőségeit kihasználva, 10 év alatt akár 250 ezer Ft.-os nyugdíj is elérhető, de ehhez meg ész, információ és kapcsolatok kellenek. Harmadik útként járható az élet megosztása több ország közt (egyikben dolgozok, másikban kapom a fizetésem, harmadikban élek), de e módszernek még a megértése is több ismeretet kíván, és dinamikusan változó környezetben néha adaptálni kell.
Összegezve: egyéni, személyes stratégiák léteznek és működnek, de általános, tömeges megoldás (ahogy a szerző is érzékelteti) máshol sincs. Hasonlóan mint az egészségügy finanszírozására sem.
Mindkettő megoldhatatlanságának mélyebb oka, hogy az emberi élet értékének meghatározását egyetlen döntéshozó sem meri a tömegek felé kommunikálni. Pedig az üzleti biztosítási szakma és például a katonaság vagy a katasztrófa elhárítás ezt az értéket meglehetősen adakvátan meghatározza és alkalmazza is. Másképp egyik sem tudna működni.
tokos. 2009. 09. 16. 20:11
Előzmény: #14  Törölt felhasználó
1. Erős a gyanúm, hogy ha kimennék külföldre, akkor ott is maradnék.
2. A gazdaság valszínűleg előbb lenne működésképtelen, mint az magyar állam, mert az a kör nem véletlenül keres sokat, a legjobb szakemberek általban ide tartotoznak, akik nélkül lehet, hogy ideig-óráig elmennek a dolgok, de ha valami gubanc van, leáll a szerkezet.
Törölt felhasználó 2009. 09. 16. 18:59
Előzmény: #13  prfecó
Hogyan lehetne a politikusokat meggyőzni?

Egy mozgalmat kell elindítani, amelyben a ma még rendesen adózó és járulékot fizető alkalmazottak például 2010. január 1-jétől fél-egy évre fizetés nélküli szabadságot vesznek ki. Mivel nincs fizetés, így nincs adó- és járulékbevétel sem. Aki nem engedheti meg magának a fizetés nélküli létet, az erre az időre külföldi állást keresne. Mivel az szja- és a járulékbevétel nagy részét egy viszonylag szűk réteg adja, így ha őket meg lehet győzni a csatlakozásról (én pl. benne lennék), akkor jelentős csökkenést lehetne elérni az államháztartás bevételeinek nagyjából 40%-át adó szja- és járulékbevételeknél.

Véleményem szerint egy sikeres akció esetén már tavasszal gondok lennének az állami kifizetésekkel, így akár nyárra már értelmesen lehetne vitatkozni arról, hogy mekkora az az adó- és járulékteher, amelyet az aktív népesség elfogadhatónak tart, és ebből mire és mennyit tud az állam költeni.
prfecó 2009. 09. 16. 13:53
Előzmény: #12  elemes
A cikk jó , de semelyik éppen aktuálisan kormányon lévő hatalom NEM MER a nyugdíjas rétewghez nyulni.

Egyébként gyerek után jó ötlet , de az is egy bizonyos már eddig is gyerekek utáni támogatásból élőknek kedvezne.

Ki meri elvenni a nyugdíjasok ingyen utazását első lépésként.

Ki mewr hozzányulni a kamu rokkantnyugdíjasok tömkelegéhez.

Ki meri az erőszakszervezetek korengedményes ( 37 évestől) nyugdíjaztatását megállítani.

Költői kérdfés , szerintem senki

tipp.1. majd ha IMF veszi át a pénzügyi hatalmat vagy tipp2 , ha az adozok szavazhatnak , mert akkor rögtön más választók kegyeit keresnék a pártok.
elemes
elemes 2009. 09. 16. 13:17
\"Mi garantálja, hogy a mostani fiatal aktív népesség az előttünk álló évtizedekben rezzenéstelen arccal nézi végig egy fenntarthatatlan rendszer szétesését? Valójában semmi,\"

Így van, semmi nem garantálja.

Csak azért fizetjük a rengeteg sarcot, mert nem csak az élősködők szívták kádár csöcsét, hanem mi is, ugyanaz birka nép vagyunk.
Törölt felhasználó 2009. 09. 16. 12:01
Előzmény: #1  Portfolio
Alapjában nekem a cikk nagyon tetszik! Jó gondolatok vannak benne! Viszont van egy vitatható pont:

"Ezért be kell szüntetni a svájci indexálás, inflációkövető indexálás vitát és be kell vezetni a gyerekszám szerinti indexálást."

Ez felveti a hazánkban élő kissebség (le sem merem írni melyik, nehogy kimoderáljanak) "problémáját", ugyanis ez a kisebbség 4-6 gyerekkel számíthatna a legmagasabb nyugdíjra, holott az ő gyermekei nem biztos, hogy oly sok adót, járulékot fognak befizetni... Sőt, feltehetőleg inkább ők is vinni fogják a pénzt a közös kasszából...

Azoktól a tisztességes adófizető romáktól, akiket a hozzászólásom jogosan sért elnézést kérek! Természetesen kivételek mindig vannak!

Gratulálok a szerzőnek, nagyon jó gondolatébresztő anyag!

Tisztelettel:
tokos. 2009. 09. 16. 11:19
Előzmény: #8  Törölt felhasználó
"A dolog hasonlít a rákos betegségre: a daganat saját szaporodásával nam csak a gazdaszervezetet pusztítjí,hanem saját életterét is...."

