oliver_89

Regisztráció: 2019-05-17 13:41:31

Hozzászólások száma: 11

Utolsó hozzászólás: 2022-05-09 09:50


Tapasztalat: 4
Aktivitás: 2
Népszerűség: 5


utolsó 20 hozzászólás

Lakás/Ingatlan árak topik 2022. 05. 09. 09:50
Sziasztok! EKB (EUR) 1-5-10 éves kötvényhozamok követésére van valamilyen rendszeresen frissülő felület? Mint a Fred au USA-ban. Az EKB honlapja nem sok sz*rt ér...Valami hasonlóra lenne szükségem: https://fred.stlouisfed.org/series/DGS1 Köszi előre is!
Saját használatra ingatlant vásárlók topicja 2021. 03. 10. 13:35
 Nem működik a relációs jel...
Amúgy a városok között a rangsor sztm Pécs-Nk-Zeg-Szh, viszont mind a 4 település egyértelműen jobb mint egy kelet magyarországi vagy pl. Komló szal ha nincs helyhez kötött munkád akkor akár működhetnek is.
Saját használatra ingatlant vásárlók topicja 2021. 03. 10. 13:34
 Amúgy a városok között a rangsor sztm Pécs
Saját használatra ingatlant vásárlók topicja 2021. 03. 10. 13:32
Szia! Jópár évig éltem Pécsen. Élhetőség szempontjából a 6-os úttól északra Bálics, Rókus a város legjobb zöldövezeti részei - árban is ezek a legdrágább környékek. Ezt követik a nyugati egyetemi karok (ÁOK-BTK-Pollack) vonzáskörzetében található lakások (Szigeti út és környéke) - a belváros és az egyetemek gyors elérhetősége miatt, viszont olcsónak ezeket se mondanám. Uránváros (lakótelep) egy arany középút lehet: jó ellátottsággal és viszonylag normális lakókkal innen azonban már buszozni kell mindenhova. Ennél egy fokkal rosszabb (hírű?) lakótelep Kertváros (itt van a pláza is) én annyira nem éreztem vészesnek, de ez is "utazgatós" és akkor már talán inkább Uránváros. A történelmi belvárosról nem tudok nyilatkozni, hangulatos utcák, szép épületek - élhetőség szempontjából kb. hasonló mint bármelyik nagyobb magyar település esetében. NO-GO: buszállomás környéke (mondjuk ez a legtöbb település esetén így van), illetve a búza tér vonalától kifelé szinte minden (az AJK-KTK közvetlen környékét kivéve). A helyi lakosok a Budai Vám-nál lévő Tesco-t csak Fekete Tesco-nak hívják... a helyzet pedig tovább romlik a komlói úton kifelé haladva (Meszes és környéke). Fehérhegy azt hiszem pont erre fele van, ami megmagyarázná az árakat is. Ha Pécs és panel én csak a nyugati részen az egyetemek környékét, illetve Uránvárost esetleg Kertvárost nézegetném, A költözés kapcsán javaslom a munkalehetőségeket is fokozottan mérlegeld, mert sajnos szakképzett munkalehetőségek terén (felsőfokú végzettséggel) siralmasak a lehetőségek, az árakat inkább az egyetemek hajtják fel. Ha ez utóbbiban nem vagy érdekelt, jobban járhatsz más, olcsóbb településekkel Sokáig éltem Nagykanizsán így ott még nagyobb helyismeretem van. Sajnos a város szinte összes nagyobb munkaadója megszűnt a rendszerváltás után, szinte csak és kizárólag összeszeről munka folyik. A városban pörögnek az EU-s fejlesztések, de az emberek jelentős része havi 180-200k alatt keres (=rengeteg kiadó üzlet, normális munkahely "urambátyám" módon) szóval nem érdemes bedőlni a városmarketingnek. Hiába az M7, Budapest 1,5 óra... az egyedüli előnye, hogy közel van a határ és ki lehet járni melózni (de annyira viszont nincs közel, hogy ezt naponta megtegyed). Zalaegerszeg dettó ugyanez, kicsivel több szolgáltatással és munkával nagy csodát viszont ettől se érdemes várni. Szombathely esetén talán a határ közelsége lehet plusz pozitívum, de tapasztalataim alapján ez a város is ebben a ligában focizik. Amúgy a városok között a rangsor sztm Pécs
Lakás/Ingatlan árak topik 2021. 02. 25. 15:44
Elváltunk / kissebbe költöztünk / elbuktuk a lakást, de gyakori lehet az albérletben lakok és nincs fix tárolóm felállás is. További probléma, hogy sok újépítésű lakóparkban nem építenek tárolókat (vagy ha igen csak kis méretűeket), ahol pedig van ott nem adják el / ki lakók. A régi társasházakra ez halmozottan igaz: nem ritka, hogy egy több száz kis-lakásos paneltömbre csak pár darab tároló került az alagsorba, a 4 emeletesek esetén pedig sokszor közös (babakocsi) tároló került kiépítésre, ami ugye kicsi és közös használatú annak minden hátrányával. Funkcionálisan ezt az igényt tudja kielégíteni egy különálló garázs (nem kocsibeálló).
Lakás/Ingatlan árak topik 2021. 02. 19. 22:17
Pár hónapja nézegettem egy árveréses lakást a házunkban (átlag feletti lokáció, 2000es évek végén épült tégla). Amit tudtam: 1/1 tulajdon volt, a lakásban a tulaj iismerősei laktak, viszont több milliós közös költség és közmű tartozás volt rajta. Érkeztek sorba a licitek, a házban más lakók is próbálták behúzni a lakást, aztán pár nappal a lejárat előtt hirtelen törölték az aukciót. Az ismerősök maradtak a lakásban, sztm a tulaj is ugyanaz (több lakása is van a házban szóval az is lehet h megegyzett a végrehajtóval) - bár ezt majd csak a következő költség elszámolásból fogjuk látni. A házban kihalásos alapon lehet csak lakáshoz jutni szóval sztm ha végig is megy a licit akkor is piaci ár közelében / fölött ment volna el. Tapasztalat: 1/1, jó helyen lévő, korszerű ingatlan árverésen se lesz olcsóbb, ráadásul ha nincs “helyismereted” a házban minden szempontból hátrányból indulsz. Amúgy lakások kapcsán amit én látok: a környékünkön (nyugis, természetközeli, 5 perc gyalog a buszmegálló, BAH csomópont reggel 20-25 perc BKV, bevásárlás, iskolák, sportolás max. 10 perc gyalog, etnikum nincs) szinte 3 éve NINCS eladó lakás. Én pont ezért egy időre letettem a költözésről: konkrétan ha vannak elvárásaid (a környekkel és a lakással kapcsolatban is) most nincs mit venni. Persze a prior mindenkinél más, ha jó a föld út mellett a világ végén, esetleg a pesti Harlem akkor azért vannak lehetőségek - kérdés az hogy ez kinek mit ér meg :)
Lakás/Ingatlan árak topik 2021. 01. 17. 10:59
Sziasztok,
Kicsit OFF, de azért valamennyire kapcsolódik az ingatlan topichoz, bízok benne, hogy tudtok benne segíteni (@Melós?).
A jelenlegi szakmám mellett szeretnék valami újat kitanulni (üzleti területen dolgozok, tehát nincs kapcsolódás a jelenlegi munkámmal) az alábbiak merültek fel mint lehetőség még a régi OKJ-s rendszeren belül:
- Burkoló
- Villanyszerelő
- Hűtő és légtechnikai rendszer szerelő (itt a jövőben a hőszivattyús vonal érdekelne majd ami plusz továbbképzés)
- Víz- csatorna- és közműrendszer szerelő
Elsősorban saját célra (személyes érdeklődés, a legtöbb dolgot most is saját kezűleg csinálom a lakásomban) fognék bele, de ha esetleg úgy alakul szívesen foglalkoznék vele akár főállásban is a jövőben - ezért is érdekelne mekkora potenciál lehet ezekben jelenleg és az elkövetkező években (BP, NYM és Ausztria vonalon).
Ha van személyes tapasztalatotok (akár megbízói akár kivitelezői oldalon) ezekről a területekről szívesen fogadom a véleményeteket, meglátásotokat (mind a saját célra való hasznosítás tekintetében, mind pedig biznisz oldalról). Ti mibe vágnátok bele?
Előre is köszi!
Lakás/Ingatlan árak topik 2020. 12. 09. 14:46
Köszönöm mindenkinek a visszajelzéseket, tapasztalatokat! Kértem be egy ajánlatot a bankomtól az ilyen helyzetben alkalmazható lehetőségekről, de jelenleg inkább a nem mint az igen felé hajlok az árverezendő ingatlanok ügyében, ugyanis nem vagyok lépéskényszerben. Ha esetleg mégis belevágok szívesen megosztom majd Veletek is a tapasztalataimat!
Lakás/Ingatlan árak topik 2020. 12. 09. 08:01
Sziasztok!
Nem tudom vásárolt-e már valaki árverés alatt lévő ingatlant (MBVK-nál licitálnék - arveres.mbvk.hu), én most épp ezen gondolkodok.
Adott egy lakás a házunkban, amit éveken át albérlők laktak, a tulaj azonban (szintén évekig) nem fizette a közműveket és a közös költséget ezért árverezés alá került az ingatlan. Az utolsó bérlő kb. 1 hónapja költözött ki, akkor konkrétan ki pucolta a lakást (tehát most üres). Az MBVK szerint is tehermentes és nincs bejegyezve haszonélvezet. A környéken lévő piaci ár (ha lehet annak nevezni az ingatlan.com-ot :) ) 40%-áról indul a licit, Ti mennyire mernétek egy ilyenbe belevágni?
Finanszírozási oldalról Ti hogy közelítenétek meg a dolgot? Amire gondoltam: a licitáláshoz szükséges előleget KP-ban, a többi részt a jelenlegi lakásomra felvett jelzálog hitelből (vagy áthidalóból) finanszíroznám. Ha megvan a másik lakás és sikerült kiüríteni (bár most üres, de azért ez mindig rizikó) valószínűleg eladnám a jelenlegi lakásom, és ebből előtörleszteném a hitelt. Szerintetek ez működhet?
Január végéig tart a licit, időben beleférhet szerintetek?
Ha valakinek volt már hasonló tapasztalata (árveréses ingatlan, licit, saját lakásra bejegyzett hitel) osszátok meg velem kérlek.
Nagyon köszi a segítséget!
Lakás/Ingatlan árak topik 2019. 05. 17. 13:51
Saját tapasztalat szerint a zálogjog összege a felvett hitel +10% (70% önerő). Ha például 20% önerővel veszel egy 30 milliós ingatlant, 24 millió Ft a hiteled és itt hasonlók a feltételek akkor 25 millió Ft kell, hogy legyen a fedezeted. Így viszont már 15% ingatlanár változással veszélybe kerülhetsz, ami azért nem egy lehetetlen sztori. Feltéve ha a "csúcson" (?) vásárolsz.
Lakás/Ingatlan árak topik 2019. 05. 17. 13:43
Csak érdekességként 2018-as K&H zálogszerződés is kitér erre: "A Zálogkötelezett kötelezettséget vállal arra, ha az ingatlanfedezet értéke bármilyen ok miatt csökken, a Bank felszólítására a fedezetet eredeti értékére kiegészíti, illetőleg kiegészítő fedezetet nyújt."

friss hírek További hírek