Hát igen, ezt a hasonlatot én is használtam már nem kis megrökönyödésre, bár elsősorban a színesekre, de a lényege hasonló.
martin36
martin36 2009. 09. 16. 11:16
Előzmény: #7  tokos.
Ez nagyon király ez a "bőrszín alapján inaktívak" szöveg....:-)
Gondolom politikusi megfogalmazása annak,hogy" mert cigány,hivatalosan jogosult az élősködésre"-nek.
Törölt felhasználó 2009. 09. 16. 11:15
Előzmény: #7  tokos.
Akkor mág vond ki a közileg alkalmazottakat is!

Aztán mindjárt kiderül.hogy miért borul a bili!

És még egy érdemi apróság: fegyvers testületek nyugdíjazása...
Haver minap ment nyugdíjba: teljes fizu, 2millió "támogatás",hogy saját lakásba menjan a szolgálatiból és másik 2,kamatmentes hitel,stb,stb.
Miközben már most sejtetik,hogy 70-év lesz a nyugdíjkorhatár. (nem elég,hogy a mezei polgár 2x annyi időt dolgozik a "nyugdíj" megszerzéséséhez (az összeget most ne is részletezzük!), de az lenne a kívánatos,hogy 3x annyi legyen.Az ideáli viszont az lenne,ha egy este -munka után!- nem haza,hanem a temetőbe menne!
(a nyugikasszák épületes eredméyei is megérnének egy misét!).
A dolog hasonlít a rákos betegségre: a daganat saját szaporodásával nam csak a gazdaszervezetet pusztítjí,hanem saját életterét is....
tokos. 2009. 09. 16. 11:05
Előzmény: #6  Törölt felhasználó
Hát szemlélet kérdése, bár ha az össz népességből kivonjuk az inaktívakat, a gyerekeket, a nyugdíjasokat, a bőrszín alapján inaktivitásra jogosultakat, akkor még talán sok is van. Vagy nem?
Törölt felhasználó 2009. 09. 16. 11:02
Előzmény: #5  tokos.
Lehet,hogy elkerülte a figyelmemet,de mintha szemérmesen hallgatna a cikk írója, arról a talán nem elhanyagolható apróságról,hogy a befizetők száma miért oly alacsony....
Mert persze nagyon fontos,hogy a befolyt összegeknek mi lesz a sorsa,de talán ha több lenne a befizető.....
Ha pl. 2x annyian viselnék a terheket...
Ez nagyon földtől elrugaszkodott kérdés?
tokos. 2009. 09. 16. 10:49
Előzmény: #1  Portfolio
"Ha megvizsgáljuk az elmúlt évek költségvetési törvényeit, látjuk, hogy gyorsuló ütemben folyik a források átcsoportosítása a nyugdíjkasszába minden más területről. A leglátványosabb az egyészségbiztosítási kasszából történő átszivattyúzás, a járulékbefizetések arányainak megváltoztatásával és a GYED-re jutó nyugdíjjárulék átemelésével a nyugdíjkasszába. "

A minap ezen én is megdöbbentem, hogy nem is olyan rég még 8.5%-ot vontak, most meg egy pillanatra félrenézek, aztán 9.5% lett. Szerencsére ugyanennyivel csökkent az egészségügyi járulék.

Azt nem mondom, hogy ez nagyon zavart, mert nyugdíjjárulék felülről korlátos, így azt már nem kell fizetnem, a másikat meg fizethetném év végéig, de jól mutatja a rendszer fenntarthatatlanságát.
tokos. 2009. 09. 16. 10:44
Előzmény: #3  Törölt felhasználó
Félek, hogy a folyamat öngerjesztő, az emberek tudják, hogy nyugdíjasnak lenni nem is olyan rossz, munka nélkül többet kapnak mint munkával. Ezért egyre többen lesznek nyugdíjasok, ami egyre több szavazót, és egyre erőteljesebb érdekérvényesítést jelent.
Némileg hasonló a helyzet, mint a bőrszín alapú kedvezményezett inaktivitás esetében.
Törölt felhasználó 2009. 09. 16. 10:26
A cikkhez gratulálok, sajnos véleményem szerint is ez a szomorú valóság és nyugdíjreform ügyben nem történik semmi. Ismereteim szerint Magyarországon 400 olyan szakma van,amely korkedvezményes nyugdíjra jogosít, ami nemcsak a nyugdíjrendszert terheli meg, hanem ma már gondot okoz a közrend fenntartásában is, mert komoly gyakorlattal rendelkező bűnüldözők boldog és gondtalan nyugdíjasévtizedeiket töltik....

A véleményével egyetértek, de nem látom, hogy mely társadalmi-politikai erő tudja kikényszeríteni a változást. Attól félek, hogy csak évek-évtizedek múlva az összeomlás előtt nyúl hozzá valaki, mert mi olyan \"nekünk mohács kellett mentalitásuak vagyunk\". Legalábbis politikai vezetőink....
tokos. 2009. 09. 16. 10:02
\"A szerző 32 éves adórabszolga, családapa \"

Petikém!

Fiatal vagy, a leírt cikk alapján meglehetősen jó képességekkel. Miért sz.psz még mindig ebben az országban? Menj amíg mehetsz! A gyerekeidnek már sokkal jobb lesz!

Üdv:

Egy 41 éves adórabszolga, családapa

Topik gazda

Portfolio
Portfolio
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek